Herkese selamlar,
Daha önce de sunroofla ilgili su alma sorunu yaşamış ve konuyu buraya taşıyarak çözüm bulmaya çalışmıştım. O zamanlar sunroof tamiri yapan bir yere götürmüş ve çözüm aramıştım. Sunroof yapıldığı ilk zamanlar gayet güzel ve düzgün görünmekteydi. Ancak zamanla su alma sıkıntısı yaşatmamasına rağmen kaynakla doldurulan yerlerde boya kabarmaları ve dökülmeleri oluşmaya başladı.
Bu durumdan sonra tekrar tamir yaptırmaktansa kendim çözüm aramaya koyuldum. İlk işim internet üzerinden yurtdışına bakmak oldu ancak sonuç alamadım. Sonrasında çıkma bulmaya karar verdim. Biraz araştırdıktan sonra İstanbul Avrupa yakasında (Kartal-İkitelli uzun bir yolculuk oldu
) bir Alfa çıkmacısında sunroof olduğunu öğrendim. Sunroofta ufak tefek paslanmalar olduğunu ancak bir sorun yaratmayacağını duyunca hemen yola koyulup gidip baktım. Sunroof tahminimizden biraz daha kötü durumdaydı. Bir köşesinde büyük sayılabilecek miktarda, diğer bir kaç yerde de ufak ufak metal kopmaları ve köşelerinde bolca pas vardı ancak tamir edebileceğimizi ve daha iyisini bulamayacağımı düşünüp aldım.
Sunroof üzerinde çalışmaya başlamadan önce 3 farklı sertlikte tel fırça, 120 ve 80 kalınlığında zımpara, metal macunu, pas dönüştürücü ve mat siyah boya aldık.
Sonrasında ilk işimiz sunroof üzerindeki paslı bölgeleri yağdan arındırıp, sonrasında tel fırça ile kabasını almak oldu. Tel fırça görevini yerine getirdikten sonra, biraz daha alt katmanlara inebilmek adına önce kalın, sonra ince zımpara ile pası metal üzerinden atabildiğimize emin olana kadar zımparaladık.
Zımpara işlemi bittikten sonra tüm sunroofa 3 kat detaylı olarak pas dönüştürücü sıktık. İlk kattan sonra yaklaşık 5dk, diğerlerinden sonra ise 15dk bekledik. Böylece hem paslardan kurtulmuş olduk, hem de pas dönüştürücünün diğer bir özelliği olan boya öncesi astarı yapmış olduk. Pas dönüştürücünün tüm bölgeleri nüfuz ettiğine emin olduktan sonra metal macununa geçtik. Macunu elimizde iyice yumuşattıktan sonra kopmuş bölgelere elimizden geldiğince düzgün bir şekilde doldurduk (Aşağıdaki fotoğraflarda macunlu bölgeler belli olmakta). Macunun kuruması için yaklaşık 1 saat bekledikten sonra macunları ince zımpara ile zımparalayıp, bir miktar daha düzelttikten sonra tekrar 2 kat pas dönüştürücü sıkarak boya astarını tamamladık.
Bir hafta sonra, fırsat bulunca boya işine geçtik. Yavaş yavaş ve ince katmanlarla boyayı yaptık. Her katman sonrasında durum daha da güzel bir hal aldı ve yeterli dediğimizde boyayı bıraktık.
Elde ettiğimiz sonuçtan son derece memnunuz. Araç üzerindeki sunrooftan ve bu sunroofun ilk halinden çok çok daha iyi bir duruma getirdiğimizi bilmenin verdiği rahatlıkla 'bitti' diyebildik. Şimdi sıra iyi bir yer bulup, sunroofu su vs almadığına, ayarlarının yapıldığına emin olarak taktırmak kaldı. İstanbul Anadolu Yakasında tavsiye edebileceğiniz yerler varsa, bu konuda yardımlarınıza açığım.
Sunroofu araç taktırdıktan sonra, çıkardığımız sunroof üzerinde de çalışmayı planlamaktayız. Onunla ilgili durumları da ileri fırsat bulduğumda paylaşacağım.
Yazı biraz uzun oldu ancak benzer durumda olan ve ne yapabilirim diye düşünenlere fikir vermesi amacıyla detaylı anlatmaya çalıştım.