0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Uzun süredir aklımıza takılan bir soru arkadaşımla.Herkes çok iyi olduğunu söylüyor 156 yol tutuşunun,2 tane ss sahibi olmuş biriyle konuştuğumda jaguar xf ten iyi olduğunu duydum.Arkadaşım hep anlatır viraj kabiliyetinin ne kadar iyi olduğunu ama denemediğim için bilmiyorum.Örnek vermek gerekirse; Focus 3.5 gerçekten çok iyi bana göre viraj dengesi,direksiyon hissi,kontrolü aradığım histe.156 da bu hissi bulabilcekmiyim merak ediyorum. 156 kullanıcıları diğer güncel kasa arabalarla kıyaslarsa güzel olur(golf,focus,leon).İyi bir lastik, geometrisi düzgün , gergili bir 156 limitleri nedir?
Leon'la kıyas kabul etmez zaten. Bana kalırsa önce yola tutunmayla "handling"i ayıralım. Handling'den kastım, Türkçesini kıvraklık olarak mı vermek lazım bilemiyorum ama hani virajda limite gelmişsinizdir de düzeltme gerekir, o düzeltme hareketine verdiği cevap gibi düşünün. Yola tutunma ise limitten önce, "virajda tren gibi dönüyor" hissiyatı olan kısmı. Şimdi 156'nın yol tutuşunda benim dört gözlemim var. Yola tutunması ortalamanın üzerinde ama Sele için öyle aman aman diyemiyorum. Kıvraklığı bence en üstün yanı. Ayrıca yolda olan biteni, limite ne kadar yakın olduğunuzu çok iyi hissettiriyor. Bir de tabii direksiyon turu kısa. Bunlar birleşince, tutunma limitinin sonuna ne kadar yakınım, neresi ne zaman kopacak, ne kadar daha gaz vermezsem arkayı bırakır, direksiyonu ne kadar kırmalıyım gibi şeyleri tam kararında ve zamanında yapma şansı veriyor. Sele'nin yaklaşık 2011 civarı çıkan kasadaki bir Focus'tan hem yola tutunma, hem de kontrol edilebilirlik anlamında daha iyi olduğunu düşünüyorum. Focus'un önünü kontrol etmek zordu hatırladığım kadarıyla. Tabii turbodizel yüzünden de olabilir bu. Jaguar XF'ten daha iyi tutunduğunu zannetmiyorum. Kıvraklık anlamında daha iyidir ama otoyolda yüksek hızlı bir virajda XF'i geçebilir miyim, sanmam. Güncelden bir önceki kasa Passat ve onun CC kardeşinden hem tutunma, hem de kontrol edilebilirlik/kıvraklık olarak daha iyi. Bu iki araç da hem kendilerini erkenden kaybetmeye başlıyor, hem de daha ne olduğunu anlamadan ESP'yi devreye sokmak zorunda kalıyorlar. Uzun süreli deneme imkanı bulduğum Citroenlerimden ise tutunma olarak biraz daha zayıf. Yalnız her iki Citroen'de de reaktif süspansiyon var. 1997 Citroen Xantia VSX olanına göre 156 daha kıvrak; viraj içinde düzeltmelere daha net tepki veriyor. Ama yüksek hızlı uzun virajlarda Xantia'nın limitini daha göremedim. Hele ki engebe varsa, 156'da seke seke frenlemeye çalıştığınız yerde Xantia sürücüsü kahvesini yudumlayarak gidiyor. 2005 Citroen C5 3.0 v6 ise tutunma olarak 156'dan net üstün. Koca cüssesine rağmen viraj içi ufak düzeltmelere de 156'ya yakın cevap verebiliyor. Onun sıkıntısı, ani hareketin boyutu arttığında ağırlığından ve uzun direksiyon turundan dolayı geç cevap vermesi. Yani mesela benim "benchmark" virajımda önden kaydığı zaman direksiyonu atıyorum 45 derece kadar çevirerek burnunu yönlendirebiliyorsunuz ama aynı virajda 156'da direksiyon belli belirsiz bir bilek hareketiyle bile arabanın yönünü değiştiriyor. Bu da mesela kontra vermek gerektiğinde 156 yola girerken C5 siz direksiyonu çevirene kadar spin atmış olur demek. Bu arada, 156 için en güzel modifikasyon bence yay değil amortisör. Standart yaylardan Eibach'lara geçtiğimde ancak bir miktar daha iyi olmuştu. Amortisörler değişince araba resmen boyut atladı. Üst gerginin neredeyse hiç faydasını hissedemedim. Alt gergi kendini daha fazla hissettirdi.
V6 duz c5 denemek isterdim
Otomatik şanzıman. Hanımın arabası aslında malum. Ben bazen "ya bunu bi bakım şeyapmak lazım" diye kaçırıyorum. Bu aralar birkaç sorunu var gerçi ama bu tarafa yolun düşerse bir mesaj uzağındayım. Stok frenler 2.0 için fazlasıyla yeterli bence. 6 silindirliler (ve Türkiye'de seri halde yok ama dizeller) için az geliyor derler. Diyenin yalancısıyım. Yalnız düzgün çalışması için düzgün lastik kesin şart, hatta yine benim görüşüme göre düzgün amortisör de iyi olur. Makas atarken görürsek burada ifşa eder ayıplarız. Virajda ise, yüksek hızlı virajlarda tek kayıp 20 bin lira olmayabilir. Nihayetinde 1990'ların güvenlik anlayışıyla tasarlanmış araba bu. Ben en çok Silifke-Anamur arasındaki eski virajlı yollarda keyif aldım 156'dan açıkçası. Uçuruma düşülmediği sürece o hızlarda da sağ kalınabilir. Başkasına zarar vermeyelim yeter. Citroen'in iyi yaptığı bir şey varsa o da süspansiyondur.
Cevap için teşekkürler,Evet tren hissiyle kıvraklık farklı kavramlar.İkiside önemli bence ama zevk veren kıvraklık.Focusun kafa çok iyi çekiyor arkası daha kıvrak geliyor,XF konusunda arkadaşım girerse aydınlatır bende tam hakim değilim olaya muhtemelen kıvraklıktır dediğiniz gibi.Citroenlere çok şaşırdım doğrusu hiç bilmiyordum,Amacım aslında 30-35 e 156 alıp viraj kasmak ,zevk almak,bazıları makastan falan zevk alıyor benim tarzım değil.Gece çıkıp yol boşken viraj dönmek olası bir kazada kaybetciğim en fazla 20.000 olur, contra vermeyi seviyorum annem falanda kullanır belki.Yazınızdan anladığım "virajda limitlerde kontrolü kaybetmiceksin" Stock frenler hakkında düşünceleriniz ne peki?2.0 araç için yeterlimi? Fren takıntım var fazlasıyla 30.000 liralık arabadan ne bekliyorsunda diyebilirsiniz saygı duyarım
Artı olarak "contra" vermek için doğru araç da 156 değil. Önden çekiş araçların çoğuyla "contra" vermek için anlamsız şekilde riskli gitmeniz, ağırlık transferi yapmanız ya da el freniyle viraj almanız gerekir ki üçü de trafiğe açık yollarda hiç de doğru şeyler değil. Merakınız bu ise 156 alacağınız parayı E36 BMW'ye yatırmanız daha doğru olacaktır.Ayrıca aracın ağırlık dağılımı idealden uzak olduğu için olası bir oversteer durumunda her ne kadar diğer önden çekiş rakiplerine oranla toplaması daha kolay olsa da, ince bir bilek hassasiyeti olmadığı sürece sıkıntı yaratma ihtimali de az değil.Özellikle VDC'siz ilk nesilden (1997-2002) bahsediyorsak, bile bile aracı limit üstüne çıkarmak her seferinde kazaya davetiye çıkarmak demek olacaktır.
Bu video her şeyi açıklıyor.Not bad
Şimdi açıklamalarda bir anlam karmaşası var. Bazı arkadaşlar yol tutuş yeteneği ile direksiyon hissiyatını karıştırıyorlar. 156 çok üstün bir yol tutuşa sahip değil. Yeni nesil hothatchlerin hiç biri kadar yol tutamaz istediğiniz modifikasyonu yapın. Şasesi 2005 megane RS kadar yetenekli değil. Kafadan kayma çok fazla. Megane gibi arkasını viraj dışına bırakamıyor kafasını içeri çekmek için. Direksiyon hissine gelince kilitli bir megane rs gibi yolda olup biten ne varsa ön tekerleklerin yol ile bütün ilişkisini direksiyon üzerinden sürücüsüne iletiyor. Yani ön tarafın ne kadar tutunduğunu çok iyi anlıyorsun ve direksiyon tepkisi çok direkt. Go kart hissiyatına yakın benim arabamda. Ama dediğim gibi otomobilin arkası hakkında şase size gerekli bildirimleri yapamıyor. Yani ne zaman kopacağını tahmin etmek kolay değil. Haa koparsa toplaması kolay direksiyon turunun az olması bunu kolaylaştırıyor.
Yanlış anlaşılmalar devam ediyor. Ben kötü yol tutuyor demedim. Çıktığı seneye göre en iyi yol tutan arabalardan biri. Geyik testini en hızlı araç ancak günümüz teknolojisine sahip araçların yanına yaklaşamayacağını neden anlamak istemiyorsunuz. Son 2 nesil ford focus yol tutuş konusunda açık ara öndedir benzinli modelleri. Yine aynı şekilde focus st 130 hp olanlarda daha iyi yol tutuyor. Bu yazdıklarımın hiç biri yüzğnden 156 kötü anlamına gelmiyor. Sadece daha iyi yol tutanlar var demek
Evde sürekli kullandığım 2018 dizel sedan megane var eşimin aracı. Yol tutuş olarak 156 dan geri kalmaz. Fazla yatıyor ama yol tutarak da dönüyor eğer lastikleri kötü değilse. Kendi kullandığım 156 ile kıyaslayamam bende 18" jant yay ve kule vergisi var. Benimki biraz sabit şu anda.Bundan önce de benzinli focusumuz vardı. O his olarak daha iyiydi megane dan.