Alfisti Turkey
Alfisti Turkey

Gönderen Konu: Mitom Çalışmıyor  (Okunma sayısı 878 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ilkaycan

• Membro
Mitom Çalışmıyor
« : 24 Ocak 2025, 21:25:43 »
Selamlar, 1.4 qv mito aracım gün içerisinde aracımı aktif olarak kullandım hiç bir problem yoktu. Akşam bindim 5km kadar kullanıp stop ettim ve bir daha çalıştıramadım. Yol bilgisayarlarında sarı üçgen içerisinde ünlem işareti yandı. Ağır bakımları aküsü debriyaj sensörü sıfır. Daha önce başına gelen oldu mu? Veya bu arıza ışığının anlamını biliyor musunuz?
https://hizliresim.com/trhldja
Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

cemdogu

• Membro
Ynt: Mitom Çalışmıyor
« #1 : 24 Ocak 2025, 23:02:35 »
Bahsi geçen arıza ışığı, aracın herhangi bir probleminde (basiy-kompleks) yanabilecek genel bir ışık. Spesifik bir arızaya işaret etmez.

Aracınız marş alıyor, buna rağmen çalışmıyor mu?
Aracınız hiç marş almıyor, hiç tepki vermiyor mu?

Bu gibi problemlerde benim ilk yapacağım şey, aracı boşa alıp biraz ittirmek. Krank pozisyon sensörü arızalandığı takdirde, krank konumunu yanlış okuduğu için, aracınızın motorunu korumak maksadı ile çalışmayı engeller. Basitçe kirlenmiş, oksitlenmiş olabileceği için aracınızı biraz hareket ettirdiğiniz zaman kendine gelir ve sorun kalmadığını anlayıp, çalışmasına izin verir.

İkinci şüpheli her zaman akü ve marş tertibatı. Aracın aküsü eskiyse, havaların soğuması ile birlikte artık şarj tutmuyor olabilir. Bu durumda aracınız marşı zayıf alır, ateşleme yapamaz. Genellikle kontağı çevirince "Krrrrt" benzeri bir ses çıkartır. Aynı sorun şarj dinamosu sebebiyle de başa gelebilir, bu ekipmanın eskimesi, arızası durumunda akünüz yeterince şarj olamaz. Bunu aracı uygun şekilde takviye yaparak idrak etmek mümkün.

Alfa'larda Immobilizer sorunları görülebiliyor. Aracınızın anahtarı içerisinde, aracınıza kodlanan bir çip söz konusu. Anahtar yere düşünce bu çip kaybolabiliyor. Ya da zamanla arızalanabiliyor. Kontak çevresinde bu çipi algılamak için bir anten de bulunuyor, nadiren bu anten de arızalanabiliyor.

Bunlar yaygın, benim gözlemlediğim arızalar elbette. En net görüşü aracınızı bir OBD cihazına bağlayarak alırsınız. Ekranda uyarı çıktığına göre, arıza kaydı beynine kaydedilmiştir. Direkt okursunuz. Bizi de haberdar etmeyi unutmayınız. :)
2003 Alfa-Romeo 147 Distinctive 3dr.
2005 Citroen C2 1.4 HDI SX 3dr.
2004 BMW F650 GS TwinSpark
2022 Subaru Forester 2.0 E-Boxer Hybrid Sport
DBY Detailing - DOĞU GARAJ

ilkaycan

• Membro
« #2 : 24 Ocak 2025, 23:21:54 »
İlginiz için çok teşekkür ederim. Şuan için yakıt devre kesiciden şüpheleniyorum. Yarın onu resetlemeyi deneyeceğim. Eğer olmazsa dediğiniz gibi immobilizer olabilir çünkü araç hiç çevirmiyor. Elektrik vs var ama marş esnasında hiç tık sesi yok. Yine söylediğiniz gibi beyin arızayı kaydettiği için çok uğraşacağımı sanmıyorum. Yarın tekrar güncelleme yaparım. Teşekkürler.

stormvalley

• Membro
« #3 : 27 Ocak 2025, 10:34:57 »
Yedek anahtarınız varsa eğer onunla bir çalıştırmayı deneyin, eğer çalışır ise esas anahtar içerisindeki chip'ten sebep olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak yine de @cemdogu 'nun söylediği gibi OBD ile bağlanıp hata kodunu görmek kesin sonuca gitmekte en faydalı yol olacaktır.

ilkaycan

• Membro
« #4 : 27 Ocak 2025, 10:59:13 »
Denedim bir değişiklik olmadı. Basit bir obd2 bağladım, P0512 hatası verdi. Marş tetikleyici devresi hatası olduğunu öğrendik. Aracı elektrikçiye çektirdim marş motorunu, tetikleyicisini, kablolalarını ve şaselerini kontrol edecekler. Umarım basit bir sorundur daha önce ki araçlarımda hiç böyle bir şey yaşamamıştım. Sorun çözüldüğünde tekrar bilgilendirme sağlayacağım. Teşekkürler.

ilkaycan

• Membro
« #5 : 27 Ocak 2025, 18:11:19 »
Güncelleme!!!

Aracımın şanzıman kulağı iyice dağılmıştı ve ses yapıyordu. Bizim aracın şase kablosuda şanzıman kulağına bağlıymış. Kulak dağıldığı için fazla esneme yapıp kabloyu uzatmış ve bu yüzden temassızlık yapıyormuş. Ağır bakımı yaklaşık 1.5ay  600km önce kadar yaptırdım motor, şanzıman kulağı triger disk balata ön takım dahil herşeyi yaptırmıştım ama bu şase kablosu gözden kaçmış sanırım. Açmışken marş motorunun kömürlerinide yenilettim. Herşey olması gerektiği gibi şuan da  :haydi: :alfisti:

Gouki

• Amministratore
« #6 : 28 Ocak 2025, 00:45:47 »
Bununla geçmiş olsun.

GoogleTagged