Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Motorsporları haberleri 2014

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

admin

2013 sezonu bitti ve 2014 sezonu için uzun zamandır devam eden hazırlıklar hız kesmeden ilerlemekte.

2014 yılı için en önemli değişklik kullanılacak motorlar ile ilgili. Bilindiği gibi 2014 yılı itibarı ile artık 2,4 litrelik V8 motorların yerine, 1,6 litrelik turbo beslemeli V6 motorlar görev yapacak.

Bir sürücünün sezon içerisinde sadece 5 motor kullanma hakkı bulunuyor. Motora bağlı herhangi bir elemanın (turbo, dinamo, batarya vs.) değiştirilmesi sebebi ile sürücü, sıralama turunda elde ettiği derecenin 5 il3 10 sıra arkasında başlayacak. Tüm motorun değişmesi durumunda süürücü yaptığı derecenin 20 sıra gersinden başlayacak.

Daha önce 6,67 saniye olan KERS kullanım süresi, yeni sezon itibarı ile 33,3 saniyeye çıkacak. KERS ile kullanılan azami güç miktarı 60 kW (81 BG)'den 120 kW (163 BG)'ye çıkacak. KERS kullanımı bundan sonra direksiyondaki bir düğme yerine araç elektroniği ve sürücünün gaz pedalına yapacak KICK-DOWN ile mümkün olacak.

Küçülen motor hacimleri ve direkt enjeksiyon ile beraber motorlar daha ekonomik olacak. 2014 sezonu ile beraber sürücünün kullanabileceği yakıt miktarı 100 litre olacak. Bu, bu motorların geçtiğimiz sezona göre % 30 daha ekonomik olmaları gerektiği anlamına geliyor.

Arkada sadece bir adet egzoz çıkışı olacak.

Bunun haricinde şaside, otomobilde ve kurallarda da değişiklikler yapılacak. Bu değişikliklerin yarışlara ve rekabete heyecan katması amaçlanıyor ve bekleniyor.

Yapılan değişiklikler arasında kabul görenler olduğu gibi eleştirilenler de az değil. Mesela sezonun son yarışında, tüm sürücülere normal puanlamanın iki katı verilecek. Yani normal sezon içerisinde birinci 25 puan alırken, ikinci olacak olan sürücü 18 yerine 36 puan alacak.

Teknik ayrıntılar ve diğer kural değişliklikleri ile ilgili daha fazla bilgiyi, önümüzdeki zaman içerisinde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Şimdilik otomobildeki değişiklik ile ilgili kısa bir video. Gerçi bunlarda sezon başlayana kadar değişiklik olması olasılığı yok değil.

You are not allowed to view links. Register or Login
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

Fatihob

Yeni F1 araçlarının ortalama tüketimleri Clio DCIleri kıskandıracak cinsten olmuş :)

Gece gece işşizlik yapıp yeni F1 araçlarının ortalama tüketimlerini hesapladım.

Misal İstanbul Park pisti 5.3KM. Vikiden baktım 58tur atıyorlarmış bir yarışta. Yani 307km yol yapıyorlar.
Yarışta kullanacakları maksimum yakıt 100LT buda eşittir 100km/27LT.

Ben sokaktada çok gazladım pistede tur attım. Sokakta en fazla 70kr yakarken piste 1,7TL'ye yakın yakıyordum kmde.
En son İstParka çıktıgımda yarım depo benzinim vardı. Mito'nun deposu 45LT hadi 50LT diyelim biz. 8 tur attım ışık yandı gittim benzin aldım 8 tur daha attım. Toplam 16tur attım (arada yavaşta atılan soğutma turlarıda var F1de yok) ve depomdaki yarı benzini yaktıgımı düşünelim. Hatta deponun yarısını 15LT baz alırsak;

Toplam 16turx5,3km=84KM toplam tur sayım. Bu hesapla 100KM/17LT ortalamam oluyor(bence 20LT altı değildir, hatta yol bilgisayarında 22LT ortalama görmüştüm)

Burdan sonrası işin eğlencesi ;)

