Alfisti Turkey
Alfisti Turkey

Gönderen Konu: 156 TS için hava filtre kazanı giriş hortumu  (Okunma sayısı 337 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

octinum

• Moderatore
156 TS için hava filtre kazanı giriş hortumu
« : 16 Eylül 2024, 18:28:08 »
Arkadaşlar, Bella'yı yola çıkarma ümidi gelince bir de artık aklımdakilere başlayayım geldi.  :D Ankara tayfasından arkadaşımız bu tip şeyleri bulacağımız mekan paylaştı ama belki nokta atışı tecrübe paylaşan çıkar.

Konu hava filtre kazanının girişi. O girişe bağlı rezonatör kutusunu çıkarmıştım. Sonra su falan çeker korkusuyla oraya tuvalet gider borusundan dirsek yapıp farın arkasına doğru yükselttim. Ondan kurtulayım istiyorum. Yurtdışında GTA'ların borusunu takanlar varmış, hatta performansa ince de olsa katkısı var diyorlar. Türkiye'de yok galiba o boru/hortum/herneyse.

Daha önce bu işi yapmış, "hortumcuya git bilmemne hortumu iste, x santimetre boyunda kes, oraya yerleştir şuraya vidala" falan diyebilecek olanınız var mı? 156'da daha işim var ve işten güçten kalan vaktimin tamamını ona ayırıyorum, o yüzden İnternetten link falan denkgelirse çok daha acayip olur.
Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

DcD-Semih

• Membro
Ynt: 156 TS için hava filtre kazanı giriş hortumu
« #1 : 17 Eylül 2024, 19:26:27 »
Abi tekrardan adını görünce sevindim, inşallah toparlanır 156 keyfini çıkartırsın yine :)

Ben şimdiye kadar 5 adet 156 sahibi oldum 5'inin de hava emiş rezonatörünü söküp çıkardım abi, söküp parçalayıp bir şeyler denediğim oldu hatta malzeme değere bindi tabi şimdi bulunamayınca. İlk 156'ma v6 nın emiş borusunu takmıştım, orjinal civata deliklerine birebir uyuyordu, eper de parça koduyla bakıp belki bir iki çıkmacıda bulmak mümkündür. Ama şahsi tavsiyem şu; bir kumpas ile kazanın girişinin ölçüsünü alıp hortumcuda suya ısıya dayanıklı sargılı borular var onlardan bir tane alıp soğuk hava alacak ve su çektirmeyecek şekilde takıp geçerdim. Havanın sürtünme yaratmayacak şekilde keskin hatları dönüşleri olmasın ve mümkün mertebe kısa olsun yeter.

Performans kısmı hikaye bu arada hocam, o rezonatörün tek kestiği şey havanın giriş sesi, bir miktar hava deposu gibi tasarlanması da gazdan ayağını kaldırıp tekrar bastığın zaman gaz emrine daha iyi cevap vermesi teorik olarak faydası ama pratik de hissedilir fark yok.

22101316I cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

2001 Alfa Romeo 145 1.6 T.spark - Giallo Zoe
2002 Alfa Romeo 156 2.0 Selespeed - Rosso
2002 Alfa Romeo 156 2.0 T.Spark - Bianco Polare
2002 Alfa Romeo 156 2.0 Selespeed - Grigio Chiaro
2000 Alfa Romeo 156 2.0 T.Spark - Rosso
2004 Alfa Romeo 156 2.0 T.Spark - Grigio Metallico
2012 Alfa Romeo Giulietta 1.4TB - Bianco Pastello

octinum

• Moderatore
« #2 : 18 Eylül 2024, 08:52:34 »
5 oldu mu yav? Vay maşallah.

Bende güç olarak değil de hafif bir gaz tepkisi iyileşmesi hissetmiştim. Yani basınca daha iyi gidiyor anlamında değil, mesela viraj içinde hafif gaz vererek dönme işlerinde gazı ufak yoklayınca daha çabuk tepki veriyor gibiydi. Bence de performansa etkisi yoktur, hatta TS'nin emişine elin çarpsa alt/orta devirden gidiyor, ama gaz tepkisi hissi çekici geldi bana. Tabii bu bilgi benim motorun 130psi kompresyonlu olduğu ölü halinden.

Çok sağolasın, yani büyük bir "hortumcu" esnafına gidip "hocam bana şu iç çapta suya ısıya dayanıklı, sargılı, bükebileceğim bi boru ver. Yok yok düşündüğün gibi değil arabaya takacam" diyorum ve ayarlıyor, di mi?  :p Sargılı olması gazlayınca hüp diye büzüşmemesi için önemli gibi anlıyorum, bizim Ankara tayfasından bir arkadaşın hava filtre sonrası borusunun büzüştüğünü söylemişlerdi arkadaşlar. :)

DcD-Semih

• Membro
« #3 : 18 Eylül 2024, 14:44:56 »
Valla hocam hortumcuların bir çoğu kıl tipler ama biraz zorlayınca arkalardan bir yerlerden düzgün bir şeyler veriyorlar :) Ben tam hatırlayamadığım bir modelin turbo hortumunu kullanmıştım harika olmuştu mesela, hem materyalin kendisi kalındı hem de üstünde suya karşı dayanacak bir sargı vardı, uzun yıllar dayanacak bir malzeme.

Büküleceğini zannetmiyorum oraya konacak hortumun, hava filtresi ile gaz kelebeği arasında olsa özellikle turbosu mevcut araçlar için ciddi vakum oluştuğundan dandik hortumlarda bükülme mümkün ama bizim bahsettiğimiz alanda önünde bir filtre ve engel bulunmayacağı için alçak basınç alanı oluşması çok olası değil.

Bol bol su ve kir görecek bir bölge olduğu için kağıt benzeri değilde kauçuk herhangi bir hortum iş görecetktir.

Söylemem gereken en önemli şeyi unuttum bu arada, hortumu filtre kazanına takarken filtreye kadar kesinlikle ittirmiyoruz. Filtre ile kaza arasında bir boşluk var silindir yapıda, kazan girişinden giren hava filtrenin etrafında eşit olarak emiliyor. Hortumu filtreye kadar ittirirsek filtrenin sadece hortuma temas eden noktasından hava emdirmiş oluruz, hem performans kaybı hem de filtrede deforme oluşturur. Kazanın girişine rezonatörün girdiği kısma kadar sokup bırakmak lazım. Rezonatörün turnaklarının geçtiği yerlerden de bir iki vida atarsak motorun titreşiminden sallanmasından kaynaklı veya çukurda tümsekte yerinden oynamasına engel olmuş oluruz. Keşke zamanında yaparken resimleseymişim bu işlemleri güzel bir rehber çıkarmış. :)

@octinum

octinum

• Moderatore
« #4 : 19 Eylül 2024, 20:48:12 »
Sanayide
Valla hocam hortumcuların bir çoğu kıl tipler ama biraz zorlayınca arkalardan bir yerlerden düzgün bir şeyler veriyorlar :) Ben tam hatırlayamadığım bir modelin turbo hortumunu kullanmıştım harika olmuştu mesela, hem materyalin kendisi kalındı hem de üstünde suya karşı dayanacak bir sargı vardı, uzun yıllar dayanacak bir malzeme.

Büküleceğini zannetmiyorum oraya konacak hortumun, hava filtresi ile gaz kelebeği arasında olsa özellikle turbosu mevcut araçlar için ciddi vakum oluştuğundan dandik hortumlarda bükülme mümkün ama bizim bahsettiğimiz alanda önünde bir filtre ve engel bulunmayacağı için alçak basınç alanı oluşması çok olası değil.

Bol bol su ve kir görecek bir bölge olduğu için kağıt benzeri değilde kauçuk herhangi bir hortum iş görecetktir.

Söylemem gereken en önemli şeyi unuttum bu arada, hortumu filtre kazanına takarken filtreye kadar kesinlikle ittirmiyoruz. Filtre ile kaza arasında bir boşluk var silindir yapıda, kazan girişinden giren hava filtrenin etrafında eşit olarak emiliyor. Hortumu filtreye kadar ittirirsek filtrenin sadece hortuma temas eden noktasından hava emdirmiş oluruz, hem performans kaybı hem de filtrede deforme oluşturur. Kazanın girişine rezonatörün girdiği kısma kadar sokup bırakmak lazım. Rezonatörün turnaklarının geçtiği yerlerden de bir iki vida atarsak motorun titreşiminden sallanmasından kaynaklı veya çukurda tümsekte yerinden oynamasına engel olmuş oluruz. Keşke zamanında yaparken resimleseymişim bu işlemleri güzel bir rehber çıkarmış. :)

@octinum

Sanayide herkes öyle olmuş hocam, şanzımancıların falan yanında melek kalır onlar. :D Not aldım hepsini, dediğin gibi hüpletme olmaz muhtemelen ama yine de sağlam bişey bakacağım.

Bu arada dışına *değil* içine geçen bir şey mi bakıyoruz? Ben dışında gibi düşünmüştüm. Hem iç hem dış çapını ölçeyim en temizi, elemanın elinde hangisi varsa onu alayım. Hazır bir şey yoksa 1 metre alıp keserim herhalde yeterli gelir. Çok sağolasın.

DcD-Semih

• Membro
« #5 : 19 Eylül 2024, 21:15:42 »
Abi bi hortum meselesini çok uzatmış oldum ama son olarak cevabımı vereyim içine gibi düşün, kazanın girişinin dışına bir şey takmak mümkün değil konik yapıda, sızdırmaz yapmak imkansız gibi. İçine ama çok içine değil işte ucunda tutmak lazım :)

@octinum

octinum

• Moderatore
« #6 : 19 Eylül 2024, 22:07:19 »
Abi bi hortum meselesini çok uzatmış oldum ama son olarak cevabımı vereyim içine gibi düşün, kazanın girişinin dışına bir şey takmak mümkün değil konik yapıda, sızdırmaz yapmak imkansız gibi. İçine ama çok içine değil işte ucunda tutmak lazım :)

@octinum

Hortum uzatmaya çalışıyoruz zaten yav. :D Sen kusura bakma, ben sorup duruyorum da emin olmak istiyorum çünkü sök tak çok rahat olacağım bir yer değil orası. İç çapı alıyoruz o halde, ufak tefek kalırsa etrafına bir şeyler sarıp oturturum, dediğin gibi uçta kalacak şekilde. Bir-iki de vida atarım tam olur.

Son birkaç yıldır Ankara'yı sel basıp duruyor malum, elbette mümkün olduğu kadar kaçıyoruz ama gün gelir kaçamadığımız yerde kalırız falan, can sıkmasın su çekip.

GoogleTagged