Merhabalar,
Açıkcası ben dizeli alfa ya pek yakıştıramıyorum. 159 1.9jtdm q tronic vardı. Tamam güzel araç ama bence dat devir bandında yüksek tork, alfa gibi bir araç için yeterli akıcılığı sağlayamıyor bence. Önceki 2 alfada (147 1.6ts ve 156 2.0ts manuel) benzinli olunca,159 genel olarak keyifli olsa da ben 1.8tbi yada 2.2jts şansımız olsaydı o yönde kullanırdım. Nitekim babam şuan 2015 giullietta 1.4 170hp tct sahibi.
Bende Egea sw 1.6mjet2 dct sahibiyim ( 120lik dizel giullietta ile aynı motor aynı şanzıman).
Şimdi sadece motor olarak 170 lik tct giullietta ile 120hp dct yi rahatlıkla karşılaştırabilirim.
1.4 170hp tct :
Rölantide ve sabit devirde titreşimsiz konforlu motor, performanslı kullanımda keyifli egzoz sesi..
TCT geçişleri manuelde yeterli düzeyde hızlı ve kararlı. Otomatik modda ben fazla kararsızlık görmedim.
Performans olarak asla üzmez(önceden 200hp+ aracınız olmadıysa)
Tüketime gelirsek ş.dışı sakin kullanımda (90-110 sabit) 5.5-6.5lt/100km arası diye hatırlıyorum, İstanbul Kadıköy-zincirlikuyu arası trafikte 9.5lt/100km civarı diye aklımda kalmış (babamın olduğundan ben pek sık kullanma imkanım yok artık ayrı şehirde de oturduğumuzdan)
1.6 mjet2 120hp/320nm dct ye gelicek olursak :
Dizelin rölanti titreşimi ve sesini hiç sevmiyorum. Konforu bozuyor kesinlikle. Giullietta benzinliye binince araba çalışmıyor sanıyorum ışıklarda durunca dizele göre.
Yüksek torku sayesinde ara hızlanmaları gerçekten başarılı aynı hacimli neredeyse hiç bir dizel ara hızlanmada yanında duramıyor. (1.5dci, 118D, a180d,1.6tdci Vs.) buda dolu aracı yokuş yukarı bile.hiç.nefesi kesilmeden hızlandırabiliyor.sollamalar çok kolay.
Tüketim; eğer efendi gidebilirsem 90-100km/s bandında 4.6-5lt/100km tüketim zor değil.. Ama ben genelde datça-marmaris yolunda sık sık gidip geldiğimden, iniş çıkış ve virajlarda dayanamadığım için 5.5-6.5lt/100km tüketim le gidiyorum. İstanbul dayken Anadolu yakasında trafikte ortalama 7.5-8.5lt/100km arası yoğunluğa göre.. Performanslı kullanımda dar devir bandını sevmiyorum. Çünkü benim performanslı kullanımdan anladığım virajlı dağ yolu tarzı, otoban yüksek hızlarından keyif almam, geniş devir bandı bana aslında daha uygun..
Benzinlinin bakım maaliyetleride daha düşük, önceden Dizelin nasıl,nereden yakıtla kullanıldığı çok önemli, benzinli bu konuda daha toleranslı.
Özete gelecek olursak: benzin mazot farkı azaldı, tüketim değerleri araları uçuk değil, aracı alırken benzinli model daha uygun, bakım masrafları benzinli de daha düşük ve sürüş keyfi benzinli de daha yüksek kesinlikle..
Ben şuan, tabi daha düşük bir bütçeyle, 2. Araç almam gerekiyor kesinlikle benzinli bakıyorum.2.el dizel araçlara hiç güvenemiyorum, mümkünse 2.0TS manuel bir araç arıyorum, işletmesinin daha az sorunlu olacağına eminim dizel 2.ele göre,ayrıca.daha fazla dizel gürültüsü istemiyorum.
1.4tb 170hp tavsiye olunur.
Not: 2014 modelde dizel giullietta lar 105hp ydi sanırım ve performansı gerçekten çok vasattı. 120likler daha yeni.