100kmde 27Lt yakan bir araç kmde 0.27Lt yakar. Buda benzinin litresinin 5TL olan Türkiyede 1.35TL eder :D Evet yukarda yazmıştım ben 1,7TL yakıyorum diye. Demekki MiTonun depoyu küçük hesapladım :p Neyse sokakta 70kr, pistte 1.75TL yakarsam arada 2,5 kat fark olur. Yine bu saçma hesapla F1 aracı pistte 1.35TL yakarken sokakta gazlasaydı (2.5 kat az) 54kr yakacaktı. Çok sakin gitseydi bu 30krlere düşerdi. Akşam köprü trafiğini 40krla geçerdi, tüp taksa 25kr falan yakardı heralde.....

İşin özü bu benzin fiyatları kafayı sıyırttırdı herşeyi ona endeksliyorum. Herkese iyi geceler :clover:
..

Gouki

admin

Ferrari yeni 1,6 litrelik Turbo V6 motorunu tanıttı.

Ferrari,  Maranello'da Formula 1 2014 sezonu için hazırlamış olduğu yeni Formula 1 motorunun tanıtımını bir video ile gerçekleştirdi. Yeni motorlar ile Formula 1 tarihinde bir devrimden daha fazlası gerçekleşmiş olacak. Yüksek devirli ve çılgınca sesler çıkartan atmosferik motorlar, Formula 1 sirkindeki yerini 1,6 litre hacme sahip turbo beslemeli V6 motorlara bırakıyor.

Gelecekte Mercedes, Renault ve Ferrari ile sadece üç motor üreticisi kalmış olacak. Ve bunların içerinde yeni motor tanıtımını gerçekleştiren ilk firma Ferrari oldu. Ferrari'nin 550 BG üreten motoru ayrıca 160 BG üreten bir E-Motor ile desteklenmekte ve bu E-Motor aynı zamanda boş sürüşlerde elektrik sağlamakta ve frenleme esnasında da çok fazla enerji geri kazanımı sağlamakta.

Ferrari, yeni Formula 1 Yarış Otomobili'nin ismi için internette bir oylama yaptıracak.

ihsany

Schumacher'den kötü haber
Geçirdiği kayak kazasından sonra hala komada olan efsane yarış pilotu Michael Schumacher'den bundan sonraki hayatını komada geçirebilir.

Alfa Romeo 147 1.6 Eco
Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB MA TCT
Alfa Romeo 156 2.0

İhsan Yaprak
L'amore è diverso in italiano

Tolga033

Schumacher'den kötü haber
Geçirdiği kayak kazasından sonra hala komada olan efsane yarış pilotu Michael Schumacher'den bundan sonraki hayatını komada geçirebilir.

Çok yazık ..Umarım öyle olmaz.  :(

Gouki

Ferrari'nin yeni sezondaki arabasının ismi için oy vermek isterseniz:

admin

Ferrari'nin adı F14T olarak belirlenen yeni yarışçısı.

McLaren MP4/29

Williams Mercedes FW36

Force India VJM07

admin

admin

asklepios

fevkalbeser12

Hepsi olmuş dyson fakir arzum:(

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Araba markalarından bir insan yaratmak istesek toyota beyni, aston martin yüzü, cadillac karnı ve alfa romeo bu insanın kalbi ve ruhu olur...
                         jeremy clarkson

agucba

2014 Formula 1 = 1,5 lt - V6
1997 Alfa Romeo GTV V6 TB = 2,0 lt - V6
1997 Alfa Romeo 145 QV = 2,0 lt - R4

Yani aslında bizim motorlardan çok farkı kalmadı diyelim çoooooooook iyimser bir genelleme ile.  :)

///////////////

tunerviper

2014 Formula 1 = 1,5 lt - V6
1997 Alfa Romeo GTV V6 TB = 2,0 lt - V6
1997 Alfa Romeo 145 QV = 2,0 lt - R4

Yani aslında bizim motorlardan çok farkı kalmadı diyelim çoooooooook iyimser bir genelleme ile.  :)

Ufak bir fark var abi :)
4.Ağırlık Limitleri

4.1.Minimum Ağırlık limiti 690kg olarak belirlenmişti. Son WMSC´de alınan kararla lastik ağırlığı 1kg daha ağır olacağı için araç alt limiti 691kg olarak belirlendi.

4.2.Ağırlık dağılımı ise minimum ön 314kg ile arka 370kg olarak belirlendi.
Turbo Twin Spark

agucba

Biliyorum.  :)

Dikkati çekmek istediğim şey, eskiden bizi motor/egzoz sesi, motor hacimleri, göze de hitap eden tasarımları ve benzeri uç şeyler ile büyüleyen Formula 1'in, sırf tasarruf (ki hiç bir şekilde bu başarılamıyor), rekabet (şu anda Mercedes ayrı bir klasmanda, geçen senelerde Red Bull ayrı klasmanlarda idi) ve çevreye duyarlılık (bu haklı bir sebep olabilir ama motor hacimlerini azaltmanın dışında farklı çözümler var/dır) konuları bahane edilerek Formula 1'in ruhuna aykırı davranıldı diye düşünüyorum.

İnsanlar, Formula 1 otomobillerini sadece bir kaç saniye görüyor olsalar da sırf seslerini duymak için giderlerdi. Ben mesela Türkiye'deki ilk Formula 1'i beleş tepeden, dev ekrandan seyretmiş ama sırf sesinden dolayı mest olmuştum.

Şimdikilerin böyle özelliği kalmadı.

///////////////

asklepios

agucba

Ferrari CEO'su Di Montezemolo'nun FIAT CEO'su Marchionne tarafından görevden alınacağı dedikodusu;

Ferrari takımının efsane başkanı Di Montezomolo görevden alınıyor

Formula 1'deki son şampiyonluğunu 2007'de kazanan Ferrari'nin, dün yapılan İtalya Grand Prix'sinde hayal kırıklığına uğraması, dünyaca ünlü takımı yol ayrımına getirdi. Ferrari'nin bağlı olduğu FIAT'ın CEO'su, 300 milyon Euro tazminatı ödemeyi göze alarak, takımın efsanevi patronu Di Montezomolo'yu görevden alacağını açıkladı.

Dünyanın en büyük motor sporları organizasyonu Formula 1'deki başarısızlık, Ferrari takımının efsane başkanı Luco Cordero Di Montezemolo'yu koltuğundan ediyor.

Formula 1'deki son şampiyonluğunu 2007'de kazanan Ferrari takımının dün Monza pistinde yapılan İtalya Grand Prix'sinde de başarısız olması dünyaca ünlü markayı yol ayrımına getirdi.  Ferrari'nin bağlı olduğu FIAT'ın CEO'su Sergio Marchionne, yarış takımının başkanı Di Montezemolo'yu görevden azletme kararı aldı.

İtalya Grand Prix'sinde Ferrari'nin birinci pilotu Fernando Alonso, yarışı teknik arızadan dolayı yarışı yarıda bırakırken, ikinci pilot Kimi Raikkonen ise ancak dokuzuncu olabildi. Peş peşe yaşanan hayal kırıklıklarının ardından açıklama yapan FIAT CEO'su Sergio Marchionne, "6 yıldır dünya şampiyonu olamayan bir takımın başındaki şahıs artık vazgeçilmez değildir. Acil taze kan gerekiyor" diyerek Di Montezomolo'nun biletini kestiğini ima etti.
Marchionne bu sözlerle de yetinmedi ve, "Devlet artık başarısızları desteklemekten vazgeçmeli. Hiç kimsenin dokunulmazlığı olmamalı. 6 yıldır büyük ümitlerle bir şampiyonluk bekliyoruz. İtibarlı Ferrari pistlerde sürünüyor. Bunu engelleyeceğiz" ifadesini kullandı.

FIAT fabrikalarının sahibi Agnelli ailesi ise, yıllardır Ferrari takımının başkanlığını yapan Di Montezomolo'nun görevden alınmasına şimdilik temkinli bakıyor. Bunun sebebi Montezomolo'nun tam 300 milyon Euro tutan tazminatı. Bu kadar yüksek tazminatı ödemek istemeyen Agnelli ailesi üyeleri, Montezomolo ile pazarlık masasına oturulmasını istiyor.

PİSTTE KÖTÜYÜZ AMA SATIŞ REKORU KIRIYORUZ
Ferrari'nin başkanı Luca Cordero Di Montezemolo, FIAT CEO'su Sergio Marchionne'nin çıkışını, "Biz iki iyi dostuz. Evet ben de bu fabrikanın bir çalışanıyım. Eğer bir çalışan verimli olamıyorsa gönderilme kararı benim için de geçerlidir. Benim 2016'ya kadar sözleşmem var. Ancak alınacak her türlü karara saygım olur. İstifa edip etmeyeceğimi FIAT yöneticileri ile görüşmem belirleyecek. Ne var ki Ferrari markasının dünyada satışları rekor kırıyor ve araç yetiştiremiyoruz. Bu açıdan da gelişmeleri ele almak gerek" açıklaması yaptı.

1991'den bu yana aralıksız olarak Ferrari yarış takımının başında bulunan Di Montezemolo, daha öncede 1973-77 yılları arasında Ferrari'nin CEO'su olarak iki şampiyonluk görmüştü.

///////////////

admin

Ferrari, Alonso'nun işine son verip Vettel ile anlaşacak.

Aylar süren müzakere ve yeniden yapılanma çalışmaları sonrasından Scuderia'da tamamen farklı ve yeni bir yol izlenmesine karar verildi. Montezemolo'nun zoraki gidişi (gönderilişi!) sonrasından Alonso da çok çabuk gözden düştü, çünkü kendisi çok çok fazla kazanıyor olsa da anlaşılan, kendisinden beklenen daha fazla efor satmesi talebine olumlu yanıt vermedi. Bu sebeple Ferrari, İspanyol sürücüye sene sonunda başka bir takım bulması gerektiği konusunda bilgi verdi.

Her ne kadar Red Bull Direktörü Horner geçtiğimiz Cuma Vettel'in takımda kalacağını söylese de bu tamamen saçmalık, çünkü Vettel Ferrari konusunda kararını verdi bile. Ferrari, İsviçre'de yaşayan Vettel'e yeniden dünya şampiyonu olma şansını sunarken, Vettel'in aslında buna çok da ihtiyacı yok diyebiliriz. Vettel, Red Bull'da daha kötü duruma gelmeden bu takımdan ayrılma opsiyonunu kullanarak Scuderia'ya gelmeye karar vermiş durumda.

Vettel, Blick'e Red Bull ile dostane bir şekilde ayrılacaklarını ve karşısına böyle bir fırsat çıkmamış olsa idi takımda kalmaya devam edeceğini açıkladı. Bu arada Red Bull, gelecek sene rus sürücü Daniil Kvyat'in Vettel'in yerine görev yapacağını açıkladı. Daniel Ricciardo kalırken böylelikle Red Bull iki genç sürücüyü görevlendirmiş oldu.

Fernando Alonso, takımın bir numaralı sürücüsü olarak 2016 yılına kadar sözleşmesi olduğu için taleplerinin yerine getirileceğini umuyordu. Şimdi ise Ferrari'nin İspanyol'a 30 milyon dolar ödemesi gerekiyor ki Ferrari bunu memnuniyetle yapacaktır, çünkü yeni sezona yepyeni taze bir kuvvet ile girmeyi hedeflemekte.

Bunun haricinde Alonso'nun geleceği henüz belli değil, çünkü onun sözleşme bedelini karşılayabilecek çok fazla takım yok. Buna karşın Vettel, onu açık kolları ile bekleyen ve onu her şekilde podyuma ulaştırabilecek bir takımın desteği ile karşılaşacak. Podyum başarısını gösterebilecek mi bunu zaman içerisinde göreceğiz, çünkü Michael Schumacher bile beş senelik bir beklemeden sonra ancak 8 Ekim 2000 tarihinde Ferrari ile olan beş şapiyonluğunun birincisini tadabilmişti.

Tolga033