Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Ses Sistemleri hakkında bilinmesi gerekenler..

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

FIRST

Bende Bişey sorim. Benim mitoda bose, ses sistemi var. Ama sadece öndeki iki kolonda, işaretini koymuslar. Kolonlarin hepsi bose mu yoksa sadece öndeki ikisimi?

TRUPHASE

Neden bas hoparlörlere bu kadar önem verilir anlamıyorum. Oysa orta sesleri dengeli vermek daha zordur. Ekstra amfi ise gücün yetmediği yerlerde mutlaka gereklidir. Fakat amfinin kalitesi ile sesin kalitesi doğru orantılıdır. Amfi olarak audison tercih edebilirsiniz örnek olarak linkteki amfi istediğiniz sisteme uygun gibi görünüyor.

You are not allowed to view links. Register or Login

Dediğim gibi arabanın orijinal bose sisteminde nasıl bir hoparlör kullanmışlar ona bakın. Mesela 156 da koaksiyel hoparlör kullanılmıştır. Koaksiyel kullanılacaksa ülkemizde bulunabilirlik açısından hertz hcx serisi tercih edilebilir ama yurtdışından tedarik olabilirse ve para sorun değilse tabi ki jl audio gibi üst sınıf hoparlörler tercih edilmelidir. Bu arada component çoğu hoparlörün tweeter ortasına takılabiliyor. Bu tip bir hoparlör alıp tweeter ı ortasına takmak ve koaksiyel gibi kullanmak çok daha doğrudur. Çünkü tweeter ortasına sabit çoğu hoparlör kaliteli üretilmemekte ve üzerinde xover (6 db/oct) çok basit olduğundan kaliteli ses verememektedir.

Takacağınız hiç bir hoparlör doğru hacimi bulamayacağından (araç içinde çok zor) özellikle alt frekansları doğru veremeyecektir. Bu sebeple bu alt frekansları amfi vasıtası ile keserken sisteme uygun bir subwoofer ile destek olmak gerekecektir. Bu tip kalite odaklı sistemlerde infinity basslink gibi aktif ürünler daha kolay cevap verecektir. Çünkü alacağınız pasif bir hoparlör için hacmi tutturmanız gerekiyor, bunun içinde ya araçta deformasyon yapacaksınız ya da kutu yaptıracaksınız. Kutu da bildiğiniz gibi başlı başına büyük bir problem zaten.
[url="//www.trioacoustic.com"]www.trioacoustic.com[/url]

TRUPHASE

Bende Bişey sorim. Benim mitoda bose, ses sistemi var. Ama sadece öndeki iki kolonda, işaretini koymuslar. Kolonlarin hepsi bose mu yoksa sadece öndeki ikisimi?

komple bose.

burakaltun

Bass greksiz demekte biraz yanlis oluyor component ler genelde mid sistemlerdir verdigi bas frekanslari subbass in verecegi bas degerlerine denk degildir. Yanlış şurda başlıyor basin inanilmaz cok ses vermesi saglanmamali dogru ses icin bas dengeli bir debide kalmali bosuna bas tiz mid ayrimi yok sistem kurup amfiylr gain patlatmakla olmuyor bu isler ne tarz muzik sevildigi onemli kolon seciminde mesela vibe metal muzik seviyorsam tercih ederim focal ve mbquartz akustik seviyorsam alirim. Elektronik seviyorsaniz bose veya helix dark blue kullanirdim. Bagaja koyulan subbass bile bizim ulkemizde koltuga donuk koyuluyor ki yanlis bagajda arkaya bakmalidir. 4 kanal amfiye koptulemeyle 4 kolon bir bass takarsan tabiki olmaz benim tercihimonler comp arkalar coax bagajda veya pandizot ta bas olur kisacasi para harciyaram mutlu oluncak bir konu degil ne dinlemek istedigin ve dinlemek istedigin muzige uygun ekipmanla oluyor. Hadi tum kolonlari aldik sonrada ana unite ne veriyor karakteri ne bunlari bilmek lazim çok para harcamak istemiyorum her muzigi dinliyorum derseniz bence onlere nakamichi comp arkalara nakamichi coax sub bas olarakta hem sert hem yumusak calabilen helix dark blue alirdim toplamda 600 tl ye işi bitirirdim. Ana unite de para nekadarsa okadar basarili olur ki ikinci el cok iyi ana uniteler var ucuz amfide zaten 1000 tl vermiyorsaniz aralarinda daglar kadar fark yok hepsini yaptik en onemli konu test sound indirip ses analiser ile arabanin icinde test ederek amfi ayarini yapmaya kalir ki kimse bu ayari yapmaz takan adam elle biseler ayarlar ve konu kapanir yillarca oyle kalir konserde bile tonmaister lar çalisir ama biz bilmem kac bin tl atarlayip kulakla ayar yapar ve sistemin en iyi ayarini o sayariz

burakaltun

Bu videoda da ses ayari nasil yapilir hangi alet kullanilir gorebilirsiniz

wolkanku

You are not allowed to view links. Register or Login telefonuma RTA programı indirdim.
düzgün bir ses ayarını nasıl yapmalıyım.
herşeyden önce tüm ayarları flat'e çekmek gerek onu anladım.
You are not allowed to view links. Register or Login bu sayfadaki test seslerini kullanarak nasıl bir yol izlemeleyim?
yani önce subwoofer ayarını mı yapmalıyım?
yardımcı olabilirsen sevinirim.  :serefe:
'98 Honda Civic
'06 Alfa Romeo 156 1.6 TS
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'06 Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm
'11 Opel İnsignia
'06 Alfa Romeo Brera 2.2 JTS
'11 Alfa Romeo Giulietta 1.6 Jtdm SP2
08' Alfa Romeo 159 Jtdm Distinctive+

burakaltun

Tabiki flat yapmalısın gurup gurup gitmen lazim once sabb sonra coax en son componentler

wolkanku

Tabiki flat yapmalısın gurup gurup gitmen lazim once sabb sonra coax en son componentler
You are not allowed to view links. Register or Login sub ayarını yaparken neye dikkat etmeliyim.

ana ünitem 60Hz ile 120 Hz arası destekliyor.
amfi üzerinde 0dB ile +12dB arasında bir ayar , gain ayarı , ve Hz ayarı var..
Anladığım kadarıyla Hz'yi 60Hz'ye getirmeliyim. gain ve dB ayarını neye göre yapayım? RTA'yı kullanmalımıyım?
'98 Honda Civic
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'11 Opel İnsignia

hi_cazz

Halil solak diye bir araştırın sq sistem konusunda üstüne tanımam

wolkanku

halil solak iyidir sercan zamanında sistem yaptırmıştı.
ama konumuz sistem yaptırmak değil halitim. mevcut sistemde en düzgün ayarı yakalamak  :serefe:

halil solak'ın dükkana mevcut sistemle gir ayar yap desem ya kovalar, ya da soldan girip sağdan cüzdan boş şekilde çıkarım :)
'98 Honda Civic
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'11 Opel İnsignia

hi_cazz

halil solak iyidir sercan zamanında sistem yaptırmıştı.
ama konumuz sistem yaptırmak değil halitim. mevcut sistemde en düzgün ayarı yakalamak  :serefe:

halil solak'ın dükkana mevcut sistemle gir ayar yap desem ya kovalar, ya da soldan girip sağdan cüzdan boş şekilde çıkarım :)
Abi o kadar bilmiyorum sadece yaptığı bir jettaya bindim ve ben öyle bir sistemde müzik dinlememiştim.

Bence ayar için en azında telefonda yapıp yapmayacağını öğrenebilirsin. Sanıyorum caraudiotrden bazıları sadece ayar için bile gidiyorlardı.

TRUPHASE

Arkadaşlar yine bilimsellikten uzak kulaktan yada google dan dolma bilgilerle gidiyorsunuz. Ne rta sı komik olmayın. Rta ile böyle ölçüm yapılmaz. Nerede tuned mikrofon Hadi ölçtünüz neyi buldunuz?  Bas hoparlörün yönünün ne alakası var? Ters yada düz duracağı nerede bulunduğu ve aracın akustiği ile ilgilidir.

burakaltun

Arkadaşlar yine bilimsellikten uzak kulaktan yada google dan dolma bilgilerle gidiyorsunuz. Ne rta sı komik olmayın. Rta ile böyle ölçüm yapılmaz. Nerede tuned mikrofon Hadi ölçtünüz neyi buldunuz?  Bas hoparlörün yönünün ne alakası var? Ters yada düz duracağı nerede bulunduğu ve aracın akustiği ile ilgilidir.

Bas hoparlorunun yonuyle çok alakası var nasıl yok 3 ten fazla sab kullanildiginda bile bir tanesi ters baglanir çakışmayi engellemek icin ki kutu baslarin hepsi back calisir baktigi yone degil google la alakasi yok hayatim sahne kurmakla geciyor. Ki basin bagayda durcagini varsayarak soyledim ben bunlari eq ve diger ayarlari kulaktan duyma yaparak referans sesleri dogru alabilme olasiligin nedir? Sonucta senin veya benim duydugum ses farklilik gosterir ki ikimizinkide referans kabul edilemez. Olmasi gereken ve prof anlamda yapilan sistemlerde birden fAzla test cihaziyla frekanslar kontrol edilmeli benim bilgim ve dusuncem bu yonde

burakaltun

Ayrica videoda icerdeki sesi mikrofondan almiyor amfiden gelen sinyal degerleri gozukuyor picj ve distortion varmi kontrol ediliyor bu sadece bir adim telefona indirilen rta ile tabiki referans yakalanamaz telefonun miktofonu neki ama kulakla yapilabdan yinede daha iyi olacaktir

TRUPHASE

Bas hoparlorunun yonuyle çok alakası var nasıl yok 3 ten fazla sab kullanildiginda bile bir tanesi ters baglanir çakışmayi engellemek icin ki kutu baslarin hepsi back calisir baktigi yone degil google la alakasi yok hayatim sahne kurmakla geciyor. Ki basin bagayda durcagini varsayarak soyledim ben bunlari eq ve diger ayarlari kulaktan duyma yaparak referans sesleri dogru alabilme olasiligin nedir? Sonucta senin veya benim duydugum ses farklilik gosterir ki ikimizinkide referans kabul edilemez. Olmasi gereken ve prof anlamda yapilan sistemlerde birden fAzla test cihaziyla frekanslar kontrol edilmeli benim bilgim ve dusuncem bu yonde

Burak kardeşim ; subwoofer ile ilgili yorum yapıp akustik biliminin milattan öncesine inerek kafa karışıklığı yapmayacağım.Sahne sistemi kuruyormussun, çok zevkli iştir ben de yıllarca kurdum şimdi benden sonraki nesli eğitiyorum. Ülkemizin kanayan yarasıdır bu akustik bilimi,adam akıllı eğitim veren bir kurum kesinlikle yoktur. Ses mühendisi diye ortalıkta dolananlarin da mühendislikle alakası yoktur. Bazen kendi kendime keşke tıp okusaydım diyorum :-)

Araç ses sistemiyle ilgili  teknik bilgiye ihtiyaç olursa  herkese seve seve yardımcı olurum.

hi_cazz

Burak kardeşim ; subwoofer ile ilgili yorum yapıp akustik biliminin milattan öncesine inerek kafa karışıklığı yapmayacağım.Sahne sistemi kuruyormussun, çok zevkli iştir ben de yıllarca kurdum şimdi benden sonraki nesli eğitiyorum. Ülkemizin kanayan yarasıdır bu akustik bilimi,adam akıllı eğitim veren bir kurum kesinlikle yoktur. Ses mühendisi diye ortalıkta dolananlarin da mühendislikle alakası yoktur. Bazen kendi kendime keşke tıp okusaydım diyorum :-)

Araç ses sistemiyle ilgili  teknik bilgiye ihtiyaç olursa  herkese seve seve yardımcı olurum.
Bizim araçlaedaki bose sistemin subwoofer ı malesef yeterli doygunluğu sağlayamıyor. (Yüksek bas sesinden bahsetmiyorum.) Mesela uzaması gereken bas sesleri bile yeteri kadar tınlatmıyor bunun nedeni sizce woofer mı? Yoksa ampli mi? Daha doygun olmasını nasıl sağlarız?(kabin kesinlikle istemiyorum)

TRUPHASE

Bence yeterli bas veriyor ama bu sistem freeair olduğundan tasarlanırken bagaj yarim dolu baz alınmış olabilir. Yani bu freeair sub bagajın doluluğuna göre ses degistirir  :D

hi_cazz

Bence yeterli bas veriyor ama bu sistem freeair olduğundan tasarlanırken bagaj yarim dolu baz alınmış olabilir. Yani bu freeair sub bagajın doluluğuna göre ses degistirir  :D

O zaman benim istediğim gibi değil diyelim :D Bagaj doluluk oranı farketmiyor.

