Arkadaşlar merhaba,
Adım Ömer Ankara’da yaşıyorum. İki sene 156 1.6 kullandıktan sonra bir sene önce 263.000 Km’de 159 1.9 jtd alarak alfa ile yoluma devam ettim. Aracım şu an 269.000’de. Arkadaşımdan aldım o da 190.000 Km de almıştı. Yani aracın 80.000 Km’lik geçmişini biliyorum ve kayıtları elimde var.
Bu Üç yıl içinde gerçekten bu forumdan fazlasıyla faydalandım. Ben de tecrübelerimi paylaşmak, sizlerin fikirlerini almak için aracıma konu açmaya karar verdim. Aracı aldığımdan beri harcadığım para 65.000 tl olmuş. Bazıları keyfi, bazıları mecburi tabi

Öncelikle yapılanları yazayım daha sonra aklımdaki projeler yazarak fikirlerinizi almak isterim.
-İlk önce detaylı bir temizlik yaptırdım şimdilerde detailing diye geçiyor aman aman bir özelliği yok ama klima tesisatını da buharla temizledikleri için yaptırdım bir de motoru yıkadılar güzelce nereden ne sızıyor görelim diye iyi olur dedim. Far parlatma ile birlikte 1500 TL verdim döşemeler falan tertemiz oldu. Yaptırmadan önce gerek yoktur diyordum ama varmış

Koltuklar falan söküldü hep öyle temizlendi aşağıya bir resim bırakıyorum;

-Ön-Arka yol kayıt kamerası aldım Aliexpres'den 4k kayıt yapıyor ve telefonunuzla wireless den bağlanıp görüntleri indirip anında bir yerlerle paylaşabiliyorsunuz. İsterseniz sesli kaydedşyor. G-Sensörü de var araç sarsılınca otomatik 10 sn kayıt alıyor ama akü yemesin diye orasını bağlamadım. GPS ile konum, tarih ve hızda ölçerek videoya ekliyor. Çok hoşuma gitti. 1600 TL verdim, montajını kendim yaptım.
-Ön takım amortisör ve yaylar hariç değişti komple değişti (amortisör ve yayları ileride ti janta geçme fikrimden dolayı ellemedim o zaman spor yay düşünebilirim.), diskler balatalar değişti 10.000 TL civarı tuttu,
-Yeni lastikler Continental Premium Contact 6. Çok memnunum iyi ki bu lastikleri tercih etmişim, özellikle ıslak zeminde yol tutuşu çok iyi. 8.000 TL tuttu.
-İç trimleri (kapı kolları, arka klima ünitesini) yeniledim. İnternette videoları var zımpara, astar ve boya ile gayet güzel oldu yeni gibi,
-Cam düğmelerini tutamaçları ile birlikte yenisini alarak değiştirdim. Sadece şoför kontrol paneli düğmeleri değişmedi. 3.500 TL tuttu montajlarını kendim yaptım.
-Android Multimedya aldım ve kendim taktım. Türkiye’de satılanların RAM, işlemci ve hard diski düşüktü bu yüzden Almanya e bay’dan satın aldım. Özellikleri Türkiye’dekilerin tam iki katı. 8.000 TL ye mal oldu. Montajını kendim yaptım.
-Android üstünden lastik basınç sensörü bağladım. Aliexpres’ den satın aldım. Yeni nesil çift eksenli ivme ölçerli olanlardan. 1.050 TL ye mal oldu. Resmini bırakıyorum burada multimedya da gözüküyor zaten.

Bu da sensörü,

-Araca stage 1 yazılım yaptırdım Çayyolu Ecu Masters’da. 1.500 TL verdim. Yazılım yaptırdıktan sonra alt devirler canlandı, hantallığı gitti tam istediğim gibi oldu çok memnunum.
-Alt muhafaza aldım 900 TL, Kırık hoparlör kapağını ve tutamaçlardan birini çıkma olarak aldım 500 TL, Akü Bosch marka olarak değişti, 1.200 TL, Yeni anahtar kabı 250 TL
-Bagaj logosunu düğmeli modelle değiştirdim 750 TL ye mal oldu, bunun için bir rehber konu açmıştım linki aşağıya bırakıyorum.
https://www.alfistiturkey.net/forum/teknik/159-logodan-bagaj-acma-tus-baglantisi-ve-kablo-tesisati-montaji-nasil-yapilir/msg453335/#msg453335-Arka klima yanındaki çakmaklığı hızlı Şarj aparatı ile değiştirdim çok faydası oldu görüntü olarak ta orijinal gibi duruyor. 250 TL ye aldım montajını kendim yaptım resmini aşağıya bırakıyorum burada klimanın yenilenmiş hali de gözüküyor,

-Ve tabi ki cam filmi LLumar marka. Yan camlar IRX 35 Ön cam Air 75. 4.500 TL tuttu. Sanırım en lüks harcamam bu oldu arabaya ama araştırmalarım sonucu en iyi cam filminin bunlar olduğuna karar verdim.
-Bagaj havuzu aldım, Türkiye’de bulunmuyor maalesef. Aratınca bir internet sitesinde var gözüküyor ama arayınca elimizde yok diyorlar. e bay Almanya’dan aldım. 1.500 TL ‘ye mal oldu. Cuk oturdu bagaja ve kaydırmama konusunda çok başarılı.
-Arıza verdiğinde yapılanlar için de 5.000 civarı harcadım. Yüksek basınç pompası değişti. Krank kasnağı ve kayışlar değişti bununla ilgili yaşadığım talihsiz kaza için de bir konu açmıştım linkini aşağı bırakıyorum.
https://www.alfistiturkey.net/forum/teknik/159-yan-sanayi-krank-kasnagi-kullanilmasi-sonucu-olusan-ariza-ucuz-atlattik!/msg453288/#msg453288-Son bakımını 6.000 Km olmasına rağmen yılını doldurduğu için yaptırdım. Ya olarak Liqui Moly 5w 30 Molygen kullandık bu arada eski soğutma suyu kabını da değiştirdik. Motor kulaklarından bir gevşemiş onu da değiştirdik 4.400 TL tuttu.
-Ivır zıvır bir sürü masraf yaptım onları da yazmayım illaki oluyor ufak tefek.
Şimdi bana göre aracımın eksikleri aşağıdaki gibi inşallah sıra ile çözeceğiz.
1. Bagaj ve tavan ön kısmında el kadar güneş yanıkları var marşpiyellerde boya atması fe hafif paslanma var. Ön kaputta da boyayı kaldırmamış olan büyük bir çizik var S şeklinde. Mümkün olduğunca az boyatarak çözmeye çalışacağım.
2. Koltuk ısıtmalar çalışmıyor, şoför koltuğu arka kısmı yukarı kalkmıyor usta dişlisi kırılmış dedi o yapılacak.(diğer yönlere çalışıyor)
3. Direksiyon derisi soyulmuş durumda çok kötü. Ancak olurda uygun çıkma Ti direksiyon bulursam diye para harcamak istemiyorum bekletiyorum. Duruma göre bakacağız.
4. Far yıkamalar çalışmıyor. Önce sadece şoför tarafı çalışıyordu sonra oda gitti. Yurt dışında forumlarda far yıkama rakorundan diyorlar havalar ısınınca bir bakacağım artık.
5. Ön tavan lambasında bulunan tuşlar zorla basılınca çalışıyor ve sanırım bacakları kırık. Zekası kıtlar, silikonla yapıştırmışlar tavan döşemesi de hep silikon olmuş çok canımı sıkıyor. İnşallah fırsat olunca komple tavan ve direk döşemelerini yenileticem o arada lamba da orijinal ve sıfırı ile değişecek.
6. Paspaslar hiç dikkatimi çekmemiş geçen yıkanırken çocuk geldi abi bu paspaslar senin mi dedi evet dedim benden başka kimse yok gelmedi gitmedi karışma şansı yok niye sordun dedim abi üstünde Astra yazıyor dedi

Güzel havuzlu bir paspas ayarlayacağım özel yapımlardan.