Alfisti Turkey
Alfisti Turkey

Gönderen Konu: 159 Logodan Bagaj Açma Tuş Bağlantısı ve Kablo Tesisatı Montajı Nasıl Yapılır?  (Okunma sayısı 1945 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Pervasiz_7

• Membro
Arkadaşlar Merhaba,

Aracım 2007 model 159. Bildiğiniz üzere sonraki modellerde bagaj logoları açma tuşlu olarak yapıldı ki bence çok gerekli bir özellik. Bende arka logoyu değiştirmek isterken bu düğmeli logoya denk geldim, sitede bağlantı yapılarak kullanılabileceği yazıyordu. Bende aldım ve fiziksel olarak montajını yaptım. Ancak kablo bağlantısı nereye ve nasıl yapılacak bilemedim. Nasıl kablo kullanılacak nereye bağlanacak, sigorta kullanılacak mı vs. bilen varsa ve yardımcı olursa çok sevinirim

Ben kendi kıt fikrim ve düz mantıkla içeride ki bagaj açma düğmesine bağlasam diye düşündüm doğru mudur acaba? Öyleyse bunu nasıl yapmam gerekiyor değilse nasıl olacak?

Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.
Seyahat etmenin keyfi, varış noktasından daha önemlidir.
-Soichiro Honda

blackgear

• Membro
Konu hakkında fikrim yok ama, ben de uygun başlık bulmuşken şunu sorayım. 2009 159 JTD turbo borusu değişimi sırasında akü söküldü tekrar bağlandı, ne olduysa bagaj açma butonu (arkadaşımızın bahsettiği logo altındaki buton) şu an çalışmıyor. Menüden ayarlarına falan da baktım ama, yok. İşin kötüsü bizim modellerde içeriden bagaj açma butonu da yok, ya manuel arka koltuk arkasından açacaksın, ya da aracı durdurup anahtarı çıkartıp kumandalı anahtarı kullanarak. Şu an ikinci yöntemi uygulamak zorunda kalıyorum, bazı avm lerde otopark girişlerinde de ciddi komik oluyor :D

Nedir bunun çaresi? Bilen var mı?

Konuya ekşidiğim için de başlık açan arkadaşımdan özür dilerim.

sefalet

• Membro
Arkadaşlar Merhaba,

Aracım 2007 model 159. Bildiğiniz üzere sonraki modellerde bagaj logoları açma tuşlu olarak yapıldı ki bence çok gerekli bir özellik. Bende arka logoyu değiştirmek isterken bu düğmeli logoya denk geldim, sitede bağlantı yapılarak kullanılabileceği yazıyordu. Bende aldım ve fiziksel olarak montajını yaptım. Ancak kablo bağlantısı nereye ve nasıl yapılacak bilemedim. Nasıl kablo kullanılacak nereye bağlanacak, sigorta kullanılacak mı vs. bilen varsa ve yardımcı olursa çok sevinirim

Ben kendi kıt fikrim ve düz mantıkla içeride ki bagaj açma düğmesine bağlasam diye düşündüm doğru mudur acaba? Öyleyse bunu nasıl yapmam gerekiyor değilse nasıl olacak?

Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.
Ben daha yeni baglattim. Sol ön direkten inen kablolardan hangisinin tavandaki acma tusuna bagli olan kablo oldugunu tespit ettik. Benim aracta yesil renkli olandi, sanmiyorum gerci ama aractan araca degisir mi bilmiyorum. O kablodan cikis alip sol direkten asagiya inen, sol kapi esikleri altindan devam edip bagaja giren bir kablo cektik. Bagaj kapagina giden kablolarin yolundan devam ettirip butona bagladik ayni kabloyu. Bagaj kapagindaki haliyi sokunce butonun ordaki sokete giren kablolardan bir tanesinden sase alindi. Su anda bagaj kapagindaki logoya basinca icerideki tavan lambasindaki dugmeye basilmis gibi algiliyor ve bagaji aciyor. Daha once de yapan olmus ve sigorta attiriyormus diye duydum baska birinden. Ayni sekilde mi yaptilar bilmiyorum ama 1 haftadir kullaniyorum henuz bir sorun yasamadim.

