Alfisti Turkey
Alfisti Turkey

Gönderen Konu: Otomobil Dünyası'ndan Haberler  (Okunma sayısı 15790 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« : 15 Ağustos 2018, 09:58:55 »
Burada otomobil dünyasında yaşanan gelişmeleri paylaşabiliriz. Her gün olmasa da belli aralıklar ile ilginç haberleri paylaşarak bilgi bankamızı doldurabilir, örnek olarak dünyadaki geri çağırmalarda ilgili markanın Türkiye temsilcileri ile iletişime geçerek sahip olunan aracın etkilenip etkilenmediği sorgulanabilir.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #1 : 15 Ağustos 2018, 10:48:15 »
14 Ağustos 2018

Mazda'dan Geri Çağırma Bildirisi

Mazda, dünya genelinde yaklaşık 100.000 aracını geri çağırıyor. Bunun sebebi fren enerjisi geri kazanımındaki bir yazılım hatası nedeni ile yangın tehlikesinin bulunması.

Tespit edilen bu hatanın söz konusu olduğu model serileri Mazda2, CX-3 ve MX-5 modelleridir ve bunlar dünyanın her yerine dağılmış durumda.

Etkilenen otomobillerdeki mekanik sistem değiştirilecek ve yazılımı güncellenecek. Etkilenen otomobillerin sahiplerine bilgi verilerek servislere gelmeleri çağrısında bulunulacak.

+++++
VW'nin ABD'de ödemiş olduğu milyarlarca dolar ceza e-Mobilite için harcanıyor

VW, yaşanan egzoz emisyon skandalı nedeni ile bugüne kadar ABD'de milyarlarca dolar ceza öderken, ödenen bu cezalar eyaletler tarafından e-Mobilite'nin teşvik edilmesi için kullanılacak. Gelen cezanın bir kısmı eski nesil dizellerin yerine temiz ve modern benzinlilierin geçmesi için kullanılacak iken bir kısmı ile de elektrikli otomobillerin dolumu için gerekli olan istasyonların daha da yaygınlaştırılması için kullanılacak. Yaklaşık 2,9 milyar dolar çevre ile ilgili bir fona aktarılırken eyaletler ve yetkililer bu para ile çevrenin güzelleşmesi için gerekli adımları atabilecekler.

+++++
Güney Kore BMW marka otomobilleri trafikten çekiyor

BMW marka araçlarda kısa süre içerisinde meydana gelen bir dizi motor yangınından sonra BMW, 106.000 aracın geri çağrılması ve hatanın düzeltilmesi için bir bildiride bulundu. Ancak bu duruma gelmeden önce G. Kore Ulaştırma Bakanlığı bugün itibarı ile BMW marka araçların trafiğe çıkışını yasakladı, çünkü geri çağırma adımı için BMW gerekli adımları atmamış ve işi ağırdan almıştı.

Bu sene içerisinde bugüne kadar 39 adet BMW'de yangın çıktı ve bu rakam aslında oldukça yüksek. BMW gerçekleşen yangınları teyit ederken hatanın giderilmesi için gerekli tüm önlemleri alacakları belirttiler.

Yaşanan yangınların sebebi egzoz gazı geri kazanımı esnasında gaz soğutusundan Glikol'ün sızması ve bunun sıcak gazlar ile karışması durumunda gazın alev alarak yangına neden olması. Tamiratın yaklaşık üç saat süreceği belirtilirken BMW'nin hangi parçayı tamir ettiği veya değiştirdiği belli değil.

BMW bugüne kadar 106.000 adet araçtan sadece 79.000 adedini kontrol ettiği için G. Kore, geri kalan ve kontrol edilmeyen tüm araçların trafiğe çıkışını yasakladı. BMW ise geri kalan otomobilleri mümkün olduğu kadar çabuk geri çağırarak kontrol etmek istemekte ve araç sahiplerine de kendi araçları tamir edilene kadar ikame araç vermekte.

Almanya'da 96.000 adet, geri kalan Avrupa'da ise 228.000 adet araç geri çağrıldı veya çağrılıyor. Bu durumdan etkilenen model serileri Nisan 2015 ile Eylül 2016 arasında üretilen dört silindirli dizel motora sahip 3, 4, 5, 6, 7, X3, X4, X5 ve X6 ile Temmuz 2012 ile Haziran 2015 arasında üretilen altı silindirli dizeller.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #2 : 16 Ağustos 2018, 11:00:18 »
15.08.2018

Fool.de'nin bir araştırmasına göre Tesla'nın sürüş destek sistemlei BMW ve Mercedes'ten daha iyi

Fool.de'de yayınlanan bir araştırmaya göre ki Focus Online tarafından da yayınlandı, Tesla'nın otonom sürüş için olan sürüş destek sistemleri Mercedes ve BMW'deki sistemlere göre çok daha iyi.

Makale'de bağımsız ve güvenirliği yüksek olan Insurance Institute for Highway Safety (IIHS)'nin bu iş için oldukça falza mesai harcadığını ve ileri gelen markaların sürüş destek sistemlerini ayrıntılı olarak test ettiğini yazdı. Test'te özellikle tepe geçişleri ve viraj gibi zorluk derecesi yüksek yerlerin geçişlerine dikkat edildi.

IIHS'nin araştırmasında her ne kadar otonom sürüş olsa da sürücünü daima yüksek dikkate olması gerektiği belirtilirken otomobile oturduktan sonra otomobilin sizi otomatik ve hiç bir müdahale olmadan istediğiniz yere tek başına götürebilmesi için yıllar gerektiğinin altı çizilmiş.

Araştırmanın gösterdiği bazı sonuçlar;


Araştırmaya göre Tesla'nın destek sistemleri yazılım olarak hem daha iyi hem de şirket otonom sürüş hedefinde çok daha uzun süredir çalıştığından daha yüksek bir tecrübeye sahip. Tüm bunların sonucunda ortaya daha iyi sonuçlar ortaya çıksa da otonom sürüşe yüzde yüz güven duymak için henüz çok erken.

+++++
Tüm Peugeot modelleri Euro 6d-TEMP ve Euro 6c egzoz gazı normlarını karşılıyor

Peugeot'nun tüm otomobilleri normalde 1 Eylül 2019'da yürürlüğe girecek olan Euro 6d-TEMP normunun başlangıç tarihinden tam bir yıl önceden tüm değerlere uyum sağlamış durumda. Böylelikle 1 Eylül 2018'de yürürlüğe girecek olan Euro 6c normu atlanmış oluyor. Motorlarında çevre korumasına yönelik attığı adımlar ile otomobil dünyasında öncü olan Peugeot, Peugeot 108 modeli haricinde bu adımı ile çıtayı biraz daha yükseltmiş oldu.

Ortak üretim stratejisi ile üretilen Peugeot 108 modeli yine de 1 Eylül 2018'de yürürlüğe girecek olan Euro 6c karşılamakta. Peugeot'un hedefi olan 2020 yılında 91gr/km CO2 salınım değeri AB'nin belirlemiş olduğu 95 gr/km'nin oldukça altında yer almakta. Bu hedefe ulaşabilmek için Peugeot ileri teknolojiye sahip BlueHDi dizel motorları ile PureTech benzinli motorlarını geliştirmenin yanında partikül filtresi ve SCR teknolojisini geliştirmeye devam etmekte.

+++++
Astra (İsviçre'de ulaşımdan sorumlu bakanlık) Mercedes Vito ve Porsche Diesel'nin yola çıkışını yasakladı

Bakanlık, değerleri ile oynanmış (manipule) dizel motorlara sahip Porsche ve Mercedes'in sıfır kilometre olarak satın alınması durumunda trafik tesciline izin vermekte. Bu uygulama 17 Ağustos itibarı ile İsviçre'de satın alınacak olan araçlar için geçerli olacak ve bunlara plaka verilmeyecek.

Bu uygulamadan etkilenecek olan araçlar 1,6 litre dizel motora sahip olan Mercedes Vito ile Porsche'nin dizel motorlu araçları. ancak Porsche, zaten bir süredir dizel motorlu modellerinin üretimini durdurmuştu, İsviçre dışında satın alınacak olan otomobillere de plaka alınabilmesi için gerekli izinler verilmeyecek, trafiğe çıkamayacak.

Bu uygulama şu anda trafikte olan araçları kapsamıyorken yine de bu araçların en kısa sürede uygulamaya uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

+++++
Bundan sonra dizel motorlu Skoda Fabia satın alınamayacak

Skoda'nın Eylül'de makyajlı hali ile yollara çıkacak olan küçük sınıf otomobili Fabia'da bundan sonra dizel motorlar bulunmayacak. Atılan bu adım ile Skoda, VW Grubu içerisinde küçük otomobil sınıfında dizel motorları ürün yelpazesinden çıkartan ilk marka olacak. Bu durum aslında çok da ilginç, çünkü Skoda Fabia modeli bazı pazarlarda oldukça iyi bir satışa olan başarılı bir model. Ancak dizel motor talebi genelde düşük olduğundan bu modelde dizel motordan feragat etmek de kolay olmuş olacak.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #3 : 17 Ağustos 2018, 14:43:52 »
16.08.2018

Tesla, Model 3 serisi için giriş modeli için üretimi başlatma planları yapmakta

Tesla, Model 3 modeli için devamlı olarak 30.000-35.000 ABD Doları aralığında yer alan daha uygun fiyatlı bir giriş modelinin üretileceği konusunda bilgilendirmeler yaparken bu bugüne kadar bir hayal olarak kabul edilmekte idi. Bu ucuz model için şu ana kadar sipariş vermek mümkün değil iken kısa bir süre içerisinde artık siparişlerin alınabileceği bilgisi verildi.

Giriş modeli için temel oluşturacak olan ana konu yeni bir pil tasarımında odaklanmakta. Bu yeni pil tasarımı sayesinde uygun fiyatlı bir model üretmek mümkün iken mevcut teknik şartlarda uygun fiyatlı bir model üretimi için üretilen her aracın üstüne para verilmesi gerekecekti. Elon Musk'ın verdiği bilgiye göre yeni pil daha hafif, daha iyi ve ucuz ve uzun bir menzile sahip. Ancak üretim planına göre bu pil ancak 2019 yılında gerçek anlamda üretilebilecek.

Güncel olarak Tesla 49.000 ABD Doları'ndan başlayan fiyatlar ile satış yapmakta ve bu durum bazı müşterileri pek memnun etmiyor, bu sebeple bazı müşteriler uygun fiyatlı bir otomobilin en kısa zamanda üretime geçmesini beklemekte.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

agucba

  • Amministratore
  • İleti: 8.960
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #4 : 27 Ağustos 2018, 16:48:17 »
26.08.2018

Londra içten yanmalı motorları yasaklamayı düşünüyor.

Londra şehri önümüzdeki yılın Nisan ayında tüm içten yanmalı motorların şehir içinde çalışmasını yasaklamayı planlamakta. Almanya'nın bazı şehirlerinde başlatıldığı gibi Londra da yasaklama ile başlamak istemekte ancak bunun için bu uygulama şu anda sadece tek bir caddede geçerli olacak. Londra'nın finans merkezinde elektrikli otomobillerin geçişlerine izin verilirken orta vadede tüm şehirde içten yanmalı motorların yasaklanması planlanmakta.

Pratikte şehir içine doğru olan tüm yollarda uygulanması düşünülen içten yanmalı motorlu araçlar için olan yasak kapsamı dışında kalan otomobiller tam elektrikli veya hibrit olanlar olacak. Bunun haricinde kilometre başına 75 gram karbondioksit üstünde bir salınıma sahip olan otomobiller, hibrit de olsa kabul edilmeyecek.

+++++

Volkswagen, 700.000 aracı geri çağırıyor.

VW, Tiguan ve Touran modellerinde olası bir kısa devrenin önüne geçebilmek için 700.000 adet otomobili geri çağırıyor. Bu durumdan etkilenen otomobiller iç mekanında ambiyans aydınlatması ve panoramik cam tavanına sahip olanlar olacak. Bu geri çağırma tüm dünya için geçerli ve genel olarak yüksek donanım seçeneğine sahip olanları kapsıyor olacak.

Geri çağırmaya sebep olan arıza panoramik cam tavanda yer alan bir aydınlatma biriminin nemlenme olasılığının olması ve bunun sonucunda kısa devre olması.

++++++

Rallycross WRX 2021 itibarı ile elektrikli otomobillerle yarışmaya başlanacak.

FIA, rallide bir devrim yaparak 2020  yılında elektrikli ralli otomobilleri için bir dünya şampiyonası düzenleneceğini duyurmuştu, ancak güncel gelen bilgilendirmeye göre bu tarih 2021 yılına ertelendi, çünkü 2020 için çok az takım katılma isteğinde bulundu. Başlangıç yılının bir yıl ötelenmesi ile beraber FIA, katılımcı veya katılmayı isteyenler için araştırma ve geliştirme konusunda yeterli zamanı tanımayı düşündü. Katılımcılar böylelikle 29 Mart 2019 yılına kadar katılım başvurularını yapabilecekler.

FIA, elektrikli WRX araçlarında ortak bir şasinin kullanılmasını planlamakta. Şasiler Oreca şirketi tarafından tasarlanıp üretilecek iken FIA tüm takımların eşit şartlarda ve eşit menzile sahip olabilmesi aynı bataryanın kullanılmasını planlamakta.

++++++

Daimler, egzoz gazı hilesi sebebi ile 700.000 adet aracını geri çağırmak durumunda.

Spiegel dergisinin bir haberinde Mercedes-Benz'in egzoz gazı sahteciliği sebebi ile dünya genelinde çeşitli model serilerinde 1.000.000 aracı geri çağıracağını bildirmesine karşın Mercedes-Benz'in düzeltme baskısı sebebi ile bu rakamı 700.000 adet olarak güncelledi.
Almanya Motorlu Taşıtlar Bakanlığı (KBA)'na göre Alman şirketi egzoz gazlarının ölçümleri esnasında hileli yola başvurdu ve bu sebeple Alman üreticinin geniş çaplı bir geri çağırma hareketi başlatması gerekti. Almanya'da geri çağrılacak olan araç sayısı 280.000 adet.
Spiegel dergisinin haberine göre KBA'nın listesinde 24 farklı model yer almakta. Bunlar Mercedes-Benz C-Serisi, güncel model dahil E-Serisi, yeni hibrit motorunun da dahil olduğu S-Serisi, G-Serisi, ML-serisi, GLE ve GLC ile GLS ve SLK. Sprinter, Vito ve V-Serisinin de servisleri ziyaret etmesi gerekiyor.

Şirketin en üst yetkilisi Dieter Zetsche bundan bir kaç ay önce Daimler'in hileli yollara başvurmayacağını söylemesine karşın Mercedes -Benz modellerinde test koşulları ile cadde koşullarında farklı değerler veren bir yazılımın olduğu tespit edilmişti.

Daimler, yaptığı açıklamada KBA'ya karşı hukuki yollardan sonuçlara itiraz edeceğini belirtti. Bu itiraz ile KBA'nın belgelerinin umuma açık olmasını engellemek ve konuyu kendi içinde halletmek isteği yattığı düşünülüyor. İzlenecek olan hukuki yoldan bağımsız olarak Daimler, resmi yetkililer ile ortak hareket ederek geri çağırma işleminin en kısa sürede gerçekleşmesi için adım atacağını belirtti.
« Son Düzenleme: 29 Ağustos 2018, 10:03:56 Gönderen: admin »

///////////////

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #5 : 29 Ağustos 2018, 10:03:32 »
28.08.2018

Volkswagen, Tesla hissesi almak niyetinde idi.

Tesla kısa bir süre önce borsadan çıkacağını bildirmiş ancak daha sonra bu karardan vezgeçmişti. Böyle bir hadise gerçekleşirken Volkswagen'in başka yatırım şirketleri ile beraber Tesla'nın büyük oranda hisselerini almaya niyetlendiği dedikoduları yayılmaya başladı.

Wall Street Journal'in haberine göre Elon Musk'ın niyeti, borsadan çıkılması durumunda hissedarların bu harekete nasıl bir tepki vereceklerini görmek istemesinin yanında asıl olarak hızlı bir şekilde artan hisse değerinin önümüzdeki yıllarda hangi seviyelerde olabileceğini kestirmek içindi. WSJ'nin bir kaç sorusunu yanıtlayan Musk, hisse değerinin mevcut hızda artmaya devam etmesi durumunda, bir kaç içerisinde şirket değerinin aşırı yüksek olması nedeni ile borsadan çıkışının finansal (aşırı yüksek değeri nedeni ile yatırım tutarının ödenemeyecek kadar yüksek olmasından kaynaklı) anlamda artık mmkün olamayacağını belirtti.

WSJ'nin haberinde ayrıca yatırım şirketi Silver Lake Volkswagen ile beraber Tesla'ya ortak (veya çoğunluk hisseye sahip olmak) olmak  niyetinde idi. VW ve SilverLake 30 milyar dolarlık bir katılım ile Tesla'nın borsadan çıkması için destek sağlayacaktı ancak bu niyet Elon Musk tarafından reddedildi. Elon Musk'ın bu teklif niyetini reddetmesinin nedeni, Alman şirketinin ve farklı yatırımcıların katılımı sonrasında olası bir çoğunluk hisse payı durumunda Tesla'ya yönetimsel ve teknik müdahale edebilme ve özel bilgilere ulaşabilmelerini önleme isteği.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #6 : 31 Ağustos 2018, 12:04:53 »
30.08.2018

Toyota'dan UBER'e büyük yatırım

Otomobil üreticisi Toyota personel taşıma konusunda hizmet veren UBER'e 500 milyon dolar yatırım yaparak otonom sürüş için beraber geliştirme yapmak istiyor. Bu anlaşma aslında UBER için rahatlatıcı bir adım oldu, çünkü kısa süre önce şirketin otonom sürüş gerçekleştiren bir aracı olumsuz haberler ile gündeme gelmişti. UBER'in Toyota ile işbirliğinr gitmesi, kendileri için otonom sürüş teknolojisini daha da ileri taşımak ve hizmet kalitesini yükseltmek için büyük bir fırsat.

UBER Toyota ile beraber Sienna isimli Minivan üzerinde Robot-Otomobil Teknolojisi'ni uygulayarak UBER'in ABD içinde sürüş gerçekleştirecek araçlarının otonom sürüş ve sürüş destek sistemlerini geliştirecekler. Toyota 2016 yılından beri UBER'de hisse sahibi ancak bu oran çok az idi.

+++++

SEAT, 40 futbol sahası büyüklüğündeki bir alanda güneş enerjisinden yararlanıyor.

SEAT'ın anavatanı İspanya'da ikamet eden insanlar yılda 2.500 ile 3.000 saat güneş ışığından faydalanabiliyorlar. Seat, Katalonya'nın bu yarı tropikal ikliminden faydalanarak otomobil sanayisinin en büyük alanına sahip güneş enerjisi panellerini kullanmakta. 2013 yılında başlayarak 40 futbol sahası büyüklüğündeki toplam panel sayısı 53.000 adet. Üretim tesisleri ve sevk tesislerinin çatılarında yer alan bu paneller ile berabaer Seat, 112 milyon KW/Saat elektrik üretebildiler.

Bugün itibarı ile güneş panellerinin yıllık elektrik üretim kapasitesi 17 milyon KW/Saate kadar çıktı. Bu rakamın büyüklüğünü anlatabilmek için üretim miktarının 15.000 nüfuslu bir yerleşim yerinin tüketimine eşit olduğunu belirtmekte fayda var. Veya bir yıl boyunca her gün 3.000.000 adet cep telefonunu şarj etmek mümkün. Güneş enerjisinden üretilen elektrik fabrikada kullanılmak üzere tasarlanırken güneş enerjisinden üretilen bu elektrik, Martorel'deki fabrikanın toplam enerji tüketiminin yüzde altısını karşılamakta. Bugüne kadar üretilen elektrik ile 67.000 adet araç üretilebildi.

Güneş enerjisinin kullanılması ile beraber havanın temizliğine de katkıda bulunulmuş oldu ve yıllık olarak ortalama 4.000 ton daha az CO2 atığı oluştu. 4.000 tonluk bir CO2 atığının doğa tarafından temizlenmesi için New York'ta bulunan Central Park'ın 5 katı büyüklüğündeki bir ağaç alanına ihtiyaç duyuluyor. Seat'ın bu konu ile ilgili çok hırslı bir hedefi var; İspanyol otomobil üreticisi Martorel'deki ana üretim tesisindeki su tüketimi, CO2 salınımı ve çöp üretimini 2010 yılına göre yüzde elli azatlmayı öngörüyor.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #7 : 13 Eylül 2018, 12:04:53 »
Ford, Avrupa'da bir kriz ile karşı karşıya.

Ford, Avrupa'da büyük sıkıntılar ile karşı karşıya, ki şu anki durum Opel ve Vauxhall'un geçmişte yaşadıkları ile benzer. Markanın çok geniş bir model yelpazesi var ve devamlı olarak zarar yazmakta. Başarısız geçen son dönemdeki süreç nedeni ile Ford model yelzapezesinde ve çalışan sayısında azaltmaya gitmek için adım atmayı düşünüyor.

İngiliz Sunday Times'in hafta sonundaki haberine göre Ford, 24.000 kişiyi işten çıkarmayı planlamakta. Mondeo, Galaxy ve S-Max gibi modeller dünya genelinde talep azlığı nedeni ile üretimden kaldırılacak. Ford ağırlıklı olarak SUV'lere yönelecek iken diğer model serilerinde de ürün azaltma (daha az seçenek gibi) yolu izlenecek.

Satış bayileri konusunda da ayrıntılı bir çalışma düşünülüyor. Özellikle dizel motorlu araçların satışında yüksek bir gerileme yaşanmakta ve yılın ikinci çeyreğindeki zarar 73 milyon dolar civarında. İngiltere'nin AB'den ayrılma (Brexit) sonrasında da Ford büyük bir kayıp yaşayacak, çünkü üretim tesislerinin bir kısmı İngiltere'ye taşınmış idi.

*****

Dizel sahtekarlığı nedeni ile BMW'nin büyük bir ceza ödemesi isteniyor.

BMW'nin dizel araçların egzoz gazı temizliği konusunda binlerce kez (her araç bir sahtekarlık vakası saylıyor) sahtekarlığı başvurması sonrasında Münih şehri savcılığı milyon Euro düzeyinde bir suç davası açarak ceza vermek amacında. Süddeutsche Zeitung'un haberine göre yaklaşık altı aydan beri BMW'nin dizel araçlarda yanıltıcı bir sistem kullanması nedeni ile savcılığa başvurulmakta idi ve savcılık sonunda elindeki delillere dayanarak BMW'ye bir teklifte bulundu. Gazeteye göre yapılmış olan sahtekarlığa karşı BMW yaklaşık 10 milyon Euro'luk bir ceza öderse, dava süreci kısaltılacak ve sonunda dava düşecek.

BMW ise yaptığı açıklamada sahtekarlık yaptığını kabul etmemekte. Verdikleri bilgilere göre toplam 7.600 adet 750 xd ve M550xd modelinde egzoz gazının ölçümü esnasında kendisini kapatan sistem yanlışlıkla monte edilmiş. Öngörülen ceza sonrasında hatanın düzeltilmesi oldukça pahalya patlayacak iken hatanın sadece bu modeller ile sınırlı kalması, daha büyük artçı bir dalganın gelmeyecek olması sevindirici.

BMW'nin bu cezayı kabul edip etmeyeceği veya hukuki yola gidip gitmeyeceği henüz bell değil. Ayrıca bahsi geçen ceza miktarı konusunda da herhangi bir teyit edici bilgi bulunmamakta.

*****

Toyota, bir milyon aracı servise çağırmakta.

Japon otomobil üreticisi dünya genelinde yaklaşık bir milyon aracı servislere çağırmakta, çünkü bir kabloda meydana gelen bir aşınma nedeni ile kısa devre oluşma ve yangın ihtimali bulunmakta. Bu durumdan etkilenen modeller son iki yılda üretilmiş olan Prius ve kompakt SUV C-HR.

Tam olarak etkilenen araçlar 2016 ve 2018 arasında üretilen Prius Plug-in-Hybrid ve C-HR serisinin Hybrid-Gas-Elektro-Aracı. Servise giden araçların ilgili kablosu ve elektronik düzeneği kontrol edilecek. Toyota'nın verdiği bilgiye göre meydana gelen durum üretim esnasından oluşan bir hatadan kaynaklı ve genel olarak Japonya pazarında kullanılan araçlar etkilenmiş durumda.

*****

Ford, ABD'de 2 milyon Pick up'ı geri çağırıyor.

Ford, olası bir yangın tehlikesine karşı iki milyon Pick up'ı servise geri çağırıyor. Satılan araçların büyük çoğunluğu ABD'de satılmış olduğundan, geri çağırma hizmeti nispeten daha zahmetsiz gerçekleşecek. Bu geri çağırma durumundan etkilenen araç, Ford'un en sevilen, en çok satışı gerçekleşen ve piyasanın da en tutulan modeli olan F-150.

F-150'in etkilenen seçenekleri genel olarak yüksek donanım seviyesine sahip modellerindeki emniyet kemeri geri sisteminin aşırı sert ayarlı olması nedeni ile oluşan kıvılcımın yangına sebebiyet vermesi.  2014 ve 2018 yılları arasında üretilen modeller etkilenirken, bunlar içerinde yine belli seçeneklere sahip olanlar kontrol edilecek.

Oluşan problem emniyet kemeri gergi sisteminin değiştirilmesi ile halledilirken bu değişim bir zorunluluk, aksi takdirde araç garanti kapsamı dışında kalıyor.

*****

VW-hissedarları mahkemeye giderek 9 milyar Euro talep edecekler.

Dizel skandalı sebebi ile büyük miktarda para kaybına uğrayan hissedarlar, kayıplarının karşılanması için VW'ye karşı dava açmaya hazırlanıyorlar. Davacılar VW'den 9 milyar Euro talep edecekler ve Pazartesi günü başlayan dava çeşitli çevreler tarafından merakla izleniyor.

Braunschweig'ta bulunan Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin hakimleri, başka davalar için de emsal teşkil edecek olan davanın sonunda VW ve Porsche'nin zarara uğradığını düşünen hissedarlara ödeme yapılıp yapılmayacağına karar verecekler. Dava dilekçesinin konusu, VW Yönetimi'nin dizel skandalı esnasında kamuoyuna çok geç haber verdiğini, hisse değerinin bu tip durumlar karşısında çabuk tepki vermesi nedeni ile bu durumun borsaya hızlı bir şekilde bildirilmesi gerektiğidir.

Şu ana kadar ortaya çıkan bilgilere göre, skandal patlak verdiğinde VW olayı büyütmemeye çalışmasına karşın aslında durumun vahametinin çok daha büyük olduğunu bildiğidir.

*****

Nissan, sekiz ayda 43.000 ader Leaf modeli sattı.

Nissan'ın Leaf modeli geçen sene Eylül'de tanıtılıp sene başında Avrupa'da satışa çıkarıldı. Nissan'ın yaptığı açıklamaya göre sekiz aylık dönemde 43.000 adet satan Leaf II modeli, Avrupa kıtasında en çok satılan elektrikli araç oldu.

Çıkan bu sonuçtan gurur duyan Nissan, yakın zamanda piyasaya süreceği menzili daha uzun olacak ve uzun yolculuklardaki konfor düzeyini arttıracak 60 kWh seçeneği ile satışları daha da arttırma niyetinde. 40 kWh'lik modelin menzili 300 km'ye kadar ulaşsa da uzun yolculuklar esnasında arka arkaya yapılan hızlı şarjlarda, batarya soğutmasının eksik olması nedeni ile araç kendini korumaya almakta ve performansı düşürmekte.

Nissan'ın verdiği diğer bilgiye göre Nissan Leaf II satın alan müşterilerin %70'i daha önce içten yanmalı motora sahip otomobiller kullanıyorlardı.

*****

Jerome Guillen Tesla'da Automotive-Chef oldu.

Tesla, son aylarda yönetim kademesinde yaşadığı kan kaybını düzeltmek için adımlar atmakta. Bu sebeple Tesla Automotiv'in başına Jerome Guillen'in getiren Elon Musk kendi üzerindeki iş yoğunluğunu az da olsa atmış olacak. Musk, şu ana kadar üç farklı şirketi yönetmesi sebebi ile aşırı bir yoğunluğa sahip ve ayrıca Tesla'da, özellikle Model 3 sebebi ile üretimde sıkıntılar yaşanmakta.

Uzun zamandır Tesla'da mühendis olarak çalışan Jerome Guillen, elektrikli çekici projesinin (Semi-Truck) başındaki kişi idi. Guillen, devraldığı yeni görevi ile Tesla'daki tüm otomotiv biriminin başına geçmiş oldu.

*****

BMW, gelecekte ABD'de dizel otomobil arzını durdurmayı düşünüyor.

Dizel motorlu otomobillerin satışı bir çok ülkede geriye giderken bir kaç ülkede de tamamı ile gözden çıkarılmış durumda. Tüm bu gelişmelerin ışığında BMW, Kuzey Amerika'da dizel motorlu araçların satışını durdurmayı planlıyor. Bu plana göre 2019 model yılı itibarı ile Kuzey Amerika'da dizel motorlu araçların yerine Plug-in-Hybrid ve benzinli motorlar sunulacak.

VW'nin skandalı sebebi ile dizel motorlu araçlar ABD'de büyük bir yara aldı ve zaten daha önceden de ABD'de dizel motorlar daha çok ağır vasıta araçlar ve traktörler ile bir arada düşünülüyordu. Bu gerçekler sebebi ile BMW'nin dizelden vazgeçmesi kolay oldu.

*****

Tesla anahtarlarının kopyalanması çocuk oyuncağı.

Belçika'daki bir üniversitede görev alan bir araştırma grubu Tesla Model S'nin anahtarının saniyeler içerisinde kopyalanabileceğini bildirdi. Bu araştırmaya göre geleneksel üreticilerin araç anahtarlarının yanında Tesla gibi elektronik alanında ileri seviyede olan üreticinin anahtarının kopyalanması da çok basit olarak gerçekleşebiliyor.

Tesla'nın anahtarı sadece 1,6 saniyede kopyalanabilirken 40 Bit'lik şifreleme, anahtarı kopyalamak için çok basit kalıyor. Belçikalı hackerlar sadece iki kod kullanarak tüm olasılıkları hesaplayabildiler.

Ancak yine de bir hırsız için anahtar kopyalamak araştırma grubunun yapabildiği kadar kolay değil, çünkü bunun için özel aletler gerekiyor. Yine de zorluk derecesi düşük olan kopyalama sonrası Tesla'ya bilgi veren araştırma grubu, Tesla'nın gerekli önlemleri alarak yeni bir yazılım geliştirmesini sağladı. Yeni anahtarlar Haziran itibarı ile sunulurken eski anahtara sahip olan kimseler, kısa süre içerisinde yeni yazılımı internetten indirebilecekler.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #8 : 14 Eylül 2018, 12:29:55 »
13.09.2018

General Motors bir milyon aracı geri çağırıyor.

Amerikan otomobil üreticisi General Motor büyük bir geri çağırma servisi başlattı. Direksiyon destek sistemindeki bir hata nedeni ile bir milyondan fazla aracın servislere geri gelmesi gerekmektedir. Bu durumdan etkilenen araçlar büyük Pick up ve SUV modelleri ile 2015 model yılından olan Chevrolet Silverado ve GMC Sierra . Tüm bu araçların kontrol için servise gitmeleri gerekiyor. Meydana gelen hata direksiyon sisteminin elektronik yazılımı ile alakalı ve bu hata neticesinde meydana gelen kazalar da rapor edilmiş. Amerikan Trafik Güvenliği Birimi (NHTSA - National Highway Traffic Safety Administration)'nin Perşembe günü verdiği bilgiye göre GM düzeltmeleri yapmak için tüm gerekli adımları atacak.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #9 : 19 Eylül 2018, 13:26:39 »
18.09.2018

Cadillac, otomobiller için dizel motor gelişimini devam ettirmeyecek.

GM'un markalarından biri olan Cadillac resmi olarak yaptığı açıklamada otomobiller için dizel motor geliştirilmesini durdurduklarını açıkladı. Atılan bu adımda genel olarak dizel pazar payının büyük oranda geri adım atmasının yattığı belirtiliyor. Cadillac, Opel üzerinden sahip olacağı motorları kullanarak Avrupa'da satış yapmayı planlarken iç pazarda talep olması durumunda da yine Opel motorlu araçlarını devreye alarak satış yapmayı düşünüyordu. GM, Opel'i PSA Grubu'na sattıktan sonra Cadillac kendi dört ve altı silindirli motorlarını geliştirmek için çalışmalar başlatmış idi, ancak bunu tamamı ile durdurdu.

Cadillac Başkanı Carlisle dizel teknolojisini gerçek anlamda büyük rol oynabileceği alanda, mesela ağır vasıta kullanımı için, geliştirmeye devam edeceklerini söyledi. Cadillac bunun haricindeki AR-GE çalışmalarında elektrikli araçların gelişimine ağırlık verecek.

*****

AB Komisyonu BMW, Daimler ve VW'ye karşı olan ihbarları daha dikkatli ve ayrıntılı araştırma kararı aldı.

AB Komisyonu yaptığı açıklamada Alman otomobil sanayisini daha dikkatli ve yakından incelemeye alacaklarını bildirdi. Komisyon, VW ve Daimler'in kendilerini ihbar etmesi sonrasında Alman otomobil üreticilerinin kendi aralarında mutabakata vararak anlaşıp anlaşmadıklarına (kartel kurulup kurulmadığını), özellikle egzoz emisyonları konusuna bakacak.

Komisyon, üreticilerin kartele karşıtı kanunlara uyup uymadıklarına bakacak. Yapılan suçlamalara göre 1990'lı yıllardan beri Alman üreticilerden 200'ün üzerindeki bir personel gizlice bir araya gelerek rekabet edilmemesi konusunda mutabakata vardılar. Bu sayede otomobil dünyasındaki bir çok gelişimde kendi aralarında anlaşma sağlamanın yanında egzoz gazları sistemlerinde de nasıl bir yol izleneceğini belirlediler.

Özellikle Alman otomobil endüstrisi VW'nin egzoz gazı ölçümlerinde hileli bir yazılım kullanmasının ortaya çıkması sonrasında büyük bir baskı altına girerken, kartel suçlamarının da ortaya atılması sonrasında iyice köşeye sıkışmış olacak.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #10 : 25 Eylül 2018, 16:43:33 »
24.09.2018

ABD çarpışma testlerinde Tesla Model 3'e beş yıldız değerlendirmesi

ABD Güvenlik Birimi NHTSA Tesla Model 3 ile gerçekleştirdiği çarpışma testlerinde araca tüm bölümlerdeki değerlendirme 5 Yıldız verdi. Çıkan bu sonuç ile Tesla Model 3 geliştirme çalışmalarının başarı ile gerçekleştiğini söylemek mümkün, çünkü tüm değerlendirmelerde 5 Yıldız'a çok az araç ulaşabildi bügüne kadar.

Model 3 tüm ana ve alt değerlendirme sınıflarında tam puan almayı başardı.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #11 : 25 Ekim 2018, 12:18:34 »
ABD Borsa Denetleme Kurulu (SEC) Musk ile Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan ayrılması konusunda anlaşmaya vardı

Elon Musk'ın twitter üzerinden Tesla'nın borsadan çekileceğine dair spekülatif bir bilgi vermesi sonrasında ABD Borsa Kurulu Tesla şirketi ve Elon Musk'in kendisi ile bir mutabakata vardı. Musk, yönetim kurulu başkanlığı görevinden ayrılıp milyon dolarlar yüksekliğinde bir ceza ödemesi sonrasında Tesla ve Musk hakkında daha fazla bir ceza uygulanmayacak. Musk, borsada daha fazla spekülastif girişimlerde bulunmadığı sürece Tesla'da CEO olarak görevine devam edebilecek.

Ödenmesi gereken ceza miktarı şirket olarak Tesla için ve Elon Musk'ın kendisi için ayrı ayrı 20 milyon dolar ve bu rakam Elon Musk için bile sıkıntı yaratabilecek bir miktar. Musk, yönetim kurulu başkanlığı görevinden 3 yıl için ayrılmak durumunda.

Musk'ın twitter üzerinden yapmış olduğu paylaşım ile diğer konuşmaları borsa denetleme kurulu tarafından çok ileri derecede spekülatif buldu, çünkü şirketin borsadan çekilmesi için gerekli olan finansman için herhangi bir anlaşma yapılmamış, sadece bir kaç görüşmede bulunulmuş. Musk tarafından hisse başına belirlenen 420 USD ile toplam rakam konusunda hiç bir anlaşma var olmadığından, Musk'ın twitterdaki paylaşımları SEC tarafından sakıncalı bulunmuş, bu sebeple de ceza uygulamak dışında bir çıkar yola gidilememiş.

Sonuç olarak Tesla Yönetim Kurulu'nun yeni görevleri arasında Elon Musk'un medya iletişiminin kontrolü de girmiş oldu.

*****

Savcılık makamı tarafından Audi'nin CO2 manipülasyonu gözlem altnda

Münih şehri savcılığı, Audi'nin A3 e-tron ve diğer Plug-in-Hybrid modellerinde atık egzoz gazı değerlerini doğru ölçmediği/bildirmediği şüphesi üzerine soruşturma başlattı. Soruşturmanın konusu Audi'nin e-tron modelinde egzoz değerlerini daha iyi göstermek için hile yoluna gidip gitmediği konusunda araştırmak oluyor. Şüpheleri aydınlatmak için Audi ve VW'den bir çok mühendis sorgulamaya alınmış.

Ekonomi Haftası'nın haberinde de Audi'nin motorlarındaki CO2 değerlerinde, özellikle Plug-in-Hybrid çözümüne gidilen modellerde hileye başvurulmuş. Savcılık, Alman Motorlu Taşıtlar Bakanlığı ile değerleri karşılaştırma konusunda adım atmamış, ancak bunu en kısa zamanda gerçekleştireceklerini belirtti.

Ekonomi Haftası'nın haberinde, bir mühendisin, e-tron modellerinin gereğinden fazla CO2 salınımında bulunduğunu söylediği yazdı. Audi ve VW bu konu hakkında hiç bir açıklama yapmaz iken yetkili makamlar ile beraber çalışabileceklerini çok önceden bildirmişlerdi.

*****

Volkswagen ve Microsoft stratejik işbirliği anlaşmasına vardı

Volkswagen ve Microsoft, Volkswagen Automotive Cloud'u hayata geçirmek için stratejik işbirliği anlaşmasına vardılar. Bu işbirliği sonucu Volkwagen'in gelecekteki tüm dijital hizmetleri ile mobil taleplerin karşılanması konusunda endüstriel bir bilgi havuzu oluşturulmuş olacak. İşbirliği anlaşmasının son imzası 28 Eylül 2018 tarihinde Volkswagen AG Yönetim Kurulu tarafından atılmış oldu. Atılan bu adım ile Volkswagen dijital dönüşüm konusunda emin ve hızlı adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Microsoft ile gidilen stratejik işbirliği anlaşması sonrasında atılan bu önemli adım ile tüm filoyu kapsayan mobil satış konusunda ilerleme sağlanırken ve dijital ekosistem „Volkswagen We“ entegrasyonu da bir ileri boyuta geçmiş oluyor.

Volkswagen 2020 yılından itibaren yılda 5 milyondan fazla tam teşekküllü bir bir internet bağlantısı ile piyasaya çıkacak ve böylece bu aaçlar „Internet of Things“ (IoT) sayesinde Cloud'u bir parçası olacaklar. Oldukça kapsamlı olan bu işbirliğinin amacı Microsoft'un dünya genelinde başarı ile uyguladığı Cloud-Expertise tecrübesi ile Volkswagen'in otomobil işletmesi konusundaki tecrübesini bir araya getirerek dünya pazarında hazır hale gelebilmek.

*****

Tesla, 3. çeytekte 80.142 adet elektrikli araç üretti

Tesla, en güncel üretim ve satış rakamlarını açıkladı. Buna göre 2018'in üçüncü çeyreğinde 80.142 adet elektrikli otomobil üretilirken bu rakam bir önceki rekor kırılan 2. çeyrekten %50 daha falza anlamına geliyor. Aynı süre içerisinde 83.500 adetlik bir satış gerçekleşmiş oldu.

3. çeyrekte 53.239 adet Model 3 üretilirken bu rakam, Audi'nin e-tron modelleri için yıllık bazda öngördğü rakama eşit. Eylül'ün son haftasında bantlardan 5.300 adet Model 3 çıktı. Bu rakam ile Tesla haftada 10.000 adetlik üretime ulaşarak yine azami verim gerçekleştirmiş oldu.

Satışı gerçekleşen toplam 83.500 adet pilli araçtan 55.840'ı Model 3, 14.470'i Model S ve 13.190'ı Model X oldu.

*****

Elektrikli Vespa'nın adı Elettrica oldu

Vespa, son aylarda yoğun bir şekilde 2019 Yaz döneminde piyasaya sürmek üzere elektrikli bir Vespa üzerinde çalışmakta. Bu model ile eski Vespa'ların egzoz patlamaları artık duyulamayacak olsa da Vespa'nın sahip olduğu İtalyan çekiciliğinin izleri silinemeyecek. İsviçre'deki pazarlama şirketi OFRAG'ın bildirdiğine göre 8 Ekim itibarı ile ön sipariş verilebilecek.

Eğer elektrikli bir Vespa sahibi olmak isterseniz aşağıdaki linkten bir ay boyunca ön sipariş verebileceksiniz.

https://elettrica.vespa.com

Ön sipariş ile kredi kartında 600 EUR'luk bir tutar bloke edilmekte. Piaggio Group'un bilgisine göre ön siparişlerin henüz bu sene içerisinde teslim edileceği belirtiliyor.

*****

PSA, Opel konusunda iyimser bir görüşte

PSA Başkanı Tavares Paris Otomobil Fuarı'ndaki bir sohbet esnasında medyaya yaptığı açıklamada, bir yıl içerisinde Opel'deki iyileştirme çalıştırmalarının üçte ikilik kısmının gerçekleştiğini belirtti. Ancak başka bir açıdan Almanya'daki çalışan haklarının çok sert olduğunu ve çalışan tarafının katılımının oldukça yüksek olduğunu belirtmeyi ihmal etmedi.

PSA Grubu yaklaşık bir sene önce Opel'i GM'den alırken nerede ise hiç bir ücret ödememişti. Bu bir yıl içerisinde Opel'de çok kez iyileştirme adımları atılırken erken emeklilik veya gönüllü iş ayrılmalar ile çalışan sayısında da azaltmaya gidebildi. Yine de PSA Opel'de daha yapılacak çok işin olduğu ancak önemli adımların atıldığını belirtiyor.

*****

Avrupa Birliği CO2 salınım değerlerini daha da aşağı çekme amacında

Avrupa Birliği Parlametosu, 2030 yılı CO2 salınım değerlerini 2020 yılına göre %40 oranında indirme konusunda çalışmakta. AB, bu konu ile ilgili olarak geniş çaplı bir araştırma yaparken CO2 oranlarında azaltmaya gitmek için e-otomobiller, güneş enerjisi ve hidrojen ile çalışan araçlar konusunda çözümlere odaklanmış durumda.

İki hafta önce yapılan parlamento toplantısında milletvekilleri 2030 yılında şimdikine göre %40'lık bir düşüşe gidilmesi konusunda oy birliğine vardılar.

Parlamento'nun otomobil üreticilerinden talebi, üretilen araçların en az %35'inin daha az veya hiç CO2 salınımı yapmayan araçlar konusunda odaklanmaları. Yani yeni SUV modeller ile her seferinde daha büyük araçlar tasarlamak yerine alternatif yakıtlı veya küçük araçlar üretilmesi konusunda talep var.

*****

Toyota 2,5 milyon hibrit aracı geri çağırıyor

Japon otomobil üreticisi dünya genelinde hibrit araçlarının servislere gitmesi gerektiği konusunda bir çağrıda bulundu. Yaklaşık 2,43 milyon araç, hibrit sisteminin çalışması ile ilgili bir sıkıntıdan dolayı servise gitmesi gerekiyor. Toyota bundan kısa bir süre önce de yaklaşık bir milyon aracı servise çağırdığından, bu ikinci servis ziyaret talebi marka imajı konusunu biraz etkilemiş durumuda.

*****

Elektrikli otomobiller her durumda içten yanmalı otomobillere göre daha çevreci

İsviçre'deki Paul Scherrer Enstitüsü'nün (PSI) bir araştırmasında ortaya çıkan sonuç, elektrikli otomobillerin içten yanmalı otomobillere göre daha çevreci olduğu sonucuna varılmış, ancak bunun için elektrkli aracın en az 50.000 km mesafe kat etmesi gerekiyor.

PSI, bu çalışma yapılırken batarya/pil ve yakıt hücrelerinin tüm (çalışma) yaşam döngüsü ile çevreye olan etkilerini göz önünde bulundurdular. Benzinli bir otomobilin üretimde, kullanım ömrü esnasında ve hurdaya ayrılması esnasında her bir parçanın çevreye olan etkileri alternatif yakıtlı araçlar ile tek tek karşılaştırıldı. Benzinli ve dizel araçların yakıtlarının üretimi ile elektrikli araçların batarya/pillerinin üretimi ile bunlar için gerekli olan elektriğin üretimi esnasında çevreye olan etkileri de çalışma esnasında göz önünde bulundurulup hesaba katıldı.

Ortaya çıkan sonuç beklendiği gibi hiç şaşırtmadı ve çalışmaya göre elektrikli araçlar çevreye en duyarlı araçlar. Ancak dikkate alınması gereken husus PSI'nin bu çalışmada İsviçre şartlarını göz önünde bulundurduğudur, çünkü İsviçre dışında elektrik üretiminde İsviçre ile uyumlu olmayan farklı etkenler de var. PSI'nin çalışmasına göre elektrik batarya/pillerinin üretimi esnasında çevreye olan katkıları da hesaba katıldığında 50.000 km sonra elektrikli otomobiller çevreye olan etkilerini kompanse ediyorlar. Bu konuda çevre için asıl önemli olan konu elektriğin üretildiği yer, çünkü elektrik üretilirken alternatif kaynaklar kullanılmıyorsa, yine bir CO2 salınımının gerçekleştiğidir.

PSI'nin araştırmasında elektrikli otomobiller için gerekli olan elektrik üretilirken kısmı için bile doğal gazdan yararlanılıyor olsa rakiplere göre daha çevreye daha duyarı oluyorlar. Elektrikli otomobiller için üretilen elektriğin tamamı doğal gaz ile üretilirse, o zaman dizel motorlu bir araç çevreye etkileri konusunda karşılaştırılabiliyor. Yine de elektrikli otomobillerde menzil ne kadar uzun olursa doğal olarak batarya/pillerinin de o derece büyük olması gerekiyor ve bu da çevreye olan etkiyi arttırıyor.

PSI'ye göre etkili yöntem, elektriğin tamamı ile güneş enerjisinden üretilerek kullanılmasıdır.

*****

Daimler CEO'su Dieter Zetsche yerini Källenius'a bırakıyor

Daimler'deki görevinden çekilecek olan Dieter Zetsche, makamını yakın zamanda halefine devredecek. Ola Källenius 2019 itibarı ile Daimler'deki CEO görevine başlayacak. Källenius 2015 yılından beri yönetimde ve AR-GE bölümünün yönetiminde sorumlu. Daha önceden kendisi hakkında Zetsche'nin halefi olabileceği konusunda görüşler bildirilmişti.

Dieter Zetsche 1998 yılından beri yönetim kurulunda yer almakta ve 2006 yılında o zamanki Daimler-Chrysler AG'de CEO'luk görevine gelmişti. Daimler Yönetim Kurulu 2016 Şubat'ta Zetsche'nin görevini 3 yıl için daha 2019 Aralık'a kadar uzatmıştı. Zetsche daha fazla devam etmeme kararını kendi isteği ile vermişti.

Källenius'un yerini Markus Schäfer alacak ve AR-GE sorumluluğu ile Mercedes-Benz Cars Geliştirme görevlerini üstlenecek.

*****

Toyota, Avrupa'da hedeflerini büyüttü

Toyota Motor Europe Paris Otomobil Fuarı'nda gelecek ile ilgili büyüme hedeflerini açıkladı. Kalite ve güvenirlik hala daha en üst noktada takip edilen konular iken gelecekte iki farklı etken dikkat edilecek; Hibrit motorlar ve Toyota New Global Architecture (TNGA). Toyota son 20 senedir hibrit teknolojisine yatırım yapmakta ve her geçen gün ile beraber bunu daha çok müşteriye sunmayı başarmakta. Toyota bugüne kadar sadece Avrupa kıtasında 2 milyondan fazla hibrit teknolojiye sahip otomobil satmayı başardı. İçinde bulunduğumuz senede Toyota'nın Avrupa'daki toplam otomobil satışının %46'sı bu teknolojiye sahip iken örnek olarak İsviçre'de %62 seviye kadar çıkmış durumda. Aslında Toyota'yı çok özel yapan etkenlerden bir tanesi sahip olduğu başarılı hibrit teknolojisi. Bu Toyota'nın Paris Otomobil Fuarı'ndaki teşhir alanında da kendini gösterdi, çünkü tüm araçlar hibrit teknolojisine sahip idi.

*****

Audi, Güney Kore'de çok büyük hilelere başvurmuş

Spiegel dergisinin bir haberine göre Audi'de yüksek mevkili bir çalışan, Güney Kore'de otomobil satabilmek ve gerekli tescilleri alabilmek için şasi numaralarında ve test protokollerinde hileye başvurduklarını itiraf etmiş. VW'nin kardeş şirketi Audi, egzoz emisyonlarını hiç bir şekilde tutturamadığından, test protokollerindeki sonuçlarda oynama yapmışlar ve bir çok aracın şasi numarasında değişiklik yoluna gitmişler.

Audi'nin verdiği bilgiye göre bu durum daha önceden fark edilmiş ve düzeltme  yoluna gidilmiş. Ancak Münih şehri ikinci savcılığı Audi'ye, sahtekarlıktan dolayı soruşturma başlatmış. Audi'de bulunan üç yönetici bu davaya dahil edilmiş.

Güney Kore'de bu olay ile ilgili olarak daha önceden belli cezalar verilmiş ve Audi bu sebeple bazı çalışanları değiştirmek durumunda kalmış, yapılan hatalarda düzeltme yoluna gidilmiş.

*****

Renault daha fazla elektrikli otomobil sunmayı amaçlıyor

Renault, elektrikli otomobil ürün yelpazesini genişletmeyi planlamakta ve bunun için 2020 yılında Clio'yu hibrit model, Captur ve Mégane modellerini ise Plug-in-Hybrid olarak sunmayı düşünüyor. Bunun yanında Renault, 2019 yılında Çin pazarında tamamen elektrikli bir City-SUV modelinin satışına başlayacak. Paris'te tanıtılan modeli ismi K-ZE yeigt idi ve bu isim ile doğrudan Çin pazarı hedef alınmış. Yeni E-SUV ile hibrit seçenekleri Renault'un "Drive the Future" strateji planının bir parçası oluyorlar. Renault 2022 yılına kadar ürün yalpazesinde 8 tam elektrikli ve 12 elektrik destekli araca yer verecek.

Renault, Paris Otomobil Fuarı'ndan bir gece önce «Augmented Editorial Experience (AEX)» projesinin tanıtımın da yaptı. AEX gelecekteki otonom otomobillerin sürüş tecrübelerini interaktif bir şekilde müşteriye sunabilecek.

Bunun yanında yukarıda bahsedilen elektrikli City-SUV 2019 yılında Çin'de satışa sunulacak. Çin, dünyanın elektrkli otomobiller için en büyük ve en hızlı gelişen pazarı konumunda. Renault dinamik bir tasarıma sahip bu aracının iki farklı şarj imkanı ve normal dolum istasyonlarının yanı sıra evdeki mevcut elektrik tesisatına da bağlanarak şarj edilebilecek. Aracın üretimi, Nissan ve Dongfeng Motor Group katılımı ile kurulan Joint-Venture şirket e-GT New Energy Automotive Co. tarafından Çin'de üretilecek. Bu şirket Çin pazarı için elektrikli araçların geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda uzmanlaşmış.

*****

Bentley, dizel motorlu araç üretmeme kararı aldı

Porsche'den sonra Bentley'de gelecekte tamamı ile dizel motorlu araç üretmeyeceğini bildirdi. Bentley bundan sonra Avrupa'da sadece benzinli ve elektrik destekli araçlar üretecek. Bu karar aslında çok beklenmedik oldu, çünkü henüz sene başında tanıtımı gerçekleşen SUV Bentayga'nın özellikle dizel motorlu modeli ön plana çıkartılmıştı.

Dizel Bentayga'da 435 BG'nde sekiz silindirli bir motor görev yapıyordu ve bu motor ile dev SUV, 270 km/h'e kadar çıkabiliyordu. Ancak şu aşamada her yönden tüm gözler dizel motorlu araçlara çevrilmiş olduğundan, Bentayga'da şu aşamada sadece benzinliler ile devam edilmek isteniyor.

İlerisi için Bentley'de şu anda benzinli motorların hibrit destekli olarak çalışması üzerinde duruluyor.

*****

AB, gelecek yıllarda çevreye duyarlı olmak konusunda ciddi adımlar atacak. %35 CO2 azaltılması öngörülüyor.

Geçen hafta AB Parlametosu'nda Avusturya'nın başkanlığından yapılan toplantıda 2030 yılında yeni otomobiller için CO2 salınım miktarının %35 azaltılması konusunda mutabık kalındı. Toplantıda Almanya ve doğu Avrupa ülkelerinden aleyhte sesler gelmiş olsa da büyük çoğunluk çevrenin korunmasına yönelik lehte oy kullandılar.

Avrupa Parlamento'su aslında değerin %40 olarak indirilmesi konusunda bir çalışma yapmış olmasına karşın en sonunda %35 değerinde mutabık kalındı. Dönemsel başkan Avusturya, geçtiğimiz Çarşamba (geçen hafta) günü tasarının nihayi şeklinin alması için görüşmelere başlanabileceğini ve böylelikle tasarının nihai şeklinin en kısa zamanda alınabileceğini belirtti.

Görüşmeler esnasında Almanya kanadından yoğun bir muhalefet gelmişti, çünkü egzoz gazı salınımındaki değerin %30 olarak uygulanması gerektiğini savunuyordu.

*****

AB'nin almış olduğu çevre koruma tedbirlerine VW'den büyük itiraz geldi

AB'nın uygulamaya almak istediği değerler henüz daha taze iken ilk itirazlar gelip bunları önlemek için çalışmalar da başladı. Tüm bunların ışığında VW, 2030 yılında yürürlüğe girmesi için yapılan oylamada -%35 değeri karşısında şok olduğunu belirtti. Süddeutsche gazetesine açıklamada bulunan VW Group başkanı Herbert Diess, bu kararın kendileri açısından binlerce çalışanın işten çıkarılması anlamına geldiğini belirtti. Diess'e göre -%35'lik düşüşe gidilmesi için çok hızlı hareket ediliyor ve bunun için 2030 yılı çok erken bir sınır. Ancak burada unutulmaması gereken husus, AB'nın bu kadar kesin bir karar almasının nedeninin baş oyuncunun VW olduğudur. Çünkü otomobil endüstrisi yeteri kadar denetlenmediğinde kolaylıkla hileli yola başvurabilecek durumda ve AB bu konuda büyük bir ders aldı.

AB üye ülkelerinin aldığı karar sonrasında 2030 yılında yeni otomobiller 2020 yılına göre %35 daha az karbondioksit salınımı yapmak durumunda. Ancak bu sonuca ulaşabilmenin tek çaresi her gün yeni ve büyük SUV üretmek yerine daha küçük boyutlu ve motorlu otomobiller üretmekten geçiyor.

AB'nin aldığı karar yasalaşırsa otomobil üreticilerinin daha fazla e-otomobil satması gerekecek. Bu durumda mesela VW'nin çalışanlarının yaklaşık %25'ini işten çıkarması gerekebilecek, çünkü e-otomobil üretiminde daha az işçiye duyulur. Alınan kararın yasalaşması durumunda ise piyasada bulunan büyük şirketlerin pazar konumlarını etkileyecek.

Yine kararın yasalaşması durumunda şu anda müşteri talebi ve sportiflik üzerine kurulu olan reklamlarda da politik unsurlar devreye girecek. VW'nin egzoz emisyonları konusunda sadece Avrupa'nın bu kadar katı olduğunu belirtmesine karşın önümüzdeki yıl Çin'de yürürlüğe girecek olan toplam satışın %10'unun e-otomobil olması zorunluluğu da genel anlamda pazarda büyük bir hareketliliğe sebep verecek.

Pazar araştırmacılarının düşüncelerine göre, çevre için alınan tedbirlerin tutturulabilmesi için satılan araçların en az yarısının elektrikli olması zorunluluğudur.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #12 : 31 Ekim 2018, 16:02:15 »
2030 yılı CO2 değeri hedeflerinde VW'nin yarattığı polemiğe dair yorum

VW grubunun en üst yetkili kişisi olan Herbert Diess, AB'nin 2030 yılında almış olduğu CO2 değerinin 2020 yılına göre %35 azaltılması konusundaki kararına tehditkar bir yorumda bulundu. Diess, CO2 salınımı konusunda alınan kararın gelecekte 100.000 kişinin işten çıkartılması anlamına geleceğini, çünkü AB tarafından belirlenen hedefi tutturabilmek için elektrikli otomobil üretimine ağırlık verilmesi gerekeceğini, elektrikli otomobil üretiminde de şimdiki kadar çalışana ihtiyaç duyulmayacağını belirtti.

Yapılan bu açıklamanın ışığında VW için egzoz gazı değerlerinin aslında tamamen değersiz olduğu, halkın sağlığının VW'nin üst düzey yöneticileri için önem taşımadığı sonucuna varmak mümkün. Kısa geçmişe göz atıldığında VW'nin egzoz gazı değerlerinde hile yoluna gittiğini ve aslında bu tavırları ile kendilerini kanunların üstünde gördüğünü düşünülebilir. Yaşananın skandal sonrasında VW tarafından düzeltme yoluna gidilmesi konusunda atılmış herhangi bir adım da yok henüz.

CO2 değerlerinin düşürülmesi hedeflerini hemen işçi çıkartılması konusu ile bir araya getirme polemiği VW'nin yanlış yolda olduğunu göstermesinin yanında aslında hedefleri tutturulabilmeleri ve gerekli önlemleri alabilmeleri için önümüzde 11 yıllık bir zamanın göz ardı ettiği ve gerekli adımları atmada çok yavaş davrandığı gerçeğidir. WLTP Egzoz Emisyon Değerleri (benzinli araçların partikül filtresi takmasına sebep olan değerler)'nde de uyuyakalındı ve Ekim ayında olmamıza rağmen bir çok model için hala daha doğru değerlere ulaşılıp modeller piyasaya sürülebilmiş değil. Normalde bu değerlere sahip araçların Eylül başında hazır olması gerekiyordu. VW, bu durumu yetersiz değerlendirme ve test istasyonlarına bağlamasına rağmen işin gerçeği, VW WLTP'ye geçebilmek için işi çok ağırdan aldı ve bunun sorumluluğunu da politikaya atmaya çalışıyor.

Eğer AB'nin yürürlüğe koyduğu 2030 yılındaki %35 azaltılmış CO2 değerlerine ulaşabilmek için VW'nin tek cevabı işçi çıkartmak ise, bu durumda hissedarların VW yöneticilerinin gelecek vizyonlarını sorgulamaları gerekecektir. Çünkü verilmesi gereken cevap yeni SUV'ler üretip, Tiguan ve hatta Touran gibi modellere V8 koymak değil, geniş kitlelerin ulaşabileceği hibrit ve elektrikli modelleri, ki sadece spor versiyonlar değil, üretmek olmalıdır. VW'den yıllardır halkın kullanabileceği ve geniş kitlelere hitap eden bir Volks--Elektro-Wagen bekleniyor, bunun 2019 yılında gerçekleşebileceği düşünülüyor.

*****

Peugeot eletrikli otomobillere ağırlık verip dizel araç üretimini bırakmayı düşünüyor

Dizel motorlu araçlara olan talebin hızlı bir şekilde düşmesi sonrasında Peugeot, dizel motorlar için AR-GE'yi durdurup elektrikli otombiller üzerine geliştirme yapmayı planlıyor.

Peugeot, dizel motorlu araçlara olan talebin azalıp satışlarda da durgunluk yaşamaya başladıktan sonra, bu motor teknolojisi için yatırım yapmayı bırakmayı düşünüyor. Peugeot, dizele olan talebin daha da azalarak devam edeceğini tahmin ettiğinden iki üç yıla kadar tamamen dizel üretiminden çıkacak (bu muhtemelen otomobiller için geçerlidir, hafif ticariler için bu durum geçerli olmasa gerek).

Peugeot-Bakanı Jean-Phillipe Imparato Paris Otomobil Fuarı'nda, Paris (PSA Merkezi)'in dizelde hata yaptğını belirtti. Paris'in dizel konusunda başkalarının yaptıklarını taklit ettiklerini ve dizele karşı geç karar alındığını belirtti. Güncel olarak küçük hacimli dizel motorların yerine yeni motorlar üzerinde çalışıldığını, çünkü dizele talebin günden güne azaldığını söyleyen Imparato, Plug-in-Hybrid ve elektrikli versiyonlara ağırlık verileceğini belirtti.

*****

BMW, Çin ile ABD arasında yaşanan gümrük tartışmalarının etkisini hissediyor.

ABD ile Çin arasında süre gelen ve gümrük oranlarının karşılıklı olarak arttrılmasına neden olan ticari savaş özellikle otomobil pazarında etkilerini göstermeye başladı.  BMW, ABD'de X-modellerini ürettiği önemli tesislere sahip, ancak Çin'in ABD mallarına uygulamaya başladığı yüksek gümrük vergileri nedeni ile bu BMW'ye pahalıya mal olmaya başladı ve müşteriler ithalata uygulanan yüksek vergiler nedeni ile alımdan vazgeçmeye başladı. BMW'nin güncel yaşanan gümrük oranlarının yükseltilmesi ve satışların geri gitmesi sebebi ile bu durum karşısında, karında feragat ederek ve farklı yollara başvurarak, 300 milyon Euro kayıp yaşayacağı tahmin ediliyor. Eğer gümrük oranlarındaki artış tüm bir yıla yayılırsa bu kayıp 500 milyon Euro'ya kadar çıkabilecek.

Burada kritik olan durum, Çin'e ithalatı gerçekleşen araçların hemen satılmasıdır, çünkü ithal etmiş olmak satmış olmak anlamına gelmiyor. BMW'nin Çin'de üretim yapmak için elinin cebine sokması gerekiyor, ancak bazı modellerde Çin'de üretim gerçekleştirmek aslında olumlu anlamda etkisi gösterecek.

İki hafta önce Perşembe günü BMW ile Brilliance, beraber bir üretim tesisi kurmak ve üretim adetlerini yükseltmek konusunda bir anlaşmaya vardılar. Buna göre tam elektrikli iX3'ün orada üretilip ihracatı gerçekleştirilmiş olacak.

*****

VW, Eylül ayı satışlarında %18'lik bir gerileme yaşadaı.

VW Grubu için Eylül ayı hiç iyi geçmedi ve dünya genelinde satışlar %18 azalırken bu oran Avrupa'da %36 olarak gerçekleşti. Bu durumun sebebi Eylül başında yürürlüğe giren WLTP standartı ve VW'nin bir çok modeli bu standardı karşılayamadığından üretimleri durdurulmuş durumda. WLTP standardı karşılanmadığından bir çok modelin satışı için gerekli izinler/tesciller alınamıyor ve VW'nin bu durumda müşterilerini de oyalaması gerekiyor.

VW, dünya genelinde Eylül ayında 827.700 araç satabilirken bu bir önceki seneye göre %18.1'lik bir gerileme anlamına geliyor. VW, modellerinde WLTP standardını yakalayabilmek için elinden geleni yapacağını belirtmesine rağmen Ekim ayı için büyük bir gelişme beklenmiyor. Kasım ayında iyileştirmeler söz konusu olacak ancak beklentilerin ne kadarının karşılanacağı belli değil.

WLTP sıkıntısında Audi de muzdarip ve WLTP standartlarının uygulandığı bölgelerde satışlar %45 gerilemiş durumda.

WLTP standardı yanında Çin ve ABD arasında yaşanan ticaret krizi de satışların çokca etkilenmesi anlamına geliyor.

*****

Opel, Karl, Adam ve Cascada'nın üretimini durduracak

Opel, Paris merkezli PSA'daki durumunu güçlendirmek ve işbirliğini daha da derinleştirmek için SUV üretimi konusuna odaklanmış durumda. Bunu hayata geçirebilmek için Opel, 2019 yılı itibarı ile üç modeli ürün programından çıkaracak. Genel anlamda özellikle üstü açık model Cascada'nın artık üretilmeyip halefinin gelmeyecek olması, zaten az olan dört kişilik üstü açık otomobil pazarında eksikliğini hissettirecek.

Cascada yanında Opel Karl ve Opel Adam da üretilmeyecekler ve böylece özellikle uygun teklfiler sunularak Opel dünyasına girmeleri sağlanan genç kullanıcılardan feragat edilmiş olacak. Özellikle gençler veya genç kalanlar için enerjik tasarlanmış olan Adam, kendi başına bir başarı hikayesi idi ancak pazarlaması da kişiye özel yapılıyordu.

Gelecekte küçük otomobil olarak sadece Corsa modeli sunulacak. Kısa bir süre önce PSA ile işbirliği sonrası yeni Corsa tanıtılmıştı ve bu işbirliği sayeside Opel, Corsa'da daha ileri düzeyde masraf edebilecek.

*****

Tesla, 100.000. Model 3'ü üretti

Tesla markası her daim manşetleri süslemeye devam ediyor. Model 3'ün tanıtımından bir yıl sonra 100.000. modelin üretildiği ve üretim ile gurur duyulduğu belirtildi. Model 3 dışındaki başka hiç bir otomobil bu kadar hızlı bir şekilde 100.000 adetlik üretim adedine ulaşmamıştı.

Ürün yelpezesindeki diğer modeller olan Model S ve Model X'ün üretim adetleri konusunda hedeflere ulaşılması daha uzun sürmüştü ve el ile üretim biraz daha yavaş ilerlerken Model 3'te büyük üretim rakamları ön planda olduğundan üretim daha hızlı gerçekleşti.

Bu yılın dördüncü çeyreğine başarılı bir giriş yapılırken hedeflenen haftalık 5.000 adetlik Model 3 üretim adedi tutulmuş, hatta üstüne bile çıkılmıştı. 100.000 üretim adedine ulaşılması Tesla'nın "niş üretici" marka yerine "geniş kitle üretici" olarak anılmasına neden olurken yüksek üretim yanında yüksek satışları beraberinde şirketin kendini kendi kaynakları ile finanse etmesi anlamına da gelmekte.

*****

Opel'in Euro 6 dizellerinde yasal olmayan bir sistem tespit edildi.

Almanya Motorlu Taşıtlar Bakanlığı (KBA) Opel'in Euro 6 dizellerinde, başka markaların araçları geri çağırmasıne neden olan ve egzoz gazının değerlerini hileli bir şekilde saklayan bir yazılım olduğunu buldular. Savcılık makamları geçtiğimiz hafta Opel'in Rüsselsheim ve K'lautern'deki iki fabrikasına giderek ayrıntılı bir şekilde inceleme yaptılar. Eş zamanlı olarak KBA'nın Opel'in yaklaşık 100.000 aracı geri çağırması konusunda talepte bulunacağı bildirildi.

Aslında KBA daha bu senenin başında Opel'in Cascada, Insignia ve Zafira modellerinde tespit ettiğini belirttiği hileli yazılım nedeni ille 100.000 aracı geri çağırmasını istemiş, ancak Opel işi ağırdan alarak çeşitli argümanlarla açıklama yapmaya çalışmıştı .Savcılık dolayısı ile şimdi öğrenilmeye çalışan durum, Opel'in gerçekten de sistematik bir şekilde hile yapıp yapmadığını ve Opel mühendislerinin neden devamlı olarak cevap vermeyi ertelediklerini tespit etmek.

Opel, Bild'e yaptığı açıklamada kullandıkları sistemin yasal olduğunu belirtmesine rağmen daha önce Audi, VW ve Mercedes Benz de bu düşüncede idiler, ancak yapılan incelemeler sonrasında durumun öyle olmadığı anlaşılmıştı.

*****

Audi AG 800 milyon Euro ceza ödemeyi kabul etti

Münih 2 Numaralı savcılığının incelemesi sonrası açılan davada suçlu bulunan Audi AG, bu karar sonrası 800 milyon Euro ceza ödemeyi kabul etti. Audi AG ödemeyi kabul ettiği bu ceza sonrası dizel V6 / V8 motorlarında yasal olarak belirtilmiş gerekliliklere uymayarak hile yaptığını kabul etmiş oluyor.

Toplamda 800 milyon Euro olan cezanın 5 milyon Euro'su yasalara karşı gelme karşılığında belirlenirken 795 milyon Euro yasalara uygun olmayan araçlardan dolayı elde edilen ticari kazanımlar için belirlendir.

VW yapmış olduğu açıklama ödenecek olan bu cezanın VW Grubu yıl sonu bilançosunda olumsuz etki edeceğini belirtti.

*****

Musk, Tesla'ya 20 milyon Dolar yatırım yapmak istiyor.

Tesla CEO'su Elon Musk Tesla'nın başarı sağlayacağından çok emin ve bu sebeple önümüzdeki haftalarda 20 milyon Dolar daha vererek yatırım yapmak amacında. Musk, bunun için piyasada olan serbest hisseleri almak istiyor. Bunun yanında geçtiğimiz haftalarda twitter üzerinde yaptığı spekülasyon nedeni ile borsa denetleme kuruluna yapması gereken 20 milyon Dolar'lık bir ceza olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Musk, şu anda Tesla'da %20'lik bir paya sahip ve borsada zaman zaman dolaşan dedikodular onun yatırımını da olumsuz yönde etkileyebiliyor, çünkü maaşı hisselerin değeri ile doğru orantılı olarak belirlenmekte. Eğer hisse değeri düşerse kimi duruma göre hiç bir gelir elde edemeyebiliyor. Genel anlamda Tesla'nın durumu ne çok kötü ne de çok parlak, ancak yine de olumlu adımlar atılırken adımların boyu henüz istenen seviyede değil. Her ne kadar haftalık üretim rakamı 6.000 adedin üzerine çıkmış ve Model 3'ten de 100.000 adet üretilmiş olsa da, tam bir başarı için ikinci yüz bine doğru adım atmak gerekiyor.

*****

Bosch, Formula E'nin resmi sponsorlarından biri oldu

Bosch, yaptığı açıklamaya göre Formula E'nin sponsorlarından biri oldu. Bosch önümüzdeki üç yıl için Formula E'de teknolojik işbirliğine gidecek ve bu yarış serisinin yaşamış olduğu atılımdan pay sağlamaya çalışacak. Bu işbirliği yarışlarda, internette ve TV'deki reklam ortaklığını kapsayacak

Elektrikli yarışlara adım atılması Bosch için bir farklılık olmuş olacak, çünkü bugüne kadar DTM ve daha klasik yarışlara katılım sağlanıyordu. Ancak elektrikli otomobillere yazılım geliştiren Bosch'un Formula E'ye de girmesi, Bosch'un planları ile uyum sağlamış olacak.

Formula E Aralık ayında beşinci sezona başlayacak ve Suudi Arabistan'daki Ad Diriyya'da 22 araç yarışacak. Daha önceki yıllardan farklı olarak sürücüler artık yarışın ortasında araç değiştirmeden sahip oldukları enerji ile yarışın sonuna gitmeleri gerekecek.

*****

BMW'deki yangın tehlikesi nedeni ile 1,6 milyon araç tehlike altında

Daha önceden G. Kore için haberi yapılan durum artık tüm dünya için geçerli ve egzoz gazı işleme sisteminin soğutma sistemindeki bir hata nedeni ile 16 milyon aracın geri çağrılması gerekiyor. Soğutma sistemindeki olası bir kaçak nedeni ile buradan sızan sıvı sıcak motorun üstüne damlayabiliyor sıvının alev almasına neden olabiliyor. Bu hata bu yılın yaz aylarından beri biliniyor ve o zaman 400.000 araç geri çağrılmıştı, şimdi geri çağrılan arraç sayısı arttırıldı.

Üreticinin verdiği bilgiye göre bu durumdan etkilenen araçlar Ağutos 2010 ile Ağustos 2017 arasında üretilenler. BW'nin ilgili araç sahiplerini bilgilendireceği bildirildi.

*****

Dyson, Singapır'da elektrikli otomobil üretecek

İngiliz elektrikli süpürge uzmanı Dyson, geçtiğimiz yaz aylarında elektrikli mobilite pazarına girmek için bir araştırma laboratuvarında 200 mühendisi görevlendirerek elektrikli otomobil üretmek konusunda adım atmış atmıştı. Son verilen bilgilere göre Dyson artık bir adım ileri giderek kurulması planlanan otomobil fabrikasının tanıtımı yapıldı ve Aralık itibarı ile Singapur'da fabrikanın temeli atılacak. Singapur'daki fabrikanın 2020 yılında bitirilmesi ve üretimi gerçekleşen ilk "Sıfır-Serisi" otomobillerden sonra 2021 yılında ilk otomobilin tanıtımının yapılması planlanıyor.

Dyson'un elektrikl otomobil üretimi ile ilgili büyük planları ve gerekli olan anaparayı sağladı. Şu ana kadar bataryaların AR-GE'si ve üretim için 1'er milyar Pound ayrıldı. Güncel olarak Dyson'da bu iş için 400 çalışan var ve ulaşılması istenen hedef, günümüzün batarya sistemlerinden farklı ve kapasitesi çok daha fazla olan depolama sistemleri geliştirmek.

*****

Tesla, üçüncü çeyrek için kar bildirdi.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla uzun bir aradan bir kar gerçekleştirerek 2018/3'ü 311,5 milyon Dolar kar ile kapattı. Bu gelişmeyi daha çok yeni ve uygun fiyatlı Model 3'ün artı hanesine yazmak mümkün, çünkü bu model sayesinde üretim tahmin edilenden de yüksek seyredip satışlar aynı şekilde yükselmiş durumda. Bir önceki senenin aynı döneminde 619 milyon dolarlık zarar bildirilmişti. Elde edilen kar ile beraber Tesla hisseleri borsada da %7'lik bir artış elde etti. Bu senenin başından beri kara geçileceğini bildirilen Elon Musk'a aslında çok fazla da inanılmıştı, çünkü daha önceki bir çok bildirimi doğru çıkmamıştı.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde 55.840 adet Model 3 satan Tesla bu sayede 3 milyar Dolar'dan fazla ciro elde etti. Bu, bir önceki çeyreğe göre bir milyar Dolar daha fazla. Yakalanan bu ivme aynı şekilde devam ettirilebilirse, Tesla'nın uygun şekilde kapitale ulaşması da mümkün olacak.

*****

Volkswagen, 2025 yılında yüzde 50 oranında SUV satışı bekliyor.

VW markası 2025 yılına kadar dünya genelinde 30'dan fazla SUV modeli sunuyor olacak, çünkü şirket gelecek yıllarda SUV'a olan talebin artacağını öngörmekte.

Tahminlere göre 2025 yılında satılan her iki özel VW otomobilden biri bir SUV olacak. Bugün bile satılan her 5 araçtan biri bir SUV. Marka, özellikle Kuzey ve Güney Amerika kıtası ile Çin'de büyük bir talep artışı beklemekte. Belirtildiği gibi 2025 yılında 30'dan fazla SUV modeli sunacak olan VW, kısa bir süre ürün yelpazesinin altında yer alan ve Polo ölçülerinde olanT-Cross'u tanıttı ürün yelpazesini şimdilik tamamlamış oldu. T-Cross dünyada aynı anda Avrupa, Çin ve G. Amerika'da tanıtıldı.

