Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Egzoz backpressure konusunda

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bussone

Arkadaşlar forum içinde egzoz değişimi/modifiyesi vs. konularında geçmişte yazılanları okurken backpressure kaybı ve bunun performansa negatif etki yapacağı konusundan sıkça bahsedildiğini gördüm. Benim bilgim doğru tasarlanmış bir motorda backpressure oluşmasının yararlı değil faydasız olduğu yönündedir, çünkü tahliye zorlaşmaktadır. Egzoz sistemlerinde amaç atık gazı sistemden en hızlı şekilde atmak ise, aracın en çok kullanılacağı devir bandında en az backpressure yaratacak ama en hızlı en rahat tahliyeyi sağlayacak egzoz kesiti (çapı)optimumdur.

Eğer optimumun biraz üzeri bir boru çapı kullanılırsa (backpressure azalması)alan büyüdüğünden düşük devirlerde gaz tahliye hızı düşeceğinden güç kaybı olabilmesine rağmen, yüksek devirlerde ise artan debinin tahliyesi kolaylaşacağından yüksek devirlerde güç kazanılabilecektir. Tersine, optimum kesite göre küçük secilen egzoz (backpressure artması) ise düşük devirlerde kazanım sağlarken yüksek devirlerde tahliye gereksinimini sağlayamayacağından kayıp yaratacaktır. Tabi eğer çok büyük bir çap kullanılırsa hız teorik olarak sıfır olacağından performansın her devirde kaybolması mümkündür. Buradan backpressure ile performans arasında genelgeçer doğrusal bir ilişki kurmak mümkün değil sonucuna varıyorum.

Bunlar teoride bildiklerimden yaptığım çıkartımlar olmalarına rağmen, yanılıyor-yanlış yorumluyor da olabilirim, ya da pratikte bu geçerli değildir, bilemiyorum. Bu konudaki bilgi ve birikimimizi paylaşırsanız sevinirim.

Not: Yukarıda yazdıklarım atmosferik motorların egzoz sistemleri içindir.

Selamlar,
Dr.Ingegnere Bussone

ATA

Siz fazlasıyla teknik yazmışsınız ama ben kendi deneme yamulma yöntemlerimle edindiğim kadarıyla atmosferik araçta mühendisin tasarladığı ölçülere müdahale etmek tamamen performans kaybına neden oluyor.
Bunu motorunu modifiye ettiğimiz dereceli egzantrikli, yazılımlı, portpolishli, headerlı bir araca bile gereğinden büyük çaplı egsoz kullandığımızda araç çok iyi devir çeviriyor ama ne alt nede üst devirde gidemiyordu, kısacası boşa devir çeviriyodu. Orjinale yakın çaplı egsoz sistemi yaptırdığımızda eskisi kadar iyi devir çevirmesede aracın gidişi pozitif yönde fazlasıyla iyileşti. Sanırım bu iş akışkan mühendislerinin işine giriyor, işlerine fazla burun sokmamayı kendi aracımdada deneyerek öğrendim =)

Ama turbo motorlarda no exhaust, best exhaust denildiğini biliyorum =)
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

bussone

Verdiğiniz bilgi çok kıymetli sağolun, sizin deneme ile elde ettiğiniz sonuçlar düşündüklerimi destekliyor sanırım. Atmosferik motorlarda belli devir bantlarının performansında ufak değişiklikler yapılmak istenirse, orijinal egzoz biraz üstü veya altı egzozlarla değiştirilebilir. Bir tane ara susturucu ya da resonator iptal etmek ve yerine orijinal çapta düz boru geçmek de performansı etkilememesi gerek çünkü çıkış hızı düşmüyor. (Tabi egzoz soba borusu boyutunda olursa akış hızı olmaz aksi yöne kaçış olur ki performans düşer.)

Motorların backpressure nedeni ile daha iyi performans verebilecekleri inancını destekleyici fikir aklıma gelmiyor, araştırmalarımda da bulamıyorum. Bu konudaki her türlü bilgi ve tecrübenizi paylaşın lütfen.
Dr.Ingegnere Bussone

ATA

Zaten geri basıncı arttırarak performans almak banada mantıklı gelmiyor.

Ben egsozcuya ilk gittiğimde katalitik konvektörün tıkalı, sökelim daha geniş bir susuturucu takalım dedi, dediğini yaptık. O anda tıkanmış katalizörü söktüğümüz için verim aldığmızı zannettik ancak ne zaman o takılan susturucu çürüdü, onun yerine 1adet orjinal çapta resonator ve gene 1 adet orjinal çapta orta susturucu taktım, alt devirlerimin resmen kendine geldiğini hissettim.

Egsozcuların yanlış bilgilendirdiği konu, sökülen susturucu yada katalitik konvektörden giriş çapı daha büyük susturucular takılarak aracın rahatlayacağını söylemesi ve bu tip uygulamalar yapılması. Bu şekilde, tıkanıklık yada kaçırmaların etkisi azaldığından ilk anda araç rahatlamış gibi gözüksede  olması gereken performansı orjinal çaplı susturucular ve en az katalitik kadar geri basınç yaptırabilecek (turbulans tüpü de diyorlar) susturuculara ihtiyaç var.

Sökülen katalitik konvektör yerine düz boru çekmek performansı negatif etkilediğini duydum, bu yüzden hiç yaptırmadım.

Twinspark motorların egsoz sistemleri  geri basınca ihtiyaç duyduklarını bir yerde okumuştum ve supersprint'in ts motorlu Alfaların araca birebir sistemlerinde orjinal boru çapı ile aynı çapları kullanmasıda bu tezi doğruluyor gibi.
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Alfadanadam

quote:

... optimumun biraz üzeri bir boru çapı kullanılırsa (backpressure azalması)alan büyüdüğünden düşük devirlerde gaz tahliye hızı düşeceğinden güç kaybı olabilmesine rağmen, yüksek devirlerde ise artan debinin tahliyesi kolaylaşacağından yüksek devirlerde güç kazanılabilecektir. Tersine, optimum kesite göre küçük secilen egzoz (backpressure artması) ise düşük devirlerde kazanım sağlarken yüksek devirlerde tahliye gereksinimini sağlayamayacağından kayıp yaratacaktır.

Utku Bey, aslında sorduğunuz sorunun cevabını bizzat yazarak gayet de güzel açıklamışsınız. Katalizörü söküp yerine ezbere bir susturucu takıp performansın yükseleceğini beklemek hata. Twin spark motorlar yapı itibariyle düşük devirlerde nispeten cansız oldukları için back pressure'ı kaybettirecek uygulamalar can sıkıcı sonuçlar doğuruyor.

Tabi bu bir tercih meselesi neticede. Siz yüksek devirlerde iyi olsun yeter diyorsanız back pressure'ı görmezden gelebilirsiniz. Ama ben şahsen alt devirleri de dolu bir araç isterim. Neticede aracı sıklıkla kullandığım yer şehir içi.