Merhaba,
2011 model dizel Giulietta aracimda radyatör suyu eksiltme sorunu yaşıyorum. Bir akşam herhangi bir belirti göstermeden ve bariz bir sebep olmadan şunlar oldu:
- Marşı çevirdiğimde akü boşalmış gibi güçten düşerek motor çalışmadı. Bir süre sonra tekrar denedim motor çalıştı,
- Harekete geçtikten 5-6 dakika içinde egsozdan beyaz duman atmaya başladı. Zamanla duman miktarı arkadaki aracın görüşünü kapatacak kadar arttı,
- Motor harareti yükseldi. Durdum, bir süre bekledikten sonra radyatör suyunu kontrol ettim ve eksildiğini gördüm. Suyun renginde bir farklılık görmedim,
- Motor yağının renginde de sıradışı bir şey yoktu,
- Bu arada bu olay öncesinde, yazın 4.8l/100km civarı olan ortalama yakıt sarfiyatım 6l civarına cıkmıştı. Mevsim değişikliğine yormuştum. Ayrıca son dönemde motoru ilk çalıştırdığımda duymaya başladığım yüksek titreşim dikkatimi çekmeye başlamıştı.
Daha sonraki günlerde su seviyesini kontrol altında tutarak kısa mesafede kullanmaya devam ettim ve şunları gözlemledim:
- 6-8 Kullanımın birinde egsozda bir miktar su gördüm. Hiç birinde yağ görmedim,
- Bunların tamamında radyatör suyunda az ya da çok su eksilme gördüm,
- Arabanın altında ya da iç taban döşemesinde bir akıntı izine rastlamadım,
- Hararet normal seviyeye geldiğinde (90C) beyaz dumanın arttığını gördüm,
- Klimayı açtığımda dumanın azaldığını gördüm,
- 2 Bin devir üzerinde dumanın azaldığını gördüm - EGR çalışmasını okuduktan sonra bir kere buna dikkat etmiştim...
Servise gidip inceledik. Motor contası, silindir kapağı ya da EGR muhtemel sorunlar. Yılbaşı sonrasında detaylı inceleme ve onarımı için de sözleştik ama forumda buna benzer bir tecrübesi olan var mıdır?
EGR ve soğitucusu üzerine burada ve yabancı kaynaklarda benzer sorunlara denk geldim ama kendi durumumda bunlardaki gibi EGR etrafında su sızıntısına rastlamadığım için fikir almak istedim.
Şimdiden teşekkürler.
SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi