Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Çok Serbest Piyasa Üzerine Düşünceler

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mustafa26

Rahatsızlık duyduğum çok değişkenli ucu açık bir konuya değinmek istiyorum.
Malumunuz üzere araçların alım satımı ile ilgili birbiriyle genellikle uyumsuz meblağların söz konusu olduğu bir pazar var. Öncelikle varsayıyorum ki hepimiz araçlarımıza diğer birçok marka araç sahiplerinin araçlarına olduğundan daha bağlıyız. Çünkü içinde tutku var,çağın ilerisinde tasarımları var(çoğu modelin), yol tutuşu, performansı, çok gitmese bile bize o hissiyatı veren motor sesi var, bizi saran deri koltukları var, özel olduğunuzu hissettiren göstergeleri ve daha bir sürü şey. Araçlarımıza kıymet veriyor ve onlarla ilgileniyoruz. Böylesine bir bağlılıktan mücbir sebeplerden ötürü kopmak zorunda olduğumuzda ise ilanı veriyoruz. Ama bir sorun var ki; aracımıza kime, neye göre fiyat biçeceğiz ?
Sahibinin gözünde bu denli kıymetli bir araç potansiyel alıcının gözünde henüz kıymetsizken...(huyumuz kurusun alacağımız aracın fiyatını düşürmek için önce değersizleştirip sahip olduktan sonra daha bile yüksek fiyat biçebilen kitlelerimiz var)
Kullanıcının profili bu olmamalı.(Al-sat işiyle uğraşanları tenzih ediyorum)
Bir gün siz de satacaksınız tutkuyla bağlı olduğunuz aracınızı. Malınızın gözünüzün önünde kıymetsizleştirilmesi sizi öfkelendirmeyecek mi?
Tabi ki fiyatı belirleyen bazen satıcı bazen de alıcıdır. Ben tok satıcıysam, aracım yıllarca yatacak olsa bile aracımın itibarsızlaştırılmasındansa bırakayım yatsın. Sevdiğime, dostuma, kardeşime hediye edeyim. Ya da benim belirlediğim fiyattan satılsın. Netice de serbest piyasa!
Eğer ki acil ihtiyaçtan satıyorsanız vay halinize. 5 kuruş diye yola çıkıp 3'e satarsanız ne âlâ. Bu da serbest piyasa!
Bizim sorunumuz; nirengi noktamız yok. Alıcı bilmezden geliyor, satıcı malının ederini bilemiyor. Zaten araçların gerçek değerini belirleyen bir ekonomik sistemimiz de yok. Kasko değeri denilen lanet şey çoğu durumda gerçeği yansıtmıyor. Garajından çıkarmadığınız 30bin km'de 99 model bir 156'nın kasko değeri 300bin km yapmış ve hırpalanmış  99 156 ile aynı.(12500 TL)
Bahsettiğim durumlar birbirini tanıyıp alışveriş yapan ya da forum içi ticaret değil. Sorun birbirini tanımayan kişiler arasındaki olası ticaret ve pazarlık. Milletçe, empati yapmayı alışkanlık edinmemiz gerek. Alırken de satarken de.. İyi sürüşler diliyorum herkese.
Saygılar.
156 1.6 1998
156 2.0 1999
156 SW SS 2003
145 QV 1997
156 2.0 1999