Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Amortisör ömrü?

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Calibra

Herkese merhaba!

Arkadaşlar, 147'm 52.000 km'yi devirdi, yaş da tam 5,5 oldu.
Aracımın maşallahı var, hiç üzmüyor beni ama kafama birşey takıldı sizlere sormadan edemedim.

Aracımda daha önce amortisör değişikliği vs. yapılmadı; herhangi bir alçaltma, yay değişikliği de olmadı.

Günlük kullanım ile araç üzerindeki amortisörlerin ömrü ne kadardır? Ne zaman değiştirmek lazım?

Malum yollar çok bozuk ve son dönemde iyice canımı sıkmaya başladı yok bozuklukları... Bu tip çukura girmeler, yükseltilerden geçmeler vs. amortisöre ne gibi zararlar verir?

Daha doğrusu, amortisörlerin zarar görmüş olduğunu ve değişmesi gerektiğini nasıl anlarız?

Pazar günü evlendim, son 3 aydır sürekli eve eşya taşıyorum (kıyafet, ufak tefek eşyalar, yükler vs.), 147'me istemeden de olsa Doblo muamelesi yaptık hep acaba amortisörlerin ömrünü etkilemiş miyimdir?

Ön (sanırım sağ) taraftan da böyle parke taşlı, veya hafif bozuk yollarda çok düşük hızda ilerlerken de bir cikcikleme geliyor, amortisörle bir alakası olabilir mi?

Aracımda düz gidişte ve virajlarda herhangi bir eksiklik / farklılık veya bir sorun hissetmiyorum, sadece bazen yüksek süratte ani frenlerde biraz fazla dalma yapıyormuş gibi geliyor (belki benim kuruntum).

Tabii belki de sorun yoktur da ben pimpirikleniyorum işte :)

Cevaplar için teşekkürler şimdiden!
2007-2013 Alfa Romeo 147 1.6 Distinctive MK2

master

Öncelikle hayırlısı olsun, Allah bir yastıkta kocatsın :)

Amatör methodlardan en güzeli aracın yanına geçip sağdan ve soldan kuvvetlice bastırıp bırakmak. Eğer bastırdığınızda araba bol bol yaylanıyorsa amortisör bozuk olabilir. Kontrol ettirmek iyidir.

Daha güzel bir yöntem ise servise gitmek. Yanılmıyorsam Bosch servislerde amortisör test aletleri oluyor, amortisörün ne kadar yıprandığını gösteriyorlar.

Benim bildiğim kadarıyla amortisörlerin en az 100.000 km sıkıntı çıkarmadan gitmesi lazım.
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

Alfadanadam

Hayırlı uğurlu olsun.
Amortisörleri boşver sen, daha çoook işin var  :)

147BLACK

Gittiğim Alfa servisinde Alfa'ların kolay kolay amörtisör bozmadığını söylüyorlardı. O sesler muhtemelen ön takımlarda kronik ses yapan diğer parçalardan. Zaten bizim araçlarda sinir bozan en önemli iki şey var.Ön takım sesleri ve varyatör bozulması.

Bu arada BOSCH servislerinde bizim 155'in ABS sistemini kontrol ettirmek istiyorum. Acaba mümkün müdür? ABS ışığını aracı çalıştırdıktan 5-6 dk sonra yakıyor. Bazen hiç yanmıyor bazen de hemen yanıyor. ABS uyarı ışığı yokken ABS devreye giriyor ama yanınca ışık ABS devreden çıkıyor mu bilmiyorum. Hazır BOSH servis konusu sorulmuşken buna da cevap verebilirseniz sevinirim.
please teach me how to dream
I long to be more than a machine

Orhan Isvan

Zaten Alfa Romeo?su olan bir insanın bir de evlenmesi çok eşlilik sayılmadığından, bu konuda sorun yok. Allah mesut etsin.

Ne 52 bin km, ne de 5,5 yaş; prensip olarak amortisör değiştirmeyi gerektirmez. Yük taşımak aslında amortisörlere değil, yaylara ve şasiye yük bindirir. Gerçi amortisörlerin daha sık sonuna dayanmasına sebep olabilir ama cok sert darbe almadıkça bu da sorun olmamalı. Ülkemizin yol koşulları ister istemez bazı sert darbelere sebep oluyor. Bunlar belki sorun olabilir.

Ben eski 156?ma 100 bin km civarında Bosch testi yaptırmıştım. Bütün özellikleri kabul edilebilir sınırlar içinde çıkmıştı. Pek gerekli olmadığı halde, aslında Koni takmak istediğim için değiştirmiştim. Bildiğim kadarıyla 147 amortisörleri 156 ile aynı. Kararınızı somut verilere dayandırmak için Bosch testi yaptırabilirsiniz.

adnan.geyik

Amortisörlerden LÖK diye sesler gelene kadar ( yaklaşık 150 000 veya fazlası) için rahat olsun. Fokurtu ve gıcırdamalar viraj demiri yaglama zamanı sesleridir.
Adnan Geyik
34 GIA 336
Tonale TI

bussone

Biraz hızlı yaptığınız S manevralarında eskisine göre yol tutuş kaybı ve salınan şasiyi kontrol etmek için direksiyonla düzeltmeler gerektiğini hissediyorsanız ya da ani frenajda burun daldıktan sonra burun salınıma devam ediyorsa (esas amacı sönüm sağlamak olan) amortisörleriniz biri ya da birkaçı sönüm kapasitelerini kaybetmeye başlamış olabilir. Alfaların amortisör sönümleri biraz düşük olmasına rağmen amortisörden sorun yaşayacağınızı da sanmıyorum, son derece başarılılar.
Dr.Ingegnere Bussone

eddieirvine

Merhaba arkadaşlar. Yıllardır arabama 2 kişiden fazla binilmedi. Son bir yıla kadar. Arabam şuan 95000 de. 1998 156. Pinpon topu gibi sekme olayını artık benimsemiş durumdayım ama lakin bişey takılıyor aklıma. Araba 4 kişi ve haliyle birazda bagaj. 90-100 km den sonra bazı dalgalı yolda sekiyorum ve hani yollarda bazan toprağın çökmesinden kaynaklanan çökükler olurya. oralardan geçerken araba hiç esnemiyor ve özellikle arakadakiler için sert bir düşüş oluyor.  ya arabaya 2 kişiden fazla binmeyeceğiz yada sanırım amortisör falan. Acaba sorun hakkında fikri olan varmı.