SM-A107F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

2008 159 1,9 JTD Distinctive Plus (2022-.....)
2004 156 2.0 Selespeed (2017-2022)
2004 156 1,6 Distinctive (2014-2017)

Pervasiz_7

• Membro
Ben daha yeni baglattim. Sol ön direkten inen kablolardan hangisinin tavandaki acma tusuna bagli olan kablo oldugunu tespit ettik. Benim aracta yesil renkli olandi, sanmiyorum gerci ama aractan araca degisir mi bilmiyorum. O kablodan cikis alip sol direkten asagiya inen, sol kapi esikleri altindan devam edip bagaja giren bir kablo cektik. Bagaj kapagina giden kablolarin yolundan devam ettirip butona bagladik ayni kabloyu. Bagaj kapagindaki haliyi sokunce butonun ordaki sokete giren kablolardan bir tanesinden sase alindi. Su anda bagaj kapagindaki logoya basinca icerideki tavan lambasindaki dugmeye basilmis gibi algiliyor ve bagaji aciyor. Daha once de yapan olmus ve sigorta attiriyormus diye duydum baska birinden. Ayni sekilde mi yaptilar bilmiyorum ama 1 haftadir kullaniyorum henuz bir sorun yasamadim.

Cevap için çok teşekkür ederim. Bende aldığım yerdeki açıklamada bagaj kilidine giren kablolara bağlantı yapılır diye okudum. Fakat vaktim olupta sanayiye gidemedim. Birde bunu yapacak ustayı bulmak lazım. Siz Ankara'da mı yaptırdınız acaba?
-Soichiro Honda

Pervasiz_7

• Membro
Konu hakkında fikrim yok ama, ben de uygun başlık bulmuşken şunu sorayım. 2009 159 JTD turbo borusu değişimi sırasında akü söküldü tekrar bağlandı, ne olduysa bagaj açma butonu (arkadaşımızın bahsettiği logo altındaki buton) şu an çalışmıyor. Menüden ayarlarına falan da baktım ama, yok. İşin kötüsü bizim modellerde içeriden bagaj açma butonu da yok, ya manuel arka koltuk arkasından açacaksın, ya da aracı durdurup anahtarı çıkartıp kumandalı anahtarı kullanarak. Şu an ikinci yöntemi uygulamak zorunda kalıyorum, bazı avm lerde otopark girişlerinde de ciddi komik oluyor :D

Nedir bunun çaresi? Bilen var mı?

Konuya ekşidiğim için de başlık açan arkadaşımdan özür dilerim.

Sigorta atmış olabilir kontrol ettiniz mi?
-Soichiro Honda

sefalet

• Membro
Cevap için çok teşekkür ederim. Bende aldığım yerdeki açıklamada bagaj kilidine giren kablolara bağlantı yapılır diye okudum. Fakat vaktim olupta sanayiye gidemedim. Birde bunu yapacak ustayı bulmak lazım. Siz Ankara'da mı yaptırdınız acaba?
Evet, Ankara'da yaptirdim. Kablolama isini kendim yaptim, ustaya sadece baglantisini yaptirdim. Ankara'daysaniz dilerseniz yardimci olabilirim.

Pervasiz_7

• Membro
Evet, Ankara'da yaptirdim. Kablolama isini kendim yaptim, ustaya sadece baglantisini yaptirdim. Ankara'daysaniz dilerseniz yardimci olabilirim.

Evet Ankara'dayım yardımcı olursanız çok sevinirim. Bilen birinden destek almak çok önemli ve konu Alfa olunca bilen birini bulmak zor oluyor.
-Soichiro Honda

sefalet

• Membro
Evet Ankara'dayım yardımcı olursanız çok sevinirim. Bilen birinden destek almak çok önemli ve konu Alfa olunca bilen birini bulmak zor oluyor.
Telefon numarami yazdim ozel mesajla. Goruselim musait oldugunuzda.

Pervasiz_7

• Membro
Merhaba arkadaşlar,

Sefa Bey'in desteği ve tarifi ile konuyu sonuçlandırdık. Aşağıda uzun uzun yazdığına bakmayın işlemi yapmak bu yazıyı yazmaktan kısa sürdü :) ama ben bildiğim şekilde anlatayım belki faydası olur.

Dün elektrikçiyi arayarak aynı Sefa Bey'in bana tarif ettiği gibi tarif ettim oda bana aynısını daha önce yaptığını ve 150 tl ye halledeceğini söyledi. Aslında çok basit bir işlem isteyen arkadaşlar kendisi de yapabilirler ben vaktim olmadığı için ve kablo, bant vs zaten 50-60 tl tuttuğu için uğraşmak istemedim ve elektrikçiye yaptırdım. Yapmak ya da yaptırmak isteyen arkadaşlar için adım adım anlatıp konuyu kapatmak istedim ki taktırmak isteyen arkadaşlar için bir kaynak olsun.

Ana mantık şu şekilde; tavanda bulunan bagaj açma tuşuna giden kablodan hat alınarak düğmeye bağlanıyor, böylece araç çalışırken düğmenin açılmaması, kapılar kilitliyken açılmaması vb. kombinasyonları düşünmek zoruna kalmayıp, bağladığınız düğme bu kombinasyonların hepsine sahip oluyor. Siz butona bastığınızda sistem tavandaki düğmeden basmış gibi body ecu ya tetik veriyor.

Bahsettiğim kablo sol ön direkten geçiyor. Kablonuzu bu kabloya bağlayıp sol üstten bagaja götürüyorsunuz ve bağlantıyı yapıyorsunuz. Asıl mevzu bu kablonun hangi kablo olduğunu bulmak. Sefa Bey bana yeşil bir kablo demişti. Ancak elektrikçi kontrol ettiğinde bende pembe (ya da pembemsi deyim) kablo olduğu tespit edildi. Elektrikçi farklı olmaz geçen ay bağladık bitane yine bu kabloydu hatırladım dedi, ama bağlamadan kontrol etmekte fayda var. Nasıl kontrol edeceğiz peki? Elektrikçi ölçüm cihazının (-) kutbunu şasiye bağladı, (+) ucuna da bir iğne bağladı ve iğneyi kablolara batırarak denemeye başladı. İşlemi kapı açıkken ya da kontak üzerindeyken yapın yani tavandaki buton aktifken, çünkü doğru kabloya iğne battığında bagaj açılma sesi duyacaksınız. Bagaj açma sesini duyduysanız doğru kabloyu buldunuz demektir. Şimdi adım adım resimli olarak aşağıya yazıyorum;

1. Bagaj iç döşemesini klipsleri çıkartarak sökün ancak sağ iç tarafta tutamaç var onu vidasıyla sökmeniz gerek. Eski logoyu somonun çıkartarak sökün. Butonlu olanı yerine takın, merak etmeyin cuk diye oturacak ve özel girintisi sayesinde yamuk takma ihtimali yok. Somonun iyice sıkın. Bu kısmın önceden yaptırmıştım ve ne yazık ki resmini çekmemişim :(

2. Kabloyu tespit ederek kendi kablonuzu bağlayın. Kabloyu komple kesmeyin sakın, kablo üstünde 1cm lik bir izolasyon soyuğu oluşturup üstünden bağlayın. Elektrik bandı ile güzelce sarın.

3. Kabloyu direğin içinden verin tavandan arkaya doğru taşıyın. Arka koltuğu indirin ve yakındaki bagaj yan halısını ayırarak bagaja sokun. Kablonun girdiği yeri resimde ok ile gösterttim.

4. Kabloyu bagaja giden kablo demetini koruyan hortum içinden geçirmeniz gerek ki bana göre en zor adım bu çünkü kılavuz kullanmadan geçirmeniz zor. Resimde kablonun giriş ve çıkış kısımlarını okla gösterttim.

5. Kabloyu bagaj kapağı üst kısmından butonun yanına kadar götürün. Şimdi bu kablo (+) ucunuz ve bu kabloyu butonun (+) kısmına bağlayın. Şimdi bir de - ucu bağlamak yani şasi almak gerek. Elektrikçi bunu da resimde görülen soketteki siyah kabloya bağlayarak yaptı. Bu soket nedir ne değildir bilmiyorum ama butonun olduğu kısma elinizi uzatınca hemen geliveriyor. Onu bulamazsanız da bir - kutup bulmanız gerekecek. Butonun (-)uç  kablosu direk olarak bu şasi kablosuna bağlandı. Bağlantıları resimde okla işaretledim.

Sonuç olarak çok kullanışlı oldu. kapı kilitliyken butona basılsa bile bagaj açılmıyor ve bir problem gözükmüyor. Sonradan bir sorun çıkarsa buraya yazarım zaten.

Bana göre 159 için gerekli bir özellik. Bu şekilde açıklanmış oldu diye düşünüyorum. sefalet isimli üyeye yani Sefa bey'e katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. (kendisini arayarak tanıştım sağ olsun kendim bağlamak istersem de yardımcı olacağını söyledi)

İyi forumlar.

« Son Düzenleme: 31 Ağustos 2022, 09:37:04 Gönderen: Pervasiz_7 »
-Soichiro Honda

hakan

• Membro
Faydalananlar olacaktır.Hayırlı olsun.
haktas

sefalet

• Membro
Halledebilmenize sevindim :)
Kablo rengi konusunda bagislayin, yanlis hatirliyormusum demek rengi.

Pervasiz_7

• Membro
Halledebilmenize sevindim :)
Kablo rengi konusunda bagislayin, yanlis hatirliyormusum demek rengi.

Estağfurullah :) önemli olan kablonun rengi değildi. Böyle bir kablo olduğu ve nereden geçtiğiydi ki o bilgiyi verdiniz bana :)
-Soichiro Honda

Pervasiz_7

• Membro
Faydalananlar olacaktır.Hayırlı olsun.

Teşekkürler. Umarım yapmak isteyenlere faydalı olur.
-Soichiro Honda

GoogleTagged