Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

2006 1.9 jtd arza lambaları

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ertukync

Arkadaşlar öncelikle herkese merhabalar bu yaz giulietta sahibi olduktan sonra alfa romeo ilgi alanım arasına girdi ve 1 hafta önce 159 1.9 jtdm manuel aracı satın aldım araç gayet güzel fakat yaşadığım bazı sorunlar var 150 bg araca göre performansı düşük geldi pdf tıkalı olabilir gibi forumda yazılar gördüm ama benim sorunım araç sabah özellikle soğuk havada çalışırken marş bazen 2 ve 3. De alıyor ayrıca gaz yemiyor gibi kalkışta ve 2. 3. Viteste zorlanıyor araba ani kalkışlarda gaza önceden biraz yüklenip sonra kalkmam gerekiyor sollama yaparken bazen araç kendini geç öne atıyor yakıtı biraz yüksek giuliettaya göre oldukça fazla yakıtı var bunlar normalmi son olarak dün başıma gelen bir olay yağmurlu havada 2 kilometre kadar yol gittim bi cafede 2-3 saat zaman geçirdikten sonra araca bindiğimde vdc hill holder abs gibi arıza lambalarının yandığını gördüm araç bir ara 2000-3000 deviri geçmedi durdum yarım saat sonra kalktım sorun düzelmişti fakat arıza lambaları hala yanıyor acaba sorun nedir su kaçmış olabilirmi? Yardımlarınız için teşekkür ederim 😊

Adza

Öncelikle hoşgeldiniz,

Kesinlikle önceliği Dizel Partikül Filtresine verin. Büyük ihtimal araç limp mode da yürümeye çalışıyor. DPF doluysa doğru olanı yapıyor ama motor için çok riskli bir durum.
Aracın detaylı bir bakıma ihtiyacı var. VDC ABS ASR aşırı önemi olan bi arıza değil, sigortadan başlanarak kablolar abs sensörleri en son beyin kontrol edilir. Değişim, onarım vs. neyse yapılır. Ama DPF iptali veya temizliği şart gibi duruyor eğer dpf le alakalıysa. Görmek lazım aracı... En kısa zamanda bir Alfa Romeo ustasına gitmenizde fayda var :)

hiktor

Selam,
Öncelikle DPF tıkalı olabilir. Rejenerasyon yapmak ilk aklıma gelen işlem. Bu işlem ancak bilgisayardan araca bağlanarak yapılabilir.
ABS, Hilholder arızası için ilk bakılacak yer akü üzerinde kapaklı kutudaki sarı renkli sigorta. Sigorta sağlamsa ABS sensörlerinden biri arızalı olabilir. Bunun için de bilgisayarla araca bağlanıp arıza tanımına bakmak lazım.
1985 Sprint 1.5 Boxer (Siyah)
1985 Sprint 1.5 Boxer (Kırmızı)
1986 Sprint 1.5 Boxer (Sarı)
1990 33 1.5 Boxer (kırmızı)
1994 155 2.0 TS (Kırmızı)
1996 146 1.6 Boxer (Siyah)
1998 156 2.0 TS (Yeşil)
1999 156 1.6 TS (Yeşil)
2000 2.0 TS SS (Nuvola)
2008 159 1.9 JTDM QTronic (Füme)
(Sadece Alfa olanlar. 3-5 tane de diğerleri...)

ertukync

Çok teşekkür ederim bu arıza yağmurlu bi havada oluştu sensörlere su kaçmış olma ihtimali varmı hill holder abs vdc gibi sensörler aynı yerdemi bulunur yani bunu kurulama ihtimalim varmıdır son olarak akü ömrü azalmış olabilirmi çünkü araç çalışırkende zorlanıyor bunun sebebi nedir acaba (alfalar gerçekten çok hassas araba)

ertukync

Şuan sigorta kutusunu açtım herhangi bir yanan sigorta bulunmamakta akü eksi kutup başını söktüm bi 10 dakika bekleyip geri takıcam umarım hallolmuş olur.

Bu arada dpf lambası yanmıyor aracın gaz yemeyle bi sorunu var gibi gaz kelebeği vs. Bunlarda sıkıntı olabilirmi yada dpf lambası yanmadan dpf tıkalı olabiliyormu

Adza

DPF lambasi yakmasa da ariza lambasi yakar genelde, check engine şeklinde uyarı verir.
OBD ile bağlanıp bakmak gerek. Gaz yememe dediğiniz gaz kelebeği de olabilir veya DPF dolduğu için limp mode a düşmüştür, ama arıza lambası mutlaka yakar.
Sigortalar sağlamsa abs sensörlerini kontrol etmekte fayda var abs sensör bağlantıları genelde yağmurda su alarak bu hataya sebep oluyor. lastiklerde bulunuyor sensörler, kablolar ve sensör kontrolü yapılması lazım.
En kısa zamanda ustaya götürmenizi tavsiye ediyorum tekrar :)

hi_cazz

Öncelikle hayırlı olsun. Sorularınıza elimden geldiğince cevap vermeye çalışayım.

Aracın performansı konusunda birçok şey etkendir. Bunlar rutin bakımlar, ağır bakımlar, motorun durumu, ateşleme sistemi, egzoz sistemi, egr, dpf, baskı balata, besleme sistemi

Bunların her biri performansa direk etki eder.

Öncelikle aracınıza bakım yaptırmadı iseniz rutin yağ, filtr bakımı yaptırın. Bu sırada kesinlikle emme manifoldu(sökülerek), maf sensörü, egr valfi, egr boğazı temizliği yaptırın. Özellikle Egr'nin içi yağ doluyor ve aşırı kurumlanıyor. Buda aracın performansını çok fazla etkiliyor. Bakım sırasında exeminar ile zaten dpf doluluk oranına bakılır, eğer cihaz ile rejenerasyon yapılabiliyorsa yaparlar. Aracın geçmişi hakkında bilgi sahibi değilseniz triger seti, devirdaim ve v kayışıda değiştirin derim. Hayati önem taşırlar.

Bu bakımlardan sonra kesinlikle fark oluşacaktır. Ama hala performans sıkıntılı ise bu sefer enjektörler kontrol edilmeli. Düzensiz püskürtülen mazot hem performansı etkiler, hem silindir kafalarının erimesine neden olur.

Sonra besleme sistemi olan turboya bakılabilir. Sorun olup olmadığı usta tarafından test sürüşü ve ses dinleme yöntemiyle kolayca tespit edilebilir.

Baskı balatada aynı şekilde Alfa ustası ilk kullandığında anlayacaktır baskı balatanın durumunu.

Aracın sabahları geç çalışması ise
Akü, ısıtma bujileri, motor kompresyonu, yakıt sistemi ile ilgilidir.

İlk etapta ısıtma bujilerini kontrol ettirin. Çalışmayan bir tane bile olsa aracın çalışması güçleşecektir. Sonrasında akü ölçümü yaptırın ama marş esnasında yapılsın. Birde sanırım motorun şaseyi tam alamamasından kaynaklı bir çalışmama sorunu oluşuyor. Onuda şaseye ek bir kablo çekerek çözmek mümkün.

Bunlara rağmen sıkıntı devam ederse motor kompresyonu ölçülmeli. Yeterli sıkıştırma yapılamıyor olabilir.

Sent from my iPhone using Tapatalk

rain man

You are not allowed to view links. Register or Login bir dizel motorda çekişi ne etkiler desek herhalde bunlardan daha fazla bir şey olamazdı :)

Eline sağlık üstad.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD Q2 2009

ertukync

O kadar detaylı anlatmışsınız ki gerçekten agzınıza sağlık en kısa sürede ustaya göstericem aracı sonuçları sizlerle paylaşırım tekrar çok teşekkür ederim iyi akşamlar 😊

muğlalı

You are not allowed to view links. Register or Login  allah korusun liste gerçek olursa 10 bine doğru emin adımlarla yürür. :D

ertukync

Öncelikle herkese merhaba bugun aracımı özel bir serviste bilgisayara bagladım ve aldığım gata kodları;

Dev/Dak sensörü
Yağ basınç müşiri
Ön ısıtma ünitesi
Akış kapama valfi

Kontrol ünitesi besleme akımı
Ön sol tekerlek devir sensörü(mevcut)
Ön sol tekerlek devir sensörü(aralıklı)
Savrulma oranı sensörü
Motor kontrol modülü ya da can veri yolu

Bu hataları verdi bu hatalar araçta tam olarak ne gibi sorunlara yol açıyor olabilir performans yakıt vs etkisi nedir  :-[

hi_cazz

You are not allowed to view links. Register or Login valla turbo ve motor kompresyonu hariç diğer herşeyi gerekli gereksiz kafam rahat olsun diye yaptığım için tecrübe oluştu :D

You are not allowed to view links. Register or Login Tuğrul aynen dediğin gibi hepsi birden olursa işin içinden tek seferde çıkmak zor.

You are not allowed to view links. Register or Login Gittiğiniz serviste genel kullanılan cihazla mı baktılar araca? Eğer öyleyse çok sağlıklı olmaz. Examiner cihazı ile baktırmanız lazım. Eğer examiner ile baktırdıysanız.

Dev/Dak sensörü RPM sensörüdür. Aracın gereksiz yığılmasına falan neden olur.
Ön ısıtma ünitesi ısıtma bujileridir. Daha önceki mesajımda bahsetmiştim.
Tekerlek devir sensörleri VDC, ABS arızalarının nedenidir.
Savrulma oranı sensörüde yine VDC arızası verir.

Kontrol ünitesi besleme akımı ve motor kontrol modülü ise elektriksel bir problemdir muhtemelen. Akü, kablolar, şarj dinamosu ile alakalı olabilir.

ertukync

You are not allowed to view links. Register or Login anladığım kadarıyla çok masraf açmcak bu bana 😊 Baktırdığım cihazı ben sormadan usta kendi cihazın kalitesinden program desteğinden pahalı olduğundan falan bahsetti bende iyi bişe herhalde dedim markasını sormadım :)

Son olarak bugun aracın içinde bişe dikkatımı çekti ön sol ve sağ direkte duran bir kablo ve içinde mikrofon gibi bişe olduğunu fark ettim araç direksiyonunda telefon işareti var fakat ben araçta bluetooth veya aux bağlantısı göremedim direkteki bu mikrfonun işlevi nedir veya bluetooth aux varda ben mi bulamadım  :duvar:

hi_cazz

Sonradan taktırılmış bluetooth olabilir. Ama kontrol kumandası yoksa muhtemelen artık çalışan bir sistem değildir.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ertukync

Sistemi bi kurcalayım ön havalandırmanın orda kırmızı yanan bişeler var muhtemelen sonradan bi bluetooth olabilir dediğiniz gibi ama orginal sistemde yok değilmi

leonheart

Yakıt sarfiyatı konusunda da enjektörleri de bir kontrol ettirebilirsiniz. Eğer işeme vs falan tespit edilirse revizyon etkili olabilir.
159 JTDM Distinctive