ismet

merhaba.. benim aracımın sağ arka amortisörü patlak. 90bin km'deyken almıştım, o zaman patlaktı. sanırım bunun km'den çok girdiğin yollarla alakası var.

anlamak için bir yağ sızıntısı olup olmadığına bakmıştı gittiğim usta. önce life kaldırdı ve sağ arka amotisörümün ıslak olduğunu görünce patlak olduğunu  söyledi. kendin de farkediyorsun zaten. diğer amortisörler kuruydu. böyle bir sızıntı gibi bir şey oluyor.

bu arada, amortisör tamir edilebilir mi? tamir edip 1 sene de garanti vereceğini söyleyen ustalar var ama çok da duyduğum bir şey değil. onun yerine değiştirmek mi lazım? bu konuda fikri/önerisi olan var mı?
I am the master of my fate
I am the captain of my soul

tolga_ozhan

Büyük çoğunluğun dediği gibi amortisöre yaş ve km ömrü vermek yanlış olur. Arabanın viraj kabiliyeti ve salınımları bunu tecrübeli ve arabasını tanıyan sürücüsüne hissetirir.

ismet

ha bir de, en ufak bir çukurdan geçsen dahi patlak olan taraftan tak tak sesler geliyorsa büyük ihtimalle amortisör mefta olmuştur..

benim de şansıma, bugüne kadar kullandığım her iki aracın da sağ arka amortisörü patlak çıktı.. bu ne şansı, anlam veremedim gitti

eddieirvine

Amortisörden ses falan gelmiyor. arabada 2-3 kişi falan varsa sıkıntı yok. sadece 4 kişi veya bagaj doluysa bütün esneklik bitiyor. Sorun amortisörmü-yaylarmı? Yada normalmi anlamaya çalışıyorum..

Alfadanadam

Esneklik problemi daha çok yaylar yüzündendir. Aracınızda spor yay olmadığına emin misiniz? Yüksekliğine gözünüz alışmış olmasın?

eddieirvine

Yaylar orjinal. Alakası yok ama aslında araba tamamiyle orjinal. Hiç oynanmadı biryeriyle. Bir veya iki defa öntakım değişti. Arka z rotlar değişti. 2004 te triger varyatör. 2008 de triger değişti. 20011 mayıs ayında ilk defa lpg takıldı. 2009 da debimetre değişti. Başka hiç birşey değişmedi. Ha birde park lambası.:) Aklıma gelen bukadar. (Bu arada konu dışı bilgi vereyim araba 1998 temmuz ayında 5750 mark civarı bir faturayla türkiyeye girmiş. Belki o dönemki fiyatlar birisinin ilgisini çeker diye yazıyorum. Fatura evde o yüzden tam tutar aklımda değil)

Alfadanadam

Belki de aslında normaldir. Keşke fırsatınız olsa da başka bir 156'ya benzer şartlarda binip test edebilseniz.
Zaten bence öyle bir deneme yapmadan kesinlikle herhangi bir masrafa da girmeyin.

eddieirvine

teşekkür ederim. Bakalım bukadar kişiyle yolculuk yapan birisi denk gelir inşallah. Teşekkür ederim herkese. İyi forumlar.

Increase

156 / 2004 / 1.6 ve km 110.000 amortisör maşallah taş. söylendiği üzere ön takım ve sesler kronik ama amörtisör olayında süper.
Increase
156 1.6 TS
159 1.9 JTDM
Giulietta 1.4 TCT 170
Tonale 1.6 Diesel Ti  130 DCT

ismet

amortisör tamiri diye bir şey var mı? yoksa kesinlikle değiştirilmeli mi?

tolga_ozhan

Amortisör tamiri diye birşey var. Hatta 1 sene garanti vererek bu işi yapanlarda var. fiyatlarda uygun. fakat forumda bu işi yaptırıp memnun kalanda var kalmayanda.

ismet

teşekkürler.. sanırım ben de test edicem gibi görünüyor zira iki amortisör değişimi 500 lirayı aşıyor gibi görünüyor. en iyisi tamir seçeneğini denemek

kemalkml

monroe marka amortisörler bir alternatif olabilir , amortisör aracın salınımı sönümler ,araç aslında yayların üstünde gider ,yaylar salınır amortisör yay salınımını sönümler .eğer amortisör bitmişse araç herhangi bir çukur ve tümsekten geçtiği zaman salınım uzun sürer .tabi bu tamamen bitik bir amortisör için geçerli .

dragut

arkadaşlar amortisör tamirinin kalıcı bir yöntem olmadığını kendi aracımızda gördük. abimdeki 147'nin sağ arka amortisörü  patlaktı. ankara'da tamiri yapıldı; fakat arıza tekrar nüksetti. şu an araç sağ arka taraftan yağ kaçırıyor yine. ayrıca bazen sallanmalar, savrulmalar oluyor. sanırım bunlar patlak amortisörden kaynaklanıyor.
"Alfa sevgisi"

Alper

Viraj denge cubuklarindan da olabilir sadece amortisorden olmayabilirde