arkadaşlar merhaba. aracım 159 jtdm. km: 230.000
uzun süredir çözemediğimiz bir sorun var. semptomlar çok net ama çözüm bulamadık özel serviste. en son olarak yetkili servise götüreceğim sanırım ama götürmeden sizlere danışmak istedim.
Aracım izmirde. Havalar çok çok soguk değil. 10-15 derece arasında. araç yazın her zaman tek marşta çalışır. hatta yazın uzun süre binmesem bile (mesela 1 haftadan sonra) gene tek marşta çalışır.
Şuan ise (ki her kış böyleydi), mesela 1 gün aracı kullanmadım, ertesi sabah gidip marşa basınca araç imkanı yok çalışmıyor. Ancak 4-5 uzun marştan sonra çalışıyor. Ama çalıştığı an stop ediyorum yani diyelim zorla çalıştırdım, çalışmaya başladığı an bilerek stop ediyorum tekrar zorlanacak mı diye ama tekrar marşa basınca bu defa direk olarak çalışıyor. Hiç zorlanmıyor. 1 kere çalışsın yetiyor yani. sadece soğuktaki ilk çalışması problemli. neleri denedik olmadı size yazayım.
1- ısıtma bujileri, ısıtma bujisi rölesi falan hepsi değişti. hatta ısıtma bujilerinin çalıştığından emin olmak için hem soketlerine voltaj geliyormu diye baktım o da yetmedi söktum 4 ünü de, kontağı açıp kızmalarını (alev gibi oluyor) gözümle gördüm.
2- aküyü 70 amperlik alfanın da tercih ettiği exide marka akü ile değiştirdim.
3- marş motorunu revize ettirdim.
4. mazot filtresi değişti
5- eskiden kontağı 4-5 kere aç kapa yapıp sonrasında marşa basınca daha kolay çalşırdı. bu da bana yakıt hortumlarında kaçak var diye düşündürürdü ancak şimdi o da yemiyor. yani ne yapsam gene zor çalışıyor. ayrıca yakıt hortumlarında kaçak olsa yazın 1 hafta araç yattıktan sonra da zor çalışırdı diye düşünüyorum. yazın dediğim gibi her daim direk çalışıyor.
soğuk hava ile ilgili bir problemim var belliki ama semptomlar o kadar enteresanki; yaz zamanı hep tek marşta çalışması ve ısıtma bujilerimde problem olmadığından emin olmam birçok arıza sebebini eletiyor. soğuğun etkilediği ama ikinci marşta etkileyemediği, sıcak havanın (yaz hava şartlarının) bu problemi kendiliğinden çözdüğü enteresan bir problem var. acaba diyorum mazot kristalleşiyor mu ama dediğim hava zaten 2-3 derecenin altına imkanı yok düşmüyor.
aklınıza mantıklı gelen veya emin olmasanız da duyduğunuz ne varsa paylaşırsın çok sevinirim. sizden tek ricam varsa cevabınızda aracın yazın her daim çalıştığını ve ısıtma bujilerinin de çalıştığını göz önünde bulundurmanız.
teşekkurler.