Alfisti Turkey
Alfisti Turkey

Gönderen Konu: soğukta tek marşta çalışmama-çok zor çalışma  (Okunma sayısı 2998 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

baronet

• Membro
soğukta tek marşta çalışmama-çok zor çalışma
« : 10 Aralık 2018, 14:48:32 »
arkadaşlar merhaba. aracım 159 jtdm. km: 230.000

uzun süredir çözemediğimiz bir sorun var. semptomlar çok net ama çözüm bulamadık özel serviste. en son olarak yetkili servise götüreceğim sanırım ama götürmeden sizlere danışmak istedim.

Aracım izmirde. Havalar çok çok soguk değil. 10-15 derece arasında. araç yazın her zaman tek marşta çalışır. hatta yazın uzun süre binmesem bile (mesela 1 haftadan sonra) gene tek marşta çalışır.

Şuan ise (ki her kış böyleydi), mesela 1 gün aracı kullanmadım, ertesi sabah gidip marşa basınca araç imkanı yok çalışmıyor. Ancak 4-5 uzun marştan sonra çalışıyor. Ama çalıştığı an stop ediyorum yani diyelim zorla çalıştırdım, çalışmaya başladığı an bilerek stop ediyorum tekrar zorlanacak mı diye ama tekrar marşa basınca bu defa direk olarak çalışıyor. Hiç zorlanmıyor. 1 kere çalışsın yetiyor yani. sadece soğuktaki ilk çalışması problemli. neleri denedik olmadı size yazayım.

1- ısıtma bujileri, ısıtma bujisi rölesi falan hepsi değişti. hatta ısıtma bujilerinin çalıştığından emin olmak için hem soketlerine voltaj geliyormu diye baktım o da yetmedi söktum 4 ünü de, kontağı açıp kızmalarını (alev gibi oluyor) gözümle gördüm.

2- aküyü 70 amperlik alfanın da tercih ettiği exide marka akü ile değiştirdim.

3- marş motorunu revize ettirdim.

4. mazot filtresi değişti

5- eskiden kontağı 4-5 kere aç kapa yapıp sonrasında marşa basınca daha kolay çalşırdı. bu da bana yakıt hortumlarında kaçak var diye düşündürürdü ancak şimdi o da yemiyor. yani ne yapsam gene zor çalışıyor. ayrıca yakıt hortumlarında kaçak olsa yazın 1 hafta araç yattıktan sonra da zor çalışırdı diye düşünüyorum. yazın dediğim gibi her daim direk çalışıyor.

soğuk hava ile ilgili bir problemim var belliki ama semptomlar o kadar enteresanki; yaz zamanı hep tek marşta çalışması ve ısıtma bujilerimde problem olmadığından emin olmam birçok arıza sebebini eletiyor. soğuğun etkilediği ama ikinci marşta etkileyemediği, sıcak havanın (yaz hava şartlarının) bu problemi kendiliğinden çözdüğü enteresan bir problem var. acaba diyorum mazot kristalleşiyor mu ama dediğim hava zaten 2-3 derecenin altına imkanı yok düşmüyor. 

aklınıza mantıklı gelen veya emin olmasanız da duyduğunuz ne varsa paylaşırsın çok sevinirim. sizden tek ricam varsa cevabınızda aracın yazın her daim çalıştığını ve ısıtma bujilerinin de çalıştığını göz önünde bulundurmanız.

teşekkurler.
Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

radar54

• Membro
Konuyu hortlatalım;

Bizim Rosso 1 hafta kapalıda kalıyor 1 hafta çalışıyor. Yukarıdaki durum son 1 aydır benimde başıma geliyor ancak tek farkla.
Marş basma yok tık-tık yapıyor kalıyor. Ancak marşa basmaya devam edersem bir vınnnnlama sesi geliyor.
10-15 dakika sonra tekrar denersem tek marşta çalışıyor. Eşimin fiesta 3 hafta yatsa bile tek marşta çalışıyor.(benzinli)

Daha önce dizel kullanmadığımdan soruyorum pompa, kızdırma bujisi vs bu tip parçalar uzun süreli yatıştan sonra kendisine gelene kadar marş açık belli bi süre beklemeli miyim? Marş motoru, akü vs direk eliyorum çünkü sonrasında sorunsuz çalışıyor.
Var mı fikri olan  :haydi: 
2004_156 1.6 TS Progression 2015-2018

2008_147 1.6 TS Collezione 2018-2019

2004_156 2.0 TS Distincive Selespeed 2019-2023

2006_159 1.9 JTD Distincive Manuel 2023-

stormvalley

• Membro
Dizel araçlarda eğer ısıtma bujileri eski ise hiç beklemeden yapılan ilk marşta bu durum yaşanabilir.
Kaldı ki Otto ya da Dizel herhangi bir motorda hiç beklemeksizin marş yapmak !bence! doğru değil.
Fonksiyon testleri tamamlanmalı ve ısıtma bujisi gibi parçalara ön ısıtma için zaman tanınmalı.

Bahsettiğiniz durum eğer sıcak havalarda da yaşanıyorsa bu durumda yüksek basınç pompası topa girer ki hiç istemeyiz :)

radar54

• Membro
Dizel araçlarda eğer ısıtma bujileri eski ise hiç beklemeden yapılan ilk marşta bu durum yaşanabilir.
Kaldı ki Otto ya da Dizel herhangi bir motorda hiç beklemeksizin marş yapmak !bence! doğru değil.
Fonksiyon testleri tamamlanmalı ve ısıtma bujisi gibi parçalara ön ısıtma için zaman tanınmalı.

Bahsettiğiniz durum eğer sıcak havalarda da yaşanıyorsa bu durumda yüksek basınç pompası topa girer ki hiç istemeyiz :)

Hiç beklemeden marş basmak benim de adetim değildir. Bütün lambalar söner çalıştır komutu gelir öyle marşa basarım.
Kışın yaptı ancak Aydında çok fazla soğuk olmuyor ki bu haftalar 30 derecede geziyoruz. 1 haftalık bekleme periyodundan sonra oluyor. Her beklemeden sonra değil 3-5 hafta da bir tekrarladı. Pompa basınçlandıramadığı için mi yapıyor diyorsunuz? Peki o zaman bir süre bekledikten sonra neden çalışıyor?  :-X

stormvalley

• Membro
Bu yaptığım tamamen tahmin : )
Muhtemelen ilk marşta yakıtı dolduruyor ve ikincisinde yakıt raya geldiği için ateşlemeyi yapıyor.
Bir süre, bir boş bir dolu marş yapıp deneyin eğer tekrar yaşamazsanız bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Yine de söylediğim gibi tamamen tahmin üzerinden ilerliyorum.
Geç çalışmanın pek çok başka nedeni olabilir ve doğru bir tetkik yapmak şarttır.

radar54

• Membro
Bu yaptığım tamamen tahmin : )
Muhtemelen ilk marşta yakıtı dolduruyor ve ikincisinde yakıt raya geldiği için ateşlemeyi yapıyor.
Bir süre, bir boş bir dolu marş yapıp deneyin eğer tekrar yaşamazsanız bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Yine de söylediğim gibi tamamen tahmin üzerinden ilerliyorum.
Geç çalışmanın pek çok başka nedeni olabilir ve doğru bir tetkik yapmak şarttır.

Peki yakıt doldurmamış olsa bile marş motorunun dönmesi gerekmez mi? Basınçlı yakıt yok diye marş motorunun dönememesi normal midir?

halil

• Membro
marş motoruna da baktırın.
cehennemde ateş yoktur.her insan kendi  ateşini bu dünyadan götürür.P.S.A

Pervasiz_7

• Membro
Yabancı forumlarda yakıt geri kaçtığı için pompaya gelmesi zaman alıyor diyorlar. Depodan mazot filtresine gelen hortuma çekvalf takarak bu problemi çözenler olmuş. Videoları var youtube'de. Denenebilir düşük maliyetli ve "kendin yap" bir çözüm.

Akü zayıfsa (zayıf dediğim normal bir araçta uzun süre kullanılabilecek ama 159 için yeterli olmayan bir akü) sorun çıkartır. Hatta akü belli bir değerin altındaysa 159 marş motorunu döndürmeye bile tenezzül etmiyor ki normal bir araç o değerde aküyle çalışır yani  :)

Mazot pompası olsa boğulma, tekleme, rolanti dengesizliği, çekiş düşüklüğü gibi problemlerden en az biri daha olurdu diye düşünüyorum.

Hararet müşüründen olabileceğini söyleyenler var aşağıda linkini koydum ispanyolca bir video var yukarıda yazdığım çekvalf dahil her çözümü denemiş ama olmamış en son hararet müşürünü değiştirmiş ve sorun çözülmüş. Otomatik çevir ile türkçe altyazılı izleyebilirsiniz ;

https://www.youtube.com/watch?v=8cBmDAIXEZE
Seyahat etmenin keyfi, varış noktasından daha önemlidir.
-Soichiro Honda

radar54

• Membro
Akü Varta 74lük ve şarj durumu vs iyi yük altında ölçümde yaptık sorun yok.
Bu sabah malum şüpheli kendini belli etti @halil  dediğiniz gibi marş motoruna baktırıcam.
Sabah zor çalıştı ve oğlanın kreşinin önünde tekrar çalıştırırken kaçırma yaptı. Ne hikmetse sanki bir yere denk geliyor hemen çalışıyor bir yere denk geliyor dönmek için zorlanıyor ve hatta tık tık hiç dönmüyor.
Bakım zamanım geldi beni götür diyor anlaşılan  :haydi:

radar54

• Membro
Marş motoru diyotve komurleri degisti .5 saniyede çalışıyoruz çok şükür  :haydi:

GoogleTagged