Alfisti Turkey
Alfisti Turkey

Gönderen Konu: 4C Sürüş İzlenimlerim..  (Okunma sayısı 1396 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mustuaaa

  • Membro
  • İleti: 125
    • Çevrimdışı
4C Sürüş İzlenimlerim..
« : 18 Ağustos 2016, 23:52:28 »
Sevgili Alfistiturkey ailesi.. Hepinize tekrardan selam ve saygılarımı sunarım..
Malumunuz ben biraz vefasızım, çok giremiyorum, brera ile de ayrıldık ama zannetmeyin ki sizleri unuttum.. 4C yi bahane ederek dönüşü gerçekleştiriyorum.
Uzun uzun bol bol anlatacağım şimdiden affınıza sığınıyorum fazla yazdıysam .

Geçen hafta aldığım bir telefon üzerine 4C ile izmit körfez pistinde 18 ağustos tarihine randevulaştık. 4C nin körfez pistine çok yakışacağını ve gerçek karakterini yansıtacağına adım gibi emindim.
Sabah erkenden yollara düşüp körfez pistine gelince 4C yi bir anda karşımda buldum.




İlk olarak bu araba çok güzel görünüyor.. her açıdan çok güzel.. Sinirli, agresif, küçük ve alabildiğine parlak kırmızı.. O kadar küçük ki artık standart ölçüler olarak sayabileceğimiz 235 taban arka lastikler kocaman duruyor. Testlerde söylendiği gibi biraz fazla geniş. Ama gerçekten çok farklı duruyor dışarıdan. Hele uzaktan gelmesini seyretmek çok güzel.




Kapıyı açınca hemen bir sürü karbon fiber ile karşılaşıyorsunuz. Detaylar çok güzel. İç kapı tutacakları deri ve çok şık. İç kapı açma kolları ise hafif ve basit. Basit derken biraz kalitesiz. Hafif ama başka bir malzeme kullanılsaydı keşke.

Bu arabalarda inip binme konusu hep bir endişe olmuştur çoğu insan için. Hele benim gibi biraz (!) iri olunca Karşılaştırma olarak şöyle söyleyeyim. Audi TT'den daha zor ama BMW i8 e göre 100 kat daha kolay. Tek hamlede rahatça oturuluyor 4c nin mükemmel koltuklarına.  Koltuklar mükemmel çünkü hem sırt ağrısı falan vermiyor hem de müthiş bir destek sunuyor. Oturma kısmı tamam da pedal box biraz sağda ve ayak dayama yeri biraz rahatsız.  Arabadan inip pedal detayına bakınca çok güzel gözüküyor ama biraz alışmak lazım.

Direksiyon hislerini zaten uzun uzun anlatacağım ama ele oturması, büyüklüğü mükemmel. Sinyal kollarındaki malzeme yine basit.. Gerçekten biraz daha özel hissettirmesini beklerdim. Zannetmeyin ki kötülemek için söylüyorum, malzemenin basit olması hafifliği getirir ki bu gayet iyi birşey. Arabaya binerken gerçekten üzüldüm çünkü 4c yi yaklaşık 12% daha ağır yapacaktım :D 




Bir de göstergeler çok karışık.Devir saati rahat seçiliyor tamam da geri kalan herşey biraz dağınık. Onun dışında sürücü odaklı bir kokpit var. Herşey yerli yerinde ve tam bir ferrari 458 italia gibi olması istenmiş. 4 tane vites butonu var. Biraz garip, biraz gereksiz. Süpersporlar gibi direksiyon üzerindeki kulakçıkları aynı anda çekince boşa almıyor. Mutlaka o tuşa basmanız lazım. Direksiyon üzerinden + yı çekince birinci vitese geçiyor ama aynı işi yapan bir tuş daha var.

Tam sırtımda duran motorun sesini duymamla gülümsemem bir oldu. Hiç uzatmayacağım; dışarıdan gelen egzos sesi F430 daki sesin aynısı. Hİç farkı yok. Herkes sese bayıldı, hayran kaldı. İçeriden ne kadar güzel duyuyorsanız dışarıdan duyulan ses 10 kat daha güzel.