TRUPHASE

Daha önce de dediğim gibi küçük aktif bir sub eklerseniz sisteme istediğiniz kıvama gelir diye düşünüyorum. Focal de var,infinity var,alpine var vb.

hi_cazz

Daha önce de dediğim gibi küçük aktif bir sub eklerseniz sisteme istediğiniz kıvama gelir diye düşünüyorum. Focal de var,infinity var,alpine var vb.
Belki ileride dediğinizi yapabilirim. Sağolun.

burakaltun

Saygılar sevgiler

max-ime

Ön konsolda 3 adet, ön kapılarda 2 adet ve arka da 2 adet olmak üzere toplam 7 hoparlörden oluşmaktadır.

Sürücü Koltuğu Altında AMP1 amfi bulunmaktadır.

Benim orjinal ses sistemim bu şekilde. Burda yuvalara uygun, güzel bir sistemi nasıl kurabiliriz? Sırf buyüzden belki satıp 07 Aero alıcam, Bose dinleyeyim diye :)

ByAKINCI

Merhaba arkadaşlar, orjinal ses sistemimde seste hep bir problem olduğunu düşünüyordum,benim düşündüğüm sistemin yeterli olmadığı yönündeydi sebebi ise ne kadarda 320kbps'lik track cd'ler yazsamda kaliteli bir ses alamamaktı.Kuzenimle bu konuyu konuşurken laf lafı açtı tavsiyesi üzerine memnun kaldığı bir yere gitme kararı aldım.Bellki de teyp ayarlarında bir sorun vardır bir baktıralım dedim.Her neyse arkadaşa alfamı gösterdim camları kapattı biraz dinledi ve sesi bir sola bir sağa aldı teker teker denedi, bu tesisatta artı-eksi ters bağlantı problemi var dedi ve haklıydı o an bende farkettim.Hoparlör kendi başına çok güzel çalıyor fakat sesi tüm hoparlörlere verdiğimiz zaman ses karışıyor ve hiç keyifli bir hal almıyor açıkçası müzik insanı rahatsız ediyordu!
Öncelikle teyp'i söktü ve bağlantıları kontrol etti herşey normaldi.Sorunun kapı içlerindeki bağlantılarda olduğu belliydi.Kapıları sökmek istemedi onun yerine teyp'e giren soketin aynısından hazırladı.Kapılardan gelen ters bağlantıları tespit etti ve teyp'e yeni soketle olması gerektiği gibi bağladı ve ses inanılmaz değişti.Ses hiç olmadığı kadar gümbür gümbür tizler baslar havada uçuşuyor :haydi: , sesler çok net ve temiz çıkıyor adeta sistemi yeniletmiş gibi oldum :)
Bu durumu sizlerle paylaşmak istedim.Belki benim gibi sıkıntı yaşayan arkadaşlarımıza bir fikir olur,bazen çözüm çok basit olabiliyor :)  :yukari-ok:
147 Blackline Red

ByAKINCI

Bu arada yakın zamanda forumda da görmeye alıştığımız o güzel double din teyp'le beraber güzel bir set hazırlığındayım.

Ana ünite : Cartek-tech double din teyp
Mid takımı : Potenza - 2 set-component
Amfi        : 4 kanal Potenza 80.4
Subwoofer: Cadence 30cm Slim Subwoofer kabinli

Sizce bu sistem nasıl olur arkadaşlar  :)  ?

Düzenleme : Eksik metin düzenlemesi
147 Blackline Red

Erdinc küflü

[IMG]You are not allowed to view links. Register or Login[/img]

Mito bu double takıcam  çerceve için ebaydan uyumlu olanı bılen varmı

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi