Aydınlatması neredeyse park lambaları kadar zayıflayan farlarımın merceklerinin kararmış olabileceğini düşündüğüm için mercekleri değiştirmeye karar vermiştim.
Öncelikle mercekler hakkında araştırma yaptım.Öğrenebildiğim kadarıyla piyasadaki mercek çeşitleri yaklaşık 3-4 çeşit.ilginç olan merceklerin sıfırları satılmıyor.ya da ben bulamadım.Sanırım sadece far ve otomobil üreticilerine satılıyor.159 ların mercekleri piyasadaki ismiyle "bosch yeni nesil bi-xenon merceği. " hasarlı farların içinden çıkarıp satıyorlar.Bulmak sorun değil.ilan sitesinden 1 çift buldum ve aldım.
Tek olan resimdeki merceğin arka tarafındaki fazlalık ampul tutucu gibi bir isme sahip.çift olan resimdekilerle arasındaki fark bu.aslinda aynı mercekler.
Gelelim işin pratik kısmına.Mercekleri farın içinden çıkarmak çok basit bir iş ama ancak farları arabadan söküp serbest bir alanda çalışmak lazım.Farları sökmek için de tamponu sökmek lazım.
Tamponu indirmek,farları sökmek,farların içinden mercekleri çıkarmak...bazılarımız için debriyaj setini değiştirmek kadar zorlu bir işmiş gibi görünebilir. KESİNLİKLE ÇOK BASİT.
1 tane T45 torch alyan
1 tane kısa saplı yıldız tornavida
1 tane 8 lokma tornavida ve yaklaşık 2 saat çalışma.(youtube a "159 front bumper" yazıp ordaki videodan yardım alabilirsiniz)
Benim merceklerim aslında kusursuzmuş,sadece kirlenmiş.balata tozuna benzer bir toz,homojen olarak yüzeyi kaplamış ve o yüzden karamış görünüyordu.mercekleri ve ayna kısmını kuru pamukla yumuşakça silince almış olduğum (2016 model skoda'dan sökülmüş) yeni merceklerden daha da iyi göründü gözüme ve orjinallerini geri takmaya karar verdim.
Önce sol merceği temizleyip taktıktan sonra çektiğim resimde gündüz olmasına rağmen aradaki farkı görebilirsiniz.
Israrla tekrar belirtmek isterim ki,bütün bu işlemleri yapmak,sadece 1 lastik değiştirmekten, hatta belki de159 un polen filtresini değiştirmekten bile kolay. Arabamdaki aydınlatma farkını gördükten sonra herkesin yapmasında fayda olduğuna inanıyorum.
Yapmak isteyen olursa daha fazla yardımcı olmaya çalışırım.Merceklerin zarar görmesi ihtimaline karşı elimde bir çift fazladan mercek olduğunu da hatırlatarak birilerini cesaretlendirmek isterim

Redmi Note 4 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi