Arabalarda carbon aksesuarlar çok hoşuma gidiyor. Kendi aracımı da bu aksesuarlarla güzelleştirmeyi çok istiyorum. Koschi, carbon_us gibi çeşitli üreticiler aksesuar üretiyor fakat maliyetli, maalesef alım gücümü aşıyor. Elbette parasını hakeden kaliteli üretimler yapıyorlar. Alfa romeonun oem karbon aksesuarları zaten servet değerinde. Sadece carbon ayna kapakları 4200 tl. Bu yüzden carbon folyo, sulu kaplama gibi daha ucuz yöntemlere yöneldim. Fakat hiçbiri gerçek carbon görüntüsünü vermedi ve beni de tatmin etmedi.
Derken acaba kendim yapabilir miyim diye düşündüm. Uzun bir süre bu konuyu araştırdım. Bu konuda yazılar okudum, videolar izledim. Mesleki olarak teknik kökenli biriyim. Kullanılan malzemeler ve üretim yöntemleri konusunda epey bilgiye ulaştım. En sonunda denemeye karar verdim. Bu konularda türkçe kaynak sınırlıydı. Türkiye de bu işi yapan kişi sayısı az. Onlara birkaç soru sorduysam da cevap alamadım. Yabancı kaynaklar ve videolar çok yardımcı oldu.
Gerekli tüm malzemeleri temin ettim. Twill karbon kumaş, reçine, sertleştirici, yapıştırıcı, hassas terazi, zımpara, fırça v.s. Özellikle karbon kumaşı ve kimyasalları temin edebileceğim fazla yer bulamadım. Dost kimya kurtarıcım oldu.
Parçayı tamamen karbondan üretmeyeceğim. Zira bunun için parçanın kusursuz bir kalıbını çıkarmak gerekli. Bu da işin en zor kısmı. Seri üretim yapmayacağım için gerek de yok. Ayrıca zaten parçalar tırnaklı geçmeli olduğundan bu mümkün değil. Ancak orjinal parçanın üzerine geçecek bir kapak şeklinde olabilir. O yüzden ben orjinal parçayı kaplayacağım. Bu konuda en iyi sonucu vakum infüzyön yöntemi veriyor fakat bunun için gerekli ekipmanım yok. Belki kendimi geliştirirsem ilerde bu yöntemi kullanırım. Şimdilik skinning yöntemiyle yani parçayı elle kaplayarak yapacağım. İzlediğim videolarda da bu şekilde oldukça tatminkar sonuçlar alındığını gördüm.
İlk olarak ayna iç kaplama trimlerinden başlıyorum. Nisbeten daha kolay bir parça ve beceremez de parçayı heder edersem bana daha az bir maliyeti olacak. Zımparalayıp güzelce temizleyerek işleme hazır hale getirdim. 1-2 gün içinde başlayacağım. Daha sonra ayna kapakları, dış kapı kolları, scudetto, teyp çerçevesi gibi parçaları kolaydan zora doğru gideceğim. Kıvrımlı, bükümlü yüzeyler beni zorlayacak. Kafamda hala soru işareti olan birkaç ince detay var fakat yaparak öğrenmeye çalışacağım.
Merak eden arkadaşlar için bolca resim paylaşmak isterim fakat tapatalkta ancak 2 resim koyabiliyorum mesajlarımda. Sonuçları burdan paylaşıcam. Netice güzel olursa kendi yapmak isteyen arkadaşlara da elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar varsa da faydalanmak isterim.

VTR-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi