Alfisti Turkey
Alfisti Turkey

Gönderen Konu: Usta hakkı-işçilik-anlaşmazlık üzerine sorularım...  (Okunma sayısı 719 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kibitzer

• Membro
Merhabalar.

Çok uzun zamandır konu açmıyordum. Artık Alfa kullanmıyorum ama yine bir Alfa Romeo sahibi olacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum. Bu konuyu burada açmamın sebebi sadece içime sinmeyen bir şeyler hakkında sanayi eşrafı ile muhatap olmuşluğunu ve araç konusundaki tecrübelerini bildiğim bir ortamdan görüş almak.

Birazdan uzun uzun yazacaklarım ile ilgili önceden bir uyarı yapayım.

BİRAZDAN YAZACAKLARIM KESİNLİKLE BİR ALFA ROMEO SERVİSİNDE YAŞANMAMIŞTIR. BU FORUMDA MUHTEMELEN HİÇ ADI GEÇMEMİŞ VE GEÇMEYECEK BİR USTA İLE YAŞANMIŞTIR. OLAY AVCILAR-BÜYÜKÇEKMECE BÖLGESİ CİVARINDA YAŞANMIŞTIR, BİLDİĞİM KADARIYLA BU BÖLGEDE BİLİNEN BİR ALFA ROMEO USTASI YOK.

Geçen hafta cumartesi günü bir özel servise gittim. Usta kullandığım markanın yetkili servisinden ayrılmış, bilinen bir usta. Normal 10bin kmde bir yaptırdığım bakım için gittim. Malzemeleri kendim temin edip gitmiştim. Bakım sırasında genleşme haznesinin içindeki sıvının kararmış olduğunu gördüm. "Bu normal değil, müdahale edelim" dedim. "Yağ soğutucu patlamış, değişmemiz lazım. Orjinali 13binTL, işçiliği de 7500-8000TL" dendi. Her parçanın belli bir ömrü olduğunu bildiğimden ve aracım 200bin km üzerinde olduğundan "Eh naapalım, değiştirelim" dedim. Yeni yağ soğutucu geldi, o sırada malzemeleri temin ettiğim arkadaşım, onun da olduğu whatsapp grubunda yağ soğutucunun 8500TL olduğunu bana iletti.

Hepimiz biliriz ve kabulleniriz ki malzemeleri usta temin ederse üzerine bir miktar ekler, emeğinin hakkıdır der geçerim. Eklediği miktarı fazla bulsam da ses etmedim.

Yağ soğutucu kurye ile geldi, takıldı, içindeki su değişimi yapıldı ve çeşmeye bağlanıp uzun süre devir daim yapıldı. Bu sırada genleşme haznesinden akan su triger ve V kayışının olduğu kapağın içine aktı. Buraya çok fazla miktarda su girdi. Bir şey olmaz heralde, yoksa böyle yapmaz diye düşündüm. Bu işlemler yaklaşık 2 saat sürdü. Birkaç kere daha bu suyu değiştireceğimiz, o nedenle birkaç hafta içinde tekrar gelmemi söylediler.

Ustaya 22binTL ödeme yaptım ve ayrıldım. 2-3 saatlik iş için 9binTL işçilik içime sinmedi. Ayrıldıktan 1km sonra bir alt geçitten gelirken motordan bir ses geldiğini fark ettim. Gaza bastıkça periyodu artan, bilye-rulman-kasnak sesi gibi bir ses. Tabi anladım kayışlarda sıkıntı olduğunu. Ustayı aradım söyledim, birkaç gün sonra getirmemi söyledi. O sürede sürekli korkarak kullandım. Aracı alalı 3,5 yıl olmuştu o süre boyunca çakılı kalan, neredeyse 1mm bile ileri gitmeyen hararetimi sürekli takip ettim. Baştan hiç yükselmiyor, sonrasında normalde ısınmış olması gereken süreden sonra gaza bastıkça yükseliyor, gazı bıraktıkça azalıyor şeklinde bir hareket başladı. Harareti sürekli takip edip kalorifer ile biraz olsun dengelemeye çalıştım. Fakat hiç geçmedi önceden geldiği yeri, yine oraya kadar gelip kaldı. Ustaya söyledim, o da "termostat bu süreçte bozulmuş olabilir, aracın suyunu birkaç kere değiştireceğiz onu da değiştiririz" dedi.

Kayışlarım öterek kasnaklarım çın çın öterek 2 gün gezdim. Sonra okulda dersim başlamadan önce saat 10 gibi ustaya gittim. Triger ve V kayışını değiştirmesini söyledim. "Bütün kasnak-bilya-rulman vs ne gerekiyorsa değişsin" dedim aracı bıraktım. Okula döndüm. Saat 14.30 gibi mesaj attım "çok yoğunduk senin aracı daha içeri alamadık, yarına kalacak galiba" dedi. Biraz tartıştık, o gün aracın bana lazım olduğunu anlattım. Saat 16 gibi "18-18.30 gibi gelip al dedi, bilyanın biri çok kötüymüş iki tanesi de kötüymüş onları ve diğerlerini değiştirelim, triger tarafındaki motor takozu kopmuş, 8bin lira, değiştirelim mi" dedi. Ben de değiştirin dedim.

Ustaya gitmeden önce nakit ödeyebilmek için 20bin TL para çektim. Ödeme yapmadan önce de "bak bankanın birinde 99.300küsür TL içerdeyim 630TL kullanılabilir kalmış, diğerinde 149.300küsür TL içerdeyim yine 600 lira kullanılabilirim var, bu araba benim elim ayağım, bir gün bile bunsuz kalmam beni çok zor duruma sokar" dedim.

Aracı almadan önce hesap yapılırken göz ucu ile ustanın kağıdına baktım. 6binTL triger için yazdı, motor takozu 8bin diğer kayışlardır vs için de 3-4binTL birşeyler yazdı. Ben de "en azından cebimde 2-3binTL kalacak" diye düşünürken "Abi 25.950, ama en fazla 25.750'ye inebilirim" dedi. Artık beni patlatan bu cümle oldu. Yani işçilikten 200TL lütfedip indirim yapması. Fakat kendimi bildiğimden ve bu konuyu orada konuşmaya başlarsak kendimi tutamayacağımı bildiğimden ve kesin kavga çıkacağını bildiğimden hiç ses etmedim. 20 nakit, 5750 de kredi kartından çektirdim.

Resmen içime oturmuş vaziyette eve gittim. Bir türlü içime sindiremedim. Sonunda dayanamayıp bütün burada yazdıklarımı anlatan bir mesajı yazıp kendisine son ödediğim 25.750'yi helal EDEMEDİĞİMİ anlatan bir mesaj attım.

Usta direkt iban istedi. 25750 geri gönderdi. Ben de "bu da sana haksızlık, en azından malzeme parasını bıraksaydın" dedim, "önemli değil" vs dedi. Şimdi de bu benim içime dert oldu. Malzeme parasını bırakıp işçiliği geri gönderse dert etmezdim.

Şimdi eski ve yeni dostlar sizce ne yapayım? Gidip ustaya yüzyüze durumu anlatayım ve bir orta yol bulmaya mı çalışayım? Veya olayı anlattığım birçok arkadaşın söylediği gibi "o sana acımamış, sen niye acıyacaksın" deyip dönüp arkamı olayı kafamda da bitireyim mi?
« Son Düzenleme: 30 Aralık 2024, 12:12:11 Gönderen: Kibitzer »
Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

radar54

• Membro
Merhaba abi emin ol o senin kadar dert etmiyordur bu durumu  ;) 

Açıkçası ilk yağ pompası ile alakalı yaptığı işçilik ve yüksek fiyat söylemesi aşağı yukarı hepimizin başına geliyor.
Ancak bu işçilikten sonra diğer masrafların çıkması tamamen servisin sorunu diye düşünüyorum.

Nitekim benim buradaki ustam da kendi tamiratından sonra 1-2 hafta içinde farklı bir şey çıkarsa giderim, lifte alır yapılması gerekeni yapar ki parça bile lazım olsa kendisi alır benden para istemez. 'Bi siftah parası at yeter Hakan' der geçer ki arabayı lifte almak bile 300-500 lira çoğu yerde.

Senin 2. masrafa girme sebebin usta kaynaklı olduğundan çok kafana takma derim, tabi parça vs parası neyse de 2. defa gidişinde yine işçiliğe 7bin civarı yazması işin tuzu biberi olmuş. En azından işçilik almasa sende bu kadar daralmazdın.
2004_156 1.6 TS Progression 2015-2018

2008_147 1.6 TS Collezione 2018-2019

2004_156 2.0 TS Distincive Selespeed 2019-2023

2006_159 1.9 JTD Distincive Manuel 2023-

murat

• Amministratore
Hiiç oralı olma ve bir daha oraya uğrama bence ki sen de uğramayacaksın sanırım  :yukari-ok: Bu arada kayış bölgesine akan su antifirizli miydi? Merakımdan soruyorum?
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)

Sercan Keklik

• Membro
Zafer abi sen mülayim adamsın neden yolun ite kopuğa düştü.

Üzülme mahkemeye verme diye o sana 5 katınıda verirdi :)
145 1.4 TwinSpark
145 1.6 TwinSpark
147 1.6 TwinSpark
147 2.0 SeleSpeed Blackline
156 1.6 TwinSpark
156 2.0 TwinSpark
156 2.0 SeleSpeed
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
159 1.9 JTS
MiTo 1.6 JTDm
Giulietta 1.4 MultiAir
Giulietta 1.6 JTDm
Giulietta 1.6 JTDm
Spider 2.0 TwinSpark (916)
Spider 2.2 JTS SeleSpeed (939)
159 JTD Ti
En Güzel Alfa Romeo, Arkadaşımın Alfa Romeosuydu

Kibitzer

• Membro
Hiiç oralı olma ve bir daha oraya uğrama bence ki sen de uğramayacaksın sanırım  :yukari-ok: Bu arada kayış bölgesine akan su antifirizli miydi? Merakımdan soruyorum?

Uğramama kararı aldım. Baştan onun hakkını yemiş gibi hissettim ama gitgide içim ferahlıyor.

Su antifirizliydi. Esas ustam “suda yağ falan yoksa bişi olmaz” demişti ama hem yağ hem antifiriz vardı.

Kibitzer

• Membro
Zafer abi sen mülayim adamsın neden yolun ite kopuğa düştü.

Üzülme mahkemeye verme diye o sana 5 katınıda verirdi :)

Ya öyle bir tip değildi aslında. Üstelik gördüğüm en temiz ve düzenli özel servisti. Ya o ya ben fazla pırezentıbıl(  :)) ) kaldık heralde.
Alfa ustalarıma bu aracı götürmeye utanıyorum açıkçası  :-[

octinum

• Moderatore
Hocam gördüğüm kadarıyla ilk işlemden 9 bin işçilik üstüne saçma bir malzeme karı almış. Onun raconu ne olmalı bilmiyorum ama %60 da olmamalı sanki. İkinci işlemin malzemesine saysın.

Ben olsam, sırf arkamdan salladığını duyduğumda malzeme parasını verdim geçtim demek için ikinci işlemdeki malzemenin parasını tekrar teklif ederdim. Muhtemelen iki gün sonra "şunu yaptım bunu yaptım, o da böyle böyle yaptı parama kesik attı" falan diye konuşacak daha.

Bir daha da kapısından geçmeye gerek yok. Geçmiş olsun.

