Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

mk1- 156 yine ben yine sorun

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mehmetcevik82

200 km önce 15.12.2010 tarihinde aracıma Milano marka LPG takıldı.Araca LPG takılır takılmaz. Araç benzinde çalışırken teklemeye ve gazyememeye başladı. Ben ilk takılışta normal sandım. Ancak aracı ertesi gün sabah motor soğukken çalıştırdığımda aynı sorunu yaşadım araç benzinde çalışırken LPG ye geçene kadar gaz yemiyor ayağımı gazdan çektiğim anda stop ediyor. LPG ye geçince sorun kalmıyor. Motor sıcakken tekrar benzine geçtiğimde araç tekleme yapıyor, gazyemiyor çekimden düşüyor. LPG de benzin kadar yakıt tüketiyor. Araç düzgün çalışmadığından LPG ayarı da yapılamıyor Sorun ne olabilir acaba, buji kabloları, bujiler değişti sorun düzelmedi. LPG taktıran arkadaşların çoğunun aracında bu sorunun meydana gelmiş olabileceğini düşünüyorum. Acaba sorunu nasıl çözdüler.Bu problemi forumdan başka bir yerde çözebileceğimi sanmıyorum. Bulunduğum yerde Alfa ustası yok. Benim talimatıma göre işlem yapacaklar. Siz de bana yardımcı olursanız sevinirim. Aracımı bu problemden dolayı satmak istemiyorum.

A.S.GÜMÜŞ

Öncelikle geçmiş olsun, Lpg dönüşümünde benim yaşadığım sorun lamda sensörüydü, lamda sensörü arızalıysa sorunlar çıkıyor.
Ayrıca You are not allowed to view links. Register or Login lpg ile ilgili bir başlığımız var okumanızı öneririm.

07 DH 800

Alfadanadam

Hem geçmiş olsun hem de hayırlı olsun.

Lpg ayarınız olması gerekenden fakir ya da zengin ayarlandığında bu bahsettiğiniz sorunları yapar. Şöyleki, benzin ecu'sü, self learning denilen, aracın değişen koşullarına göre ateşlemeyi ve enjeksiyonu değiştirebilen bir yapıdadır. Lpg ecusü ise tabiri caizse kargadan başka kuş tanımaz. Nasıl ayarlandıysa hep öyla çalışır. Lambda'dan çok yaktığına dair bilgi de gelse enjeksiyon zamanlarını değiştirmez, nasıla ayarlandıysa öyle gider.

Ancak,

Eğer lpg ayarlarınız"zengin" ayarlandıysa, benzin ecu'sü bu zengin durumu algılayarak benzin enjeksiyon zamanını "kısar". Böyle yaptığı için de siz sabahları benzinle çalıştırdığınızda araç fazlasıyla fakir çalışır. Bunu yapmasının sebebi, sizin benzin ecu'nüzx aracın aslında lpg ile çalıştığını bilmez. Farkettiği "zengin" çalışmaya kendisi sebep oluyor diye düşünür o yüzden benzin enjektör zamanını kısar.

Lpg çalışmasında enjeksiyon başlangıç sinyalini benzin enjeksiyonu başlangıç sinyalinden alır. Ancak kapanış sinyalini lpg, kendi yakıt haritasına ya da başka tabirle ayarına bakarak karar verir.

Meraklısı olmayan biraz karışık bir durum, umarım açıklayabilmişimdir.

Kısacası lpg ayarınızda pproblem var. Doğrulamak için yerinizde olsam önce aküyü söküp yarım saat kadar beklerim. Sonrasında 300-400 kilometre civarı sadece  benzinle kullanarak benzin değerlerinin normal değerlere gelmesini sağlarım. Araba benzinde pürüzsüz çalışmaya başladıktan sonra LPG ayarı yapılmalıdır. LPG ayarı sonra laptop ile kalibrasyon yaparken, Örneğin araç benzindeyken 2,5 milisaniye olan değer, lpg'ye geçince de fazla bir değişim göstermemesi gerekir. Ancak burada yanlış anlaşılmaması gereken konu, LPG enjeksiyon zamanı ile benzin enjeksiyon zamanı değildir eşitlenmeye çalışılan. Eşitlenmeye çalışılan, "benzin enjektörü" enjeksiyon zamanının, araç lpgye geçtiğinde de aynı zamanları gösteriyor olması gereğidir. LPG programında sürekli olarak bu zamanlar gösterir.

mehmetcevik82

quote:

Hem geçmiş olsun hem de hayırlı olsun.

Lpg ayarınız olması gerekenden fakir ya da zengin ayarlandığında bu bahsettiğiniz sorunları yapar. Şöyleki, benzin ecu'sü, self learning denilen, aracın değişen koşullarına göre ateşlemeyi ve enjeksiyonu değiştirebilen bir yapıdadır. Lpg ecusü ise tabiri caizse kargadan başka kuş tanımaz. Nasıl ayarlandıysa hep öyla çalışır. Lambda'dan çok yaktığına dair bilgi de gelse enjeksiyon zamanlarını değiştirmez, nasıla ayarlandıysa öyle gider.

Ancak,

Eğer lpg ayarlarınız"zengin" ayarlandıysa, benzin ecu'sü bu zengin durumu algılayarak benzin enjeksiyon zamanını "kısar". Böyle yaptığı için de siz sabahları benzinle çalıştırdığınızda araç fazlasıyla fakir çalışır. Bunu yapmasının sebebi, sizin benzin ecu'nüzx aracın aslında lpg ile çalıştığını bilmez. Farkettiği "zengin" çalışmaya kendisi sebep oluyor diye düşünür o yüzden benzin enjektör zamanını kısar.

Lpg çalışmasında enjeksiyon başlangıç sinyalini benzin enjeksiyonu başlangıç sinyalinden alır. Ancak kapanış sinyalini lpg, kendi yakıt haritasına ya da başka tabirle ayarına bakarak karar verir.

Meraklısı olmayan biraz karışık bir durum, umarım açıklayabilmişimdir.

Kısacası lpg ayarınızda pproblem var. Doğrulamak için yerinizde olsam önce aküyü söküp yarım saat kadar beklerim. Sonrasında 300-400 kilometre civarı sadece  benzinle kullanarak benzin değerlerinin normal değerlere gelmesini sağlarım. Araba benzinde pürüzsüz çalışmaya başladıktan sonra LPG ayarı yapılmalıdır. LPG ayarı sonra laptop ile kalibrasyon yaparken, Örneğin araç benzindeyken 2,5 milisaniye olan değer, lpg'ye geçince de fazla bir değişim göstermemesi gerekir. Ancak burada yanlış anlaşılmaması gereken konu, LPG enjeksiyon zamanı ile benzin enjeksiyon zamanı değildir eşitlenmeye çalışılan. Eşitlenmeye çalışılan, "benzin enjektörü" enjeksiyon zamanının, araç lpgye geçtiğinde de aynı zamanları gösteriyor olması gereğidir. LPG programında sürekli olarak bu zamanlar gösterir.

Öncelikle bilgiler için teşekkürler tavsiyenize uyacağım aküyü söküp yarım saat bekleyip geri takıp benzinle 400 km kullanacağım. Farzedelim ki araç düzgün çalışmaya başladı. Gittim LPG ayarımı tekrar yaptırdım. Daha sonra LPG ile kullanmaya başlayınca araç ecu lardan yine aynı sorunu yaşatmayacak mı bana. Ayrıca formu biraz daha araştırdım. Lamda ve Demimetre sensörlerinden bahsediliyor. Bunları kontrol ettirmemi tavsiye edermisiniz. Yoksa öncelikle sizin tavsiyelirinizimi yerine getireyem. Birde bu sensörlerin motordaki yerleri neresidir acaba.
Aracım önceleri bana hiç masraf açmıyordu. Son 2 aydan beri beni yormaya başladı. Son benzin zamlarından sonra da aracı benzinle kullanmak maddi anlamda yıprattığı için LPG taktırdım. Araca LPG takıldı. Benim aracım benzinle ş.içi kilometreye 40 krş yakarken şimdi LPG ile de 40 krş yakıyor. LPG sistemine verdiğimiz 1100 TL yanıma kar kaldığı gibi artık aracımda eskisi gibi çalışmaz oldu. Enjektörler elden geçirildi. Bildiğiniz üzere buji kabloları, pipolar, bujiler yenilendi. Bunun yanı sıra akü değişti vs. vs. Ancak bunlara rağmen aracımın bu durumda olması beni çok üzüyor. Üstelik aracımdan anlayan (helede bu söylediğim gazyememe probleminden) adam gibi bir usta olmadığı için sürekli başınızı ağrıtıyorum kusura bakmayın. LPG'ci benim hatam yok tamirciye gösterin aracın kendi arızası var diyor. Tamirciye götürüyorum bu araca LPG takılmı LPG'ciye gidin diyor :) ben ortada kaldım.

Alfadanadam

Siz dediğim gibi aracı bir süre benzinde kullandıktan sonra , aracın çalışması benzinde düzelince LPG'ciye gideceksiniz. Bak usta, araba benzinde güzel çalışıyor. Sen şimdi adam gibi ayar yapacaksın. Eğer yarın sabah tekrar bozulursa bunun sebebi sen ve senin ayarındır diyeceksiniz.

Yanlış lpg basıncı, hatalı enjeksiyon sıralaması, yanlış seçilen enjektör memesi gibi sebeplerden olabilir. Sorunumu çözemezsen Milano Türkiye Distribütörüne başvuracağım demeyi de eksik etmeyin.

Eğer bir süre benzinle kullandıktan sonra araç düzeliyorsa debimetre lambda gibi unsurlar daha sonra ele alınabilir.

mehmetcevik82

yardımlarınız için teşekkürler önerilerrinizi aynen uygulayacağım. sonucu da bildireceğim.

tolga_ozhan

Buna benzer bir sorunda ben 164'ü ilk aldığım zamanlarda benim için geçerliydi. Lpg takılalı 1 ay olmuştu ben aldığımda. İlk başlarda benzinde iken bir problem yok fakat lpg'ye geçince soğuk motorda rolanti dalgalanması oluyordu. İlerleyen zamanda lpg'deki rolanti dalgalanmaları azaldı fakat bu seferde benzinle zor çalışma ve soğuk motorda rolantinin çok düşmesi hatta bazen gaz vermezsem kendi kendine stop etmeye başladı. motor ısınınca sorun ortadan kalkıyordu.
Lpg ayarlarını en baştan yaptırmak için montajı yapan yerin yolunu tuttum. Fakat problemin lpg ile ilgisinden çok aracın rolantisinin çok düşük olmasından kaynaklandığını düşündük ve manule olarak rolantiyi arttıdık (yaklaşık 1000 devir yaptık). Böylece soğuk motor ilk çalıştırmada kendi kendine daha fazla gaz verme ihtiyacı hissetmeye başladı rolantiyi 1000 devir'e getirmek için. Bu şekilde daha kararlı bir ilk çalıştırma anı elde ettik. 156'da rolanti manuel olarak ayarlanırmı bilmiyorum ama belki sizinde sorununuz buna benzer bir yol ile hallolur.
Bülent Abi'nin yazdıklarını okuduktan sonra bu iki sorunu ilişkilendirdim. Benzin ecu'su araç lpg'de zengin çalıştığı için çok yakıt verdiğini hesaba katıyor ve dolayısıyla benzinide kısıyor. Soğuk motora ecu'nun verdiği benzin yeterli gelmiyor. Bizim bulduğumuz çözüm benzini manul yolla arttırmak oldu.

mehmetcevik82

Problem çözüldü arkadaşlar. Nihayet bir exsaminer buldum. Aracın ecusu güncellendi. Sorun kalmadı. Yardımlarınız için teşekkürler. Lamda, debimetre veya başka her hangi bir parçada arıza yokmuş. Aracım eski hakine döndü sonunda.