Arkadaşlar merhaba, Alfa Romeo'yu trafikte bile görmemişken nedendir bilmem internette gezinirken önüme çıkmasıyla önce Guilietta'leri incelemem sonra da sınıfı bakımından 159 almamla devam eden sürecimi anlatmak istedim.
Alfa Romeo Türkiye dediğimde karşıma çıkan forumumuza girip 159 ve genel olarak tüm Alfa Romeoların genel durumları, konfor, kronik arızaları, kullananların yorumları ve karşılaştığı sorunları inceledim. Ankara'da servis bakımlı olduğu iddia edilen, 162.000 kmdeki 2008 model 159'u görmeye gittim. Aracın iç kondisyonu sıfır gibi bakımlı ve iyi durumdaydı. Mekaniğinin problemsiz ve kusursuz durumda olduğu söylendi. 2 tane ufak kazası vardı. Gördüm, beğendim ve ilk gördüğüm araca kapora verdim.
Sonrasında geçmişini araştırmaya başladım gerçekten de 2019 yılına kadar Ankara Oto (eski adıyla akota) bakımlı olduğunu gördüm. Geçmişteki 2 ufak kazasında da yetkili serviste yapılmış kazasının kaporta boya işçilik bölgesi ile eksperde boya bölgeleri birebir aynı çıktı. İlk sahibinden olduğuda sigorta ve kasko kayıtlarında görünüyor. Ankara'da ikamet eden 70li yaşlarında bir amcamız almış. Geçen sene Ağustos ayındaki bakımından bu yana 4.000 km kullanmamış bile. Kmsi cihazlarda ve servis kayıtlarını incelediğimizde orjinal gözüküyor. Test sürüşü ve mekanik incelemelerde de eksperde tam onay aldık ve 2.5 yıldır kullandığım 1.2 atmosferik 2011 model Opel Corsa yı takasa verip Alfa Romeo'mu aldım.
İlk nazarımızı eksperin geri geri gelirken araçları birbirine tıklatması sonucu opelin ön ızgarası kırılması ile attıktan sonra ilk iş üzerinde patlamaya hazır 2017 tarihli yazlık lastikleri değiştirdim. Bu normalde şahıstan alsam büyük bir bakım göstergesi olması gerekirken galerilerin huyunu bildiğim için lastik mevzusu masraftan öte bir durum olmaktan çıkmadı benim için. Lastikleri değiştirdikten sonra Alfa Tech Şerif Ustanın yanına giderek aracın durumunu değerlendirmesini istedim. Test sürüşüne çıktı ve aracın sesinde, gidişinde, turbosunda, şanzımanında herhangi bir sorun olmadığını hatta debriyajın normalden daha yumuşak olduğunu baskı balatanın değişmiş olabileceğini söyledi. Hem bakım takibini yapmak, hem de adettendir diyerek triger setini değiştirdik ve periyodik bakımını yaptık. Yağ çubuğunun dibinden çok küçük yağ kaçağını da çubuğun bağlantı contasını değiştirerek çözdük.
Dip gaz yapıldığında yüksek devirde çok az bir siyah duman atma problemi var aracın Dpfsi dolu gözüküyor (104 doluluk oranı). Yazılım Dpf egr valfi iptalini şimdilik rafa kaldırdım. Rejenerasyon ya da temizlik ile çözebilirsem ne mutlu.
Arka camların tam açıldıktan sonra tamamen kapanırken çıkardığı sert sesler beni korkuttu. Emlakçılık yapıyorum ve sık sık arka koltuğa binen müşterilerimiz açıp kapatırken sorun olmaması için arka camların açılışını engelledim. En kısa zamanda arka camların bu çıtırdayarak kapanmasını ve şoför kontrolöründeki temazsızlığı çözdükten sonra yapmak düzeltmek istediğim pek bir şey kalmayacak.
Aux için de konu açmıştım.
@stormvalley ve
@murat arkadaşlarımızın önerileri ve tecrübeleri doğrultusunda mavi jaklı Bluetooth adaptörünün siparişini verdim. Bakalım kalitesi ne durumda olacak. Bose ses sistemi yok ancak blue&me sistemi ile alınmış. USB var torpidoda ancak çalıştıramadım bir türlü. No Media found diyor. Birkaç farklı USB ile klasörlü, klasörsüz (CD01 CD02) denedim ancak görmedi şarkıları. Bluetooth az biraz verimli olursa benim için yeterli zaten eski aracımda aux/Bluetooth ile telefondan açıyordum.
Şoför tarafındaki güneşlik tam kapalı durmuyor ona ufak cırt yapmışlar. Şimdilik değiştirmeyi düşünmüyorum açıkcası.
Geçen hafta Ankara'dan Samsun'a uzun yol yaptım. İnişli çıkışlı virajlı tatlı bir yol. Daha önce Corsa ile canımın çıktığı yolda, bitmesin biraz daha sürsün birkaç saat daha Alfa'mı kullanayım dedim. Çok konforlu, asla yormayan ve gidişiyle kolay kolay sellektör atamıyorlar.
Çok memnunum bir Alfa sahibi olduğum ve aranıza katıldığım için.