Alfisti Turkey
Alfisti Turkey

Gönderen Konu: Aylardır Çözülemeyen Cik Cik Ötme Sesi Hk. (Alfa Romeo 147)  (Okunma sayısı 513 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Draconian

• Membro
Herkese selamlar.

Yaklaşık 11 aydır başıma bela olan bir sesle uğraşıyorum. Araç seyir hâlindeyken frenlerden cik cik ses geliyor. Hafif fren pedalına basınca kesiliyor. Pedaldan ayağımı çektiğimde tekrar geliyor. Bazen çok kısa bir süre ses gidiyor. Bazen hiç gitmiyor.

İki kez disk takım değiştirdim. İki kez balatalar değişti. Fren merkezleri frencide tamir edildi. Kaliper pimleri değişti. Pimler ve balataların arkaları ısıya dayalı gressle yağlandı fakat ses kısa bir süre kesilse de sonra tekrar başladı.

Fren merkezleri tamiri ve conta değişiminden sonra yaklaşık 3 hafta hiç ses gelmemişti. 2-3 ayda bir frenci bulup gidiyorum ama maalesef sorunu anlatamıyorum bile balata değiştirmemi söylüyorlar.

Sesle ilgili videoyu ekliyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim artık aracı kullanmak bile istemiyorum bu sorun yüzünden.

Porya, bilya olabilir belki ama uğultu gibi de değil ses.  Aksla ilgili bir şey olabilir.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Video link: https://youtube.com/shorts/2Pe3x6GP0m4?si=biAaiNWPgLgg19e4
Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

stormvalley

• Membro
Bahsettiğiniz bu ses araç liftteyken duyulamıyor mu?
Defalarca kez disk ve balata değişimi ile çözülmediyse dönen diğer parçaları değerlendirmekte fayda var.
Poryada eğrilik bile gündeme gelebilir.
İyi bir mekanikçi bu konuyu çözer bence.

Testarossa

• Moderatore
Hangi marka balata kullanıldı?
Bosch balata kullanırken aynı sorunu yaşamıştım.
Semy synthetic hater

Youtube kanalım https://www.youtube.com/@emrecann34

Draconian

• Membro
Merhaba

Araç liftteyken tekerleri döndürdüğümde herhangi bir ses yok. Sıcak havalarda bu ses daha çabuk gelmeye başlıyor. Bu sabahki sürüşte 8-10 dakika sonra ses gelmeye başladı cik cik. Hafif frene basınca kesiliyor ayağımı frenden çekince geri geliyor. Bazen sola dönerken daha çok geliyor sağa dönerken azalıyor gibi. Bu sesi çıkarabilecek tüm parçalar neler olabilir hepsini alıp değiştireceğim en sonunda :)

Balata öncesinde mga takıldı. Şu an trw var.

mustafa26

• Membro
Çıkan balataları incelediniz mi, yüzey aşınmaları eşit miydi ?
Ses tek taraftan mı geliyor? Kaliper eşit güç uygulamıyorsa balatanın bir tarafı daha az bir tarafı daha fazla basıyordur bu ses yapabilir. Eski balatayı ve belki şimdiki balatayı (ses hangi taraftan geliyorsa) incelemek sizi çözüme yaklaştırır. Balata değilse sesin geldiği yerdeki porya rulmanında sorun olabilir.
156 1.6 1998
156 2.0 1999
156 SW SS 2003
145 QV 1997
156 2.0 1999

coyote

• Membro
Videodan tam anlayamadım ama, sanki hızdan bağımsız hep aynı aralıkla ses geliyor gibi geldi. Eğer öyleyse, sesin kaynağı dönen birşey değil demektir.

Draconian

• Membro
Merhaba

Çıkan balataları şimdi inceledim. Yüzeyler tertemiz ve düz. Merkez tamirinden önce balatanın bir tarafı çok daha fazla deforme olmuştu. Diskler gitmişti. Yeni disk, merkez tamiri ve balata sonrası ses gitmeyince tekrar değiştirdiğim balata yüzeyinde bir sorun yok.

Bazen hıza bağlı olarak ses inceliyor. 100-110 ile giderken mesela yine ses geliyor ama çok fazla dönme sesi sebebiyle daha azmış gibi duyuluyor. 20-30-40 ile giderken ses peak yapıyor.

Porya, bilya tarafına doğru yönelmek mantıklı olur mu sizce? Ses uğultu gibi gelmediği için porya diye düşünmemiştim ama açıkçası öyle olsa da değişip kurtulsam diye umuyorum şu an.

mustafa26

• Membro
Hangi anda ses var hangi anda ses yok, bu sesin hıza bağlı olarak sıklığı artıyor mu, tam olarak ses nereden geliyor sağ ön/sol ön veya arka, yoksa motor bölümünde bir rulman sesi mi? Bölgeyi kesin tespit etmek lazım ki orayı mercek altına alabilesiniz. Yani kesin verilerle olasılıkları elemek lazım. Buradan nokta atışı tespit yapmak çok zor
156 1.6 1998
156 2.0 1999
156 SW SS 2003
145 QV 1997
156 2.0 1999

Draconian

• Membro
Seyir halindeyken ses başlıyor. 10-20-30-40 km ile giderken özellikle ses çok geliyor.
Hızlandıkça aslında ses kesilmiyor ama dönme sesinin bastırması sebebiyle inceliyor.
Sol ön taraftan geliyor. Çok hafif frene basınca kesiliyor, freni bırakınca tekrar cik cik ediyor.

coyote

• Membro
"bu sesin hıza bağlı olarak sıklığı artıyor mu"

Teşhis için bilinmesi gereken en önemli detay bu, hızla birlikte sesin şiddeti değil sesin sıklığı değişiyor mu?

Draconian

• Membro
"bu sesin hıza bağlı olarak sıklığı artıyor mu"

Teşhis için bilinmesi gereken en önemli detay bu, hızla birlikte sesin şiddeti değil sesin sıklığı değişiyor mu?

Evet. Hızlandıkça sesin sıklığı artıyor.
Daha fazla teker dönmesi sebebiyle şiddeti daha azalıyor ama sıklığı artıyor.

mustafa26

• Membro
Evet. Hızlandıkça sesin sıklığı artıyor.
Daha fazla teker dönmesi sebebiyle şiddeti daha azalıyor ama sıklığı artıyor.

O halde yol sesini çok artırmadan (yani pek hızlanmadan) fren pedalına hafifçe basarak (belki sadece fren lambasını yaktıracak kadar) sesi dinleyin. Eğer ses kesiliyorsa birçok olasılığı eleyip fren tertibatına yoğunlaşmak doğru olur. Kesin konuşmak istemiyorum ama bu durumda balata/disk ilişkisinde yanlışlık olduğunu düşünmek benim için en mantıklı durum olurdu. Ustanızın gözünden kaçan bir şeyler olabilir. Kendinizce test de yapabilirsiniz, balatalar soğukken bir miktar su ile ıslatın, normal bir sürüş yapıp sesi dinleyin. Sorunun kesinliği konusunda yeterince kanıta sahip olabilirsiniz.
156 1.6 1998
156 2.0 1999
156 SW SS 2003
145 QV 1997
156 2.0 1999

mustafa26

• Membro
Sorun frenlerde değilse, sesin geldiği yönün sağ taraf mı olduğunu araştırın. Motor kayışlarına bağlı bir rulman ses yapıyor da olabilir. Hangisi olduğunu usta çözer.
156 1.6 1998
156 2.0 1999
156 SW SS 2003
145 QV 1997
156 2.0 1999

agucba

• Amministratore
El freni telleri?

RMX2151 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

///////////////

Draconian

• Membro
Tekrar herkese merhaba

Bugün bir şeyi keşfettim sanırım yukarıda birileri söylemişti.

2-3 dakikalık ötmeli bir kullanım sırasında araçtan inip sol diske su döktüm. Kasıtlı olarak diskler tam ısınmadan bu şekilde ilerledim.

Ses kesildi. Şu an o cik cik sesi yok.

Disklere su dökünce kesilen cik cik sesinin sorumlusu ne olabilir? Diskler ve balatalar yeni daha 400 km olmamıştır. Bir önceki balata/disk takımında da aynı cik cik sorunu vardı. Havalı kanallı disk de denedim öncesinde. Şu an mga var. Sorunun disk/balata olduğu kesinleşti. Fren sisteminden anlayan biri videoyu tekrar izleyip teşhis koyabilirse çok mutlu eder beni :)

mustafa26

• Membro
Öncelikle mga disklerden kurtulun. Kurtulurken de disk yüzeyini inceleyin (belki bir ufak taş girdi ve ses yaptırdı). Şu anki balatalarınız trw ise onları kontrol edin. Balata yüzeyinde bozulma yoksa tozlarını temizleyin aynen takın. Dengesiz aşınma varsa kaliperlerinizi kontrol ettirin. Balata değiştirmek gerekliyse de mga ve bosch markalı balata kullanmayın.
Bir de en önemli tavsiye şu; balata veya disk değiştirdikten sonra rodajını mutlaka yapın. Genelde ilk 50 km ani fren yapılmaması söylenir. Dikkatli ve öngörülü sürerek frenleri alıştırın.
156 1.6 1998
156 2.0 1999
156 SW SS 2003
145 QV 1997
156 2.0 1999

Fatihob

• Membro
Videoda cık cık sesini duydum. Ritmin bir ses, tekerin her turunda 1 kere geliyor gibi.

Balata yuvasına küçük gelen bir balata takılmıştı eşimin arabasında (ama boyut farkı çok azdı, belki yarın cm belki daha az), her çukurda cık cık ses yapıyordu.
Bence balatanızı aşşağı yukarı elinizde oynatmayı deneyin, boşluk var mı bakın.
Belki disk biraz yamuk ve her turda balataya az bişi değiyor ve onu oynatıp ses yapıyor olabilir. Su dökünce balata yuvasına biraz yapışıyordur, hareket etmiyordur belkide o yüzden ses kesiliyordur.

Ayrıca ön sağ ve sol ön disk yeri değiştirme denenebilir. Eğer ses sağ tarafa geçerse sorun diskten gibi bir sonuca varılabilir. Yada komple disk ve balata sol-sağ değiştirlebilir.
..

Draconian

• Membro
Avrupa Yakası’nda tavsiye edebileceğiniz bir frenci var mı? Gidip derdimi anlatıp yaptırmaya çalışayım?