Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Alfa'nın keşke tekrar yapsa dediklerim...

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bussone

Belki katılmayan arkadaşlarım olacaktır. Tamamen serbest fikir yazdım.

1- Tipo 33 Stradale'deki gibi 2.0L V8 bir motor yapsa. Hatta aynısını tekrar yapsa. 1967 tasarımı enjeksiyolu bu motor 10000 dev./dk çevirebiliyordu.
2- Tekrar arkadan itişli günlük otomobiller üretmeye başlasa. Şimdiki 8C'yi hem erişilebilirlik hem de Maserati Gran Tourismo ve Ferrari California'nın Alfa hali olması nedeni ile bu klasmana sokmuyorum.
3- Arkadan itişle beraber vites kutusunu da yine diferansiyelin önüne yerleştirse, o dillere destan %50/%50 ağırlık dağılımını bize tattırsa (En son Alfa 75'de kullanıldı, Fiat'la beraber unutuldu)
4- Tekrar Pininfarina'ya tasarım yaptırsa, bir coupe ya da spider  bu kadar güzel olabilir desek.
5- Yarışçı kimliğinden ve ruhundan elde ettiği o tecrübeleri bir kenara bırakmasa, yol otomobillerine o teknolojiyi aktarsa.
6- 159 serisi ile takıntı haline getirdiği BMW ile rekabet stratejisini bıraksa. Sırf Alman bakış açısını etkilesin diye o güzelim gizlenmiş arka kapı kolunu terk ettiler.

Bununla beraber 1750 TBi teknolojisi için övgüyü hak ediyorlar, sıra bu motor kadar dışı da sporcu yürek olan bir tasarımda.
Dr.Ingegnere Bussone

Aykut

alfa öncelikle kendi servis ve satış ağını kursa
müşterilerini küstürmese
yedek parçada müşterileri yolunacak kaz olarak bakmasa
kendi sınıfındaki araçlardan epeyce pahalıya sattığı ancak dış dizynına bu kadar önem verip iç dizaynında ucuz malzeme kullanmadığı bir mito yapsa
insanların 1 70 den daha uzun olabileceğini düşünüp ona göre bir iç tasarımı yapılmış guiletta yapsa...
daha yapması gereken çok iş var

ATA

Bence de;

1- birde güncel 8C'ye V8 motor yerine, 8C'nin efsanevi sıralı 8 silindirli motorunu koysalardı o zaman süper bir iş yapmış olacaklardı.
2- ve
3- maddelere katılıyorum.
4- Büyük ihtimalle gelecek yeni Spider ön çamurluğunda Pininfarina logosu taşıyacak.
5- Yarıştıkları her dönemde kazandıkları başarının arkasında bu yok mu zaten ? =)
6- Tam tersine Alfa Romeo - Bmw rekabeti çok daha eskilere dayanır ve keşke şu an o eskisi kadar kızgın rekabet ortamı olabilse. Şu an rakip olarak Vw-Seat gibi gözüksede, baş düşman tarih boyunca hep bmw olmuştur

Edited by - ATA on 26/09/2010  02:11:16
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Anıl

Bence eskiden olduğu gibi özgün ve saf Alfa'lar üretse melez Alfalar'la marka imajını zedelemese!GM motorları, fiat şaseleri...
Benim için gerçek Alfa Romeo 156 ile bittiğinden,hala o yıllara ait Alfaları kullanmayı tercih ediyorum...
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

n / a

valla bence böyle güzel... Halka karışsada heryerde alfa görsek yedek parçası bol olsa dahada bol olsaFiat sayesinde biniyorum araca yoksa kapısına bile yaklaşamazdım. O yüzden halka karışsın ama sadece istediğim bir kaçşey var biride sportif ruhunu bırakmasın!!! mekanik hissini yaşatan arabalar yapsın. (alfa 75) Japon gibi sorunsuz olsun. japonun 1.6 moturuna 100hp yükleyip hunharca gazlıyorsun gene birşey olmuyor. Bizde motorun kendi ürettiği güç bile zarar veriyor. Bırakın artı hp leri

agucba

quote:

Benim için gerçek Alfa Romeo 156 ile bittiğinden....

Son gerçek Alfa olarak 156'yı kast ediyorsanız, sanırım oldukça yanılıyorsunuz. Alfa'nın her şeyi ile kendi geliştiği son Alfa'lar 75 ve 33'tür.

///////////////

murat

Konu tam da istediğim yere gelmiş , sıfır km. 33 hayal ediyorum , Alfa yapsın , iyi de satar şu an bile
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

bussone

Alfa'ların korozyon ve elektronik kalitelerinin Fiat AR-GE ve teknolojisi ile çok aşama kaydettiği doğru, yoksa şimdi Alfa da Ferrari gibi batmış bir şirket olacaktı. Fakat Ferrari Fiat SPa grubuna dahil olduğunda yönetimi ve ruhunu kaybetmedi. Alfa için ise bu satıştan kaynaklanan kayıpların daha fazla olduğunu düşünüyorum.
Dr.Ingegnere Bussone

147BLACK

quote:

Konu tam da istediğim yere gelmiş , sıfır km. 33 hayal ediyorum , Alfa yapsın , iyi de satar şu an bile

Geçenlerde You are not allowed to view links. Register or Login'da bir bayandan senelerce garajda kalmış sıfıra yakın 33 vardı. Gözlerime inanamadım.

Bir yandan da, ben de yeniden sıfır 156 yapsınlar isterim.
Annemin 96 Corolla GLI'si vardı ve herkese "bu arabanın sıfırını yapsalar alırım" derdi.
Retro nostalji olarak yeniden 156 mk1 yapsalar bir dolu alıcısı  olur.
please teach me how to dream
I long to be more than a machine

murat

quote:

Geçenlerde You are not allowed to view links. Register or Login'da bir bayandan senelerce garajda kalmış sıfıra yakın 33 vardı. Gözlerime inanamadım.

Hayret neredeyse hergün böyle bir 33 görmek için girerim sahibindene ama gözümden kaçmış
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

master

Bahsedilen 33 beyaz renkli 90 model 1.5 miydi yoksa :) Ne gözüm kalmıştı arkadaş o arabada :)
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

147BLACK

quote:

quote:

Hayret neredeyse hergün böyle bir 33 görmek için girerim sahibindene ama gözümden kaçmış

Az önce You are not allowed to view links. Register or Login'a baktım ama aracın ilanı kalkmış. Ağustos ayında vardı.
Aslında 33'şer çok ucuz fiyatlara gidiyor. Bakımı ve yedek parçası sorun olmayacak olsa bir tane alınıp elde tutulabilir.

147BLACK

quote:

Bahsedilen 33 beyaz renkli 90 model 1.5 miydi yoksa :) Ne gözüm kalmıştı arkadaş o arabada :)

Yok hayır... kırmızı renkli bir 33'tü. 91 modeldi yanılmıyorsam.
Orijinal km'si 70-90 bin gibi bir şeydi ve resimlerde sanki fabrikadan yeni çıkmış gibi duruyordu.
Ankara Çankaya'da senelerce garajda kapalı tutmuş.
Fiyatı diğer 33'lerden biraz daha fazlaydı. 7-8bin civarı istiyorlardı.

Edited by - 147BLACK on 27/09/2010  13:01:38

agucba

Bahsedilen beyaz 33, Alfist Servise geliyor bakımları için ve sahibi satmayı düşünmüyor.

///////////////

Anıl

quote:

quote:

Benim için gerçek Alfa Romeo 156 ile bittiğinden....

Son gerçek Alfa olarak 156'yı kast ediyorsanız, sanırım oldukça yanılıyorsunuz. Alfa'nın her şeyi ile kendi geliştiği son Alfa'lar 75 ve 33'tür.

Benim demek istediğim,onun bunun parçasını Alfa'da görmek istemiyorum,156'da kullanılan şasede Alfa'ya ait değildi ama birebir aynı parçaları,örneğin motoru başka bir araçta görmüyorduk,156 Alfa'nın dönüm noktalarından,firmayı kurtaran modellerden biri bu yüzden bana göre 156 ile Alfa kendini rölantiya almış,marjinallikten uzaklaşmaya,bol bol ortak parça kullanarak Fiat'a yaklaşmıştır...Bana göre Alfa 156'dan sonra "8C hariç" monotona girmiştir...75,83-84 GTV,sprint,33 bunlar zaten safkan Alfa Romeo'dur,75 arkadan itişin bittiği noktadır...

1998 GTV V6 TB

bussone

Aslında 8C bile Maserati GranTourismo platformunu ve 90 derece V8 motorunu paylaşıyor. Dış ve iç tasarım Alfa Romeo'ya ait.

Bunun yanında günümüz otomobil üreticilerinde motor ve platform paylaşımı bir zorunluluk, yoksa her araç için AR-GE ve mühendislik tasarım saatleri maliyetleri inanılmaz yükseltir.

Alfisti'nin beklediği sadece ALFA'yı farklı kılacak o nüanslar. Mesela aynı motor ama arkadan itiş, daha hafif bir şasi, yürüyen aksamın Alfa'ya özel olması, Limited Slip Differential v.b. bunların bazıları da oluyor olmuyor değil. Fiat Multiair motorun sadece turbo basıncını artırmak o araca Alfa ruhu eklemiyor malesef. Fiat Bravo ve Lancia Delta ile benzerlik çok fazla olmadı mı diye düşünmeden edemiyorum ama bir mühendis olarak adamlara da hak vermeden edemiyorum, tek AR-GE üç marka bu araçları ulaşılır ve daha kaliteli kılıyor, lakin sporcu yürek de uçup gidiyor.
Dr.Ingegnere Bussone

agucba

Ferrari de Maserati'nin V8 motorunu kullanıyor (en azından motor bloğu) ama birisinin çıkıp, "niye Ferrari bu motoru kullanıyor" dediğini duymadım veya okumadım.

Bu arada 8c, Maserati Gran Tourismo'nun alt yapısını değil, bir önceki Maserati 4200 GT'nin alt yapısını kullanmakta.

Alfa ile Lancia ve Fiat benzerliğin'nden bahsedilmekte. Aynı motora sahip 3 modeli kullandıktan sonra, eminim ki en fazla kullanma zevkini Alfa verecektir. Çünkü Alfa her zaman farklıdır. Lancia ve Fiat kötüdür demek istemiyorum ama Alfa'da her zaman bir farklılık olmakta.

Ortak kullanılan malzeme olması, açıkcası beni pek de ilgilendirmiyor. Sinyal kolunun aynı olması, görünmeyen yerlerde ortak malzeme kullanılmasının hiç bir sakıncası yok, eğer ki bunlar Alfa'yı ulaşılabilir kılıyorsa.

İsteniyor ki Alfa hem hepsinden farklı olsun hem Premium kalitesinde olsun hem Opel gibi ucuz olsun hem uçsun hem kaçsın hem hem hem... Öyle olmuyor işte. Öyle bir zamandayız ki, kullanılan bir vidanın üzerindeki en göze batmayan ayrıntısı bile maliyet hesabında büyük farklılıklar yaratmakta.

Audi ile Skoda aynı platform üzerinde iken ve nerede ise %70 oranında ortak malzeme kullanırken, Audi yere göğe sığdırılamıyor.

Alfa Giulietta 1.6-1.8, Alfa 75 1.6, Alfa 75 T. Spark, Alfa 33 Boxer 16V (137 BG olanından) kullanmış biri olarak, ben de Alfa'nın Alfa'yı yapan özelliklerinden olan arkadan itişi, zamanın T. Spark gibi gelişmiş teknolojisini, değişken zamanlı egzantriklerini, arkadan itişli kilitli diferansiyelin nimetlerinden yararlanmak istyorum ama şimdiki kumaş bu. En azından arkadan itişi, Chrysler ortaklığından sonra göreceğimizi ümit ediyorum.

Eleştiri iyidir, güzeldir, yapıcıdı eğer dikkate alınıyorsa. Ancak bazen de ayrıntıdaki gerçekleri de göz önünde bulundurmak gerek diye düşünüyorum.

///////////////

Anıl

quote:

Günümüzde maliyet tabi çok önemli, bu 90lar da Alfa batmak üzereyken de önemliydi ama o zamanlar Alfa'nın bir farklılığı duruşu vardı! Yine 156 örneği olacak ama 97'de bu araç çıktığında rakiplarine bakın, honda, vw,audi,opel vs hepsi bu aracın yanında 10 sene yaşlı duruyordu,şimdi bile mk1 156 kendine baktırıyor, ya da bir 33, 75, 155 vs...Teknoloji olarak kendi başına yaptığı çığır açan yenilikler,değişken zamanlı valf sistemi,twin spark,çift egzantrikler vs...Şimdiki zamana geldiğimizde dizayn olarak konuşursak,rakiplerde çok yol aldı ama şahsi fikrim Alfa'nın eskisi gibi ileriye dönük bir dizayna veya kendi modelimizde kendimize özgü birşey kullanalım gayreti yok,dizayn olarak örenke vermek gerekirse giulietta ile yeni astra'nın arka ve yan çizgilerine bakın ya da diğer markalardaki aynı dizayn çizgilerine,dizayn olarak bence!! Alfa şuan yenilikler getiremiyor modaya uyuyor,motora zaten girmiyorum,ortak motorlar fiat grubunda zaten var...
8C mevzusun'da dizayn olarak kendine özgü demek istedim,tabi bu araca baştan motor yaratılmadı,toplamda cabrio versiyonu ile 1000tane üretilecek araca motor yaratmak'da saçma olurdu ama üst segmentden bir motor seçildi!Alfa'nın diğer modellerinde yapıldığı gibi alt segment parçaları,motorları kullanılmadı...Daha önce bir dergide 159 testinde okuduğum gibi Alfa'da artık pizza kırıntıları kaldı,bu kimine göre güzel bir durum,sorunsuzluk,kalite vs ama bana göre değil!Ben Alfa'mın içine oturduğumda ya da dışına baktığımda özgün çizgiler istiyorum,kontağı çevirdiğimde kendine has sportif,homurtulu motor sesi istiyorum,gösterge panelinde yanıp sönen tcs,asr,ztf,ttt gibi donanımlar da istemiyorum,bu yüzden hala Alfa'nın Alfa olduğu zamanlardaki araçlara bakıyorum ve kullanıyorum..Otomobilde elektronikten nefret ederim...

Edited by - Anıl on 28/09/2010  09:56:40

1998 GTV V6 TB

bussone

agucba söylediklerinize hak veriyorum.Kendi yazdıklarım adına yaptığım eleştirilerin yapıcı olduğunu düşünüyorum. Zaten en başta serbest fikir olarak yazılan bir hayal olarak belirtmiştim.

İtalyan yakın bir arkadaşımdan (kendisi de bir Alfista) aldığım bilgiye göre arkadan itişli Alfa yapılacakmış ama eski 166 sınıfının yerine gelmesi düşünülen exclusive sınıf model için olacakmış. Diğer segmentler için (Spider veya Coupe için bilgim yok) önden çekiş sisteme devammış.

8C platformu konusunda haklısınız 4200 serisidir, benim hatam. Ferrari'nin kullandığı Maserati motoru konusunda kendi bilgimi paylaşmak isterim. Bildiğim kadarı ile bu motor sadece Maserati'nin değildir.V8 motor Ferrari/Maserati ortak gelişim motoru olarak adlandırılmaktadır, yanlış hatırlamıyorsam motor gelişim kodu F136 idi, yine de araştıracağım.
Dr.Ingegnere Bussone

Burak1985

alfa+lancia+fiat. Bu üç markayı ele aldığımızda ortak geliştrilen bir strateji olduğu aşikar fakat günümüzde birkaç markayı bünyesinde barındıran firmalarda bunu yapıyor ve öle ayakta kalabiliyor. vw+audi+seat+skoda yı ele alırsak mesela eski a6 ile seat exeonun eger zamanınız varsa iç mekanını incelemenizi isterim yerleştirilen tuşlardan ön konsol dizaynına kadar birebir aynı. aynı şey motorları içinde geçerli. Firmalar bunu yapmazsa maliyetleri kontrol edemezler ve büyüyemezler. Alfa bir ferrari ve maserati gibi ayrı sınıfta olmadığı için tıpkı vw nin audiye uyguladığı gibi bir stratejiye maruz kalıyor.

agucba

Utku Bey, yanlış anlamanızı istemem. Yazdıklarımı eleştiri olarak almayın kesinlikle, ki polemik yaratacak en son kişilerden birisiyim.

Hayal kurmak güzeldir ve zaten hayal kurulacak ki gerçeğe dönüşsün.

8c her ne kadar Maserati 4200 alt yapısını kullanıyorsa da alacak param olması durumunda, "çakma" diye tabir edilen 8c'yi  alırım.

///////////////

bussone

Serkan Bey, kesinlikle yanlış anlamadım merak etmeyin:) Böylesi konularda neden polemik yaratalım zaten. Ben buradaki herkesin düzeyinden ve açıklığından eminim. İçiniz rahat olsun.

Bu arada ben de 8C'yi alırım, onu da ifade edeyim:). Ama diğer opsiyon da Ferrari olursa  emin olamam:) Yok hatta Ferrari'yi alırım diyeyim de rahatlıyayım.
Dr.Ingegnere Bussone

ku2

Şu an 156 MK1 modelini 1.4 tbi 170 bg ve 1.8 tbi 235 bg olarak üretse hala satar..

Benim arabam 1998 model..her gören hadi ya 1998 mi diyor. İnanamıyor. Tasarım dili olarak hala geçerli, günümüz arabalarının kasalarından kat ve kat daha modern ve akıcı çizgiliere sahip, ve bence klasik olacak bir kasa.
--
2004 Subaru Impreza WRX STI / 34 VK 0778
2015 Subaru Levorg 1.6 GT-S SPORT / 06 BM 4785