Alfisti Turkey
Alfisti Turkey

Gönderen Konu: Egzoz gazı zehirlenmesi  (Okunma sayısı 3806 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ar.159

  • Membro
  • İleti: 2.890
    • Çevrimdışı
Egzoz gazı zehirlenmesi
« : 07 Ocak 2017, 14:53:06 »
Güzel bir yazı bence egzoz modifiyesi yaparken bir kez daha düşünmek lazım özellikle katalitik ile oynarken


Motoru rölantide uzun süre çalıştırmak araçtakileri zehirler mi?

Birçok insanın aklına uzun süre rölantide çalıştırıldığı zaman aracına ne gibi etkileri olduğu sorusu gelebilmektedir. Bazen mecburiyetten bazen de umursanmadığı için yapılan bu uygulama size, aracınıza ve cüzdanınıza önemli miktarda zarar verebilir. Özellikle soğuk kış günlerinde ısınmak için kalorifer sistemini kullanma amaçlı, yazın sıcak günlerinde ise klima sistemini serinleme amaçlı araç durağanken rölantide kullanmak gerekebilmektedir. Bu mecburiyet bazı durumlarda sadece aracın motoruna ve sizin cüzdanınıza değil esas olarak sağlığınıza zarar verebilmektedir.

Büyüklerimizin söylediği bir söz vardır ve uzun süre rölantide çalışan bir aracın içerisinde kalınırsa zehirlenme olabileceğinden bahsederler. Bu söylemin haklı tarafları vardır ve araçta bu duruma neden olacak bazı şartların gerçekleşmesi gerekir. Diyelim ki kışın yolların kapalı olması nedeniyle yolda kaldınız ve dondurucu soğuktan da korunmak için aracınızı çalıştırarak içini ısıtmanız gerekiyor. Tam tersi bir şekilde yazın yolda kaldınız ve bunaltıcı sıcaktan kendinizi korumak için aracınız çalışır bir şekilde klimanızı kullanmanız gerekiyor. İşte bu gibi durumlarda dikkatli olmazsanız ciddi sağlık sorunları ile hatta ölümle yüz yüze gelebilirsiniz.

Egzoz sistemi nedir? Nasıl çalışır?

Burada en önemli etkenlerden bir tanesi aracınızın egzoz sisteminin ve aracınızın ne kadar sağlıklı olduğudur. Açık bir şekilde bilindiği gibi egzoz sistemi motordan çıkan yanmış gazları tahliye eder ve atmosfere salar. Ayrıca silindirlerden çıkan CO gazları (Karbon Monoksit) sistemdeki katalitik konvertörde büyük bir oranda CO2 (Karbon dioksit) gazına dönüştürülür ancak yine de bir miktar zehirli CO gazı dönüştürülemez. Ancak bu işlem egzoz manifoldundan hemen sonra gelen katalitik konvertörde gerçekleşir. Diğer taraftan katalitik konvertörden önce sistemde bir delik olması da son derece zehirli CO gazının CO2 gazına dönüştürülemeden yolcu kabininin hemen önünden sızmasına neden olur. Tüm bunların üstüne bir de aracın yolcu kabininde delik var ise zehirli CO gazları araç durağan ve motor da rölantideyken yolcu kabinine sızabilir ve yolcuların zehirlenmesine neden olabilir. Ayrıca böyle bir durumda klima ya da ısıtıcıyı çalıştırmak da gerekmez. Egzoz gazı doğrudan araç içine sızabilir.


Benzin motorlu araçlar için egzoz sistemi
Egzoz sisteminde katalitik konvertör öncesi değil de sonrasında delik varsa bu sefer büyük oranda filtrelenmiş ve CO2 (Karbon dioksit) gazına dönüştürülmüş gazlar delik olan yolcu kabinine sızabilir. Burada her insanın nefes alıp verirken O2 (Oksijen) alıp CO2 (Karbon Dioksit) verdiğini de hatırlatmadan geçmeyelim. Bazen bulunduğumuz ortam çok kalabalık olduğu zaman "İçeri çok havasız" diyerek cam açma ihtiyacı duyarız. İşte bunun esas nedeni ortamda O2 gazının azlığı ve CO2 gazının fazlalığından kaynaklanmaktadır. Yani bulunduğumuz ortamda zaten nefes alıp verirken sürekli olarak CO2 gazını da alıyoruz ancak tabi ki bir aracın saldığı CO2 gazı kadar abartı miktarda değil. Ne zamanki abartı bir miktarda CO2 solunursa o zaman Oksijen alınamadığından insan için ölüm tehlikesi belirebilir. Bu da ancak araç içine ciddi miktarda CO2 gazının sızmasıyla meydana gelebilir. Ayrıca bir miktar filtrelenmeden atmosfere salınan zehirli CO gazları da bu ölüm ihtimalinde etkendir.

Rölanti nedir? Motor rölantide ne kadar yakıt tüketir?

Egzoz gazı sonucu ölümlerin en fazla kaynaklandığı durum ise kapalı bir alanda uzun süre araç çalıştırılması nedeniyle gerçekleşmektedir. Araçtan atılan egzoz gazının ortama dolması ve sonumu için gerekli oksijen yerine CO2 gazı alınması nedeniyle Oksijensizlikten ve bir miktar da CO gazı alınması nedeniyle zehirlennme nedeniyle bu ölümler gerçekleşmektedir. A.B.D'de gerçekleşen bir vaka bu nedenle oldukça ilginçtir. Aracını kapalı otoparkına kapatan ve açık unutan araç sahibi, garajı eve bağlayan kapıyı da kapatmaz ve gece yatarlar. Rölantide çalışan aracın egzoz gazları evi doldurur ve yaşlı çift oksijensizlik ve zehirlenme nedeniyle hayatlarını kaybederler. Anlattığımız bu durum her yıl A.B.D'de gerçekleşiyor ve abartılı bir örnek bile olsa da çarpıcı olması nedeniyle anlatılması gerektiğini düşünüyoruz.


Bir diğer ihtimal ise yolcu kabininde sızıntı bile olmasa, havalandırma sistemindeki iç sirkülasyon düğmesinin dışarıdan hava alacak şekilde seçili olması sonucu egzoz gazının içeriye girmesidir. Araç hem rölantide çalışır hem de havalandırma sistemi bu şekilde seçili ise, ayrıca aracın çalıştığı ortam açık hava bile olsa egzoz gazları bu ortamdan kuytu olması nedeniyle uzaklaşmıyorsa, havalandırma sistemi içeriye bir miktar egzoz gazını alabilir. Bu da araç ne kadar mükemmel ve bakımlı olursa olsun içerisine CO2 ve CO gazlarının girmesine neden olabilir. Bu durum çok uzun süre gerçekleşirse de içeride bulunan yolcuların CO2 gazı nedeniyle Oksijensiz kalmasına ve CO gazı nedeniyle de zehirlenmesine neden olabilir ve ölümler gerçekleşebilir. Özellikle araçta uyuyan bir kişi var ise durumu fark edemez ve ilk önce baygınlık ardından da ölüm meydana gelebilir. Bu nedenle çalışan bir araçta uyuya kalmak, hele hele tek kişiyseniz oldukça tehlikelidir.


Sonuç olarak araç rölantideyken uzun süre motor çalıştırarak klima veya ısıtma kullanmak araç yeni veya eski olsun risklidir. Ancak egzoz sistemi iyi çalışmayan, kabinde delik olma ihtimali bulunan eski araçlar çok daha büyük risk altındadır. Bu arada çocukların ve yaşlıların bu tip durumlardan daha hızlı etkilendiğini belirtmeden geçemeyelim. Çocukların ciğerleri daha küçük olduğu ve daha sık nefes alıp verdikleri için, yaşlılarda ise solunum yolu ve ciğer yetmezliği nedeniyle bu tip kötü durumlar çok daha hızlı gerçekleşebilir.

Her şeye rağmen mecburiyet var ise; aracı rölantide çalıştırarak klima veya ısıtma sistemi çalıştırılacak ise; ve yolcu kabininde ve egzoz sisteminde kaçak olmadığı varsayılır ise aşağıdaki maddelere dikkat etmek kötü sonuçlar doğmasını engeller.
Motor çalışırken araçta uyumamak
Egzozun kar, kum, toprak, çamur veya benzeri bir şey ile tıkalı olmaması
Aracın bulunduğu konumun kuytu olmaması ve egzoz gazlarını uzaklaştırıcı bir etkiye sahip esen bir ortam olması
Havalandırmada taze hava modunun ara ara kullanılması
Araç içinde baş dönmesi, baş ağrısı ve mide bulanması gibi durumlar yaşanırsa mutlaka dışarı çıkılıp ilk iş olarak taze hava solunulması gerekir.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
34 AV 0020 COMING SOON!!
"Diğerleri otomobil satmak için yarışır, biz ise yarışmak için otomobil satarız."Enzo-Ferrari
"Ne zaman yolda bir Alfa Romeo görsem şapkamı çıkartıp onu selamlarım." Henry Ford

Sonery1

  • Membro
  • İleti: 129
    • Çevrimdışı
Ynt: Egzoz gazı zehirlenmesi
« #1 : 09 Ocak 2017, 22:39:49 »
Çok güzel bir yazı ve bilgi emeğinize sağlık.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

Alsift140

  • Membro
  • İleti: 266
    • Çevrimdışı
Ynt: Egzoz gazı zehirlenmesi
« #2 : 10 Ocak 2017, 13:00:02 »
Güzel bi yazı teşekkürler
Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

S.Asil

  • Membro
  • İleti: 98
    • Çevrimdışı
Ynt: Egzoz gazı zehirlenmesi
« #3 : 10 Ocak 2017, 14:39:41 »
Adana , Erzurum Arası Gidiş Dönüş Yaptığım Sırada Gece Öyle Bir Soğuk Olur Ki , Mecburen Aracı Çalıştırıp Uyuyorum.1-2 Saat Aralıklarla Alarm Kuruyorum, 1 Saat Çalışıp , 1-2 Saat Dinlendiriyorum , Tabi Bunu Petrol İstasyonunun Park Yerinde Yapıyorum. Hava Durumuna Çok Dikkat Edip , Rüzgar Yönü Ayarlıyorum. Mümkün Olduğunca Rüzgarı Burun Tarafına Alıp , Egzoz Sistemini Kontrol Edip Uyuyorum. Yazınızı Çok Beğendim , Benim Gibi Uzun Yola Gidenler İçin Aşırı Bilgilendirici Bir Yazı Olmuş Çok Teşekkürler.  :nazar: Rüzgar Yönü Önemli  :alfisti:
Alfa Romeo 156 SW mk2 (1)
Alfa Romeo 156 1.9JTD mk1.5 (2)

 

GoogleTagged



Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
19 Yanıt
2073 Gösterim
Son İleti 04 Nisan 2008, 13:52:03
Gönderen: n/a
42 Yanıt
3102 Gösterim
Son İleti 05 Temmuz 2013, 20:12:34
Gönderen: chao
2 Yanıt
573 Gösterim
Son İleti 21 Mayıs 2014, 07:20:23
Gönderen: Serkesh
4 Yanıt
767 Gösterim
Son İleti 11 Kasım 2016, 22:35:44
Gönderen: oLYmpOs
0 Yanıt
1768 Gösterim
Son İleti 13 Nisan 2017, 18:52:45
Gönderen: Alfista35

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal