Alfisti Turkey
Alfisti Turkey

Gönderen Konu: 2004 model 156 1.6 için yardımınıza ihtiyacım var.  (Okunma sayısı 550 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

codemirci

• Membro
Merhabalar, kısa bir süredir aranızdayım. Forumu okuyup araştırmaktan pek birşeyler yazma fırsatı bulamadım yazmak da istemedim çünkü daha 1 yıldır Alfa sahibiyim.
Genel anlamda teknik bilgiler konusunda pek bilgi sahibi değilim. Yaklaşık 1 sene önce Alfa Romeo 156 1.6 TS Distinctive sahibi oldum. 25 senelik şöförüm ama Alfa'yı aldığım günden beri hissettiğim keyif bir başka oldu. Adana'da oturuyorum, burada hem yedek parça hem de usta problemi yaşıyorum. Forum dahil yaptığım araştırmalarda çok da iç açıcı sonuçlara rastlamadım. Şimdiye kadar hep ustalara gitmiştim. Bu yüzden "iş başa düştü" deyip kendim yapabileceğim şeyleri halletmeye başladım. Bu arada arabaların teknik konularında o kadar az bilgi sahibiyim ki cahil bile diyebilirsiniz :) Şimdiden sürç-i lisan edersem affola.

Şöyle sorunlarım var;

Bu fotoğrafta işaretlediğim kırmızı kapaklar, enjeksiyon jaklarının kapakları diye tahmin ediyorum ama bende yoklar. Aşağıya kendi motorumun da fotoğrafını koyuyorum. Bu parçaları bulma şansım var mıdır?

Sıkıntı-sorun var mı diye üstünkörü bir temizledim. Genel olarak kaos içerinde gibi bir durumda. Forumda gördüğüm düzgün motorları kıskanır oldum. Motorun ön-alt kenarından hafif bir yağ sızıntısı var, manifold ısı sacının üzerine akmıştı biraz. Benden önce rektifiye görmüştü, yamukluk olduğunu sanmıyorum o yüzden plastik motor kapağını söküp cıvatalarını kontrol edeceğim, yapamazsam bir usta bulmam gerekecek. Bu arada ısı sacını da değiştirmek istiyorum, uygun fiyatlı satan birileri varsa, yazarsanız çok memnun olurum. Sıfır şart değil, temiz çıkma da olur. Bendeki gibi yamalı olmasın yeter. Ya da bu sacı söküp boruları yalıtkan bantlarla da sarabilirim. Siz ne düşünüyorsunuz?

Üçüncü olarak, açık hava filtresi takmayı düşünüyorum. Boruyu sigorta kutusunun ön tarafına büküp fitreyi oraya mı yerleştirmeliyim yoksa aşağı uzatıp direk kendi kutusunun içine koysam aynı performansı alır mıyım?

Son sorum:) Motorun arkasındaki yalıtım sünger (elyafı) benim değiştirebileceğim bir şey mi? Ne isimle aramalıyım satın almak için?

Son sorum 2 :) aracımın montaj şemalarını bulmakta sorun yaşıyorum. Elektrik ve su tesisatını düzenlemek istiyorum ama karıştırırsam batırırım diye de korkuyorum. Kabloları sadece elektrik bantıyla sarılmış, bazı borular aşınmış vs... hem görüntü hem güvenlik için elden geçirmek tercihim. Bu bağlantıları (hatta mümkünse tüm arabanın montaj şemasını) gösterir bir kitapçık var mıdır, servis ya da montaj kataloğu gibi birşey.

Şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: 01 Mayıs 2025, 11:50:36 Gönderen: codemirci »
Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

vulkski1488

• Membro
Öncelikle iyi günler abi. Aracınız sizin elinizde hayat bulacak. Alfa Romeo otomobilleri sahibine göre şekil bulduğu için yanlış ellerde maalesef kondisyonunu kaybedebiliyor. Fakat maddi imkan ve istek çerçevesinde birçok Alfa'dan daha iyi hale de gelebilir. Çünkü duyguları olan bir mekanik, sahibinin çağrılarına asla sessiz kalmaz.

Yedek parça konusunda SRC Otomotiv Sercan Bey tüm Türkiye geneline kargo imkanı sunuyor. Eğer parça kodunu da biliyorsanız parçanın getirilmesi konusunda da size yardımcı olacaktır. Adana-Mersin civarında adını duyduğum tek usta Mersin Erdemli'de Burhan Çidan. Facebook grupları vasıtasıyla kendisini biliyorum. Hiçbir tanışıklığım ya da ustalığı hakkında bir fikrim yok fakat genel olarak Facebook'ta kendisine aracını emanet eden müşteriler memnun.