Sercan Keklik

• Membro
Ya öyle bir tip değildi aslında. Üstelik gördüğüm en temiz ve düzenli özel servisti. Ya o ya ben fazla pırezentıbıl(  :)) ) kaldık heralde.
Alfa ustalarıma bu aracı götürmeye utanıyorum açıkçası  :-[

abi bana arabanın şasesini ve yapılanları bi özelden atasna bakcam orj ve yan sanayi fiyatlarına gerçekten adam neden bu kadar uçmuş anlarız
145 1.4 TwinSpark
145 1.6 TwinSpark
147 1.6 TwinSpark
147 2.0 SeleSpeed Blackline
156 1.6 TwinSpark
156 2.0 TwinSpark
156 2.0 SeleSpeed
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
159 1.9 JTS
MiTo 1.6 JTDm
Giulietta 1.4 MultiAir
Giulietta 1.6 JTDm
Giulietta 1.6 JTDm
Spider 2.0 TwinSpark (916)
Spider 2.2 JTS SeleSpeed (939)
159 JTD Ti
En Güzel Alfa Romeo, Arkadaşımın Alfa Romeosuydu

Tolga033

• Membro
Geçmiş olsun. Bu sektörde düzgün usta bulmak çok zor.
Her iki gidişinizde değiştirilen parçalara fazla fiyat verilmiş anladığım kadarıyla. İkinci gitme sebebiniz biraz da usta kaynaklı olmuş.
Eğer içinize bu şekilde sinmiyorsa ve mümkünse malzeme fiyatlarını bir de siz hesaplayın derim, bu şekilde usta dürüst mü değil mi ortaya çıkar diye düşünüyorum.

Kibitzer

• Membro
Yaklaşık 3,5 yıldır kullanıyorum bu arabayı. Bütün ağır işlerini Kartal Sanayideki Şenol Ustada yaptırdım. Şanzıman komple bakımdan geçti 2.5 yıl önce bir hafta sonra yine arıza verdi. Hemen gittim robotun üstündeki spiral hortumdan robot yağını bitirmiş. Söküp takarken çatladı heralde dedik hiç para almadı yaptı.

Torsiyon burçları, akslar vs bir sürü iş için Beylikdüzünden gittim. Bana o güveni verdi, "şurada sorun var mı" dediğimde hemen ilgilendi, test sürüşüne çıktık vs elinden geleni yaptı. Şenol ustaya fotosunu gönderdim acil olabilir, genleşme kabı kapkara oldu diye. O da "orada hallettir gelirken bir şey olmasın" dediği için yaptırdım. Yoksa ben hiç düşünmeden ona gidiyordum.

Tolga033

• Membro
Sizi çok iyi anladım. Bu şekilde olacağını kimse bilemezdi tabi, sakınılan göze çöp batıyor bir şekilde gerçekten.
Tüm masrafın iade edilmesinden dolayı rahat değilsiniz anladığım kadarıyla ama usta ilk tamirde alacağını almış bana göre.  :)

Kibitzer

• Membro
Sizi çok iyi anladım. Bu şekilde olacağını kimse bilemezdi tabi, sakınılan göze çöp batıyor bir şekilde gerçekten.
Tüm masrafın iade edilmesinden dolayı rahat değilsiniz anladığım kadarıyla ama usta ilk tamirde alacağını almış bana göre.  :)

Rahat değildim ama gitgide rahatlıyor gibiyim. Ustanın yaptığı tüm hareketlerde falso aramaya başladım. Zaten ilk gittiğimde yağ soğutucusu için fiyatı yanımda aldı, öyle bir "hee 13bin150 demek" deyişi vardı ki direkt belliydi zaten telefondaki kişinin o fiyatı söylemediği, hani yemin edebilirim ama ispat edemem. Daha öncesinde de birkaç kere de ben görmüyor zannederken "öff bununla mı uğraşacağım" tribine denk gelmiştim. Hani atıp çekicinin sırtına Kartal'da Şenol Ustaya götürsem çekici masrafı dahil çok daha ucuz tutardı eminim.

KAKIRMAN

• Membro
Çok geçmiş olsun Zafer hocam. Yazmayayım,  artık yazılacak gibi de değil ülkedeki ahlak durumu.
The Machina List

1998 | Alfa Romeo 145 | 1.6 TS
2001 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2011 | Alfa Romeo Giulietta | Sport Pack 1 | 1.6 JTD
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2006 | Alfa Romeo GT | 2.0 TS
2011 | Alfa Romeo 159 |1.7 TBI
2005 | Peugeot 206 | 1.4 HDI | Panoramic
2017 | Peugeot 2008 |  1.6 HDI |Allure

YasinC

• Membro
Marka fark etmeksizin servislerin hemen hemen hepsi aynı. Aradaki farkı yaratan fırsatını bulup bulamaması oluyor. Ülkedeki insan kalitesi düşük, ekonominin kötüye gitmesi vs derken iyice ahlak da dibe vuruyor her gün. Yani parasını fazlasıyla verdiğiniz işten dahi madur bırakabiliyor sonra kendilerinde bir palavra sebep sunabiliyorlar.
Bu sadece hizmet alımı değil mal alımında da böyle.

Kibitzer

• Membro
Çok teşekkürler arkadaşlar.

O günden beri ne ustayı aradım, ne sordum. Daha da kapısının önünden geçmem. Keşke 3-5 çekici masrafı gözden çıkarıp kendi ustama götürseydim. Maalesef o gün çok acil iş vardı, çok yağmur yağıyordu, hanımı ve oğlanı bir yerlere yetiştirmem gerekiyordu ve arabayı bir an önce alıp çıkmam gerekiyordu. O gün komple bana ait olsa direkt çekici çağırırdım.

Daha önce de yazdım. Gördüğüm en temiz ve düzenli özel servisti aslında. Google puanı inanılmazdı. Muhtemelen benim gibi internet kullandığı belli olanlara "abi googleda puan ve yorum yaparsan" deyip de öyle bir puana çıkmış. Neyse artık mecbur bile kalsak atlayacağız çekiciye kendi ustamıza gideceğiz.

murat

• Amministratore
Çok teşekkürler arkadaşlar.

O günden beri ne ustayı aradım, ne sordum. Daha da kapısının önünden geçmem. Keşke 3-5 çekici masrafı gözden çıkarıp kendi ustama götürseydim. Maalesef o gün çok acil iş vardı, çok yağmur yağıyordu, hanımı ve oğlanı bir yerlere yetiştirmem gerekiyordu ve arabayı bir an önce alıp çıkmam gerekiyordu. O gün komple bana ait olsa direkt çekici çağırırdım.

Daha önce de yazdım. Gördüğüm en temiz ve düzenli özel servisti aslında. Google puanı inanılmazdı. Muhtemelen benim gibi internet kullandığı belli olanlara "abi googleda puan ve yorum yaparsan" deyip de öyle bir puana çıkmış. Neyse artık mecbur bile kalsak atlayacağız çekiciye kendi ustamıza gideceğiz.

O yorumların çoğu doğru da olabilir bu arada...Önemli olan üyemiz dostumuzun yaşadığı sorun..Sonuçta bir milyon adet pozitif sayıyı -1 ile çarptığında sonuç eksi çıkıyor.. Herkes kendi yaşadığını biliyor böyle olaylarda ;)
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)

Gouki

• Amministratore
Çırak yetişmiyor, ustaların değerini bilin :lol:

Kibitzer

• Membro
Çırak yetişmiyor, ustaların değerini bilin :lol:

Benim öğrencilere bu yaşadıklarımdan çooook daha öncelerinde de derslerde bahsediyordum "oğlum o beğenmediğiniz bütün gün yağ içinde gezdiğini düşünüp küçümsediğiniz ustalar var ya, çılgın para kazanıyor. Benim giulietta ile küçücük bir kaza yapmıştım, tampon-far değişecekti, direkt usta sordu 'satarsan alayım hemen' diye. Eğer biraz isim yapar, popüler olursanız o istediğiniz BİM-A101 kasiyerliğinin 10-20 misli para kazanırsınız" şeklinde anlatıyordum. Gerçekten iyi usta artık mecburen iş geri çevirmek zorunda kalıyor, elindeki işleri yetiştirecek zamanı zor buluyor.

GoogleTagged