Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Egzozdan çıkan siyah dumanlar...

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

beckher

Selamlar.. Arabamın uzun zamandır yakıt tüketimi fazla bu sabah dikkat ettim benzinde çalışırken siyah dumanlar çıkıyor ve benzin kokusu var, Lpg de duman yok ondada yokuş yukarı giderken gaz yemiyor araba Lambda Sensöründen olabilir mi?Benim aklıma O geldi? Tavsiyelerinizi bekliyorum...
alFa rOmEo 156 2001 1.6 tWiNsPaRK

ATA

Egsozdan siyan duman  çıkması motorun zengin karışım ile çalışmasıyla alakalı gibi duruyor. Aracı ilk aldığımda benimkide bu şekilde siyah duman atıyordu. Lambda tek başına aşırı zengin yapamaz. Muhtemelen hem lambda hemde debimetreniz aynı anda bozuk. Zaten rampa yukarı gaz yememesi başka sorunlar yoksa debimetreden kaynaklanıyor. İki parçayıda kontol etmekte fayda var.
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

beckher

Gaz yememe problemi yeni başladı Benzinde değil Lpg de gaz yemiyor, Ama yakıt tüketimim ilk günden beri çok fazla egzoz dumanına daha önce hiç dikkat etmemiştim...

Alfadanadam

Bu kadar çok elektronik zımbırtı olan bir motorda aşırı tüketimin sebebini tespit etmenin en güzel yolu examiner'a bağlatmak.
Debimetre ve lambda en azılı sebepler elbette ama...

beckher

Lambda sensörünü cuma günü değiştirdim arabanın çekişinde bir miktar düzelme oldu sanki, ancak egzozdan siyah duman çıkmaya yine devam ediyor, debimetrenin kablosunu çıkardım ve bir süre o şekilde kullandım çekiş sanki biraz daha fazla iyileşti, lambda sensörünü değiştirirken debimetreyide temizlemiştim, Ne yapmamı tavsiye edersiniz yeni debimetre mi alayım?

Alfadanadam

Yaşadığınız yerde Bosch Car Servis var ise debimetrenizi söküp test ettirin. Bosch servislerinde genelde oluyor. Arızalı olduğuna emin olmadan parça değişilmesine çok karşıyım.

Examiner'a bağlanıp hata verip vermediğine bakılmalı ilk iş.

beckher

Debimetre arızası examiner de görünmüyor diye bişey duymuştum?

Alfadanadam

quote:

Debimetre arızası examiner de görünmüyor diye bişey duymuştum?

Doğrudur. Examiner sonrası araçta hiçbir arıza çıkmazsa bu durumda debimetrenizin arızalı olduğuna kanaat getirebiliriz. Ama öncelikle examiner bir baksın bakalım neler oluyor içeride :)

beckher

Sabah aracımı bilgisayara bağlattım bir hata çıktı lambda sensörü falan, sildik o kodları bir müddet kullandım arabayı tekrar baglattım daha sildiğimiz kodlardan P1173 Karışım 1 Gücü (ek) diye bir hatayı tekrar verdi arabamda Lpg kiti takılı bundan dolayımıdır yoksa başka bir sebebimi var...

Alfadanadam

Aracınızdaki lpg ile ilgili olduğunu sanmıyorum ben.

You are not allowed to view links. Register or Login

Burada ilgili hata için rotor calibration fault diyor. Bahsi geçen rotor potansiyometre motorunun rotoru olabilir. Potansiyometreye bir reset yapmayı deneyebilirsiniz.

beckher

Siteden arama yaptırdım ve Ata Bey'in vermiş olduğu bir listede
P1173 Lambda adaptat. 1 (multiplicative) above upper limit

Diye bir hata açıklaması yazılı, benimde aklıma ilk gelen Lambda sensörüne gelen verilere göre Lambda degeri 1 den yüksek dolaysıyla yakıt hava karışım oranında hata diye düşünüyorum...Malum MAF sensörü arızası Bilgisayarda görünmediğinden bu şekilde bir hata çıkabilir mi?

Alfadanadam

Mantıken olabilir. Tanıdık bir serviste debimetreyi satın almadan önce deneme imkanınız varsa çok iyi olur.
Alternatif bir yöntem olarak debimetrenin sensör kısmını housing'den ayırabiliyorsanız - ki ortası delikli torx anahtar gerekecektir. İçinden çıkan sensörü koduyla temin etme yoluna gidebilirsiniz. Debimetrenin iç kısmındaki sensörler birçok araçta ortak kullanılıyor. Örneğin 166 2.5 V6'nın debimetre sensörünün kodu ile Lada Samara ya da Vega'nınki aynıydı. Lada debimetresi alınıp içindeki sensörü sizinkiyle değiştirebilirsiniz.
Ama dediğim gibi öncelikle debimetreyi bi söküp çıkan sensörü koduyla bosch'a sormak gerekli.