Premium SUV olarak Touareg, orta sınıfta Tiguan2 ve T-Roc ve yeni T-Cross ile beraber VW'nin ürün yelpazesi oldukça geniş ve bunun daha da genişletilmesi düşünülüyor. 2020 yılında tanıtılacak olan ID. CROZZ ile VW'nin ilk tam elektrikli SUV'si gelmiş olacka. Bu sınıf ayrıca VW'nin tam elektrkli veya elektrik destekli otomobil planları içerisinde yer aldığından 2025 yılına kadar yaklaşık 20 de elektrkli aracın satışı planlanıyor.

Golf sınıfında yer alan T-Roc da çok başarılı bir başlangıç yaparak tanıtımının yapıldığı geçtiğimiz senenin sonundan bugüne kadar 130.000 adet satıldı. Kısa bir süre önce tanıtılan T-Cross'tan da aynı etki bekleniyor.

*****

Harley'in elektrikli motoru Life Wire'ın 2019 yılında çıkması kesinleşti.

Harley Davidson'ın ilk elektrikli motosikletinin eli kulağında artık. Uzun süre Harley'in ne yapacağı bilinmediğinden bir belirsizlik hakimdi ve buna istinaden şirket, LifeWire'ın 2019 geleceğini belirtti. LifeWire ile geleneksel iki silindirli motor üreticisi olan Harley Davidson farklı bir alana giriş yapmış olacak. Bilindiği gibi Harley Davidson'un eşsiz yapan ve özel bir yer edinmesini sağlayan şey, iki silindirli motorlarından çıkan ve hiç de az olmayan egzoz sesi. Ancak Harley Davidson ilerleyen yıllarda pazara elektrikli modeller süreceğini belirtti ve bunlar arasında Scooter ve E-Bike da olacak. Sonuç olarak şirket nasıl motosiklet üretilmesi gerektiğini biliyor ve bu sayede elektrikli motor piyasasına girmek de kolay olacaktır.

*****

Ford, 1,5 milyon aracı geri çağırıyor.

Amerikalı otomobil üreticisi Ford, benzin göstergesindeki sıkıntı nedeni ie yaklaşık 1,5 milyon aracı servise çağırması gerekiyor. Şirketin yaptığı açıklamaya göre göstergedeki bir sıkıntı nedeni ile depodaki yakıt miktarı doğru gösterilemiyor. Göstergenin hatası nedeni ile araçların beklenmedik ve tehlike oluşturabilecek şekilde trafikte seyir halinde iken stop etmesi olasılığı olduğundan araçların servise gelerek benzin göstergelerinin değiştirilmesi gerekiyor.

2012 ile 2018 yılları arasında üretilen Focus'lar ve sebeple servise gitmek durumunda. 1,3 milyon araç ABD'de iken geri kalanlar Kanada ve Meksida bulunuyor.

*****

Volvo'nun karı yeni modeller nedeni ile azaldı.

İsveçli otomobil üreticisi Volvo'nun bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre karı azaldı. Bu sene ciro ve satışlar yükselmesine karşın 1,14 milyar İsveç Kronu kar edildi ve bu da bir önceki yılın aynı dönemine göre yarıdan az bir rakam. Kar 110 milyon Euro olarak gerçekleşmiş oluyor ve aslında şirket daha yüksek bir rakamın sözünü vermişti. Şirket satış rakamlarını yükseltmek için reklama ağırlık verdi ve ayrıca yeni modellerin geliştirme masrafları da eklendi masraf listesine.

Şirket yüzde 14'lük bir artış ile satışları 154.914 adede yükseltti ve bu sayede yüzde 18'lik bir artış ile ciroyu 56,8 milyar İsveç Kronu'na yükseltmeyi başardı.

*****

Renault, otonom sürüş konusunda araştırma yapıyor.

Renault otonom sürüşün geleceğin teknolojileri arasında olacağını düşündüğünden araştırma ve geliştirmesini bu yönde ilerleterek sürücünün görevini azaltma yoluna gitmeyi planlıyor. «Drive the Future» strateji planı çerçevesinde Renault 2022 yılına kadar toplam 15 otonom sürüş destekli otomobil ile pazarda yer almayı planlıyor. Planlara ulaşılması durumunda Renault araçları, beş basamaklı otonom sürüş kriterlerinin dördüncü basamağına uygun araçlar üretmiş olacak.

Deneme aracı "Symbioz Demo Car" ve Robo-Car Prototipleri EZ-GO, EZ-PRO ve EZ-ULTIMO, Renault gelecek planlarının nasıl olacağını görmek açısında iyi birer örnek. Bunun yanında geriye gidilecek olursa, Renault'un son 30 yılda bu alanda nasıl bir gelişme gösterdiğiniz görmek ve başlangıcın nasıl olduğunu görmek mümkün.

*****

Tesla, Model 3'ü 2019 Şubat'ta Avrupa'ya getirmek amacında.

Elon Musk, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Model 3'ün nihayet Avrupa'ya da gönderileceğini belirtti. Elon Musk ayrıca başarılı orta sınıf aracı Model 3'ün söz verildiği gibi 35.000 Dolar'lık seçeneğinin de hayata geçeceğini, ancak bunun şu an için mümkün olmadığın belirtti. Şu anki duruma göre üretim esnasında yüksek maliyetler söz konusu olduğundan, yüksek kayıpları engellemek için pahallı seçeneklerin üretilmesi zorunlu. Musk yine de üretim açısında çok olumlu adımların atıldığını ve ucuz Model 3'ün üretimi için şartların oluşacağına inandığı belirtti.

Tesla, Model 3'ün 35.000 Dolar'lık ucuz modelinde yeni bir batarya sistemi kullanarak daha ucuz bir üretim maliyetine sahip olmayı planlıyor. Bu sayede batarya ve dolayısı ile toplamda otomobil daha ucuz olacak.

Avrupa için söz konusu olacak olan durum ise bu senenin sonu ile sipariş alınabileceği yönünde. Buna göre Model 3'ün ilk kez Avrupalı müşterileri ile buluşması da Şubat/Mart 2019 olarak gerçekleşmiş olacak.

*****

Audi, yeni R8'in üretimini durdurdu.

Audi'nin Heilbronn'daki spor otomobil üretim tesisinde önümüzdeki günler için üretim durdurulmuş durumda ve R8 şu anda üretilmemekte. Çok kısa bir süre önce tanıtımı gerçekleştirilen yeni R8'in üretiminin durdurulmasına sebep olarak motoru gösteriliyor.

Audi'nin belirttiğine göre uzun dönem testlerinde motor ile ilgili sıkıntılar ile karşılaşıldı ve bu sebeple daha yeni tanıtımı yapılan yeni R8 üretimi durdruldu. Üretimin durdurulmasının bir sebebi de daha sonra satılacak olan araçlarda herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmamak ve daha yüksek masrafların önüne geçmek. Almanya'da Perşembe günkü tatil nedeni ile üretimin en erken önümüzdeki hafta başlayabileceği düşünülüyor, ancak bunun için mühendislerin üretim için yeşil ışık yapması gerekiyor.

*****

Jaguar Land Rover Slovakya'da yeni bir fabrika açtı.

Jaguar Land Rover Nitra, Slovakya'da yeni ve yüksek teknolojili bir üretim tesisi açtı. Yapılan yatırım tutarı 1,3 milyar Frank veya 1 milyar Pound. Bu tesis aynı zamanda İngiliz bir üreticinin bu ülkedeki ilk otomobil tesisi oluyor.

Nitra'da açılan üretim tesisi şirketin dünya çapında başlattığı genişleme adımlarının bir yenisi olarak karşımıza çıkarken 2014 yılında Çin'dek Joint Ventures girişimi, Brezilya'daki 2016 yılı fabrikası, 2011 yılındaki Hindistan ve 2017 yılında Avusturya'daki montaj hatlarına destek olacak. Yeni ve uluslararası fabrikaların kurulması Jaguar Land Rover'a müşterilerine daha fazla modeli daha uygun koşullar ile sunma imkanı verirken şirketin farklı ülkelerdeki döviz dalgalanmaları ve Brexit'ten de korunmasını sağlıyor.

*****

Hyundai, Cenevre Otomobil Fuarı'na katılmayacak.

Önümüzdeki Cenevre Otomobil Fuarı'nın bir çok iptal ile baş etmesi gerekecek, çünkü daha önce fuara katılmayacağını belirten Opel, Volvo ve Ford'tan sonra Hyundai de fuara katılmayacağını açıkladı. Hyundai'in gelecek planlarında arasında fuarlara daha az katılım sağlamak ve yerel satış bayileri ile daha fazla aktivite gerçekleştirmek var.

Örne olarak Hyundai Suisse bu sebeple gelecek ilkbaharda Mart ve Nisan aylarında yerel bayiler ile kendi fualarını ve tanıtım kampanyalarını gerçekleştirecek. Gelecekte bu durumun ne kadar yarar sağlayacağı kestirilemiyor, çünkü hidrojen yakıtlı araçlarda ilerici adımlar atmış olan markanın, dünya genelinde yaşanan sıkı rekabet ile başedebilmek için uluslararası fuarlara katılarak teknoloji tanıtımı yapması kendi açısından daha fazla yarar sağlayacak gibi görünüyor.

*****

General Motors, elektrikli otomobiller için ulusal bir yol izlenmesi gerektiğini konusunda ısrar ediyor.

GM, ABD'nin elektrikli otomobiller konusunda uyanması ve teşvik etmesi gerektiği konusunda ısrarcı. Buna göre GM 2030 yılında tüm otomobil satışlarının en az yüzde 25'inin elektrikli otomobil olması konusunda bir yol izlenmesi gerektiğini düşünüyor.

GM, devletin ulusal bir program izlemesi ve bunun teşvik edilmesi gerektiğini düşünmesine karşın Trump ve onun hükümeti bu konuyu tamamen masadan kaldırmış durumda. Ancak GM ülkenin ve aynı zamanda otomobil üreticilerinin geleceğinin bununla ilgili olduğu konusunda ısrarcı davranmakta. ABD'li ve yabancı otomobil üreticilerinin, hangi yönde adımlar atmaları gerektiği konusunda somut hedeflere ihtiyacı olduğu belirtilmekte.

General Motors kati hedefleri benimser iken hükümet daha çok küçük çaplı teşvikleri düşünmekte. GM, 2021 yılı itibarı ile satılan her otomobilin en az %7'sinin tam elektrikli olması gerektiği ve bunun her yıl %2 artarak 2030 yılında en az %25 olması gerektiği konusunda bir planın uygulanması gerektiğini düşünüyor.

Bunun yanında GM ayrıca müşterilerin de elektrikli otomobiller satın alması konusunda teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyor, ancak teşvik edilmesi gereken araçların gelecekte de cazip olacak otomobiller, yani otonom sürüşe destek verecek otomobiller olması gerektiği konusunda ısrarcılar.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #13 : 19 Aralık 2018, 16:31:16 »
VW ile Ford arasındaki ortak üretim çalışmaları tıkanma noktasında

Handelsblatt ekonomi gazetesinin haberine göre VW ile Ford arasında gerçekleşen ortak üretim planları için yapılan çalışmalar tıkanma noktasına gelmiş. Görüş ayrılığının yaşandığı konu ise otonom sürüş sistemleri. Her iki üreticinin ticari araç üretimi konusunda mutabık kaldığı belirtilirken VW-Chef'i Herbert Diess'in Ford'un kardeş kuruluşu olan ve otonom sürüş sistemleri uzman Argo şirketinden pay satın almayı istememesi, görüşmeleri tıkamış durumda. Diess bunun yerine Ford'un VW'nin geliştirdiği sistemleri kullanmasını istiyor.

VW ve Ford hafif ticari araçlar konusunda beraber çalışarak masrafları kısmak amacındalar. Genel olarak her iki üretici hafif ticari araçlar alanında başarılılar ancak beraber çalışarak bu başarı daha da pekiştirilmek istenmekte. Özellikle AR-GE çalışmalarının masrafları daha çok adete bölünmesi durumunda, masraflarda büyük bir düşüş yaşanmış olur ve bu çok kulağa çok mantıklı geliyor.

****

Jaguar Land Rover işçi çıkartmayı düşünüyor.

Dedikodu kazanları yine yanmaya başlıyor ve bu kez Brexit sebebi ile ile İngiliz otomobil üreticisi Jaguar Land Rover'in yaklaşık 5.000 kişiyi işten çıkartacağı konuşuluyor. Şirket mevct satış rakamlarını tutturabilmek konusunda büyük sıkıntı yaşamakta ve Brexit sonrası belirsizlik de dış pazarlarda izlenecek adımların atılmasına engel olmakta. Bunun yanında Evoque'un yeni modelinin çıkacak olması ve mevcut modelin satışının çok zorlaşması (nerede ise talep olmaması) nedeni ile geniş çaplı tasarruf tedbirlerine başvurulmak zorunda. „Financial Times“ (FT)in haberine göre 5.000 kadar kişi işten çıkartılabilir, ancak Jaguar Land Rover tarafından bu konu hakkında henüz bir bilgi gelmedi.

Tüm bu zorlukların karşısında Avusturya'daki Magna'da yılın ilk dokuz ayında rakamlar iki katına çıktı. Magna'da BMW modellerinin yanında Jaguar'ın elekrikli aracı I-Pace üretilmekte ve bu modele talep oldukça yüksek. İlk başlarda modelin üretilmesi ile ilgili sorunlar yaşanmış olsa da şimdiki durum mutluluk verici. Magna ilk 9 aydaki üretim kapasitesini 50.000 adetten 100.000 adete çıkardı ve bunda I-Pace'in katkısı çok yüksek.

*****

Porsche'de geri çağırma dalgası

Alman medyasındaki haberlere göre Porsche'nin farklı şikayet ve problemler nedeni ile şu anda binlerce aracı servislere çağırması gerekiyor. Bunlarda biri ABD'deki 112 Panamera'da yaşanan fren problemi ile ilgili.

Dünya genelinde satılmış olan 4.159 adet Cayenne hibrit modelinde de yakıt sistemindeki sıkıntı nedeni ile araçlar geri çağrılıyor.

1.738 adet Macan ve Cayenne'de yine kayak takımı tutucu haznesinin sabitleme kemeri dikişlerindeki sıkıntı nedeni ile bu araçların servise gitmesi gerekiyor. Yeteri kadar sağlam monte edilmemiş bu hazneler, herhangi bir kaza anında yırtılıp yolculara zarar gelebilir.

****

AB yeni otomobiller için CO2 değerlerini daha da düşürdü.

AB'nin dönem başkanlığını yürüten Avusturya devletinin tavsiyesi doğrultusunda yeni otomobiller için 2030 yılından itibaren geçerli olacak ve daha da düşük olan CO2 değerleri kabul edildi. Buna göre 2021 yılna göre 2030 yılındaki zehirli madde açığa çıkış miktarı %37,5 azaltılmış olmalı (ağır vasıta). Otomobillerde bu rakam eksi %31 olarak belirlendi. Ara hedef olarak da her iki araç sınıfı için eksi %15 belirlendi.

Ortaya çıkan rakamlar aslında tek tek hükümetlerin verdiği rakamların da üstünde gerçekleşti ve bu durum özellikle otomobil üreticileri tarafından pek de hoş karşılanmayacak. Ekim başındaki toplantılarda CO2 oranının düşürülmesi konusunda AB devletlerinin çoğu her iki araç sınıfı için ortalama eksi %35'lik bir görüşte birleşmişlerdi. Almanya ile beraber bir kaç ülke eksi %30'luk bir beklenti içerisinde olsa da Avrupa Birliği Parlamentosu bunların hiç birine aldırış etmedi.

Ortaya çıkan tablo sonrasında üreticilerin belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için tek çare, daha temiz benzinli ve dizel motorlu araçların yanında tamamı ile elektrikli araç sunup satmasından geçiyor. Yeni CO2 değerleri gösteriyor ki elektrikli otomobil sunmayan üretici kalmayacak, çünkü araç filosu içerisindeki değerlerin tutturulması imkansız olacak. Örnek olarak Audi gibi sadece E-Tron ve benzerini yıllık 25.000 adet civarında planlayan üreticiler, hedefleri tutturamayacak.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #14 : 28 Aralık 2018, 13:07:10 »
BMW'ye Güney Kore'de 8,8 milyon Euro ceza

Güney Kore'de BMW marka araçlarda bir hata nedeni ile meydana gelen yangınlardan dolayı BMW, 100.000 aracı mevcut hatanın düzeltilmesi için servise çağırmasına karşın yine de ceza ile karşı karşıya. Güney Kore yetkililerine göre servise çağırma adımı geç atıldı ve meydana gelen 52 yangın olayının önlenmesi mümkün idi. BMW'nin geç hareket etmesi nedeni ile yetkililer BMW'ye 8,8 milyon Euro ceza verdi.

Güney Kore yetkilileri BMW'nin mevcut hata konusunda 2015'ten beri haberdar olduğunu düşünürken BMW, hatayı bu senenin Temmuz ayında tespit ettiğini belirtiyor.

BMW Kore Grubu, BMW Group'un hatanın tespit edilmesinden hemen sonra geri çağırma kararı verdiğini belirtiyor.

Bir hatadan kaynaklı yangınların sebebi egzoz gazı geri kazanımı esnasında egzoz gazı soğutucundan Glikol'ün sızması ve bunun sıcak egzoz gazları ile karışması durumunda gazın alev alarak yangına neden olması. Tamiratın yaklaşık üç saat süreceği belirtilirken BMW'nin hangi parçayı tamir ettiği veya değiştirdiği belli değil.

*****

Egzoz emisyon skandalının VW'ye 2018 yılı maliyeti 5,5 milyar Euro oldu.

Egzoz emisyonları nedeni ile VW hala daha bir çok maddi külfete katlanmak durumunda ki aslında bir çok şeyi de geride bırakmış durumdalar. Yine de şrket gelecek yıllar için milyarlarca Euro seviyesinde maliyet beklentisinde.

Son olarak VW, dizel skandalı nedeni ile 2018 yılının 5,5 tutacağını belirtirken söz konusu rakamın karşılanması için çözümlerin olduğu da teyit edildi. Önümüzde sene için, eğer çok büyük farklılıklar veya yeni sıkıntılar yaşanmaz ise, 2 milyar Euro'luk bir maliyet bekleniyor. 2020 yılı ile birlikte beklenen maliyet bir milyar Euro.

VW Grubu, 2015 yılından bu yana dizel skandalı nedeni ile 27 milyar Euro'luk bir ödeme yaptı. Bu maliyet ödenen cezaları, yatırımcıların zararının karşılanması, müşterilerin zararının karşılanması ve ve emisyon değerlerinin doğru işlenmesi için araçlarda gerekli teknik düzeltmelerin yapılmasını kapsamakta.

Tüm bunların haricinde şirkete olan güven konusunda büyük yara alındığından, bunun düzeltilmesi için maddi ve manevi çabalar gerekmektedir.

*****

VW, yeni yazılımlarda hata tespit etti.

VW, yaşanan dizel skandalı nedeni ile yeni yapılan yazılımda bir hata tespit edildiğini bir kaç gün önce bildirdi. Yeni yazılımda bazı düzensizliklerin tespit edildiği ve bu konu ile ilgili acil bir şekilde ilgili bakanlığa haber verildiği belirtildi ayrıca.

VW, motorlu taşıtlar bakanlığı ile ortak karar alarak Tip EA 189 1,2 litre hacmindeki dizel motorlarda güncellemeyi durduracak ve önümüzeki haftalar için güncellemeyi bırakacak.

VW'nin 11 milyon aracındaki egzoz gazı düzenleme yazılımında sahte bir yöntem kullandığı tespit edilmişti. Laboratuvarlardaki testlerde doğru çalışan yazılım, gerçek sürüş esnasında farklı değerler vermekte ve aşırı şekilde zararlı gaz üretilmesine sebep olmakta idi. VW Grubuna bugüne kadar 28 milyar Euro'ya yakın bir maliyeti olan bu uygulama için 2018 yılında da 5,5 milyar Euro'luk bir fatura gelecek.

VW, motorlu taşıtlar bakanlığı ile beraber Ocak ayında düzeltme yazılımında nasıl bir hata olduğunu tespit ederek izlenmesi gereken yol konusunda bir karar verecek.

*****

Ford, K. Amerika'da 874.000 adet Pick-up'ı geri çağırıyor.

Amerika'nın ikinci büyük otomobil üreticisi Ford, yangın tehlikesi nedeni ile 874.000 adet Pick-up'ı servislere çağırıyor. Geri çağrılacak olan araçlar düşük model yılına sahip F-150 ve ayrıca F serisinin diğer ağır araçları.

Ford'un verdiği bilgiye göre motor bloğu ısıtmasındaki bir kabloda bir hasardan dolayı yangın tehlikesi mevcut. Ford, bu hata nedeni ile 3 olay yaşandığını belirtti. Yaşanan olaylarda yaralanma veya ölüm meydana gelmemiş olmasına rağmen yangın çıkma ihtimali sebebi ile Ford, araçları servislere çağırarak ilgili kablonun daha sıkı bir şekilde sabitlmesi yapılacak.

*****

AB ülkeleri ağır vasıta araçları için de egzoz emisyon kısıtlamaları istiyor.

AB Komisyonu 2025 yılına kadar otomobillerde daha sıkı ve daha düşük egzoz gazı emisyon değerleri için bir karar aldıktan sonra bu karar üreticiler tarafından pek hoş karşılanmadı. Henüz bu karar ile ilgili ortalık durulmamış iken ağır vasıtalar için de adım atılması gündeme geldi. AB ülkeleri 2030 yılına kadar kamyon/TIR ve otobüslerdeki emisyon değerlerinin 2021 yılna göre %30 oranında azaltılmasını talep ediyor.

Daha ayrıntılı bir ifade ile 2021 yılna göre 2025 yılında eksi %15, 2030 yılında ise eksi %30 değerinde bir düşüş hedeflenecek. Sınır değerlere uyulması konusunda sıkı denetimlerin olacağı ve değerlere uyulmaması durumunda yüksek cezaların uygulanacağı belirtiliyor.

*****

Porsche, Panamera'ları geri çağırıyor.

Alman spor otomobili üreticisi Porsche, 75.000 adet Panamera modelini kontrol amacı ile servilere çağırması gerekiyor. Yazılımsal bir hatadan dolayı elektrik destekli direksiyon sistemi devre kalabiliyor ve bu da kritik durumlarda sıkıntı yaratbiliyor. Porsche, Perşembe günü yaptığı açıklamada, sistemin devre dışı kalması durumunda direksiyon kontrolü için daha fazla güç gerektiğini belirtti.

Dünya genelinde bu durumundan etkilenen 74.585 adet araç var, ancak hangi ülkede ne kadar aracın etkilendiği ile ilgili henüz bir bilgi yok, çünkü Porsche irtibatlarını henüz tamamlamadı. Durumdan etkilenen modeller 21 Mart 2016 ile 6 Aralık 2018 arasında üretilmiş olan araçların acil şekilde kontrol edilmeleri gerekiyor.

Porsche, servise gelecek olan tüm araçlara mevcut hatanın yer almadığı yeni bir yazılım yükleyecek. Serviste yaklaşık bir saat bir süre kalıması gerekiyor ve güncelleme ücretsiz yapılacak.

*****

Berlin ve Paris hükümetleri batarya üretimini destekleme kararı aldılar.

Otomobillerde kullanılan bataryaların üretimi Avrupa sadece küçük çaplı işletmeler tarafından yapılmakta. Ancak elektrikli otomobil sektörünün acil bir ivmelenme ihtiyacı olduğundan, Fransa ve Almanya ortak adım atma ve ortak strateji izleme yoluna gidiyorlar.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ve Fransız mevkidaşı Bruno Le Maire, bu sebeple otomobillerde kullanılacak olan bataryaların üretiminin desteklenmesi niyeti için Paris'te bir anlaşmaya imza attılar.

Her iki ülke batarya üretimini destekleyerek Avrupalı üreticilerin Çin, Japonya veya G. Koreli üreticilere karşı rekabet edebilmelerine imkanı vermek ve yardım etmek istemekte.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #15 : 14 Ocak 2019, 12:40:44 »
Larry Ellison Tesla'da ikinci en falza hisseye sahip gerçek kişi oluyor.

ABD Borsa Denetleme Kurumu SEC'in verdiği bilgi doğrultusunda, Oracle kurucusu olan Larry Ellison, bir milyar dolarlık bir katılım ile Tesla'ya katıldı ve elektrikli otomobil üreticisinde ikinci en yüksek hisseye sahip gerçek kişi oluyor. Aynı zamanda Ellison, yönetim kurulunda ve bağımsız direktör olarak görev yapacak. 74 yaşındaki Ellison çok uzun zamandır Elon Musk ile arkadaş ve her ikisi daha önce beraber bir kaç kez bazı şirketlere yatırım yaptılar. Kısa süre öncesine kadar Ellison çok küçük bir miktar hisse sahibi iken şu anda durum değişti. Ellison yaptığı yatırım ile Tesla'da iç milyon Tesla kağıdına sahip oldu ve bu genel olarak % 1,75'e denk geliyor. Gerçek kişi olarak sadece Elon Musk'ın daha fazla hissesi ve bu da yaklaşık % 20'lik bir pay.

Larry Ellison'un borsada yüksek bir önemi var  ve Kathleen Wilson-Thompson ile beraber Tesla'nın yönetim kurulu direktörü olarak görev yapmasının yanında gerçek kişi olarak Tesla'ya yatırım yapmış olması, Tesla'nın borsadaki gücünü oldukça yükseltti.

*****

Porsche, elektrikli TIR ile taşıma yapacak.

Porsche, yeni elektrikli modeli Taycan ile beraber 2019 yılından itibaren bir dizi elektrikli spor otomobili üretecek. Elekrikli otomobil projesini tamamlaması için Porsche, MAN (VW'nin bünyesinde bulunan bir şirket) 'dan elektrikli bir çekiciyi hizmete aldı. Sıfır egzoz gazı atığına sahip olan 32 tonluk çekici, Stuttgart-Zuffenhausen'daki lojistik için sorumlu olacak.

Porsche, gelecekte en çevreci işletmelerden biri olmayı planladığından, lojistik anlamında da ileri adımlar atmayı düşünüyor ve bunun için mümkün olduğunca az egzoz gazı üretmesi gerekiyor. Porsche yaklaşık iki yıldır çevreci enerji kaynakları kullanırken bunları büyük çoğunluğu yenilebilir olanlar. Üretim tesislerinin raylı taşıması da yne doğal enerjiden besleniyor.

32 ton çekici MAN eTGM 18.360 4×2 LL modeli. Tip tanımlası çekicinin 18 ton sınıfı bir çekici olduğunu belirtirken aracın toplam yüklü ağırlığı 32 ton olabiliyor. Elektrikli çekici 360 beygir gücü üretiyor, batarya kakpasitesi 154 kWh. Bu bilgiler ile araç yaklaşık 130 km yol alabilecek. Freiberg'teki bir 150 kW-Hızlı Şarj-Cihazı'nda eTGM'nin 45 dakikada 100 kilometre menzillik bir dolumu gerçekleşebiliyor.

*****

Renault, elektrikli otomobil talebine yetişmeye çalışıyor.

Renault, yüksek elektrikli otomobil talebi nedeni ile siparişlere yetişemiyor. Özellikle ticari aracı Kangoo Z.E.'deki yüksek talebi karşılamakta zorluklar yaşanıyor. Öncelikle Avrupa'daki talebi karşılamak için Fransa'daki kapasitenin artırılması bekleniyor.

Ticari araçlara olan talebin özellikle Almanya'da artış göstermesinin nedeni, şehir içlerine dizel araçlara girişin kısıtlanmaya başlaması.

Renault'un 2013 yılından beri elektrikli araç üretimi var ve Zoe Avrupa'nın en çok satılan araçlardan biri. Renault, Zoe modelinden Almanya'da 2018 yılında 6.360 adet satarken bu rakam bir önceki yıla göre %47'lik bir artış anlamına geliyor. İsviçre'de 980 adet Zoe satılırken bir önceki yıla göre artış konusunda bilgi mevcut değil. Elektrikli ticari araç Kangoo Z.E.'nin satış rakamı 758 iken bu bir önceki yıla göre %74 artış anlamına gelirken, İsviçre'de 112 adet Kangoo Z.E. satıldı.

*****

Çin otomobil pazarı 2018 yılında %6 oranında küçüldü.

Çin otomobil pazarı otomobil endüstrisi için çok yüksek öneme sahip, çünkü burada yüksek sayıda araç satışı gerçekleştimek mümkün. Son 20 yıllık süre sonrasında 2018 yılında, bir önceki yıla göre daha az araç satışı gerçekleşmiş oldu ve %6'lık bir gerileme kaydedildi. Gelecek için uzmanların yaptığı tahminler ise biraz çekimser ve 2019 yılının da durağan veya gerileme ile bitebileceğini düşünüyorlar.

Otomobil piyasasından sorumlu dernek PCA (China Passenger Car Association)'nın geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre 22,7 milyonluk araç satışı %6'lık bir gerilemeyi ifade ediyor. Satışların gerilemesinin bir sebebi ABD'nin Çin ile yaşadığı ticari çatışma ile Çin'in de ABD mallarına uyguladığı yüksek ithalat vergileri. Bu ticari çatışmanın yanında genel anlamda tüm branşlarda bir durgunluk ve hatta gerileme yaşanıyor. Tüm bunlar büyümenin de sınırsız olamayacağı anlamına geliyor.

Genel olarak marka bazında satışlar arasında farklar mevcut. Mercedes Benz 2018 yılında %11 daha fazla satış gerçekleştirirken BMW %6'lık, Audi ise %13'lük bir büyüme gerçekleştirdi. VW'nin rakamları henüz açıklanmadı ancak 11 aylık dönemde %0,5'lik bir gerileme mevcut idi. Toplamda bakılacak olursa Çin pazarı otomobil üreticileri için, 2018 yılında bir milyona yakın daha az otomobil satmış olsalar da, çok önemli bir pazar ve en son müşteriye ulaşmak için savaşmaya devam edecekler.

*****

ŠKODA, 2018 yılında satışlarını %,4,4 oranında arttırdı.

ŠKODA üst üste beşinci yılında da kendi satış rekorunu kırdı. 1.253.700 adete yükselenen satışı (2017'de 1.200.500 adet) ile SKODA %4,4'lik bir artış elde etti. Avrupa (826.800; +%4,9), Çin (341.000; +%4,9) ve Rusya (81.500; +%30) en çok büyümenin gerçekleştiği yerler olarak göze çarpıyor. SUV-Modelleri KODIAQ ve KAROQ büyümede büyük pay sahibi iken ŠKODA OCTAVIA satış lideri olmaya devam ediyor.

Batı Avrupa'da müşterilere ulaşan ŠKODA modelleri %1,8'lik bir artış ile 486.400 adet (2017: 477.700) ulaştı. ŠKODA'nın dünya genelinde en büyük ikinci pazarı olan Almanya'da hafif bir artış ile 176.600 adet araç satıldı (2017: 173.300; +%1,9). ŠKODA İsviçre'de sahip olduğu %6,4'lük pazar payı ile 19.160 adet araç satarak ülkede en fazla araç satan dördüncü marka olmuş. (Kaynak: MOFIS).

*****

Jaguar Land Rover dünya genelinde 4.500 kişiyi işten çıkartacak.

Daha önce basında ve uzman çevrelerinde sözü edilen ancak Jaguar Land Rover tarafından teyit edilmeyen bilgi, sonunda gerçek oluyor.  Jaguar Land Rover yeniden yapılanma planını açıklarken dünya genelinde 4.500 kişinin işten çıkartılacağını belirtiyor. İngiliz üretici, Brexit'in açıklanmasından sonra tekrar tekrar yaptığı açıklamalarda durum değerlendirmeleri yapmaları gerektiğini açıklamıştı.

Geçen 1.500 kişi işten çıkarılmıştı ve yeni işten çıkarmalar ile beraber JLR %10'un üzerine çıkmış oldu ki bu genel olarak Brexit'e bağlı olarak açıklanıyor. Toplamda 40.000 kişinin çalıştığı JLR 6.000 kişinin işten çıkartılması ile beraber yaklaşık %15 seviyesine gelmiş oluyor.

Jaguar tarafından teyit edilen BBC haberinde özellikle pazarlama, üst yönetim ve yönetim kademelerindeki pozisyonların üstünü çizecek.

*****

Ford, Avrupa'da yeni bir yapılanmaya gidiyor.

Avrupa'da eskisi kadar aranılan bir marka olmayan Ford, bir nevi sıfırlama (Resetprogramm) yaparak yeni bir yapılanmaya gidiyor. Ford, Rusya pazarından çekilirken hedeflediği satışa ulaşamayan modellere de elveda diyecek. Özellike Almanya'nın Saarlouis kentinde üretilen C-Max listenin üstünde yer alıyor.

Kesin olan şey yıllardır gerçekleşen zarar ve bu zararlar GM'un Opel ve Vauxhall'u satmasına neden olurken Ford'ta böyle bir şey sözkonusu olamaz. Ancak Ford'un sağlıklı adımlar atması gerekiyor yoksa 2019 yılı sonunda bıçak kemiğe dayanmış olacak. Bu sebeple Ford'un yüksek derecede karlılık getirecek adımlara odaklanması gerekiyor.

Ford Avrupa'da toplamda yaklaşık 50.000 kişiyi istihdam ediyor. Hatırı sayılır bir miktarda işten çıkarma gündemde ve örnek olarak 6.000 kişinin çalıştığı Saarlouis fabrikasında 1.600 kişinin çıkartılması düşünülüyor. Buradaki C-Max ve Grand C-Max'in üretimleri durdurulacak.

Ford şu anda sosyal şartlar planlarında çalışma yapıyor, işten çıkarma makasını devreye sokmadan önce de yönetim kurulu ve sendikalar ile anlaşma yoluna gitmeyi düşünüyorlar. 2019'un ortasında kadar genel anlamda kaç kişinin ve nereden çıkartılacağı belirlenmeye çalışılacak.

Kesin olarak kapatılması yönünde karar alına üretim tesisi Bordeaux'da küçük araçlar için otomatik vites üretiminin gerçekleştiği yer olacak. Genel olarak Ford, sürdürülebilirliği olan işlerde devam edecek, pazarlama tekliflerinde iyileştirme yapacak ve ayrıca bir çok modelin üretimini durduracak.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #16 : 16 Ocak 2019, 12:03:44 »
VW'nin yazılım güncellemesinde yine sahtekarlık yaptığı düşünülüyor?

Bild am Sonntag gazetesinin bir haberinde dizel araçlarında egzoz gazının okunmasını yanıltan sistem yazılımının düzeltilmesi için yapılan yeni yazılımda VW'nin yine sistemi yanıltma yönüne gittiği yazılıyor. Yüzbinlerce araca yüklenen ve zorunlu bir iyileştirme olan yeni yazılım, KBA (Alman Motorlu Araçlar Bakanlığı) tarafından kontrol edilmiş olsa da, yazılımın iki versiyonunun olduğu belirtiliyor. KBA, tüm araçlara yüklenen yazılımı tekrar kontrole aldı ve yazılımda herhangi bir yanıltıcıya rastlaması durumunda, tüm araçların ya tescilini iptal edecek, ya da tüm araçların geri çağrılarak düzeltilmesi yönünde bir karar alacak.

Haberde yer alan bilgiye göre, KBA'nın kendi içerisindeki raporlamalarda VW'nin, 1,2 litrelik motorların düzeltilmesi esnasında yine yanıltıcı bir yazılım üretti belirtiliyor. Önümüzdeki hafta bu konu ile ilgili olarak ilgili yöneticilerin sorgulanabilmesi için resmi bir soruşturmanın başlatılması düşünülüyor. Başlangıç olarak 30.000 aracın etkilendiği belirtiliyor.

Bild am Sonntag'ın haberine göre Avrupa'da bu durumda etkilenen 370.000 araç var ve yeni yazılımın da hatalı olması durumunda Avrupa'daki bazı ülkelerin oldukça sert önlemler alabileceği yazılıyor. Yine de yazılımda bir hata olabileceği bilgisi VW'nin kendisi tarafından gerekli yerlere bildirilidi ve bu da olası bir cezada hafifletici bir unsur olarak düşünülebilir. Sonuç olarak yaşanan bu durum, VW'nin özellikle yazılım konusunda uzun süre olumsuz etkileneceği anlamına geliyor.

*****

VW, ABD Chattanooga'da elektrikli araçlar üretecek.

VW, geçtiğimiz hafta ABD'de elektrikli araç üretimi için kuracağı tesisin Kuzey Amerika'da yer alan Tennessee eyaletindeki Chattanooga'da yer alacağını bildirdi. Tennessee'de üretilecek olan araçların platformu, VW'nin elektrikli araçlar için geliştirdiği MEB-Platfrormu üzerine inşa edilecek. VW'nin üretim tesisine yapacağı 700 milyon dolarlık yatırım aynı zamanda 1.000 kişilik istihdam anlamına gelirken bu rakama bölgede faaliyet gösterecek olan tedarikçilerin istihdam rakamları dahil değil. Chattanooga'da üretilecek ilk elektrikli aracın 2022 yılında banttan inmesi planlanıyor. VW dünya genelinde önümüzdeki yıllarda Avrupa, K. Amerika ve Çin'de toplamda 8 adet elektrikli araç üretim tesisi kurmayı planlıyor. Buna göre VW 2025 yılında yılda 1.000.000 elektrikli araç üretim kapasitesine kavuşmuş olacak.

Chattaooga'da üretilecek olan ilk araç SUV-Modeli ID. CROZZ olacak iken ABD pazarında, ilk üretilmiş Transporter T1 (Bulli takma isimli)'i andıran ID. BUZZ da sunulacak. Her iki araç elektrikli araç ailesi ID'ye mensup üyeler. VW'nin ID sınıfı araçları uzun menzil, geniş alan, dinamik sürüş özellikleri ve yepyeni bir dijital bağlantı olanağı sunacak.

VW, en geç 2025 yılına kadar yılda 1 milyon elektrikli araç satmayı planlıyor. Chattanooga haricinde Almanya'nın Emden, Dresden ve Hannover şehirlerinde, Çekya'nın Mlada Boleslav kentinde ve Çin'in Anting ve Foshan üretim tesislerinde üretim gerçekleşecek. VW, 2023 yılına kadar gelecek teknolojilerine yaklaşık 11 milyar Euro'luk yatırım yapacak iken bunun yaklaşık 9 milyar Euro'su elektrikli mobilite teknolojisine ayrılan kısım olacak.

*****

Elektrikli Harley-Davidson

Motosiklet üreticisi Harley-Davidson 2019'un sonbaharında ilk elektrikli modelini piyasaya sunmaya başlayacak. An itibarı ile sipariş verilebilen modelin fiyatı yaklaşık 26.000 Euro olması bekleniyor. Harley Davidson LiveWire'in menzili 170 km olarak belirtilirken azami sürati de 193 km/s.

Aslında iki zamanlı motorları ile dünyaca bir üne sahip olan Harley Davidson markası, yine de elektrikli mobilite konusunda atılım yaparak özellikle yeni ve genç müşterileri kazanmayı düşünüyor.

*****

Volkswagen ve Ford dünya genelinde bir ortaklığa adım atıyor.

Daha önce de bilgisini vermiştik. VW ve Ford markaları ortak bir çalışma yapmak için bir süredir görüşme yaparken kısa bir önce görüşmeler tıkanma hatta durma noktasına gelmişti. Ancak devam eden Detroit Otomobil Fuarı kapsamında Volkswagen AG ve Ford Motor Company ortaklık için bir açıklama yaptılar. Her iki şirket dünya genelinde daha iyi bir pozisyonda yer alabilmek için beraber çalışıp farklı alanlarda birbirlerinden yararlanmayı planlıyorlar

Her iki şirketin yönetim kurulu başkanları Dr. Herbert Diess (VW) ve Jim Hackett (Ford) ilk ağızdan yaptıkları açıklamada, ilk etapta dünya pazarına 2022 yılında sunulması planlanan araçların transporter tarzı ve orta büyüklükte Pick-up'lar olacağı belirtildi. Bu ortaklık soncunda belli bir skalaya hitap ederek bunlarda tasarruf öngörülüyor.

Her iki şirket Transporter tarzı araç ve Pick-up'larda 2023 yılı itibarı ile vergi öncesi yüksek tasarruflar hesaplamakta. Transporter tarzı araç ve Pick-up'lar haricinde ileride otonom sürüş (görüşmelerin tıkanmasına sebep olan konu idi), mobil hizmetler ve elektrikli araçlar ile devam edecek.

Her iki şirkette bu konu ile görevlendirilen takımlar ayrıca tüm ürün yelpazesini kontrol ederek daha farklı alanlarda da sinerji yaratılıp yaratılamayacağına bakacaklar. Ortaklık, bu ortaklığa özel oluşturulan bir yönetim tarafından yönlendirilecek ve bu da ayrıca her iki CEO'nun, Hackett ve Diess, yönetimi altında gerçekleşecek.

*****

Nissan, Renault ile ortaklığa devam etmek istiyor.

Nissan daha önceki CEO Carlos Ghosn ile yollar ayrılmış olmasına rağmen ve onun maaşı ile ilgili konularda sıkıntılar olsa da Renault ile ortaklığa devam etmek istiyor. Nissan-Direktörü Saikawa Renault ile ortaklığa devam etme niyetini açıklarken, bugüne kadar elle tutulur hiç bir kazancı olmayan ve şimdilik sadece para yutan Mitsubishi ortaklığını da devam ettirmek istiyorlar.

Ghosn, Renault, Nissan ve Mitsubishi ortaklığına giderek sadece Nissan'ı değil, aynı zamanda Mitsubishi'yi kurtaran kişi olarak öne çıkıyor. Ancak maaşını eksik göstererek vergi kaçırması, en azından Japon yargısının gözünde öyle, nedeni ile Ghosn uzun zamandır göz altında. Ghosn suçlamaları reddetse de 19 Kasım'dan beri göz altında. Savcılık makamı onu uzun yıllar boyunca maaşını eksik göstermek ile suçlamakta.

Nissan kendi içinde araştırmalarını derinleştirerek daha farklı sonuçlara da varırken bunları savcılık ile paylaştı, ancak savcılığın bunları davaya dahil edip etmeyeceği belli değil. Dedikodulara göre Ghosn şirket hesabından kendi adına çokca emlak alırken başka çıkarları da hiç bir şekilde kayıt altına al(dır)mamış.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #17 : 28 Ocak 2019, 11:28:21 »
Audi Macaristan'da çalışanlar bir haftalık greve gittiler.

Macaristan'ın Györ kentinde bulunan Audi Üretim Tesisi'nde Perşembe sabahı erken saatlerden itibaren binlerce çalışan bir haftalık bir grev başlattılar. Üretimin tamamen durduğu tesiste sendika, çalışan şartlarının ciddi şekilde iyileştirilmesi talebinde bulundu.

Sendikanın işverenden talep ettiği ücret düzeltmesi yaklaşık %18 iken bunun karşılığında en düşük maaş artışı en az 75.000 Forint (236 EUR) 'ten başlayacak. İşveren olarak Audi'nin bu sene için %10 ve gelecek sene için %10'luk artış teklifi mevcut idi.

Audi Hungaria, Györ tesisi ile Macaristan'da yatırım en yüksek yatırım gerçekleştirilen tesislerden biri Audi buraya bugüne kadar yaklaşık 6 milyar Euro yatırdı. Macaristan'dan yaklaşık 2 milyon Euro üreten Audi'nin 12.307 çalışanı var.

*****

Seat 2018 yılını tarihinin en başarılı yılı olarak tamamladı.

Seat, 2018 yılını 68 yıllık tarihinin en başarılı satış rakamları ile tamamladı. 517.600 adet otomobil satan Seat, bu rakam ile bir önceki yıla göre %10,5'lik bir artış sağlamış oldu. Üstüste 6 kez satış rakamlarını yükseltmiş olan Seat, böylece çok büyük bir başarı yakalamış oluyor. 2012 yılından bu yana ise satış rakamları %60'ın üzerinde artış gösterdi.

Seat, özellikle Arona modeli ile 2018 yılının yüksek satış rakamına ulaşabildi. Şehirli SUV modeli olan Arona, ilk tam satış yılında 98.900 adetlik satış rakamı ile kendi içerisinde en yüksek satışı gerçekleşen üçüncü modeli oldu. Seat Arona bu başarısı ile Ibiza, Leon ve Ateca'nın yanında dördüncü seri olarak kendine haklı bir yer edindi.

*****

VW e-Up için artık sipariş almayacak.

Volkswagen e-Up, VW Grubunun büyük satış rakamları ile pazara sürdüğü ilk tam elektrikli otomobili idi. VW, bu hafta itibarı ile sipariş alımını durdurduğunu açıkladı. Sipariş alımının durdurulmasının nedeni e-Up modelinin yüzünün eskimesi ve ayrıca destekler nedeni ile fiyat/performans oranının aşırı iyi olması nedeni ile siparişlere yetişememeleri. e-Up'ın bu kadar cazip olmasının nedeni, Avrupa'da yavaş yavaş yayılmaya başlayan şehiriçlerine dizel araç girişinin yasaklanması ve dizel motorlu araçların değiştirilmesi için sağlanan 4.000 EUR destek sebebi ile aracın satış fiyatının 4.000 EUR düşmesi.

*****

Volvo, 219.000 otomobili geri çağırıyor.

Çin-İsveçli otomobil üreticisi Volvo, yüksek rakamlı servise çağırma adımı atması gerekiyor. Geri çağrılması gereken 219.000 adet araçta yakıt sistemindeki bir kaçak kontrol edilecek. Oluşabilecek kılcal çatlaklar nedeni ile yakıt borularından sızabilecek yakıt, sıcak motora ulaşabilir ve bunun önlenmesi gerekiyor.

Bu durumdan 2015 ve 2016 yıllarında üretilmiş olan farklı model serileri etkilenirken hepsinin servislere geri gelmeleri gerekiyor. Volvo, bu durum ile ilgili olarak henüz bir olumsuzluğun yaşanmadığını, geri çağırmanın tamamen önlem amacı olduğunu  belirtiyor.

Bu durumdan etkilenen modeller 2015 yılında üretiken Volvo XC70, XC60, V70, V60, V40, V40 Cross Country, S80, S60 ile 2016 yılında üretilen XC90, V60 Cross Country ve S60 Cross Country.

Volvo her ülkede bulunan temsilcilerini bı konu hakkında bilgilendirecek.

*****

Porsche, Taycan kapasitesini iki katına çıkartıyor.

Audi'nin yanında Porsche de elektrikli spor otomobili Taycan'ın üretim kapasitesini arttıacağını belirtti. Spor üreticisi Porsche, buna göre Zuffenhausen'deki tesisinde daha önce belirttiği 20.000 adet yerine 40.000 adet Taycan üretmeyi planlıyor. Porsche böylece aracının üretim kapasitesini daha piyasaya çıkmadan arttırmış oldu.
Seri üretime hazır haldeki Taycan'ın bu sene Eylül'de Frankfurt'ta gerçekleştirilecek IAA'da ilk kez gösterilip tanıtılması bekleniyor. Yine de dünyadaki bazı ülkelerde Taycan için 2.500 EUR ön ödeme ile sipariş verilebiliyor. Bugüne kadar yapılan bilgilendirmelere göre Taycan'ın yaklaşık 600 beygir gücündeki güç ünitesi otomobili yaklaşık 500 km'lik bir menzile eriştirecek.

Porsche, Taycan'ın üretimi için bugüne kadar yaklaşık bir milyar EUR'luk bir yatırım planlaması gerçekleştirdi ve satışlar beklendiği gibi iki katına çıkartılırsa, yapılan masrafların dönüşü de o denli hızlı olacaktır.

*****

İsveç, içten yanmalı motorlu araçların satışını 2030 yılından itibaren yasaklamayı planlıyor.

İsveç, 2030 yılından itibaren içten yanmalı motora sahip yeni araçların satışına izin vermeyecek. Yeni hükümetin başbakanı Stefan Lövfen, hükümet programı açıklamasında bu konuyu plana aldıklarını açıkladı. Löfven yaptığı açıklamada, içten yanmalı motorların satışını kesin bir tarih ile belirleyen onuncu ülke olduklarını açıkladı.

İsveç böylece Paris'te alınan çevre hedefi kararlrını ivedikle harekete geçirme ve atık gazlarında daha erkenden azaltma adım atmayı planlıyor. İsveç, genel anlamda çevre konusunda bir çok adım atmış olmasına rağmen bu tutumunu daha da ileri götürmek amacında. İskandinavya bölgesinde sadece Norveç, İsveç'ten daha önde. Norveç'te elektrikli otomobiller çok yüksek desteğe sahip iken pazarın nerede ise %50'sini oluşturuyorlar.

*****

2018 yılında dünya genelinde 2,1 milyon elektrikli araç satıldı.

Almanya'daki CAM-Enstitüsünün bildirimine göre geçtiğimiz yıl dünya genelinde 2,1 milyon adet elektrkli otomobil satıldı. Bu rakamlara göre elektrikli olarak hareket ettirilen otomobiller toplam satışlar ierisinde sadece %2,4'lük bir paya sahip ve bu şu ana kadar çok az. İçinde bulunduğumuz yıl içerisinde bu rakamın 2,7 milyon araca çıkması bekleniyor.

Genel anlamda otomobil satışlarının yüksek seyrettiği Çin'de, dünya elektrkli otomobil satışının da %60'ı gerçekleşmiş durumda. Elektrkli otomobil konusunda örnek olarak gösterilen ülke Norveç olsa da satış rakamı konusunda Çin ile boy ölçüşemiyor. Çin'de elektrkli otomobiller toplam satışı içerisinde %4,5'lik bir paya sahip ve bu da bir milyon gibi bir rakama denk geliyor.

*****

Hyundai, karda çok yüksek bir azalma bildirdi.

Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai, 2018 yılı içerisinde 97,3 trilyon Won ile satışta artış sağlamış olsa da endişe verici yüksek şekilde karda azalma bildirmek durumunda kaldı.

Özellikle ABD ve Çin'deki talepler azalırken yine de toplamda %1,8'lik bir satış artışı ile 4,59 milyon araç satılabildi ve genel olarak bu rakam ile memnun olunması gerekiyor.

Karlılık ise amortisman ve daha yüksek vergiler nedeni ile 1,6 trilyon Won, yani 1,25 milyar Euro seviyesinde gerçekleşirken bu rakam bir önceki seneye göre %63,8'lik bir gerileme anlamına geliyor.

Hyundai 2019 yılında da büyüme öngörmekte ve buna göre hedef rakamlar oldukça yüksek belirlendi.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #18 : 29 Ocak 2019, 12:46:14 »
Audi, Ingolstadt tesisindeki üretimini Audi Macaristan'daki grev nedeni ile durdurdu.

Macaristan'daki motor üretim tesisinde geçtiğimiz Perşembe gününden beri devam eden grev nedeni ile, Ingostadt'taki ana otomobil üretim tesisine yeterli miktarda motor gönderilemediğinden, en azında Çarşamba gününe kadar üretimin durdurulma kararı alındı.

Macaristan'ın Györ kentindeki motor üretim tesisinde devam eden grev, 12.000 çalışanın daha yüksek maaş istemesi, yönetimin bunu vermesi ancak bunun iki yıla yayılmak istenmesi nedeni ile kabul görmemesinden kaynaklanıyor. Sendikaların verdiği bilgiye göre Macaristan'daki çalışanlar, ülke dışındaki diğer Audi çalışanlarına göre daha az kazanıyorlar ancak Macaristan yaşam şartları nerede ise Batı Avrupa seviyelerinde.

Macaristan'daki grev nedeni ile Audi mecburi olarak 10.000 çalışanına izin vermek durumda kalırken bu süre zarfında çok sayıda A3, A4, A5 ve Q2 üretilemeyecek. Üretim durdurulduğu süre boyunca Audi çalışanları maaşlarının sadece %40'ını alabilecekler, geri kalanı için Macaristan'daki arkadaşlarını iyi niyet dileklerini sunmaları gerekecek.

*****

Opel, Rüsselsheim üretim tesisinde üretim azaltmasına gidiyor.

Sendikaların verdiği bilgilere istinaden Opel'in ana merkezi olan Rüsselsheim'da üretim adetleri, üretimin durmasını gerektirmeyecek seviyelere çekilerek azaltılacak. Sendikalar ayrıca PSA'nın Insignia ve Zafira üretimlerini belirgin şekilde azaltmayı hatta durdurmayı planladığı şekilde bilgiler olduğunu belirtti. "Mainzer Algemeine" günlük yerel gazetesinin bir haberinde, çalışanlardan aldıkları bilgiler doğrultusunda bu seneki yıllık üretimin 123.000 yerine 68.000 olarak planlandığı belirtirtiliyor.

Yine sendikaların verdiği bilgilere göre ayrıca Opel'in Rüsselsheim'da üretime iki yerine tek vardiyada devam edilecek ve zaman zaman kısaltılmış çalışma saatleri uygulanacak. Ancak tüm bunların sadece plan olduğu ve henüz belirlenmiş bir şey olmadığı, ve ayrıca resmi olarak da hiç bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.

Opel'de çalışanların 2023 yılına kadar sözleşmeleri devam ettiğinden ve garanti altında olduğundan, bu gibi üretim ve vardiya azaltmasının ne tür etkilerinin olacağı şu an için belli değil. Teoride Opel çalışan sayısında azaltmaya gitmek istemesine rağmen işten çıkartamıyor ve çalışanların kendi istekleri ile ayrılmalarını bekliyor.

*****

BOSCH, ortağı Daimler'den EM-Motive'deki tüm hakları alıyor.

Bosch ve Daimler'in ortak iştiraki olan EM-Motive'de her iki ortak, Daimler'in ortaklıktan çekilmesi ve tüm kontrolün Bosch'a bırakılması konusunda fikir birliğine vardılar.

Geçtiğimiz Perşembe günü yapılan açıklamaya göre Bosch, 2011 yılında kurulan EM-Motive'in yönetiminde tamamı ile söz sahibi oluyor. EM-Motive'in Stuttgart ve Hildesheim'da görev yapan tüm çalışanları çalışmaya devam edecekler ve herkesin işi garanti ediliyor.

Bosch'tan yapılan açıklamaya göre EM-Motive 2012 yılından beri yaklaşık 450.000 adet elektromotor üretti. Çeşitli büyüklükte üretilen motorlar Daimler haricinde Porsche, Fiat, Volvo ile Peugeot ve ayrıca Streetscooter'da kullanılıyor.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #19 : 31 Ocak 2019, 15:05:11 »
VW, 2018 yılının en büyük üreticisi oldu

VW, 2018 yılında tekrardan dünyanın en büyük üreticisi ünvanını geri aldı, ancak toplam rakama ticari araçlar da eklendi. VW, 10.83 milyon araç üreterek bunların satışı gerçekleşti ve bu bir önceki seneye göre %0,9'luk bir yükselme anlamına geliyor. VW yine de tam kapasite kullanmadıklarını belirtti.

Renault-Nissan-Mitsubishi aslında ticari araçlar eklenmeden 10.76 milyon otomobil ile daha fazla satış gerçekleştir ancak birincilik ticari araç katılımı ile VW'ye gitti. VW yönetimi altında yer alan MAN ve Scania yaklaşık 200.000 adetlik satış gerçekleştirdi ve eğer sadece otomobiller hesaplanacak olursa Renault-Nissan-Mitsubishi kesin olarak birinci oluyor.

Üçüncü sırada Daihatsu ve Lexus katkısı ile Toyota yer aldı ve toplam satış rakamı 10.59 milyon olarak gerçekleşti.

*****

Tesla, Model S ve X'in uygun fiyatlı seçeneklerini sunmaya başlayacak

Tesla, yazılım ile gerçekleştirilecek kısıtlamalarla Modell S ve Modell X'in uygun fiyatları seçeneklerini sunmaya başlayacak. Tesla kısa bir süre önce 75 kWh seçeneklerini Modell S ve Modell X ile sunmayacaklarınıı bildirmişti ve bu modeller sadece 100 kWh pilleri ile satılacak. Ancak ürün yelpazesi genişletilmek istendiğinden, modellerde yazılım ile güç kısıtlamasına gidilecek.

Yine de yazılımı kısıtlanmış olan modellerde ileriki zamanda sahiplerinin istemesi halinde kısıtlama belli bir ücret karşılığında kaldırılabilecek ve uygun bir ücretle aracın menzili uzatılabilmiş olacak.

Gelecekte Tesla'nın modellerinde pillerin gücünü gösteren, 75 ve 100 gibi model tanımlamaları yer almayacak. Bunun yerine araçlarda Performance Package olan veya olmayan Long-Range-Version tanımlamaları olacak. Performance Package olmayan versiyonlarda güç %8 dolayında azaltılmış olacak.

Tesla programda bundan böyle “Ludicrous” fonksiyonu yer alacak ve bu fonksiyon ile beraber en üst seviyedeki güç alınabilecek, ancak bahsi geçen spor paketi için ABD'de 20.000 Dolar ödeme yapılması gerekiyor. Avrupa'da bu paket için bir kaç hafta daha beklenmesi gerekiyor.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #20 : 01 Şubat 2019, 14:52:21 »
Porsche, tüketim değerleri nedeni ile kendisini ihbar etti.

Porsche, 911 model serisinde tespit ettiği yanlış CO2 salınım değerleri ile ilgili olarak Alman Motorlu Araçlar Bakanlığına kendisni ihbar etti. Atılan bu adım ile Porsche, bakanlığın bir adım önüne geçmiş oldu, çünkü bakanlık nezdinde de bazı uyumsuzluklar tespit edilmişti.

Porsche, 911 modelinde bazı hatalı tüketim değerlerine rastladığını ve bunun da hatalı CO2 salınımına sebebiyet verebileceğini tespit ettiği için kendisinin bakanlığa bildirdi. Yapılan tetkiklerde özellikle 2016 ve 2017 model yılı etkilenmiş görünüyor.

*****

Tesla'nın karında azalma söz konusu.

Eletrikli otomobil üreticisi Tesla, 2018'in dördüncü çeyreğinde kar edilmesine karşın, karın beklenen düzeyde gerçekleşmediği bilgisini verdi. Bunun yanında Elon Musk, dün itibarı ile CFO Deepak Ahuja'nın şirketten ayrıldığını bildirdi.

Tesla geçtiğimiz 2018 yılının son çeyreğinde 139,5 milyon Dolar kar elde ederken bir yıl önce aynı çeyrekte 675 milyon dolarlık bir zarar söz konusu idi. Ciro %120'lik artış ile 7,2 milyar Dolar olarak gerçekleşti. 2018 yılının üçüncü çeyreğinde 312 milyon Dolar ile şirket tarihinin en yüksek karı gerçekleşirken, Ocak ayının ortasında yapılan açıklamada, son çeyrek karının daha düşük seviyede gerçekleşeceği bilgisi verilmişti. Karın daha olmasının nedeni ile olarak yüksek masraflar olarak bildirildi.

Musk, yaptğı açıklamada Tesla olarak bundan sonra kar tarafında kalacaklarına inandığını ve bu sene 400.000 otomobil satmayı planladıklarını bildirdi. Bunun haricinde bundan sonra yapılacak olan yatırımların da karda kalmaya devam edecek şekilde yatırımlar olması konusunda planları olduğunu bildirdi.

*****

Audi-Györ Motor Üretim Tesisindeki Grev Bitti.

Audi'nin Macaristan Györ'de bulunan motor üretim tesisindeki grev dün akşam itibarı ile sonlandırıldı. Tesis yönetimi talep edilen %18'lik ücret artışlarını kabul ettiğini bildirdi. Audi, Györ'deki grevin bitmesi konusunda sevinçli olduğunu bildirirken üretimin hemen bir şekilde devam edeceği bilgi verildi.

Yine 'de Audi'nin ana üretim tesisi Ingolstadt ile VW'nin bir kaç üretim tesisindeki üretim bir kaç gün daha devam edemeyecek ve en azından Pazartesi gününe kadar plan dışı tatil devam edecek.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #21 : 08 Şubat 2019, 11:26:15 »
Çin pazarı için uygun fiyatlı Tesla Model 3

Tesla'nın Shanghai'deki fabrikası daha üretime geçmeden Tesla, Çin pazarı için daha uygun fiyatlı bir Model 3 sunmaya başladı. Arkadan itişli ve Long Rang paketli Model 3 yaklaşık olarak 56.000 Euro sipariş edilebilecek ve bu fiyat aynı bataryaya sahip ancak dört tekerden çekişli olan modele göre yaklaşık 8.500 Euro daha az.

Sadece arkadan itişe sahip olacak olan Tesla Model böylece daha uyguna sunulabilirken Çin'deki talebe de karşılık verilmiş oluyor. Bilindiği gibi ABD mallarına uygulanan yüksek vergiler nedeni ile ABD kökenli işletmeler yüksek bir baskı altında. Çin, alışverişin yurtdışı yerine kendi ülkesinden yapılmasını istiyor. Tesla, bu yıl içerisinde Shanghai Üretim Tesisi'ni açarak Model 3 üretimine başlamayı hedefliyor. Böyle bir durumda ise bu kez Çin'de üretilen araçlar yine yüksek vergilere tabi olacak.

*****

Daimler, geçtiğimiz yılı iyi bir sonuç ile kapattı.

Dieter Zetsche altında yönetimde Daimler, 2018 yılını iyi bir bilanço ile kapatmasını bildi. Şirket %2,4'lük artış ile 3,4 milyon araç satarken %2'lik artış ile 167,4 milyar Euro'luk ciro gerçekleştirdi. Vergi öncesi kar 11,1 milyar seviyesinde gerçekleşirken bu rakam bir önceki seneye göre sadece 3 milyar eksik.

Daimler AG CEO'su ve Mercedes Benz Cars'ın yönetiminden sorumlu olan Dieter Zetsche, yıl içerisindeki karşı rüzgara karşın elde edilen sonuçtan çok memnun olduklarını belirtti.

Gelecek hedef ise üretim yelpazesini elektriklendirmek için gerekli adımların atılmasını sağlamak olacak, ayrıca farklı alanlarda da tekrar kitap karıştırılarak gerekli önlemler alınacak. Zetsche kendisinden sonra gelecek olan CEO'ya (Zetsche kısa bir zaman sonra emekliye ayrılacak ve emekli maaşı günde yaklaşık 4.200 Euro olacak) işe başladığı zaman her konuda emin ellerde olan bir şirketi devretmiş olmanın rahatlığını yaşadığını belirtti.

*****

Daimler ve Tesla elektrikli Van konusunda işbirliği yapmak için görüşüyor.

Otomobil üreticisi Daimler ile ABD'li elektronik uzmanı Tesla, beraberce elektrikli hafif ticari araç projesi üzerinde görüştüklerini yıl sonu bilanço görüşemlerinde açıkladı. Elon Musk geçtiğimiz Kasım ayında zaten Daimler'in Van'larının çok iyi olduğunu ve aslında beraber iş yapılabileceğini twitter üzerinden açıklamıştı.

Musk, twitter mesajında Daimler ile beraber çalışmanın çok ilgi çekici olabileceğini ve Sprinter modelini elektriklendirebileceklerini yazmıştı.

Tüm bu görüşmelerden bağımsız olarak Daimler zaten bu senin içerisinde Spirinter'in elektriklendirilmiş seçeneklerini piyasaya sürecek. Bu modellerden biri 115 km menzile sahip iken biri de 150 km'lik menzille sunulacak.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #22 : 12 Şubat 2019, 10:22:26 »
Renault, Ghosn davasında yüksek mali farklılıklar tespit etti.

Geçtiğimiz Kasım'ın ortasından beri Japonya'da tutuklu bulununan Carlos Ghosn'un tutukluluk halinin yumuşatılması veya serbest bırakılması yönündeki talepler bugüne kadar reddedilmişti. Davada Ghosn'un Japonya'da milyonlar seviyesindeki usulsüzlükleri sözkonusu iken ve bir çok şeyi kendi lehinde kullanırken şimdi de Fransa'dan da usulsüzlükler duyulmaya başladı.

Fransa'dan haberlere göre Ghosn, eşi Carole ile Ekim 2016'da Versay Sarayı'nda evlenirken 50.000 Euro'luk düğün masrafını Renault'ya ödetti.

64 yaşındaki Ghosn, borsa kayıplarını Nissan'ın hesabına yazması ve kendisine verilmesi gerekenden daha fazla maaşı hesabına alması ve bunu gizlemesi suçlamaları nedeni ile 19 Kasım'da Tokyo'da tutuklandı. Bunun haricinde şirketlere ait mülkleri de kendi özel mülkü gibi kullandığı ve başka şeyllerin de doğru beyan edilmediği suçlamaları mevcut.

Tüm bunlardan sonra Ghosn'un 8 Ekim 2016'd çok büyük bir akşam yemeği daveti düzenlediği ve bu yemeğe ait masrafları Renault'ya ödettirdiği bilgilerine ulaşıldı. Ancak bu tarihte gerçekleşen akşam yemeği şirket yemeği değil, Carlos Ghosn'un kendi düğünü içindi ve bu tamamı ile özel bir masraf kalemi. Renault bu durumdan dolayı şaşırdığını belirterek eski yönetim kurulu başkanı olan Ghosn'u makamlara ihbar etti.

*****

VW'nin çalışan fikirleri primlerine zam.

Alman otomobil üreticileri, çalışanlarının masraf kısıtlamaya ve iyileştirici fikirlere yönelik prim vermesi olağan bir durum. VW, mevcut iyileştirici fikir yönetimini modernleştirip çalışanlara verilecek olan primleri yükseltti. Yeni uygulama 1 Şubat itibarı ile geçerli ve çalışanlar arasında da memnuniyetle karşılandı. Yeni uygulama henüz daha başlamasına karşın Volkswagen AG'nin çalışanları 750 adet iyileştirici fikri yönetime sunmuş oldu. Primlerde yaklaşık %50'lik bir artışa gidilerek en üst prim miktarı 75.000 Euro'ya çıkartıldı.

Yapılan değişiklik ile beraber çalışanların bilgisayar ortamında daha kolay giriş yapmasına imkan tanıyan ve üst yönetim ile bilirkişilerin kontrol işlevini daha kolay hale getiren yeni bir bilgi işlemi işlemi sistemi kullanılmaya başlandı.

Yeni sistemde girişi yapılan fikirlerin daha hemen başında şirketin gerekliliklerine uygun olup olmadığı kontrol edilebiliyor. İyileştirici fikri sunan çalışandan sorumlu yönetici, kendi uzmanlık alanına giren fikrin uygulabilirliği ve etkisini daha ilk aşamada görebilme imkanına sahip ve ayrıca bu şekilde verilecek olan primin yüksekliğine müdahale edebiliyor. İyileştirici fikri olan çalışan, fikrini kullandığı iş bilgisayarından girişini yapabiliyorken istemesi durumunda kendi özel bilgisayarından da giriş yapabilecek. Bunun için çalışanlar için geliştirilen Self Service Tool'u kullanması yeterli olacak.

Her yıl Volkswagen AG çalışanlarının nerede ise üçte ikisi iyileştirici bir fikir teklifinde bulunuyor. Sadece 2018 yılında 42.000 teklif verildi. Sunulan tekliflerden bağımsız olarak geçen senelerde ortalama yıllık yaklaşık 23 milyon Euro tutarında prim dağıtıldı.

*****

Tesla Model 3 Avrupa'ya Otopilot olmadan gelecek.

Tesla'nın Model 3 serisi araçlar bugünlerde Avrupa'ya gelecekler ve araçlar satışa sunulurken otopilot işlevinin açılmadan müşterilere verileceği bilgisi verildi. Hollanda trafik makamları Tesla Model 3 serisi araçların trafiğine çıkışını tescil ederken otopilot işlevini tescil etmediler ve böylece kullacılar otopilotu olmayan bir Model 3 sahibi olacaklar. Tesla, Ocak ayında yaptığı açıklamada araçları için tescil aldıklarını bildirmesine karşın otopilotun tescil edilmediği bilgisini vermemişti. Tesla Model 3'ün otopilotu için tescili ne zaman alabileceği merak konusu.

*****

VW, egzoz gazlarının yanlış okunması skandalında Bosch'tan talepte bulunacak.

VW Grubu egzoz gazlarının yanlış okunmasına sebebiyet veren yazılım skandalı nedeni ile milyarlarca Euro zarara uğradı ve grubun avukatları, yazılım tedarikçisi olan Bosch'tan bu konuda zararın tazmin edilmesi için araştırma halindeler. VW içi kaynaklardan elde edilen bilgilere göre yaşanan bu büyük skandalda Bosch'un da sorumluluğunun olduğu düşünülüyor. Spiegel dergisi hafta sonunda bu konu ile ilgili bir haber yaparken Bosch'un bu durumdan çok da hoşnut olmayacağı tahmin ediliyor.

Alınan bilgilere göre dizel motorlarda kullanılan yazılım Bosch tarafından VW'ye ana yazılım olarak gönderildi. Her iki şirket yazılımı test koşullarında manipule edilebilecek şekilde oluşturmuştu. VW bu konu ile ilgili olarak geçtiğimiz sonbaharda bir dava dilekçesi hazırlamış, ancak daha sonra her iki şirketin ortak kararı sonrasında davanın Mart 2019'a kadar dondurulması kararı alınmıştı.

Şimdilerde bir dava dilekçesinin olduğu bilgisi paylaşılırken her iki şirket davanın içeriği konusunda bir açıklama yapmak istemiyorlar. İşin gerçek olan kısmı VW'nin ister doğrudan ceza ödemesi, ister henüz daha davası tamamlanmamış araçları servise geri çağırarak düzeltme yoluna gitmesi sonucu bu güne kadar 25 milyar Euro civarında bir kayba uğradığıdır. Yine de sorulması gereken soru, hileli yazılımın hangi şirketin fikrinin olduğunun henüz bilinmemesi.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #23 : 13 Şubat 2019, 17:43:53 »
Elon Musk, Model 3'ün Avrupa satışının başlangıcını bizzat takip ediyor.

Tesla, Model 3 serisini çok ciddiye alıyor ve bu sebepten dolayı büyük patron Elon Musk bizzat Avrupa'da bulunarak model için ilk adımları dikkatlice takip ediyor. Musk, geçtiğimiz hafta Belçika'nın Zeebrugge limanında bulunduğu esnada Twitter'dan bir fotoğraf paylaşarak Avrupa'da ik ulaşan araçları göstermişti. Bunun haricinde limanda yaşanan zorlu koşulları göstermişti. Belçika sonrasında Hollanda'ya geçerek Tilburg'ta bulunan distribütör merkezindeki işleri takip etti. Belçika ve Hollanda'da bulunduktan sonra, özellikle servisler ile ilgili yaşanan büyük sıkıntıları görüşmek üzere Norveç'e geçti. Norveç'teki Tesla sahiplerinin memnuniyetsizlikleri çok yüksek. Elon Musk, Norveç'te müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak için mümkün olduğu kadar yüksek sayıda eleman alınacağının sözünü verdi. Norveçli Tesla sahipleri herhangi bir tamirat veya servis hizmeti alabilmek için 2 ay sonrasına randevu alabiliyorlar.

*****

Audi, E-Tron modelinde çok fazla sayıda hata yaptığını kabul etti

Audi kaynaklı elde edilen bilgilere göre, Almanların ilk premium üst sınıf tam elektrikli aracı olan E-Tron'da çok fazla hata yapıldığı bilgisi paylaşıldı. E-Tron'un üretim sürecinde ve tescil sürecinde yaşanan gecikmeler haricinde özellikle şarj esnasında çok fazla hata meydana geldiği belirtiliyor. Şarj esnasında bir çok E-Tron'un belirtilen gücün altında kaldığı veya bir çok E-Tron'un şarj sonrasında sistemin hata vermesi nedeni ile çekici ile çekilmek zorunda kaldığı bilgisi mevcut.

Audi, yaşanan bir çok hatanın düzeltilmesi için çalışmalar yapıldığını ve 2 milyarın Euro üstünde gerçekleşem AR-GE masraflarının planlananın çok üstünde kaldığını belirtti. Bu hesaba göre Audi'nin E-Tron'un masrfalarını karşılayıp kara geçebilmesi için en azından 600.000 adet satmak durumunda, ancak aracın şu anki durumuna göre bu pek mümkün değil.

Audi, kısa bir zaman önce 2020 yılındaki üretimi saatte 24 adete çıkartarak yıllık 100.000 adete ulaşmayı hedefliyor, iyimser bir tahminle 150.000 araca ulaşılabilir. Ancak böyle bir artışta Audi'den beklenen kaliteye ulaşılabilecek mi, orası meçhul, çünkü sadece güzel olmak satış için yeterli bir özellik değil. Yüksek satış rakamı için çalışan bir teknik ve Audi'den beklenen kalite olmak zorunda.

*****

BMW, 480.000 aracını servislere çağırmak zorunda

BMW, dünya genelinde 480.000 X5 ve 5 serisi araçları Takata marka hava yastıkları sebebi ile geri çağırmak durumunda. Bunların yaklaşık 100.000 adedi Almanya'da bulunurken geri kalanları dünyanın çeşitli yerlerinde bulunuyor. Araçlarda bulunan Takata marka hava yastıkları, içerisinde bulundukları direksiyonlar ile uyumlu ayara sahip olmadıklarından istemsiz bir şekilde patlayarak ağır yaralanmalara sebebiuet verebilmekte.

Bu durumdan etkilenen araçlar 2000 ile 2004 arasında üretilmiş ve opsiyon olarak alınan spor direksiyona sahip 5 serisi ve X5 modelleri. Daha önce yaşanan büyük hatalar nedeni ile iflas etmiş olan Takata şirketine ait bu hava yastıkları, patlamaları durumunda direksiyonu parçalayabiliyor.

BMW'den verilen bilgiye göre araçların bir çoğunda küçük bir kontrol yeterli iken geri kalanlardaki hava yastıklarının değişmesi gerekiyor ve bu yaklaşık bir saatlik bir süreye mal oluyor.

*****

VW, 350.000 adet Polo'yu servise çağırıyor.

Otomobil üreticisi Volkswagen 350.000 adet Polo'nun elfreninin kontrolü için servise çağırıyor. Durumdan etkilenen araçlar 2018 ve 2019 model Polo'lar iken bunların yaklaşık 65.000 adedi Almanya'da bulunuyor.

Kontrol edilmesi gereken araçlar arka aksta kampana fren sistemine olan modeller. Kampana içerisindeki gerginliğini kaybedebilen el freni tesisatı, el freninin işlevsiz kalmasına neden olabiliyor.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Ynt: Otomobil Dünyası'ndan Haberler
« #24 : 25 Eylül 2019, 14:40:51 »
Tesla, İsveç'te güvenilir araçlar listesine giremiyor.

Tesla, İsveç'li Sigorta Şirketleri Birliği Folksam'da araçlarının güvenirliğini gösterir listeye giremiyor. Bunun için yapılan açıklama ise oldukça ilginç; Tesla araçların karıştığı kaza sayısı az. İsveç'te bugüne kadar Tesla araçları ile sadece 7 adet kaza gerçekleştiğinden ve  bu rakam listeye girebilmek için yetersiz olduğundan, böyle bir karar alınmış.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

 

GoogleTagged



Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
6 Yanıt
561 Gösterim
Son İleti 28 Mayıs 2007, 22:30:07
Gönderen: Alfa 156
0 Yanıt
3792 Gösterim
Son İleti 10 Kasım 2007, 21:12:23
Gönderen: n/a
0 Yanıt
2311 Gösterim
Son İleti 06 Nisan 2016, 12:03:05
Gönderen: ucarozcan
0 Yanıt
722 Gösterim
Son İleti 28 Ağustos 2017, 09:06:00
Gönderen: admin
1 Yanıt
612 Gösterim
Son İleti 07 Kasım 2017, 19:51:46
Gönderen: agucba

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal