Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

156 mk1 Klima çözümü.

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Canbest

Merhaba Alfista'lar, Mk1 için klima performansından memnun olmayan arkadaşları posta bekliyorum çünkü altın değerinde bilgiler vereceğim yurtiçi yurtdışı forumlarında master yaptım adeta sabahlara kadar, konsol içerisindeki ana klima unitesi(orta konsolun altında) ünitede iki adet flap motoru mevcut zaten bununla uğraşmış arkadaşlar anlayacaklardır, üst taraftaki flap motoru 5 derecelik açı ile dönüp havanın nereden geleceğini ayarlıyor, ayağa-cama-kişiye gibi ve sökmesi oldukça zor bir yerde airbag kapağı alttaki flap motoru sökülmesi gerekiyor, üstteki vidasına ulaşmak adeta ölüm fakat küçük cırcır ve 5.5 mm cırcır ucu ile sökülebilmek'de alttaki flap motoru ise 30 derece açıyla dönerek(kapalı veya açık gibi düşünülebilir) kabin içindeki kalorifer peteğinden havayı geçirecek konuma yada direk fan'dan gelen havayı içeri aktaracak konuma geliyor. Gelelim konuya yurtdışı forumlarından okuduğum kadarıyla bu motorlar takılabiliyorlar(resimlerden anlayacaksınız) ve içerideki dışlı içindeki sensör istenilen konuma geldiği zaman motorunun elektiriğini kesip istenilen noktada durduruyor. Bu sensör'ün ilkel bir teknolojiye sahip olduğunu düşünürsek seneler içindeki biriken tozdan ötürü işlemini yapamayacak konuma gelmesi anormal gelmiyor. Klimanız görevini tam anlamıyla yapmıyorsa alttaki flap motorunun işlevini tam olarak yerine getirmediğini düşünün klima bütün soğukluğunu sıcak petekten geçirip kabine iletiyor sıcak petekten geçen hava ne kadar soğuk olsada elbette ısınıyor. Gelelim Flap motorunun sökümüne üstünde 4 adet vida mevcut daha sonra dişlilerle beraber flap motorunun bütün ihtişamıyla karşımıza alıyoruz. Mavi dişlinin konumu çok önemli ben fotoğraf olarak nerede durması gerektiğini aşağıya ekliyorum. Bozarsanız zor yoldan öğrenmek zorunda kalırsınız(benim gibi) Mavi dişliyi ve altını güzelce balata spreyiyle temizliyoruz ve elimizle bir kaç tur attırıyoruz ardından söktüğümüz gibi yerine takmamız gerekiyor söktüğümüz yerin  altında beyaz sekman benzeri klima ünitesinin içerisindeki kapaklara bağlanıyor gemiye yön veren dümen gibi düşünün alttaki flap motorunun geçtiği kısım sabit fakat üstteki söktüğünüz'de beyaz sekman elinize gelecek korkmayın arkasında klavuzu var öne göre oturuyor. Ve flap motorlarının kontrol ettiği iç ünite dümenleri oldukça sağlam kolay kırılacak bir parça değil ve üstteki demir çerçeveli. Usta size bu kırık derse bile yinede denemenizde fayda var, bozuk oldugunda araba kontak konumundayken gırc gırc gırc diye çalışana kadar sürekli ses yapıyor, yada ayar düğmesinden soğuk konuma getirseniz yada sıcak konuma getirseniz dahi sürekli kabine sıcak hava geliyor. Çalıştığını maviye getirtiğiniz'de klimayı açmasanız dahi fanın üflediği serinlikten anlamanız gerekiyor araba sıcakken deneyin kabine fanı çalıştırdığınızda soğuk konumda iken serin hava geliyorsa alttaki flap motorunuz çalışıyor. Üstteki motor çalışıyor ise ne tarafa hava vereceğini seçtiğiniz zaman, ordan havanın gelmesi gerekiyor mesela ayağa verdiğinizde yukardan hava gelmemeli, şayet geliyor ise üstteki flap motorunuz arızalıdır. Bunlar iki 5.5 mm somun ile kabine bağlı iki adet servo motor ve sürüş keyfinizi baltalıyor. Tam çalıştığında içerisi şenlik gibi oluyor :) ben arabanın motor sıcaklığını dışarıdan gelen havayı kesmediği için içeri aldığında adeta cehennem oluyor o zaman bakacağıma karar vermiştim. Klima ünitesinin motor kısımların geçtiği haraketli parçalara silikon sprey sıkın bol bol.Resimler 1: Flap motorunun içi mavi dişlinin olması gerektiği konum. Resim 2. (teknik resim) Flap motoru 3 numaralı parça umarım işinize yarar yolcu koltuğundan torpidonun altına doğru yatarak çalışmanız kolaylık olur. Bunlara rağmen çözüm bulamaz iseniz ve kumanlardan haraket verdikçe flap motorları dönmüyor ise flap motoru almanız gerek. Dönüyor fakat işlevini yerine getirmiyor ise konsol ve klima ünitesi sökülmesi gerek. Torpidonun altına yatıp klima kumandaları ile oynadığınızda motorun çalışıp çalışmadığını göreceksiniz. Sürçü lisan ettiysek affola. Sorusu olan ulaşabilir bol alfalı günler diliyorum.       You are not allowed to view links. Register or Login - You are not allowed to view links. Register or Login
146 1.4TS - 156 2.0 TS - MiTo 1.4Tjet

olcaycharger

Selamlar Canbest,

Anlatımın ve kıymetli bilgiler için teşekkürler. Siz şimdi burada  3 tane kapaktan bahsediyorsunuz sanırım.
1. Sıcak- soğuk kapağı.
2. Yukarı cama, yüze ayakları vs yönlendirme yapan kapağı.
3. Dışarıdan temiz havayı açan ve kapatan kapak. Parçaların oldu resim bu kapağın.

Bende kısa süre önce kalorifer peteğine değiştirdim ve ulaşmak için hemen hemen göğüste gerekli olan her yeri söktüm. Peteği sökünce sıcak soğuk ayarını yapınca kapağın sorunsuz bir şekilde açık kapalı pozisyona geldiğini gördüm. Yani 1 numaralı kapak. Peteği değiştirdim ve kazanı kapadım.

Ancak iç dış hafa sirkülasyonu yapan düğmeye (ortadaki yuvarlağın üzerinde ufak düğme)  basınca iç-dış hava kapağının hareket etmediği fark ettim. Kapak şu anda hep dışarından temiz alma konumunda. İç havaya alınca motorun kapağı kapatması gerekiyor ama hiç hareket ve ya ses yok. Elimle itmeye çalıştım ama motorun gücünü yenemedim zorlamakta yanlış. Çünkü bunlar yüksek torklu servo motorlar aslında.

Bugün yarın motoru sökeceğim ve kontrol edeceğim kendisi mi bozuk yoksa bağlantıda mı kopukluk var diye. Zaten aracın için epey sökük toplamadım. Genel yenileme aşamasındayım , taban halısı değişecek ve yalıtım yapılacak daha... 
Olcay Meral
1998 156 2.5 V6 24V Nero

Canbest

Merhaba

Değerli bilgileriniz için bende teşekkür ederim sizlere. Yabancı forumlardan araştırdığım kadarıyla bu servo motorların içindeki dişlilerin konumu çok önemli, orjinal haliyle güzelce fotoğraflayıp dişlileri teker teker sökün mavi bir dişli konumu bildiriyor altında sensör gibi bir şey mevcut dişlileri söktükten sonra bu mavi dişli zaten yerinden çıkamayacak bir konumda ne kadar uğraşsanız'da bulunduğu yerden ayrılmamakta ısrar ediyor eski bir diş fırcası ve balata spreyi yardımı ile dişliyi çevirerek balata spreyi uygulayın ve altını güzelce fırcalayın zamana yenik düşüp takıldıkları bolca bahsedilmiş. Çok yüksek ihtimalle sorununuz çözülecektir. Ayaklara üfleme yapan alttaki kazanları görmüşsünüzdür onunda üzerinde bir adet ısı sensörü mevcut tam çıkışta o sensör'de tozlara yenik düşüyor onuda güzelce temizlemenizi tavsiye ederim, bizim klimalarımız aslında ilkel değiller oldukça teknolojik çalışıyorlar zamanına bakarak. Umarım sorunu çözersiniz. Kolay gelsin hoşçakalın  :haydi: :clover:
146 1.4TS - 156 2.0 TS - MiTo 1.4Tjet

Ali.1

Herkese merhaba. Bu gün klima konusunda tüm varyasyonları deneyip son noktayı koyduk. Mk1 156 aracımda klima derece ayarı yapılamıyordu. Buradan okuduklarımla elimden geldiğince motoru temizledim ama aynı problem devam etti. Motor birkaç kez çalıştı sonra yine olduğu yerde kaldı. Kontrol panelinde sorun olabileceğini düşünüp ön göğüsü söküp kontrol panelini elektronikçiye götürdüm çift kart var içinde ayrıca çip falan varmış. Elektronikçiden edindiğim bilgi tüm devrenin çalıştığı yönünde oldu. En son artık beyinciye gidip kontrol ettirdim bcm arızası dedi ama mk1 ve mk2 lerde bu yokmuş. En son tavsiye üzerine bir ustaya gittim elinde mavi dişlinin yanlış konumlandırılmasından dolayı çalışmayan bir motor varmış. Buradaki görsellerde verildiği gibi motoru ayarladık çalışmaya başladı. Teşekkür ederim