Sesten daha etkileyici birşey varsa o da hızlanması. Daha ne oluyoruz demeden 4C düzlüğü bitirmişti. Motorun tepkileri gerçekten çok iyi ve müthiş bir çekişi var. Tekerlere aktarılan güç hiç kaybolmuyor. Turbo bir araç gibi değil sanki.. O kadar çabuk ve düzgün bir devirlenmesi var. Hem dinamik hem de race modunda çok etkileyici. Race modunda devir arttıkça devir göstergesinin renkten renge girmesi hem kullanışlı hem de görsel olarak çok güzel :) Körfez pisti biliyorsunuz ki çok da uzun bir pist değil; düzlükler de çok uzun değil. O yüzden çok yüksek süratlere ulaşmak pek de mümkün değil. Rahatlıkla söyleyebilirim ki ara hızlanmalardan gördüğüm kadarıyla 4C büyüklerine epey korku salacak güçte bir otomobil. Ama 4C nin keyfi maksimum süratle görülecek birşey değil



Şimdi asıl konuya gelirsek. Bu hafiflik 4C yi çok özel kılan bir özelliği. Hangi arabaya go-kart benzetmesi yapılıyorsa,4C bu tezi çürütür. En ufak direksiyon tepkisi ile her türlü yönlendirme yapılıyor. Gaz tepkileriniz ne kadar acımasızca olursa olsun direksiyona ufak bir komut verince herşey istediğiniz gibi gidiyor. Teknik konulardan çok yaşattığı hisler ile özel olduğunu gösteriyor 4C. Körfez pistindeki şikanlardan mermi gibi çıkıyoruz. Geniş virajların çıkışları ise inanılmaz keyifli. 4C ile yaptıklarımın yarısını bir ferrari veya bir 911 ile yapsaydım şu an size körfezin derinliklerinden sesleniyordum. 4C o kadar dengeli o kadar yol tutmayı seven bir otomobil. Virajlarıa giriş ve virajlardan çıkış süratleri gerçekten çok etkileyici.

Ufak bir not. Körfez pisti biraz daha basitleştirilmiş ve bazı bölümlerde asfaltı yenilenmiş. Sadece kerbler aşırı bakımsız ve bazıları biraz fazla yüksek.

 4C yi çizgiden çıkarmak için çok aşırı şeyler yapmak lazım. Tabi ki çok iyi olmayan pilotajım ve 4C 'nin limitlerine kafa tutan karakterim nedeniyle 3. viraj çıkışında 4C arkasını bırakıverdi. :D Dışardan gözlemleyenlere göre ben epey kaymışım ama o kadar kolay kontrol ediliyor ki tekrar düzeltmeye veya panik yapmaya hiç gerek yok. Ve 4C kontrolünü bulunca aynı istek ile hızlanmaya devam ediyor. Hiçbirşey olmamış gibi gücünü yere vermeye devam ediyor.



Şikan girişlerinde frenleri yeteri kadar test etme imkanı buldum. Hafifliği sayesinde zaten gayet kolay duruyor ama önemli olan fren esnasında da yönlendirme yapmak zorunda kalırsanız 4C dengesini bozmadan buna imkan sağlıyor. Bu noktada bir ufak problem var. Vitesleri istediğiniz gibi küçültemiyorsunuz fren sırasında. 4C isterse küçülüyor vitesler. Arka arkaya 3,4 defa kulakcıklara dokunmama rağmen değişmedi. Bu kadar sürücü odaklı bir otomobilde bunun olmaması sürüş keyfi açısından bence en büyük sorun. Bunun dışında vites geçişleri gayet etkileyici ve tam istenilen sertlikte. Ayrıca vites geçişlerinde o şahane egzos sesinin arasından turbonun çıkardığı komik sesleri de gayet rahat duyabiliyorsunuz

4C ile geçirdiğim kısa süre sonunda paylaştığım kusurların hiç ama hiç önemli olmadığını farkettim. Bagajı ancak bir tane spor çantası alır. Günlük kullanım için ise fazla geniş ve fazla sert. Ve gerçekten bunların hiçbir önemi yok çünkü Yaptığı şeyleri o kadar iyi yapıyor ki beğenmemek hayran kalmamak mümkün değil. Lotus elise her ne kadar karakter olarak benzese de Türkiye'de lotus almanın hiçbir mantığı yok. 4C varken gerek de yok zaten :D.. Ben Porsche Cayman'ı çok sevmeme ve çok övmeme rağmen keyif ve hissiyat olarak 4C nin yanına bile yaklaşamaz. 4C çok iyi araçları çok basit gösterebilme özelliğine sahip. Ve en başa geri dönersek, bütün rakiplerine göre çok farklı duran çok güzel gözüken bir otomobil.

4C nin önemli olan kusuru ise fiyatı. Aksesuarları ve plaka masrafı ile 430 bin TL lere geliyor türkiyeye gelen araçlar..
4C günlük bir spor otomobil olmayacak ( gerçi bu tezimi çürüten 4C kullanıcıları varmış) ve ilk yağmur düşünce muhtemelen garaja girecek. Kışın kullanmayı unutun zaten. Hele bir de pist günleri ile işiniz yoksa gerçekten çok da iyi bir alternatif değil.
Ama performans ve sürüş keyfi ile süpersporların hepsine kafa tutabilecek bir otomobil. Hem de birçoğundan çok daha uygun fiyatlara. Şahsi görüşüm çok güzel bir haftasonu otomobili olacağı yönünde. Ama bu fiyatlarda porsche ve ferrari gibi markaların da çok özel otomobillerini bulmak mümkün

 :alfisti:





« Son Düzenleme: 18 Ağustos 2016, 23:57:48 Gönderen: Mustuaaa »
well.. it goes like brrr

octinum

  • Moderatore
  • İleti: 1.444
    • Çevrimdışı
Ynt: 4C Sürüş İzlenimlerim..
« #1 : 19 Ağustos 2016, 00:05:53 »
Elinize pedalınıza sağlık. :) Fotoğrafların büyük hali yok mu yoksa ben mi göremedim?

Alfa fikrine henüz alışmadığı dönemlerde bile eşim "hah, bunu alırsan olur Alfa bana" diyordu 4C için. Daha doğrusu 8C'nin olayını ve fiyatlarını duyduktan sonra demişti ama olsun. :)

Daha müsait zamanda birkaç soru paylaşacağım. Alfaowner'da 4C'nin direksiyonu konusunda Alfa'dan beklenti daha yüksekti filan diyorlardı. O konuyu bulup paylaşmak, görüşlerinizi rica etmek istiyorum.

Tekrar teşekkürler anlatım için.  :serefe:
Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

Gouki

  • Amministratore
  • İleti: 8.018
    • Çevrimiçi
Ynt: 4C Sürüş İzlenimlerim..
« #2 : 19 Ağustos 2016, 00:07:04 »
Mustafa ellerine sağlık kardeşim :clover:

Mustuaaa

  • Membro
  • İleti: 125
    • Çevrimdışı
Ynt: 4C Sürüş İzlenimlerim..
« #3 : 19 Ağustos 2016, 00:21:14 »
Elinize pedalınıza sağlık. :) Fotoğrafların büyük hali yok mu yoksa ben mi göremedim?

Alfa fikrine henüz alışmadığı dönemlerde bile eşim "hah, bunu alırsan olur Alfa bana" diyordu 4C için. Daha doğrusu 8C'nin olayını ve fiyatlarını duyduktan sonra demişti ama olsun. :)

Daha müsait zamanda birkaç soru paylaşacağım. Alfaowner'da 4C'nin direksiyonu konusunda Alfa'dan beklenti daha yüksekti filan diyorlardı. O konuyu bulup paylaşmak, görüşlerinizi rica etmek istiyorum.

Tekrar teşekkürler anlatım için.  :serefe:

fotoğrafları küçük koymuş olabilirim. bilgisayar konusunda biraz beceriksizim :asagi-ok:
Eş durumu onayı konusunda ben de aynı durumdayım . Bizimkine gösterdim fotoğrafları " süpermiş sesi de çok güzelmiş" dedi iyice karıştırdı ortalığı :D

alfaowner 'a hiç bakmadım ama paylaşırsanız okuyup değerlendiririm tabiki .. Ama Bu direksiyon konusunun ucu açık .. mutlaka beğenmedim diyen biri çıkar.
well.. it goes like brrr

sbk0655

  • Membro
  • İleti: 2.092
    • Çevrimdışı
Ynt: 4C Sürüş İzlenimlerim..
« #4 : 19 Ağustos 2016, 00:49:17 »
Nereye kayboldugun belli oldu , iyi yapmissin , tadini cikarsaydin iyice.
Maseratiyle kafa kafaya takaslasaydin hazir gitmisken.
Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

octinum

  • Moderatore
  • İleti: 1.444
    • Çevrimdışı
Ynt: 4C Sürüş İzlenimlerim..
« #5 : 19 Ağustos 2016, 00:52:33 »
fotoğrafları küçük koymuş olabilirim. bilgisayar konusunda biraz beceriksizim :asagi-ok:
Eş durumu onayı konusunda ben de aynı durumdayım . Bizimkine gösterdim fotoğrafları " süpermiş sesi de çok güzelmiş" dedi iyice karıştırdı ortalığı :D

alfaowner 'a hiç bakmadım ama paylaşırsanız okuyup değerlendiririm tabiki .. Ama Bu direksiyon konusunun ucu açık .. mutlaka beğenmedim diyen biri çıkar.

Fotoğrafları hallederiz, yardımcı olurum haftasonu fırsat bulmaya çalışıp.  :) :yukari-ok:

Direksiyonun ucu açık doğru; ben mesela Giulietta'yı 156'dan sonra hissiz buldum. Hissiz derken "his yok" demeyelim tabii, 156'ya göre daha az hisli diyelim. Başkası da dinamik modda çok beğeniyor.

Benim dediğim konu basbayağı "4C'yi gerçek süperspor yapmak için direksiyon modifikasyonu" gibisinden bir konuydu.  :) Adamlar biz resimlere bakarken kullanıp fikir birliğine bile varmışlar. Ha neye göre vardılar, tam ne diyorlar ben de tekrar bakacağım. Bana çok uzak bir gelecek olduğundan pek ilgilenmemiştim o tarihte. Şimdi fırsat bu fırsat görüşler için paylaşayım dedim.
« Son Düzenleme: 19 Ağustos 2016, 00:56:56 Gönderen: octinum »
Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

Mustuaaa

  • Membro
  • İleti: 125
    • Çevrimdışı
Ynt: 4C Sürüş İzlenimlerim..
« #6 : 19 Ağustos 2016, 00:57:15 »
Nereye kayboldugun belli oldu , iyi yapmissin , tadini cikarsaydin iyice.
Maseratiyle kafa kafaya takaslasaydin hazir gitmisken.
Abi ne desen haklısın bi türlü işleri toparlayıp gelemedik yanına. Kusura bakma ne olur
Abi bari sen deme öyle; geçen sene olsa bir an düşünmem de bu da kendine çok alıştırdı, çok keyifli.. Bi de benimki otobanda yer 4C yi :)
well.. it goes like brrr

sbk0655

  • Membro
  • İleti: 2.092
    • Çevrimdışı
Ynt: 4C Sürüş İzlenimlerim..
« #7 : 19 Ağustos 2016, 01:02:17 »
Abi ne desen haklısın bi türlü işleri toparlayıp gelemedik yanına. Kusura bakma ne olur
Abi bari sen deme öyle; geçen sene olsa bir an düşünmem de bu da kendine çok alıştırdı, çok keyifli.. Bi de benimki otobanda yer 4C yi :)
Onun icin demedim kardesim , yoksa biz her zaman gorusuruz .Ortamdan cok uzak kaldin o acidan soyledim.Senin ki cigerli uzunda yer tabi.
Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

E.Ç.M. (MiTongin)

  • Membro
  • İleti: 2.220
    • Çevrimdışı
Ynt: 4C Sürüş İzlenimlerim..
« #8 : 19 Ağustos 2016, 09:08:20 »
emeğinize sağlık. güzel bir çalışma olmuş  :yukari-ok:
*Smiles per gallon*

( Yaktığınız yakıt başına düşen gülümseme oranı )

agucba

  • Amministratore
  • İleti: 8.960
    • Çevrimdışı
Ynt: 4C Sürüş İzlenimlerim..
« #9 : 19 Ağustos 2016, 12:41:01 »
Alfa Romeo 4C, Alfa Romeo'nun hiç bir beklentisinin olmadığı, tamamı ile teknolojik yapılabilir olanı "High-Tech" malzeme kullanımı ile birleştirerek geliştirdiği prestij modelidir. Bu model yapılırken parası ancak bu kadarına yettiği için ince ayarları yapmaya, daha iyi direksiyona vs'ye gücü yetmedi.

Agucba by Tapatalk


///////////////

Umutech

  • Membro
  • İleti: 14
    • Çevrimdışı
Ynt: 4C Sürüş İzlenimlerim..
« #10 : 19 Ağustos 2016, 12:54:02 »
Çok güzel anlatmışsınız tebrikler ve teşekkürler.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

 

GoogleTagged



Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
5 Yanıt
524 Gösterim
Son İleti 02 Eylül 2008, 16:30:42
Gönderen: Alfisti147
141 Yanıt
5653 Gösterim
Son İleti 14 Mayıs 2015, 22:30:48
Gönderen: Fatihob
12 Yanıt
1078 Gösterim
Son İleti 27 Şubat 2013, 11:23:39
Gönderen: murat1oglu
12 Yanıt
899 Gösterim
Son İleti 24 Şubat 2013, 00:41:26
Gönderen: alfacan
42 Yanıt
2825 Gösterim
Son İleti 06 Temmuz 2014, 21:12:57
Gönderen: saskuran

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal