Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Sıkıştırma Oranı ve Turbo Basıncı Dönüşümü

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bussone

Statik sıkıştırma oranının ve turbo basıncının motor gücü üzerine etkisi üzerine aşağıdaki pratik tabloları hazırlamaya çalıştım. Ilginizi çekeceğini umarım. Turbo basıncı tablosunda turbo verimliliğini %75 kabul ettim. Bu dönüşüm katsayıları ile elde edilen motor güçlerinin yaklaşık sonuçlar vereceğini hatırlatmak isterim.

Register or Login" border=0>

Register or Login" border=0>

Örnek:

Sıkıştırma oranı 10:0, motor gücü 150hp olan 2.0 TS 16V atmosferik motorun 0.5bar turbo basıncı altında elde edeceğimiz yeni motor gücünü hesaplayalım:

Önce turbo basıncını kompanse etmek için sıkıştırma oranını %20 civarında azaltalım, yeni sıkıştırma oranımız 8.0:1 olacak, tablodan bu yeni sıkıştırma oranı için dönüşüm faktörünü 0.937 elde ediyoruz. Bu durumda motor gücü:

P(CR)=0.937x150=141hp

Atmosferik (0.00bar) motordan 0.5 bar turbo uygulamasına geçiş için dönüşüm faktörü ise ikinci tablodan 1.38 elde edilir. bu durumda turbo uygulaması sonucunda:

P(FI)=1.38x141=195hp elde edilir.

Başka örnek olarak GTV'de kullanılan 2.0 V6 TB motora (201hp) bakalım
Atmosferik durumda (Alfa 90'da bulunmakta) 130hp, SO=10.0:1
SO=8.0:1 ve 0.9 bar turbo basıncı sonucunda motor gücü tahminimiz
P=0.937x130x1.68=205 hp
Dr.Ingegnere Bussone

ATA

Yani ben atmosferik olarak 10.5:1 sıkıştırmamı 12.0:1 yapsam, 120hp'de 4Hp alacağım? Çok büyük bir riskle ne kadar az hp alınıyormuş.
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

bussone

Evet sadece sıkıştırma ile çok ciddi bir kazanç gelmiyor, bunun yanında yüksek sıkıştırma altında detonasyonu engellemek için yüksek oktanlı yakıt da gerekiyor.
Dr.Ingegnere Bussone

ATA

Ben sıkıştırma artınca, torkla beraber gücünde belli bir miktar artacağını zannediyordum. Bunu sayenizde öğrendiğim çok iyi oldu. Gerçekten paylaşımınız için teşekkür ederim.
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Tuncay Nergis

Bu tabloyu turbolu araçların eğer atmosferik halde olsalar güçlerinin ne kadar olacağını hesaplamak için de kullanabiliriz değil mi? Tabii turbo verimliliğinin %75 olduğunu kabul edersek biz de.

bussone

quote:
Bu tabloyu turbolu araçların eğer atmosferik halde olsalar güçlerinin ne kadar olacağını hesaplamak için de kullanabiliriz değil mi? Tabii turbo verimliliğinin %75 olduğunu kabul edersek biz de.

Evet işlemi testen yaparak turbo uygulanmış motora temel olarak kullanılan atmosferik halinin gücü bulunabilir. Sadece işlem sırasında turbo basıncının getirisinden geri dönüldükten sonra bir de atmosferik motora turbo uygulandığında detonasyon ve erken ateşlenme risklerini azaltmak için statik sıkıştırma oranının azaltıldığını da dikkate almak gerekli. Yani turbo için ilgili katsayıya bölüp, sıkıştırma oranı için çarpmak gerekiyor.

2.0 V6 turbo motorun atmosferik durumdaki motor gücünü örnek olarak tahmin etmeye çalışalım:

0.9bar turbo basıncı ve SO.=8.0:1 için P(tb)=201 hp. Buradan bu motorun atmosferik durumda ve SO.=10.0:1 için motor gücü yaklaşık olarak:

P(atm.)=201/1.68x1.068=128hp (bu motorun atmosferik durumda belirtilen gücü 130hp, yeterli derecede bir yaklaşımda bulunulabiliyor)

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Dr.Ingegnere Bussone

Tuncay Nergis

quote:

quote:

Evet işlemi testen yaparak turbo uygulanmış motora temel olarak kullanılan atmosferik halinin gücü bulunabilir. Sadece işlem sırasında turbo basıncının getirisinden geri dönüldükten sonra bir de atmosferik motora turbo uygulandığında detonasyon ve erken ateşlenme risklerini azaltmak için statik sıkıştırma oranının azaltıldığını da dikkate almak gerekli. Yani turbo için ilgili katsayıya bölüp, sıkıştırma oranı için çarpmak gerekiyor.

2.0 V6 turbo motorun atmosferik durumdaki motor gücünü örnek olarak tahmin etmeye çalışalım:

0.9bar turbo basıncı ve SO.=8.0:1 için P(tb)=201 hp. Buradan bu motorun atmosferik durumda ve SO.=10.0:1 için motor gücü yaklaşık olarak:

P(atm.)=201/1.68x1.068=128hp (bu motorun atmosferik durumda belirtilen gücü 130hp, yeterli derecede bir yaklaşımda bulunulabiliyor)

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Evet, tabii sıkıştırma oranını da hesap edince yaklaşık bir değer bulunabiliyor olmalı. Bu konu bir çok araç hakkında merakımın giderilmesi açısından iyi oldu :)

Şu VW FSI motorlarındaki supercharger meselesi var. Çok merak ediyorum onları. Mesela 1.4 FSI Scirocco atmosferik motora sahip olsa ne kadar güç üretirdi..

bussone

Çok emin olmamakla birlikte FSI, VW'in Direct Injection uyguladığı motorları için kullandığı kısaltma.

Atmosferik olup 1390cc iki FSI motor bulunuyor, bu iki motorun da borexstroke değerleri aynı (76.50 mm × 75.60 mm), sıkıştırma oranları aynı 12.0:1, direct injection var, 2003 yılı 1.4 FSI 88hp, 2004 yılı 1.4i FSI 113hp. "i" olunca ne oluyor açıkçası bilmiyorum ama 25hp fark var.

Scirocco'da kullanılan sistemde galiba bir supercharger ve bir turbocharger beraber bulunuyor. 10.0:1 SO ile elde edilen güç 158hp.

Senaryo olarak 1.4i atm. motoru temel olarak kullansak, SO.'nı 12 den 10'a indirip bir de genel geçer 0.6 bar charge uygulasak:

P=113x0.954x1.45=156hp elde ediliyor zaten
Dr.Ingegnere Bussone

147BLACK

Scirocco'dakiler FSI (atmosferik) değil TSI motor (turbo artı charger) değil mi?
1.4 TSI olanlar sonradan çıkan performans odaklı olanlar. 1.4 FSI (atmosferik) olanlar da 1.4 Polo'dakiler olabilir. Gerçi 1.4 FSI yok diye biliyorum. Polo'dakiler 1.6 8V 102 hp olan Golf motorunun 1.4 versiyonu.Bu 1.6 8 V hp 102 hp senelerdir Golf ve Bora'da kullanılan klasik motor LPG ile çok uyumlu...
FSI ve TSI motorlara ise LPG takılamıyor...
Hatırladıklarım bunlar. Yukarıda galiba FSI ve TSI motor birbirine karışmış.
please teach me how to dream
I long to be more than a machine

Tuncay Nergis

Evet ben sorarken yanlış sormuşum karıştırarak.

VW motorlara pek aşina olmadığımdan kısaltmaları yanlış yazmışım. FSI (atmosferik) olanı değil, TSI'yi kastetmiştim sorarken. Utku beyin cevabı beklediğim cevaptı yani. Karışıklık için özür dilerim.

Peki o zaman, hem charger hem turbo için düşük değil mi o motorların sağladığı hp değerleri? Ben öyle diye duymuştum.

bussone

quote:
Peki o zaman, hem charger hem turbo için düşük değil mi o motorların sağladığı hp değerleri? Ben öyle diye duymuştum.

Yine turbocharger+supercharger VW'beraver uygulama sebebini sadece tahmin ediyorum. Tahminen turbo gecikmesini engellemek için yapılıyordur. Supercharger direkt olarak motordan tahrikli olduğundan alt devirlerde devrededir, sonra egzoz akışı turbonun yeterli basıncı oluşturabilmesi ile turbo basıncı supercharger basıncının üzerine ekleniyordur.

Sonuçta toplam charge basıncı motorun uzun ömürlü olarak kaldırabileceği değerlerde olması gerektiğinden turbo+supercharger da kullanılsa çift turbo da kullanılsa elde edilen güç charge basıncı ve temel olarak kullanılan motorun charge basınç limiti ile sınırlı.
Dr.Ingegnere Bussone

Alfadanadam

quote:

Scirocco'dakiler FSI (atmosferik) değil TSI motor (turbo artı charger) değil mi?
1.4 TSI olanlar sonradan çıkan performans odaklı olanlar. 1.4 FSI (atmosferik) olanlar da 1.4 Polo'dakiler olabilir. Gerçi 1.4 FSI yok diye biliyorum. Polo'dakiler 1.6 8V 102 hp olan Golf motorunun 1.4 versiyonu.Bu 1.6 8 V hp 102 hp senelerdir Golf ve Bora'da kullanılan klasik motor LPG ile çok uyumlu...
FSI ve TSI motorlara ise LPG takılamıyor...
Hatırladıklarım bunlar. Yukarıda galiba FSI ve TSI motor birbirine karışmış.

TSI motorlara bir süredir LPG takılabiliyor. Vialle firması lpg'yi sıvı olarak enjekte ediyor motora. Aynı şekilde Prins bir süre sonra Direct Liqui Max isimli kitini piyasaya sürecek. Bu kitler bildiğim kadarıyla henüz ALfa'nın JTS motorlarını desteklemiyor ancak gelecekte farklı marka araçlardaki direk enjeksiyonlu motorlara da lpg takılabileceği düşünülebilir.