0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Her zamanki gibi yönetmeliğin ucu açık olacak. Uygun olup olmadığını neye göre belirleyecekler? Haberin devamında mesela LPG dolum ağızlarının aracın altına konulamayacağı da yazıyor ama tam olarak nasıl olduğu belirtilmemiş (veya her iki durum için haberde yer verilmemiş olabilir).
Cam filmi aslında zaten serbestti. Ancak kanun maddesinin saçma sapan bi Türkçe ile yazılmış olması, polislerin de sadece ve sadece "yorum" ve maddede yer alan cümleyi gözleriyle değil başka yerleriyle okuyarak uydurmaları sonucunda ceza yazılabiliyordu. Ceza yazılan maddeye bakın, cümleyi tekrar tekrar okuyun, görüşü engelleyecek birşey olması diyor. Camın önüne birşey koyamazsın diyor, film görüşü engellemiyor, engellese araba kullanamazsınız zaten Onlar bunu "dışarıdan görüşü engelliyor" diye yorumluyor. Halbuki arabanın standardında bulunmayan bir eşyayı oraya koyamazsın diyor. Mesela arabaya kalas koyup, yan camları aynayı göremeyecek şekilde hareket etmeye kalktığınızda aslında tam da bu maddeden ceza yersiniz Başka bir arkadaşımın yorumu; "bunlardan birinin cam filmi işine girdiği" oldu Ancak bir bakıma da iyi. En azından yoruma dayalı keyfi uygulamanın önüne geçilmiş olur. admin'in dediği gibi, TÜV onaylı, yurtdışında belirli şartları karşılayan, belirli kalitedeki mallar olur.
Arkadaş araba bnm arabam vergisini veriyorum parasını veriyorum istersem film yaptırırım istersem perde takarım.ozaman evlerede perde takmayalım herles gece gündüz görsün evin içini:) arabanın içide bnm mahremim sonuçta yol kenarında mola verip uyuyorum yeri geliyor birşeyler yiyor içiyorum... ve herkes bnm arabamın içini görmek zorunda değilcam filmine bukadar karışmaları çok saçma bence
Her şeyde olduğu gibi bu konuda da açıklamalar, kurallar ve/veya yasalar yetersiz kalıyor.Mesela plaka meselesi, mesela kış lastiği meselesi. Bir yasa çıkıyor ama her zaman ucu açık. Plakalar 11 x 52 cm boyutunda olmalı deniyor ama ilgili odalar tarafından kare plakalar da veriliyor ve bunlar her türlü uygun. Keskin bir çizgi yok. Çizgi gemi halatı boyutunda olması gerekirken hem dikiş iğnesi kalınlığında oluyor.Kış lastikleri için yasa çıkıyor ama daha sonra tekrar tekrar açıklama yapılmak zorunda kalınıyor; "Yok şehirlerarası yollarda geçerlidir, şehir içi valilik karar verecektir, vs..."Cam filmi mevzusu da öyle. Deseler ki; "Bundan sonra ön cam için %10, yan ve arka camlar için %50'den fazla koyuluğa sahip olan filmlere izin verilmeyecektir, camların hiç birinde görüşü tamamen engelleyecek yazılar ve tam veya kısmı şeritlere izin verilmeyecektir, filmler en az EUxxx normunda ve AB'nin şu şu maddelerine göre uygun olmalıdır, vs " denmeli. Ama bu yapılmıyor. Film var mı, var, o zaman yasak kardeşim. Bu olmaz. Güvenlik veya arkada oturan çocuğunu güneşten korumak isteyen ve açık bir cam filmi yapan ile camlara simsiyah film takıp gündüz vakti bile anahtarı deliğe sokamayacak kadar karartan cam filmini bir tutuyorlar.Abi gerçekten olması gerektiği gibi kanun ve düzenleme yapacak insanların olduğunu düşünüyormusun. Niteliksiz ham malzemeden kötü ürün çıkıyor. Hikaye aynı... Fazla iyimserlik....
Bu arada dün arkadaş söyledi, Yönetmelikte yasak olmasına rağmen Trafik Kanunu'nda bununla ilgili madde yok. Hala 31/b'den kesiyorlarmış. Bu madde ile ilgili birçok iptal davası var. Emsal teşkil ediyor. Kimi iptallerde "görüşü engelleyip engellemediğinin tespiti yapılmadı" diye iptal edilmiş, 1-2 tanesinde benim de gerekçem olan "görüşü engellemeden kastın film olmadığı" şeklinde iptaller. Yani maddede bahsedilen dışarıdan sürücünün görünüp görünmediği değil, sürücünün görüşünü araç içinde engelleyecek bir nesne eşya vb. olmaması. Evet belki süper koyu bir film engel olabilir ama avukatlar "tespiti gerek" demişler. Ve bununla ilgili tespit yapıldığında ceza ile birlikte bu konuda tutanak da gerekiyormuş. Böyle bişey olmadığından, mahkemeler şak diye iptal ediyor. Ha bu arada, uygulama, cezalar vs. tamamen göstermelik. 1 aya kalmaz eskiye döner. Kanunu da değiştirmezler, kalır öyle. Midibüs kazası yaşandığında 2 gün çok manyak denetim yaptık, denetimler sıklaştırıldı dediler, ne oldu? Kıytırık evrak kontrolü anca... Okul servisi muhabbetinde de bu olaylar ayyuka çıkmasa üzerine gidecekler miydi? Yok. Dün TV'de diyor ki, servisin en ufak hatasında, kural ihlalinde lisansı iptal edilecek. Evin oradaki 2-3 ara sokakta kafadan 5-6 tane servisi iptal ettireyim o zaman, paso ters şeritteler. Şu film vb. denetimi için harcadıkları emeğin yarısını bunun için harcamayacaklar. Önce trafik teröristi olan minibüs, taksi, dolmuş, otobüsleri falan halletsinler. Sonra böyle boş boş yok filmmiş, eksozmuş bilmemne muhabbetlerine girsinler. Sanki ülkenin trafiğinin tek sorunu cam filmi, eksoz, modifiyeli araba. Başka işleri güçleri yok...