Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Alfa 156 Ön Far değişimi.

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

n/a

Hazırlayan : onr

156 V6 (1998) Ön Far Değişimi

Aracımın 9 senelik kullanımı sonrasında ön farlarımdan bir tanesinde buğulanma meydana geldi.

Bunun üzerine ben de forumdaki insanların tavsiyeleri doğrultusunda onu temizlemeyi denedim.

Bu önerilerin %90 işe yaradığı söyleniyor, ancak benim problemimde işe yaramadı. Böylece ben de hala buğulanmış bir far ile kaldım.

Bu kılavuz, ön farı kırıldığında veya farda buğulanma meydana geldiğinde, onun nasıl değiştirileceğini açıklıyor.

Not: Bu kılavuz 1998 V6 156 içindir. Ancak yapılan işlemler diğer modeller için de çok fazla fark etmeyecektir.

SORUN: Ön farın değiştirilmesi gerekiyor.

SÜRE: Tecrübeli bir usta için 1 buçuk saat, benim gibi bir acemi için 2,5 saat.

HAZIRLIK: Araçlar ve bölümler.

Gerekli Araçlar:

1 adet düz ağızlı tornavida

1 adet Philips başlı tornavida

1 adet manivela tornavida

1 adet geniş uçlu tornavida

1 adet mini düz ağızlı tornavida

T30 düz ve yıldız tornavida soket ekipmanı

Küçükten büyüğe soket uçları

10 mm cıvata parçası

14 mm cıvata parçası

1 bardak soğuk bira : )

Register or Login" border=0>

İpucu:

Vidalar sola doğru gevşetilir, sağa doğru sıkılır. Hangi yönde çevrileceğinde zorlananlar için.

Başlayalım...

Kriko noktasını kullanarak aracı kaldırın.
İlerideki resimlerde de göreceğiniz gibi, çalışırken kolum tekerlek yuvasındaki kaplamadan içeri rahatça sokabilmem için aracı kaldırıyorum.

Tekerleği yerinden çıkarın.

Şimdi araç yukarıya kaldırılmış durumda. Kaput koruyucu kapağını yerinden sökerek işe başlayabiliriz.

Daha sonra, her iki taraftaki hava giriş çıtalarının vidalarını söküyoruz.

Sonrasında parçayı sertçe çekin ve yerinden çıkartın. Bunu çıkartmak için biraz sertçe çekmek gerekiyor.

Sonraki adım.. Bu kaputu tutturan vidalardan biri..

Bunları yerinden sökebilmek için hem tornavida, hem de manivelayı kullanacağız.

Öncelikle ön tamponun altında bulunan 4 vidadan 3 tanesini sökerek işe başlayalım.

Ben sağ ön taraftaki farı değiştireceğim için, soldaki vidaları gevşetmiyorum.

Tamponu sadece birkaç santim aşağıya indirmem yeterli olacağı için, bu şekilde yapıyorum.

Şimdi tamponun içindeki 2 vidayı gevşetiyoruz. Evet evet, içindeki!Bu aslında kulağa pek hoş gelmese de, düşünüldüğü kadar kötü değil.

Öncelikle tekerlek yuvasındaki kavisli kaplamayı yerinden söküyoruz. Bunu çıkartmamız, kolumuzu tamponun içine rahatça sokabilmemizi sağlayacak.

Toplam 4 vida ve 1 adet 10 mm?lik cıvata bu parçayı sabitliyor.

Önce kaplamanın sağ tarafı.

Daha sonra ise iç kısımdaki 2 adet vidayı sökeceğiz. Bunu yapabilmek için manivela tornavidayı ve T30 başlığını kullanacağız.

n/a

Eğer tekerlek yuvasındaki kaplamaya bakacak olursanız, burada yer alan 2 adet vidayı göreceksiniz.

Bu resimde aracın dış kısmı, sağ tarafına denk geliyor. Daha önceden benim bu 2 vidadan 1 tanesini söktüğümü görebilirsiniz.

Şimdi, vidaları sökün ve kaplamayı geriye doğru çekin.

Bu vidaların sökülmesinin ardından, tamponu yerinde tutan kalan en son şey üst tarafında yer alan 4 adet vida ve 1 birleştirme yeri olacaktır.

Ve son olarak ta tamponun birleştirme yeri?
Geriye artık sadece aşağıya doğru çekme işi kalıyor.

Tamponu sol alt kısmından, ilk olarak sökeceğiniz yıldız vidalardan birine doğru aşağıya çekin.

Tampon şimdi, vidaya asılı bir şekilde hafifçe sallanır durumda olacak.
Altından küçük bir destek yaparak tedbir alınmalıdır.

İşte şimdi tam olarak ön farı yerinden çıkarıyoruz. Biraz daha işinizi kolaylaştırmak için, kabloların üzerinde yer alan plastik koruyucuyu da çıkartın.

Şimdi farı tutturan kalan 2 vidayı da sökebiliriz. Bunlar, ön farı tutturmaya yarayan bir tanesi üst-orta kısımda, diğeri ise sol-alt bölmede olmak üzere yer alan 2 adet vidadır.

Sol-alt kısımdaki vidayı, önceden aşağıya indirdiğimiz tampon ile farın arasındaki boşluktan görebilirsiniz.

Şimdi, ön farı sadece birleştirme yeri tutuyor. Daha çok tamponun üzerindeki hava giriş delikleri bölümü..
Bu birleştirme yeri (farın üzerindeki) sağ tarafta yer alan bölümdür. Bu resimlerde birleştirme yerinin arka kısmı görülebilmektedir.

Farı yerinden çıkarmak için, geçme yerinden çekerek biraz kuvvet uygulamak gerekiyor.

Çıkardıktan sonra, fara giden kabloları sökmeniz gerekiyor.
Bu küçük düz uçlu tornavida yardımıyla, metal klipsleri kanırtarak yapılabilir.

Ön farınız şimdi çıkarılabilir durumda.

Bir sonraki adım, yeni takılan ampulün çalıştığını test etmek.
Şimdi? Yeni farı motorun üzerine bırakın ve yerinden çıkardığınız kabloları tekrar bağlayın.

İpucu:
Kablo şebekesinin, fara iyice takılmış olduğundan emin olun.

Kırmızı kablonun mandalının, ana gri renkteki ampul düzeneğine bağlanmış olduğunu kontrol edin.

Eğer bu bağlanmamışsa, ampul dolayısıyla yanmayacaktır.

Her şeyin şimdi çalışıyor olması gerekir. Eğer bir sorun varsa, ampullerin çalışma düzeneklerini kontrol edin, sağlamlığından emin olun.

Her şey çalışıp, işler yolunda olduğuna göre, şimdi aracınızı tekrar bir araya getirmek için, yaptığınız işlemleri tersine doğru sırayla giderek işe koyulabilirsiniz.

Bu en önemli adım: İş bitince kendinize soğuk bir bira ısmarlayın. : )

Umarım bu anlatım, size biraz olsun yardımcı olabilmiştir.