Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Xenon farlar muayenede ağır kusurlu

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hiktor

Merhaba,
Bir konuda bunu yazmıştım ama daha çok kişinin dikkatini çeksin diye yeni başlık açtım.
1 Ocaktan itibaren araca sonradan takılan Xenon farlar ağır kusurlu olarak muayeneden geçemiyor. Geçen hafta maalesef bu durumda geri döndüm. Sadece ampullerin değişmesi yetmiyor. Balastın da sökülmesi ve tesisatın orjinale geri çevrilmesi gerekiyor. Geçen sene kendi aracımda xenon farlarla sadece ayarsız olarak hafif kusurlu geçmiştim ama bu sefer pederin arabayla çaktım. Bilginize....
1985 Sprint 1.5 Boxer (Siyah)
1985 Sprint 1.5 Boxer (Kırmızı)
1986 Sprint 1.5 Boxer (Sarı)
1990 33 1.5 Boxer (kırmızı)
1994 155 2.0 TS (Kırmızı)
1996 146 1.6 Boxer (Siyah)
1998 156 2.0 TS (Yeşil)
1999 156 1.6 TS (Yeşil)
2000 2.0 TS SS (Nuvola)
2008 159 1.9 JTDM QTronic (Füme)
(Sadece Alfa olanlar. 3-5 tane de diğerleri...)

naxos

bu işin arkasında kesin pis bişiler var cıkar yakında kokusu.

tamam abuk sabuk ne idiğü belirsiz ayarsız cakmalara bende karşıyım .
ama genede adam gibi bu işi yapan yerlere ne olacak.?
Giulietta 1.6 JTD SP1
156 2.0 Selespeed 2003
156 2.0 Selespeed 2001
Hiçmi Sınır yok

hiktor

Elemana özellikle sordum. Sonradan markalı ve düzgün olarak takılanlara ne olacak dedim. Söktürüp gelecekler dedi. Bu iş sanırım çok can yakacak. Büyük bir ihtimalle xenon- mercek- far yıkama üçgeni çevresinde karar vercekler sanırım... Biri eksik olursa bırakacaklar...
1998 156 2.0 TS (Yeşil)
1999 156 1.6 TS (Yeşil)
2000 2.0 TS SS (Nuvola)

Alper

Yok sadece far yükseklik ayarı otomatik olan araçlarda xenon takılabiliyor.
Yoksa muayeneden geçmiyor hiçbir şekilde ama ben Volvo ile geçtim :) Şubat ayında far sis xenondu benimde far yıkamam vardı girdim ve geçtim ama normalde bırakıyorlar ki kaç kişiyi ağır kusurlu olarak gönderdiler.

hiktor

Far yükseklik ayarının otomatik olup olmayacağını anlayacak eleman var mıdır? Sorarım size. Benim selespeed de daha koltuğa oturduğunda aracı çalıştıramayan ve vitese geçiremeyen, üstelik sol ayağıyla frene basıp sağ ayağıyla gaza basan elemanlardan teknolojik gelişme bekleyemezsin....
1998 156 2.0 TS (Yeşil)
1999 156 1.6 TS (Yeşil)
2000 2.0 TS SS (Nuvola)

Anıl

1996-1997 yılında mercedes E200'ün yeni nesli çıkmıştı, zaten millet xenonu yaygın olarak bu araçlarda gördü, sonra piyasaya bir sürü boyalı ampuller vs çıktı...İşin özüne gelirsek o zamanda kullanılan xenonlar ilk nesildi, bu mercedeslerin farlarında da xenon merceği yoktu,yani düz reflektörlü farda xenon kullanılmıştı..Şimdi TUV illaki mercek arıyorsa ve bu araçlardaki xenonlar bu zamana kadar yerini yan sanayi balastlara bıraktıysa bu araç sahiplerini de muayneden geçirmezler gibi geliyor bana...Otomatik far yükseklik ayarını nasıl çözerler bilemiyorum!
Orjinal xenonu nasıl anlıyorlardır dersek, genelde bunların balastları farlara entegre oluyor,kabloları ve ampul soketleri de farklı yani sağda solda balast görmüyorsunuz,birde balastın üzerini okursa orjinal sistem olup olmadığını anlar,ben olsam böyle yapardım ama TUV ne yapıyor bilmiyorum...

Edited by - Anıl on 22/03/2012  00:12:54
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

asklepios

olması gereken de bu zaten...

oto. far yükseklik ayarı ve far yıkama güvenlik açısından önemli ki,zorunlu kılınmış...

xenon istiyorsan bastıracaksın parayı,alacaksın orijinal opsiyonu...

sonuna kadar destekliyorum bu güzel uygulamayı.

emin

ya ikinci el aldıysak ve merceğimiz de varsa takdırdıysak ne yapacağız, bu arabanın muayene derdinden bıktım usandım, haybeye para döküyoruz, kağıt kürek işlerine. balastların üzerini birşekilde kapatıp far bölmesine dahilmiş gibi göstermek lazım. Yıkama yok zaten onun için yapacak bişey yok.

2013 ağustosuna kadar rahatız ama sonra kimbilir ne olur.
BMW E46 3.18ci - Ducati Hypermotard - Ducati Monster 695

murat

Emin sende de far yıkama isterler bu sefer sanırım
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

A.S.GÜMÜŞ

Peki sonradan takılmış mercekli xenon olursa ne oluyor ? Yine geçemiyor mu

07 DH 800

agucba

Orijinal xenon farlı bir otomobilde farların yükseklik ayarı var. Otomobilin yüklü olması durumunda fardaki mekanizma, gerekli ayarlamayı yaparak ışık hüzmesinin biraz daha aşağıyı göstermesini sağlamakta.

Peki halojen farları olan bir otomobilin, ki bazı halojen farlar nerede ise xenon kadar aydınlatıyor, yüklü olması durumunda karşıdaki süürücünün gözlerini almıyor mu? Halojen farlı otomobillerde otomatik far yükseklik ayarı yok ki! O zaman bunların da muayeneden geçememesi gerekir! Hadi diyelim bizler bu işe meraklıyız ve otomobil yüklü olduğunda far ayarını yapabiliyoruz. Peki bunu kaç kişi yapıyor? Bayan sürücülerin hiç birin yaptığını düşünmüyorum. Bayanlardan farkı olmayan erkek sürücüler de az değil.

Tamam, merceksiz ve ayarsız xenonlar göz alıyor ancak benim 145'imde hem mercek var hem de "çalışan" far yıkama var. Ne olacak benim durumdakiler?

///////////////

ATA

Zaten manuel yükseklik ayarını en alt seviyeye alıp önünü daha iyi gördüklerini sanan kişiler var. =))

Otomatik far yükseklik ayarının aracın yükü ile alakalı olduğu kadar araç yolda hoplayıp zıpladıkca da seviyeyi ayarlıyor, xenonda gerekli olan kısım bu sanırım.
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Alfadanadam

Bu xenon işi bence de çok sinir bozucu. Ben bıktım geceleri milletin kendini tatmin edecek diye taktırdığı xenonlardan. Bu işin kanunu kuralı ne ise o uygulansın. Ancak bu iş TÜV ile olmaz. Özellikle geceleri bu tür araçları polis daha uzaktan geliyorken tespit edebilir. Hele ki şeffaf polikarbonat camlı olmayan farlarda hiçbir şekilde izin vermemeli.
Birileri zevk yapacak diye diğerlerinin hayatını riske atma hakkı kimsede yok.

sp4rc0

2 gün önce arkadaşım da vizeye girdi, xenon farlara ağır kusur verip geçemediğini söyledi. çok güzel bir karar, hatta trafikte de ağır para cezası getirilmeli. İnsanlar keyif yapacak, arabasının görüntüsü güzel olacak diye yaptırdığı bu bencilce uygulamanın acilen kontrol altına alınması gerekiyordu, ağır kusur için çok bile geç kaldılar..
'06 147 1.6 TS (2006-...)
'17 Volvo V40 CC 1.5 T3 (2017-...)

agucba

Ayarsız ve karşısındakinin gözlerini alan xenon far ve sislere karşıyım. Ancak benim gibi görmek için taktıranlar da mağdur edilmemeli. Hem kendi 145'ime hem de babamın 164'üne xenonları daha iyi görebilmek için taktırdım. Her ikisinde de mercekli far var ve karşıdakinin gözünü almaması ayarlı.

///////////////

asklepios

Serkan bey; yanlış bilmiyorsam halojen merceği ile xenon merceği farklı yapıdalar.

yani her mercekli fara xenon ampul uygun değil.

hatta;(nerde gördüğümü hatırlamıyorum ama) xenon takılmış halojen merceğinin ışığı olması gerektiği kesmediği(üst kısımda) gösteriliyordu

Keox

vallah haklısınız herkesin kendine göre haklı sebebleri var bende de xenon var fakat ben taktırmadım ve söktürmeyi düşünüyorum çünki hiçte önümü aydınlatmıyorlar:D
TUV ün kararı güzel onada lafım yok ama madem bu tür farlar yasak neden satışına izin veriliyor.
Bu farklar madem zararlı nedne bu devlet kurumları bunlardan vergi alıyor aynı şekilde filmli camlarda hafif kusurlu olarak görünüyordu geçenler listesi elime geçmişti orda gördüm daha önce bu filmleri sök gel demiyorlarmıydı.

bildiğim kadarıyla film takılması yada karartma cam kullanımlası yasak  ama şöylede bir madde var aracın %70 i kadarı için görünmesi şartı ile karartma cam ve film kullanılabilir.
saymaya kalksam liste uzar gider bence bu kuralların hepsi birilerine rant sağlamak için yapılıyor.

badiercan

ben de bır ay once aracımı xenon farlarımla vızeye soktum samsunda hıc bır problem olmadı muayene ıstasyonları bolgesel yonetmelık mı uyguluyor acaba dıye sordum kendıme bır anda

Keox

bence biraz muayene yapan elamanın piskolojik durumuna ve kişiliğine göre değişiyor kurallar tam uygulansa sıfır araçlar bile TUV kreterlerinden geçemez bence

badiercan

yanı bır farın ayarının kacık olaması o aracın muayeneden gecmemesı anlamına gelmez sonucta yanıyor ama xenon farlarda 8000 kelvını gecemıyosun galıba ole bılıyorum gecıyosa da adam gıder ampulunu degısır bı dahada o anpulu takmaz

Keox

az önce eniştem TUV deolduğunu söyledi ondada xenon var bakalım geçiçekmi geçmiycekmi:D
camlarda filmde var :D

aklıma geldi ledli farlarda var onları tuvden geçiyormu acaba:D:D

Dentist

Orijinal olanlar dışındakiler demek ki söktürecekler...
Bir zamanlar bunlar vardı;artık yoklar...

146 1.4 TS
147 1.6 TS Distinctive
159 1.9 JTD Distinctive Plus Qtronic
159 1750 Tbi-Ti
159 1.9 SW JTD Distinctive Qtronic

emin

quote:

Emin sende de far yıkama isterler bu sefer sanırım

abi muayeneye giderken yeni far sipariş ederim içi gri olanlardan önce sarı farlardan takarız, muayeneden sonra xenon'a dönmek prob değil =)

en son bu geldi aklıma 2 far 179euro kargosuvergisi montajı kaça mal olur bilemiyorum daha önümüzde zaman var belki çıkma buluruz.

xenondan normal halojene dönme ihtimali yok mu?
eğer varsa sıkıntı yok muayene spec. e dönerken herşeyi ona göre ayarlarız. egzoz çıkacak, kat gelecek, o arada döneriz normal halojenlere ama sanki bunun imkanı yoktu diye hatırlıyorum. Yoksa nedendir bilen var mı?

Edited by - Emin Kurtoğlu on 22/03/2012  15:02:05
BMW E46 3.18ci - Ducati Hypermotard - Ducati Monster 695

Alper

balastları söküp normal ampulleri tak yerine tamamdır emin far almana gerek yok yani rahat ol :D

oguzedirne

muayeneye giderken takıcan halogenleri sonra xenonları takıcan. ben orjinal xenon kit taktırmak isterim ama bizim 147 mk1 kasaların orjinal kiti yok sanıyorum.
tutkun esiri olmuşuz