0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
"Arkadan itiş" dersek bilgi paylaşımına doğru bir başlangıç yapmış oluruz
Yok abi hep yanlış kullansakta doğrusu arkadan çekiş. Traction = çekiş olduğu için itiş diye yazmak doğru bildiğimiz bir yanlış. Tapatalk
Bize ralli okulunda Volkan abinin ilk ogrettigi sey araclardaki agirlik dengesi olmustu. Bu ne demek, misal bir arac mukemmel agirlik dagilimina sahipse (50/50) dort tekerine de agirligini esit olarak paylastirir. Tabi bu hareketsiz duruyorsa ya da ivmesiz sekilde duz bir cizgide ilerliyorsa... Fakat isin icine yanal veya dogrusal ivme girerse isler degisir. Dogrusal ivme dedigimiz hizlanma ve frenleme. Hizlanma esnasinda agirlik merkezi arkaya kayar. Bu da aracin arkasinin yere basilmasini, onun havalanmasini saglar. Onden cekisli araclarda hele hele belli bir gucten sonra olusan kafa gezmesi bu yuzdendir. 250-300 hpden sonra genelde arkadan cekisin veya 4x4 sistemlerin kullanilmasi gerekir. Tam tersi olarak frenleme esnasinda ise agirlik one yigilir. Bu sefer de roller degisir, onden cekisli arac avantajli duruma gecer. Onden cekisli arac kullanmak bu yuzden daha kolaydir. Yanal ivmede ise isler biraz daha karisir ama burda ona girmeyecegim, o ayri bir konu...Cekisi arttirmak icin yapilmasi gereken en basit uygulama suspansiyonu sertlestirmek ve araci alcaltmaktir. Bu agirlik transferini oldukca kisitlar. Ondan sonra yapilacak is lastiklerin genisligini arttirmak veya hamurunu degistirmek. Tabi burda artacak surtunme gucunun yol tutusunu arttirirken performansi da negatif etkileyebilecegini unutmamak gerek. Motor gucu en yuksek arac her zaman en hizli arac anlamina gelmez. Bu gucun ne kadarini asfalta ilettigi onemlidir. Tabi asfalta ilettigi gucun ne kadarlik bir agirligi tasidigi... Guc aktarimi krank saftindan baslar, sanzimani gectikten sonra ana saft, difransiyel ve aks yolunu izleyerek tekerlere ulasir. Her saydigim durakta gucun bir kismi kaybedilir. Tekerleklerde ise lastigin yaninda taktiginiz jant cok cok onemlidir. Bizim milletimiz sadece goruntusune bakarak jant secer, sonrada yollarda telef olur. Misal Daha onceki bravomdan biliyorum, opsiyonel orjinal 18 jantlarinin teki tartida olculdugunde 28 kilo geliyordu. Benim taktigim 18 konig ulw'nin ise teki sadece 9.8 kilo idi... Bu resmen ayak bileklerinize agirlik baglayip kosmaya calismaya benzer.Yazmaya calistigim kadariyla bu konu oyle cok basit bir konu degil, kafayi yorup enine boyuna dusunmek gerek. Ben elimden geldigince genel yazmaya calistim umarim uzun olmamistir
Güzel paylaşım. Yanal ivme ve ağırlık transferi konusunda da müsait olduğunda girsen fena olmaz. Belki ayrıca bir başlıkta.
Önden çekişli arabadaki gücü kalkis esnasinda patinaja düşürmeden nasil yere aktaririz peki? Bu konuda en iyi @Fatihob bilgi paylasiminda bulunmus ama teknik olarak baska fikiri olan var mi?
ilave olarak...Kule gergisi.... ucuz, etkili şasi uzerindeki esnemeyi azaltir ve destekler.
Yanlış bilmiyorsam kule gergisi virajlarda işe yarıyor. Kalkış anında etkisi olmaz diye düşünüyorum. Tapatalk
ayrıyeten kenarda köşede 20 bin liranız varsa cillop bir 75 de sokabilirsiniz garaja,yarısını arabaya verir,yarısınıda ufaktan veya bir defada orjinal güzelliğe getirmek için harcarsınız,oldu nurtopu gibi 146 bg + kilit diff + 50-50 ağırlık v.s v.s ,hemide alfa
Ki, 75te de kullanılmış alfetta transaxle bahsi geçen 50/50 dağılımı ve denge konusuda virajlarda vs. bmwnin içinden geçer, güven verir. Üstüne üstlük bide safkan alfa sahibi olunur, öyle fiat kırması düşük maliyet adı alfa da değil.
@blackgear kalemine sağlık