Parça kodları için Fiat ePER size bir nebze olsun yardımcı olacaktır. Sizin aracınız için linkleri burada: https://www.pekidi.com/en/Groups/R/R/156/X1
http://eper.galicianparts.com/navi?MOD_COD=116&COMM_MODEL=156&SBMK=R&COUNTRY=023&DRIVE=S&MAKE=R&CAT_COD=X1&LANGUAGE=T&ALL_FIG=0&RMODE=DEFAULT&KEY=GROUP&EPER_CAT=SP&GUI_LANG=T&ALL_LIST_PART=1&PRINT_MODE=0&PREVIOUS_KEY=PARTDRAWDATA&SB_CODE=-1&WINDOW_ID=1

Servis kitapçığı (Workshop Manual) için ya da elektrik tesisatı çizimleri gibi kitapçıklar için Fiat eLUM'un sitesine baktım fakat Alfa 156 için yalnızca kullanım kılavuzu (Owner's Manual) var. İnternete de biraz bakındım fakat bulamadım.

Bahsettiğiniz kırmızı kapaklar ve motorun arkasındaki keçe izolasyon için de internette biraz araştırma yaptım fakat yine bulamadım. Alfa 156'sı olan ya da 156 hakkında bilgisi olan bir Alfista mutlaka çıkacaktır ve size yardımcı olacaktır.

Açık hava filtresi hakkında da bilgilerim çerçevesinde şunu söyleyebilirim. Hava filtresinin sıcak hava çekmemesi lazım. Eğer motora yakın bir konumlandırma yaparsanız sadece hoş bir ses dışında başka hiçbir işe yaramaz. Hava filtresi ne kadar soğuk hava çekerse o kadar iyi. Bunun için iki tavsiyede bulunabilirim. Eğer ekonomik olsun diyorsanız aracın orijinal hava filtresinin olduğu yere kutu içi hava filtresi öneririm. BMC ve K&N filtreler oldukça iyi. Eğer daha performans odaklı olacaksanız ısı kalkanıyla birlikte kaput içerisinde ya da tampondan soğuk hava çekebileceği bir yere konumlandırılırsa çok daha güzel bir sonuç verebilir.

Çok fazla yardımcı olamadım kusura bakmayın, umarım en kısa sürede sorularınıza daha iyi cevaplar bulabilirsiniz.
« Son Düzenleme: 08 Mayıs 2025, 18:05:31 Gönderen: Testarossa »
16 ABK 115 - 2015 Alfa Romeo Giulietta (Tipo 940) 1.6 JTDm-2 (940A3000) Meccanico 6 marce (C635MT) Distinctive Bianco Ghiaccio Pastello (296/A)

codemirci

• Membro
Öncelikle iyi günler abi. Aracınız sizin elinizde hayat bulacak. Alfa Romeo otomobilleri sahibine göre şekil bulduğu için yanlış ellerde maalesef kondisyonunu kaybedebiliyor. Fakat maddi imkan ve istek çerçevesinde birçok Alfa'dan daha iyi hale de gelebilir. Çünkü duyguları olan bir mekanik, sahibinin çağrılarına asla sessiz kalmaz.

Yedek parça konusunda SRC Otomotiv Sercan Bey tüm Türkiye geneline kargo imkanı sunuyor. Eğer parça kodunu da biliyorsanız parçanın getirilmesi konusunda da size yardımcı olacaktır. Adana-Mersin civarında adını duyduğum tek usta Mersin Erdemli'de Burhan Çidan. Facebook grupları vasıtasıyla kendisini biliyorum. Hiçbir tanışıklığım ya da ustalığı hakkında bir fikrim yok fakat genel olarak Facebook'ta kendisine aracını emanet eden müşteriler memnun.

Parça kodları için Fiat ePER size bir nebze olsun yardımcı olacaktır. Sizin aracınız için linkleri burada: https://www.pekidi.com/en/Groups/R/R/156/X1
http://eper.galicianparts.com/navi?MOD_COD=116&COMM_MODEL=156&SBMK=R&COUNTRY=023&DRIVE=S&MAKE=R&CAT_COD=X1&LANGUAGE=T&ALL_FIG=0&RMODE=DEFAULT&KEY=GROUP&EPER_CAT=SP&GUI_LANG=T&ALL_LIST_PART=1&PRINT_MODE=0&PREVIOUS_KEY=PARTDRAWDATA&SB_CODE=-1&WINDOW_ID=1

Servis kitapçığı (Workshop Manual) için ya da elektrik tesisatı çizimleri gibi kitapçıklar için Fiat eLUM'un sitesine baktım fakat Alfa 156 için yalnızca kullanım kılavuzu (Owner's Manual) var. İnternete de biraz bakındım fakat bulamadım.

Bahsettiğiniz kırmızı kapaklar ve motorun arkasındaki keçe izolasyon için de internette biraz araştırma yaptım fakat yine bulamadım. Alfa 156'sı olan ya da 156 hakkında bilgisi olan bir Alfista mutlaka çıkacaktır ve size yardımcı olacaktır.

Açık hava filtresi hakkında da bilgilerim çerçevesinde şunu söyleyebilirim. Hava filtresinin sıcak hava çekmemesi lazım. Eğer motora yakın bir konumlandırma yaparsanız sadece hoş bir ses dışında başka hiçbir işe yaramaz. Hava filtresi ne kadar soğuk hava çekerse o kadar iyi. Bunun için iki tavsiyede bulunabilirim. Eğer ekonomik olsun diyorsanız aracın orijinal hava filtresinin olduğu yere kutu içi hava filtresi öneririm. BMC ve K&N filtreler oldukça iyi. Eğer daha performans odaklı olacaksanız ısı kalkanıyla birlikte kaput içerisinde ya da tampondan soğuk hava çekebileceği bir yere konumlandırılırsa çok daha güzel bir sonuç verebilir.

Çok fazla yardımcı olamadım kusura bakmayın, umarım en kısa sürede sorularınıza daha iyi cevaplar bulabilirsiniz.

çok teşekkür ederim

flutist

• Membro
Merhabalar ben de yaklaşık 1 ay önce aldığım 2004 model 1.6 156 ile aranıza katıldım. Benden önceki sahipleri bakımlarını aksatmadan yapmış gibi görünüyor ilk aldığı sahibinin ismi bile kitapçığında duruyor 2003 yılında alınmış. Orjinal kullanım kılavuzunuda saklamışlar isterseniz alfabetik içerik kısmını çekebilirim bakmak istediğin bir bölüm olursa sayfaları pdf yapıp atabilirim. Yedek parça konusunda src otomotiv whatsapp hattı üzerindende yardımcı oluyor. İsterseniz direkt şase numarası verip sizin aracınıza uygun parçalar için yönlendirme yapıyor.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

codemirci

• Membro
Merhabalar ben de yaklaşık 1 ay önce aldığım 2004 model 1.6 156 ile aranıza katıldım. Benden önceki sahipleri bakımlarını aksatmadan yapmış gibi görünüyor ilk aldığı sahibinin ismi bile kitapçığında duruyor 2003 yılında alınmış. Orjinal kullanım kılavuzunuda saklamışlar isterseniz alfabetik içerik kısmını çekebilirim bakmak istediğin bir bölüm olursa sayfaları pdf yapıp atabilirim. Yedek parça konusunda src otomotiv whatsapp hattı üzerindende yardımcı oluyor. İsterseniz direkt şase numarası verip sizin aracınıza uygun parçalar için yönlendirme yapıyor.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Merhaba, kullanım kılavuzu konusunda sıkıntı yok onu bulabiliyorum, asıl sorun servis kılavuzu. ama şöyle bir site buldum, https://www.scegliauto.com/tr/video/alfa-romeo/156/tutorial/ ağır olmayan sök-tak işlerini anlatıyor, belki forumun da işine yarar. yine de çok teşekkür ederim.

Sercan Keklik

• Membro
acil radyatör ek su deposu değiştirin.
acil yağ dolum kapak değiştirin.
acil üst kapak contası değiştirin.

Kontrol (bujiler)
145 1.4 TwinSpark
145 1.6 TwinSpark
147 1.6 TwinSpark
147 2.0 SeleSpeed Blackline
156 1.6 TwinSpark
156 2.0 TwinSpark
156 2.0 SeleSpeed
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
159 1.9 JTS
MiTo 1.6 JTDm
Giulietta 1.4 MultiAir
Giulietta 1.6 JTDm
Giulietta 1.6 JTDm
Spider 2.0 TwinSpark (916)
Spider 2.2 JTS SeleSpeed (939)
159 JTD Ti

Testarossa

• Moderatore
Konuyu kaçırmışım,
Sercan abiye ek ; Adanada yaşadığınız için yedek su deposunu kesinlikle orjinal satın alın, bilinen aksine uyumlu olsa bile marea, 156 deposu birebir aynı olmayabilir o yüzden güvenilir alfa romeo parçası satan bir yerden alın, orjinal depoyla birlikte kapakta geliyor bu da çok önemli bir detay.

Yine Adanada yaşadığınız için lpg yi iptal edin, Adana sıcağında 1.6  twinspark lpg ve klima bir de kapak sıfıra sıfır taşlanmış falansa hararet kaçınılmaz olur .

Son olarak o PVC valfine giden hortum neden öyle anlam veremedim.
Semy synthetic hater

codemirci

• Membro
acil radyatör ek su deposu değiştirin.
acil yağ dolum kapak değiştirin.
acil üst kapak contası değiştirin.

Kontrol (bujiler)
şimdi konuya bir bakayım, ekleme yapanlar olmuş mu diye bir açtım elim ayağıma dolaştı. radyatör ek su deposu aklımda, değiştireceğim. yağ dolum kapağına bakayım yine de ama üst kısmında zedelenmeler var sadece, kaçırmıyor. üst kapak contası yeni değişti, 1 sene oldu. triger yüzünden rektifiyeye girdi araç. ben onun üzerine satın aldım. çok teşekkür ederim yanıtınız için.

codemirci

• Membro
Konuyu kaçırmışım,
Sercan abiye ek ; Adanada yaşadığınız için yedek su deposunu kesinlikle orjinal satın alın, bilinen aksine uyumlu olsa bile marea, 156 deposu birebir aynı olmayabilir o yüzden güvenilir alfa romeo parçası satan bir yerden alın, orjinal depoyla birlikte kapakta geliyor bu da çok önemli bir detay.

Yine Adanada yaşadığınız için lpg yi iptal edin, Adana sıcağında 1.6  twinspark lpg ve klima bir de kapak sıfıra sıfır taşlanmış falansa hararet kaçınılmaz olur .

Son olarak o PVC valfine giden hortum neden öyle anlam veremedim.
Tavsiyeler için teşekkür ederim. Bulabildiğimce ve elimden geldiğince orjinal parça almaya özen gösteriyorum. Geçen yazdan beri şehir içi lpg kullanmamaya özen gösteriyorum, biraz yokuşta bayılıp kalıyor, hararet yapmadı ama yapar diye. Sadece şehirler arası düz yollarda, sabit hızlarda gideceğim zaman açıyorum o da tasarruf amaçlı. Bir motor cahili olarak pvc valfine giden hortum, motor kapağının sağ üstündeki mi? Çünkü orda hortum yok yani var da kesip koymuşlar sadece. Ne olduğunu bulamamıştım daha doğrusu adının ne olduğunu diyelim, ona da bakacağım. Çok teşekkürler tekrar

Testarossa

• Moderatore
Tavsiyeler için teşekkür ederim. Bulabildiğimce ve elimden geldiğince orjinal parça almaya özen gösteriyorum. Geçen yazdan beri şehir içi lpg kullanmamaya özen gösteriyorum, biraz yokuşta bayılıp kalıyor, hararet yapmadı ama yapar diye. Sadece şehirler arası düz yollarda, sabit hızlarda gideceğim zaman açıyorum o da tasarruf amaçlı. Bir motor cahili olarak pvc valfine giden hortum, motor kapağının sağ üstündeki mi? Çünkü orda hortum yok yani var da kesip koymuşlar sadece. Ne olduğunu bulamamıştım daha doğrusu adının ne olduğunu diyelim, ona da bakacağım. Çok teşekkürler tekrar
Sağ üstte, Ecu'nun solundaki kıvrılmış hortum, onu aktif etmeniz iyi olur.

Bu arada @mustafa26 ' arşivinden 156 için eLearn linki paylaşıyorum, nrg. formatını deamon tools programını kullanrak açabilirsiniz.

https://we.tl/t-pfdCWfSRC5
Semy synthetic hater

codemirci

• Membro
Sağ üstte, Ecu'nun solundaki kıvrılmış hortum, onu aktif etmeniz iyi olur.

Bu arada @mustafa26 ' arşivinden 156 için eLearn linki paylaşıyorum, nrg. formatını deamon tools programını kullanrak açabilirsiniz.

https://we.tl/t-pfdCWfSRC5
inceleyeceğim, teşekkür ederim

octinum

• Moderatore
Aaa, Adana. :) Kolay gelsin hocam. Adana'da yaşıyordum 5 yıl öncesine kadar, usta konusu sıkıntılıydı, 2 tane Alfa servisi olduğunu iddia eden yer vardı, ikisine de gitmezdim. Kendi ustam vardı. Fabrikada arkadaşlar arasında "Muadil reyiz" bilinirdi, aynı zamanda arkadaşımdı da, sağolsun Alfa ustası olmadığı halde desteklerdi.

Şu linki kaydedin öncelikle:
https://aftersales.fiat.com/elearnsections/main.aspx?nodeID=3235003&languageID=2&markID=2&modelID=2000000&valID=2000001&prodID=2000040&modelName=Alfa%20-%20116%20-%20Alfa%20156&langDe;sectionName=Impianto%20Elettrico&validityName=1.8%20TS%20-%202.0%20TS;sc=English&

O kılıflar bende var mı bilmiyorum, emin olamadım, ama bulana kadar kabloları bez bantla sarabilirsiniz. Arkadaşların dediği su kabı vb. daha önemli. Ben Adanadayken de yedek parçaları alfayedek.net'ten alıyordum, kendisi de Alfacıdır zaten, aramızda. ;) En doğru adres o.

Adana'da LPG kullanmanın "üçkağıdı" trafikli kullanımda şöyle iki ayda bir falan benzin tüketmek. Ben LPG'li kullandım, başıma bir şey gelmedi, şu anda da LPG'li kullanıyorum. :) Motorun kendisinde bir sorun yok, ama supaplarda bir miktar kurum kalması gerekiyor. LPG sürekli kullanınca zamanla kurum dökülüyor, supaplar ve yuvaları metal metale çarpmaya başlıyor. Dönemsel, mümkünse trafikli sakin kullanımda benzinde gitmek kurum kalmasına yardım ediyor.

codemirci

• Membro
Aaa, Adana. :) Kolay gelsin hocam. Adana'da yaşıyordum 5 yıl öncesine kadar, usta konusu sıkıntılıydı, 2 tane Alfa servisi olduğunu iddia eden yer vardı, ikisine de gitmezdim. Kendi ustam vardı. Fabrikada arkadaşlar arasında "Muadil reyiz" bilinirdi, aynı zamanda arkadaşımdı da, sağolsun Alfa ustası olmadığı halde desteklerdi.

Şu linki kaydedin öncelikle:
https://aftersales.fiat.com/elearnsections/main.aspx?nodeID=3235003&languageID=2&markID=2&modelID=2000000&valID=2000001&prodID=2000040&modelName=Alfa%20-%20116%20-%20Alfa%20156&langDe;sectionName=Impianto%20Elettrico&validityName=1.8%20TS%20-%202.0%20TS;sc=English&

O kılıflar bende var mı bilmiyorum, emin olamadım, ama bulana kadar kabloları bez bantla sarabilirsiniz. Arkadaşların dediği su kabı vb. daha önemli. Ben Adanadayken de yedek parçaları alfayedek.net'ten alıyordum, kendisi de Alfacıdır zaten, aramızda. ;) En doğru adres o.

Adana'da LPG kullanmanın "üçkağıdı" trafikli kullanımda şöyle iki ayda bir falan benzin tüketmek. Ben LPG'li kullandım, başıma bir şey gelmedi, şu anda da LPG'li kullanıyorum. :) Motorun kendisinde bir sorun yok, ama supaplarda bir miktar kurum kalması gerekiyor. LPG sürekli kullanınca zamanla kurum dökülüyor, supaplar ve yuvaları metal metale çarpmaya başlıyor. Dönemsel, mümkünse trafikli sakin kullanımda benzinde gitmek kurum kalmasına yardım ediyor.
Teşekkür ederim :) Benim bildiğim bir usta vardı, emekli etti kendini. Daha önce bu aldığım arabanın tamirlerini de yapmıştı hatta, hayırlısı olsun dedim şansıma:) Su deposunu az önce oradan sipariş verdim ama yine de çıkmacılara çok gideceğim gibi. Kabloları da aklın yolu birmiş teflon bez ile sarmayı düşünmüştüm. LPGde de hiç üçkağıda giresim yok, ne olur ne olmaz diye yarım depo dolu lpg aylardır duruyor sadece. Keyif de vermiyor sürüşü. Memleketin hali ne olur ne olmaz diye sökürmüyorum. Adana'da bir sürü Alfa Romeo var ama burda insanlar memleketin kendi kadar sıcak değil :)

GoogleTagged