Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Alfa Romeo Spider (916) üzerine her şey.

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

agucba

Alfa Romeo Spider üzerine her şey.

Alfa Romeo Spider 2.0 TS Sürüş İzlenimi.

Bu kamayı 1.800 €(*)'dan başlayan fiyatlara sahip olabilirsiniz.

Alfa 916 gerçek bir Spider mı yoksa değil? Yoksa sonuç olarak bunun hiçbir önemi yok mu? ein echter Spider oder nicht? Oder spielt das am Ende gar keine Rolle? Bir jenerasyon değişiminden ziyade Pininfarina tarafından tasarlanan bu kama biçimli model, öncekilere göre radikal bir değişimin yaşanmasına neden oldu.

Ön yargıların belki de en iyi yanı, yanıldığınızı anlayıp onlardan vazgeçebilmektir. Derin nefes alabiliyorsunuz, kurtuluyorsunu ve açılıyorsunuz. Veya oraya ulaşabilmek için bunları otomobilde uyguluyorsunuz. Ve hatta bazı Alfa 916 Spider'larda bunu elektrikli bile yapabiliyorsunuz. Bu bile 1994 yılında tanıtılan Spider'in diğerlerinden farkını gösteriyordu ve insanlar kendine şu soruyu soruyordu; Böyle bir konfor saçmalığına gerçekten ihtiyaç var mı? Elektrik motoru ve hidrolik... Burada mutlaka bir şeyler eninde sonunda bozulacaktır ve bunların yanında orta konsoldaki o komik düğmeler. Sanki böyle bir kumaş tavan elle kullanılamıyor.  Bugüne kadar bu yıllarca zaten böyle yapılmamış mıydı? Ve ayrıca;
Bu bir Spider mı şimdi? Bir Alfa. Bu?

Keskin Kama Biçimi ve Küçücük Farlar
916 üretim serisi olan Alfa Romeo Spider, yere o kadar geniş basıyor ve agresif kama biçimi ile o kadar provoke ediyor ki, onun nerede ise bir karikatürden ibaret olduğunu düşünüyorsunuz. Ve ayırca o küçük domuz benzeri gözlerinden ne kadar da antisempatik bakıyor. Ve yine ayırca bu Spider, daha önceki Spider'in sahip olduğu en önemli şeyleri de farklı yaparak bir geleneği bitiriyor. Önden çekişe sahip ve dört silindirli döküm motor bloğa sahip motor Fiat raflarından gelmekte, karoserisinin yarısı plastikten imal edilmiş olsa da tartıya nerede ise 1.400 kg ağırlık ile basmakta. Ayrıca unutulmamalı ki bu kadar ağırlığın yanında Alfa 916'nın omuzlarında taşıması gereken önceki modellerin ağırlığı hesaba katılmadı. Bu onu daha da ağırlaştırmakta.

Aslında yeni Spider'in kendini beğendirmek için, ağırlığının yanında, zorlanmasına neden olan şey, eskisinin unutulmaması gerekliliği idi. Onun 27 yıl, dört jenerasyon boyunca ve 100.000'den fazla herkesin sevgilisi olabilmek için çok zamanı vardı. Şimdi geriye gidecek olursak. İlk Spider, yani bugün herkesin gözbebeği olan Duetto 1966 yılında tanıtıldığında, tasarımı ile beğenilmemiş ve eleştirilmişti. Üç sene sonra piyasaya sürülen Fastback daha çok beğeni toplamasına rağmen, bu kez de sahip olduğu iki litrelik motorunun bir önceki 1750'lik kadar serbest devirlenmediğinden/çalışmadığından yakındılar.

En Geleneksel Model Spoylerli Olan Aerodinamica
Ancak 1983 yılında Alfa Romeo Spider Aerodinamica denilen model çıktığındaki kadar hiç biri ses getirmemişti. Aslında kimse onun ismindeki Aerodinamica ile tanımaz, çünkü karoserisindeki plastik eklentiler ona "lastik dudaklı" denmesine neden olmuştu. Üçüncü jenerasyondaki yargılar o kadar esnetilmişti ki  ondan sonra çıkan ve spoyleri olmayan son jenerasyona bir lakap takılmadan adı sadece "Serie 4" olarak bırakılmıştı.

Alfa Spider 916 aslında başta hiçbir şey yapmadı ve farklılaşmayı devam ettirdi. Aslında yeni Spider'in farklı bir şey olacağı, 1986 yılındaki Torino Fuarı'nda sergilenen Pininfarina'nın Vivace isimli iki çalışmasından belli idi. Yani aslında 916 çok daha kötü de gelebilirdi. Bu sebeple 916'ya, tüm önyargılardan uzak, alışmamız gerektiğine dair bir durum var ortada. Evet, karşımızdaki Spider, 2002 yılından olan bir 2.0 Twin Spark ve ayrıca istendiği gibi; üstü elle açılabiliyor.

Şaşırtıcı derecede bir sesi var; Aynı Alfa Romeo gibi. Sanıyoruz ki 916'nın dört silindirlisine hafif alaşım bir üst kapak, çift ateşleme ve ona uygun bir egzoz sistemi ile güzel bir ton uydurabilmişler. Ayrıca bu sesi yüksek süratte de duyabilmemizin sebebi, rüzgarın bu süratlerde alnımızı yararcasına içeriye girmemesi ve içeride bir uğultu oluşmamasından. Hayır, bir montun yüksek ense korumasında olduğu gibi karoserinin kapalı yapısı sayesinde, Alfa Spider'in içerisinde bir süre fırtınadan uzak kalabiliyorsunuz. Ancak yine yeterince açık bir otomobil, çünkü kama biçimi bu korunaklı yapıya izin veriyor. İşte budur. Evet, onu almaya, içine oturmaya ve üstünü açmaya cesaret edebilenler böyle bir atmosfer ile karşılaşıyorlar.

Zamansız bir Spider
Evet, şansımıza Alfa, 916 ile eskisini yeniden yaşatma ve eskisinin yenilenmiş hali ile klasik modellerine gönderme yaparak karşımıza çıkmadı. Eski zamanlara gönderme yaparak ortaya çıkacak olan yarım kalmış çözümlerle uğraşmak, aslında bize hiç bir yarar getirmeyecekti. O sebeple en iyisi, tamamen sıfırdan bir "yeni yaratmak" ve onun kendi kendine klasik olabilmesine olanak tanımak.
Burada olgunlaşmak kavramı biraz farklı gelişiyor. Bilirsiniz, bir peyniri ürettikten sonra onu bir rafa koyarsınız ve aylar boyunca, sırf tadında biraz aroma oluşsun onun kültür küfleri kaplanmasını beklersiniz. Peynir böylece eskir ve kokar, ancak tanıtımının üzerinden yirmi yıl geçmiş olsa bu Alfa Spider 916 kesinlikle onlardan değil. Rafta bekletmek mi? Hayır, kesinlikle onun yeri caddeler. Tamamen farklı olsa bu beşinci jenerasyon diğer dördünün yanında yerini alıyor. Görünüşü tamamen farklı, Fiat Tipo'nun modifiye edilmiş alt yapısı üzerine geliştirilmiş ama diğerlerinden kesinlikle daha az keyif vermiyor.

Harika süspansiyon sistemi ve harikulade sesli V6 motorları ile Alfa Spider
Devamlı olarak kendi kendinize tekrarlamanız gerekiyor. Önden çeker, önden çeker, önden çeker... Yoksa hemen unutabilirsiniz. Bunun vebali Fiat'ın eski başkanı Paolo Cantarella'dır. Cantarella, Alfa 916'nın geliştirme aşamasında aracı kullanmış. Evet, araç kesinlikle çok iyi bir sürüşe sahip imiş ama bu yine de ona yeterli gelmemiş. Bu sayede Spider, stabil bir alüminyum iskelete bağlanmış, çok bağlantılı arka aksına kavuşmuş oldu. Bu aks kinematiği sayesinde, ki virajlarda arka tekerler viraj yönüne doğru hafif dönerler, virajları çok rahat ve güvenli bir biçimde dönebiliyorsunuz.

Sert ayarları sebebi ile bozuk zemindeki takırtılar ve amortisörler birbiri ardına gelen sert dalgalanmalardan sonra en dibe vuruyor olsa da bu süspansiyon, altı silindirli motorun gücünü kolayca karşılayabiliyor. Altı silindir, 60'lı yılların ortasındaki 2600'den beri bir Spider'da bulunmuyordu. 916 ise birkaç tane var: İki litre Turbo-V6, üç litre 12 ve 24 supap ile 3,2 litre 24 supap. Yakın ve kısa oranlı vites kutusu tüm motorlar ile uyumlu ve keyifli ki, otomatik vites tutkunları bile bunu kullanabilmek için düşünceye dalabilirler.

Arese'den gelen son Alfa
Evet, Spider'in iç aksam plastiklerinden cızırtı ve çıtırtı sesleri geliyor, tavanı kapalı olsa da zaman zaman sızıntı olabiliyor. Ama bu önceden de öyle değil miydi? Veya 916'nın tavanı açık, camlarda aşağıda ve üçüncü vites keyfini tamamen görmezden mi gelelim?

O, 2000 yılında üretim Pininfarina'ya kaymadan önce Alfa'nın Arese'de ürettiği son otomobil idi. Böylece onun etrafında daima son vedanın bir melankolisi dolaşacak. Ve ayrıca biraz da "sempati".

Kama-Stil İkonu: Pininfarina tarafından tasarlanan 916 kodlu Alfa Spider, daha öncekilerin sahip olduğu her şeyi yıkmıştı...

Fiat Tipo platformuna sahip olan yeni Spider bu sebeple enlemine konumlu bir motor ve önden çekişe sahip idi.

Tasarım en radikal değişimi sağladı. 27 yıl içerisinde sadece ufak dokunuşlarla yapılan değişiklikler ki bu süre zarfıdan en falza etkileşime sebep olan 1983 yılında tanıtılan spoylerli versiyon iken, 916 Spider herşeyi ile bambaşka idi.

Ancak şimdi onu, ihtilalciyi, sürmek istiyoruz. Ilık bir yaz akşamı, şehir için de veya dışında kısa bir tur.

Motor yağı ısısına ulaştıktan, virajlar daralmaya ve bizim de güvenimiz arttıktan sonra Alfa 916 Spider'in kullanımı bizi çok şaşırttı. Hiçbir şekilde önden çekişin dezavantajını hissetmiyoruz.

Bunun sebebi virajlarda hafif bir şekilde viraj yönüne doğru dönen ve hafif bir destek şasiye bağlı olan çok bağlantı kollu arka akstan gelmekte.

Hava serinlemeye ve aydınlıktan kararmaya doğru yol alsa da Spider, geçilen her kilometre ile bize daha sempatik geliyor.

İyi devir çeviriyor ve bunu yaparken iyi de ses veriyor. Fiat raflarından alınan döküm motorun üst kapağı Alfa Romeo tasarımı.

İki litre motor Twin-Spark ile geliyor. Silindir başına iki buji, karışımı daha verimli yakmakta.

Sonucusu: Spider 916, Alfa'nın Arese ürettiği son model. 1986'ya kadar 20 yıldan uzun bir süre burası Alfa Romeo'nun merkezi idi. Arese'de 2005 yılına kadar V6 motorlar üretilirken, bunlar Spider'da da kullanılıyordu.

Plastik kaputta açılmış deliklerin ardındaki farlar.

Hafif alaşım jantların tasarımında Scudetto'nun şeklinden esinlenilmiş.

Ve orta konsolda yer alan dörtlü sinyal lambaları düğmesinin şekli neyi hatırlatıyor.

Sonuç: "Kendi bünyesinde 916 olarak adlandırılan Alfa Spider, göz ardı edilmeyip ona da ayrı bir şans verilmesini hakkedecek bir model. Buna sebep; Alfa'nın bu modelde daha önceki dört jenerasyonda var olan her şeyi değiştirmesi cesaretini sayabilirz.

Eğer 147 litrelik bagaj hacmi yeterli değil ise, bu durumda bagaj üstü portunu kullanrak fazladan eşya ile seyahat edebiliyorsunuz.

Kapalı iken de silüette bir bozulma olmuyor. 1994 ile üretimin bittiği 2005 yılına kadar Spider'dan toplamda 81.799 adet üretildi.

Alfa Romeo 1966 yılından itibaren Spider ile hayranlık uyandırmaya başladı. Yuvarlak arka tasarımlı Spider, Duetto da deniyor, bantlardan sadece 3 sene geçti.

1969 yılında Fastback-Spider "coda tronca" geldi. 132 BG'lik iki litre motoru ile 200 km/s sınırını geçmişti.

Alfa Romeo Spider Aerodinamica: Üçüncü jenerasyon "plastik dudak" olarak tanınıyor. Önde ve arkada iri spoylerlere sahip idi. Bugün belki en güzeli olarak değil ama açık ara en başarılı Spider jenerasyonu olarak tarihe geçti.

1989 ile 1993 yılları arasında üretilen dördüncü jenerasyon Spider, dört tarafı gövde renginde eklentilere sahip olarak modern bir şıklığa kavuşturuldu.

Alfa Spider 916'dan sonra tekrar radikal bir değişiklik gerçekleştirilmiş oldu. 939 kod ismine sahip model 2006 yılında piyasaya sürülmüştü ve Alfa 159'un platformuna sahip idi. 939 üstünde fazladan, bir önceki nesle göre 150 kg, ağırlık taşıması gerekiyordu ve bunu da 260 BG'ne kadar motorlar ile dengelemeye çalışıyordu.

(*): Fiyatlar Almanya için geçerlidir.

///////////////

Murad

Harika bi yazı. Bir solukta okudum. Emeğine sağlık abi.
Gtv için de olsa harika olurdu.  :)

agucba

Bakalım. Spider ile ilgili bir tane daha var. O biraz daha teknik. Ne zaman eklerim bilmiyorum. İşe, güce bağlı.
GTV'ye de bakarım ama Spider'dan farklı olacağını, kasanın stabilitesi haricinde, sanmıyorum. Neticede aynı modeller.

///////////////

Murad

You are not allowed to view links. Register or Login
Bakalım. Spider ile ilgili bir tane daha var. O biraz daha teknik. Ne zaman eklerim bilmiyorum. İşe, güce bağlı.
GTV'ye de bakarım ama Spider'dan farklı olacağını, kasanın stabilitesi haricinde, sanmıyorum. Neticede aynı modeller.
2.0 V6 tb olur, 3.2 V6 olur :)
Hepsine kabulum.

tolga_ozhan

Muhteşem yazı, muhteşem bir model.
Sadece üretim adetleri ile ilgili benim bilgim şu şekilde.
[IMG]You are not allowed to view links. Register or Login[/img]

Murad

2.0 V6 tb bir Spider'a sahip olmak muhteşem bir duygu olurdu.

erk1n

Tam bendeki GTV / Spider  aşkı tekrar alevlenmişken bu yazı hiç iyi olmadı  :D

Spider bakıyorum uzun süredir ama ilanlardakiler hiç istediğim gibi değil.

Malesef biliçsiz ve kıymet bilmeyen insanların eline düşmüş genellikle.

Diğer yandan yurtdışında 3000 euro olan 2. el otomobiller burda 3-4 kat fiyatla satılıyor. Bizi eşi benzeri görülmemiş yüksek vergilerle bu hale düşürenlere sevgi ve saygılarımı iletiyorum.
Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >
Alfa Romeo 156 (2006) ...

ATA

Benim tercihim 3.0 24v olurdu. Ahh ahh :)

Tapatalk
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

ATA

Tam bendeki GTV / Spider  aşkı tekrar alevlenmişken bu yazı hiç iyi olmadı  :D

Spider bakıyorum uzun süredir ama ilanlardakiler hiç istediğim gibi değil.

Malesef biliçsiz ve kıymet bilmeyen insanların eline düşmüş genellikle.

Diğer yandan yurtdışında 3000 euro olan 2. el otomobiller burda 3-4 kat fiyatla satılıyor. Bizi eşi benzeri görülmemiş yüksek vergilerle bu hale düşürenlere sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

Malesef güzel spider bulmak zor. :(

Tapatalk
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Murad

Benim tercihim 3.0 24v olurdu. Ahh ahh :)

Tapatalk
Asla hayır demem. Benim tercihim üretim adedinin daha az olması sebebi ile 2.0 v6 tb olurdu. Yoksa 3.0 a kim hayır diyebilir. Gerçi diyenler olabilir.
Bulalım, alalım diyorum :)

Gouki

Senin yazıların olmasa zaten site alışveriş sitesi.

milano 75

delilikten muzdarip değilim,her anının tadını çıkarıyorum

erk1n

Malesef güzel spider bulmak zor. :(

O halde alıp güzelliştirsek, camiaya kazandırsak..? Ne dersiniz?

Alfa Romeo 159 (2008) >
Alfa Romeo 166 (2001) >
Alfa Romeo GTV (1999) >
Alfa Romeo 156 (2006) ...

Murad

Senin yazıların olmasa zaten site alışveriş sitesi.
:alkis: :alkis: :alkis:

krm1983

Harika bir yazı. Emeğinize sağlık.

iPad 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
Siamo fatti della stessa materia di cui sono fatti i sogni.