Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

159 2.4 Sportwagon

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

uniquel

You are not allowed to view links. Register or Login
Acaba dememin altında hiç bir negatif düşünce yok aman yanlış algılanmasın. Düzgün bakan birilerinde olduğu sürece mutlu oluyorum, destekliyorum  :D zaten en güzel kısmı 2.4 ve nadide olmasi  :rock:

Bu arada bence yavaş yavaş Alfista olduğunuzu da kabul etmelisiniz. Kullanılan Alfa modeli ile değil Alfa'na olan yaklaşımına göre Alfista olunur. Ki bence çoktan hak etmişsiniz  :serefe:

Tekrar NAZARSIZ, kazasız belasız keyifli sürüşler dilerim  :yukari-ok:

159, daha eski olan Alfa modellerine göre "kırma" bir arac oldugundan ve daha eski alfa modellerini kullanmadığım / sahip olmadıgım icin oyle düsünmüstüm.
Evet revizyonu seviyorum. Eski arabaya binip kondisyonunu en ust seviyede ve kendime göre iyileştirmeler yaparak kullanmak bana haz veriyor. Daha önceden de soyledigim gibi, bu tür arabalar 300bin liralık arabalardan daha fazla mutlu ediyor beni.
Tekrardan tesekkurler güzel düsünceleriniz icin.

uniquel

Valla benim gt deki tek ve yegane eksik 2.4 20V makine  :D

Daha ne diyim, iyi gunlerde kullan, Allah nazarlardan korusun  :nazar:

Abi motor bulunur, en kötü yazın beraber almanyaya süreriz :haydi:

devirsever

Abi motor bulunur, en kötü yazın beraber almanyaya süreriz :haydi:

Motor maddi olarak cozulur lakin km gostergesini calistirabilen gormedim henuz 2.4 ile  :)
1996 155 Q4
1996 GTV V6 TB
1998 166 3.0 V6
2006 GT 3.2 V6
2008 GT Q2
1999 156 3.0 V6 Turbo Q2(Güncel)
1998 156 3.0 V6

alihan

Valla üstadım emeğine sağlık bir solukta bütün yazılanları okudum gerçekten emek kokuyor ve aracın maaşallahı var kazasız belasız binmeniz dileğiyle kardeşim var samsun da . Oda alfa kullanıcısı 2005 mk2 147 si var okul okuyor. Aracı canlı görmüş bahsetmişti bende forumda görünce bu dedim.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
2011 Giulietta QV

uniquel

Valla üstadım emeğine sağlık bir solukta bütün yazılanları okudum gerçekten emek kokuyor ve aracın maaşallahı var kazasız belasız binmeniz dileğiyle kardeşim var samsun da . Oda alfa kullanıcısı 2005 mk2 147 si var okul okuyor. Aracı canlı görmüş bahsetmişti bende forumda görünce bu dedim.

Cok tesekkurler guzel dilekleriniz icin.
Yolda gorurse korna falan calsin belli etsin kendini tanisiriz, araba konusunda olmasa da samsun konusunda yardimimiz olur belki :)

uniquel

Mart günceli olsun.

Direksiyon derimiz yenilendi.
Benden önce direksiyonun derisine zımpara atıp boyanmıstı. Biraz detay ilacını fazla kacırdıgım bir gun butun boyayı yumusattım ve o gunden sonra direksiyon hep yapış yapış his veriyordu.
Ti paketlerdeki direksiyonu takmak istemedigim icin, orjinaline sadık kalarak yine hakiki deri ile yenilendi.

[IMG]You are not allowed to view links. Register or Login[/img]

Gecen yaz aracı boyattıktığımdan beri, iyice pimpirikli biri oldum.
Özellikle ıslak yolda kapılara ve marspiyellere vuran taşların çıtır çıtır seslerini duydukca icim parçalanıyordu. Resmen kolumu bacagımı jiletliyolar gibi hissediyordum.
Sonra biraz arastırdıgımda, orjinal ekipman olarak 159 un pacalık sundugunu ögrendim. Ögrenince de tutamadım kendimi.
Ön pacalıkları aldım hemen. Arka pacalıgı sevmiyorum. Daha dogrusu rally spec tarzda bi conseptim olsa takarım ama 159 a arka pacalık yakıstıramıyorum.

Malzemesi gercekten cok guzel ve yumuşacık.

Bunlar da montaj sonrası fotograflar.
Havanın durumu ortada, perişan durumdayız.
Tam olarak tahmin ettigim gibi, camurluk agzının forumuna uygun ve camurluk agzının en dış noktasından aşagıya kadar aynı hizada koruma sağlayacak sekilde tasarlanmış.

Serhat59

Mart günceli olsun.

Direksiyon derimiz yenilendi.
Benden önce direksiyonun derisine zımpara atıp boyanmıstı. Biraz detay ilacını fazla kacırdıgım bir gun butun boyayı yumusattım ve o gunden sonra direksiyon hep yapış yapış his veriyordu.
Ti paketlerdeki direksiyonu takmak istemedigim icin, orjinaline sadık kalarak yine hakiki deri ile yenilendi.

Gecen yaz aracı boyattıktığımdan beri, iyice pimpirikli biri oldum.
Özellikle ıslak yolda kapılara ve marspiyellere vuran taşların çıtır çıtır seslerini duydukca icim parçalanıyordu. Resmen kolumu bacagımı jiletliyolar gibi hissediyordum.
Sonra biraz arastırdıgımda, orjinal ekipman olarak 159 un pacalık sundugunu ögrendim. Ögrenince de tutamadım kendimi.
Ön pacalıkları aldım hemen. Arka pacalıgı sevmiyorum. Daha dogrusu rally spec tarzda bi conseptim olsa takarım ama 159 a arka pacalık yakıstıramıyorum.

Malzemesi gercekten cok guzel ve yumuşacık.

Bunlar da montaj sonrası fotograflar.
Havanın durumu ortada, perişan durumdayız.
Tam olarak tahmin ettigim gibi, camurluk agzının forumuna uygun ve camurluk agzının en dış noktasından aşagıya kadar aynı hizada koruma sağlayacak sekilde tasarlanmış.

Güle güle kullanın Benim de hep aklımda var bu paçalıklar. Yurtdışı sipariş mi yine?

GM 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Alfa Romeo 156 1.6 TS Distinctive 2006
Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm Distinctive 2006

uniquel

Güle güle kullanın Benim de hep aklımda var bu paçalıklar. Yurtdışı sipariş mi yine?

GM 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Evet hocam malesef. Ama buradan siparis verirsek gelir mi bilmiyorum, sormak lazım.

Mehmet Ulusoy

Maşallah, emeğinizin hakkını vermek lazım. Marifetli elleriniz ve emeklerinizde araç daha da özel ve efsane olmuş. Kazasız belasız güzel günlerde tadını çıkarmanız dileğiyle.

uniquel

Maşallah, emeğinizin hakkını vermek lazım. Marifetli elleriniz ve emeklerinizde araç daha da özel ve efsane olmuş. Kazasız belasız güzel günlerde tadını çıkarmanız dileğiyle.

Tesekkürler hocam. Güzel bi agır bakıma hazırlanıyorum bu ara, umarım onu da sorunsuz atlatırız.

TRSemih

A4 B8 '09 2.0 TFSI QUATTRO (2022-...)
Giulietta '15 1.6 JTDM (2021)
159 '06 1.9 JTDM (2016-2021)
156 '05 1.6 TS (2012-19)
156 '98 2.0 TS (2014-15)

KAKIRMAN

Eve kapandığım şu günlerde  ilaç gibi geldi bu konu. Maşallah

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
The Machina List

1998 | Alfa Romeo 145 | 1.6 TS
2001 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2011 | Alfa Romeo Giulietta | Sport Pack 1 | 1.6 JTD
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2006 | Alfa Romeo GT | 2.0 TS
2011 | Alfa Romeo 159 |1.7 TBI
2005 | Peugeot 206 | 1.4 HDI | Panoramic
2017 | Peugeot 2008 |  1.6 HDI |Allure

Mehmet Ulusoy

Tesekkürler hocam. Güzel bi agır bakıma hazırlanıyorum bu ara, umarım onu da sorunsuz atlatırız.

Güzel bi ağır bakım'ı en güzel şekilde atlatacağınıza eminiz  :yukari-ok:

uniquel

Eve kapandığım şu günlerde  ilaç gibi geldi bu konu. Maşallah

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Tesekkurler hocam.
Konuyu yeni gordugunuzu anlıyorum bu yazdıgınızdan. Her türlü öneri ve elestiriye de acıgız 7/24  :)

alperturkeri

Ağır bakımdan sonrada bilgilendirirseniz çok sevinirim . :nazar:

uniquel

Ağır bakımdan sonrada bilgilendirirseniz çok sevinirim . :nazar:

Konuya, biraz da arsiv niteliginde yazdıgım icin, yapılanları muhakkak paylasirim hocam.

uniquel

20 Mart 2020
Km You are not allowed to view links. Register or Login

Bir süredir biriktirdigim isleri niyahet yaptık.

Emme temizligi;

EGR iptalinden sonra hep yapmak istedigim birseydi. Km itibariyle emmenin degisimi veya temizligi gerekmekteydi.

JTD motorun emmesini sokmek eziyetmis. Yani o eziyete sahit olunca farkettim ki 2.4 un calısma alanı daha da dar ve bi ara komple motor indircez sandım.
Triger sökülüyor, motor kulakları, mazot pompası, vakumlar vs bi ton sey sökülüyor.

Emmeyi söküp 2ye ayırdıgımızda karşılaştıgımız ilk manzara!! Daha önce hic sökülmemis. Emme üzerindeki basınc ölcer sensor ise bu kadar kurum icinde iyi okuyormus gercekten. Temizlikten o da nasibini aldı.

Emmenin kelebek tarafı. Bu arada kelebek de benzer şekildeydi.

Emme ve kelebegi güzelce kazıyıp tel fırca yaptıktan sonra benzinle güzelce temizledik. Her aşamada fotograf cekmemisim.
Durumun berbatlıgını gösteren bikac foto daha,

Ayrıca swirl flapları da yazılım ile iptal etmis olmamıza ragmen mekanik olarak da iptal etmek istiyordum. Turkiyede bu işlemi genelde kaynak ile doldurarak yapıyorlar fakat yurtdışında bunun için hazır kit satılıyor.
Benim aldıgım kit bu. Çok bi olayı yok aslında, 15mm çapında 5 tapa ve 1 adet de ufak tapa, yapıstırıcısı ile birlikte.
Makyajsız kasalardaki aluminyum emmeler 15mm, makyajlı kasalardaki plastik emmeler ise 18.5mm diye biliyorum. 1.9 jtd icin de aynı ölçüler gecerli.

Emmenin temizliginden sonra flap iptal tapalarını da yerletirip emme tarafıyla isimizi bitirdik. Emmenin metal contasını da yeni almıstım ne olur ne olmaz lazım olur diye. Onu da yeniledik.

Yağ pompası değişimi;

Yurtdısında 2.4 servis prosedürüne göre, 150bin km den sonraki ilk bakımda pompanın değisimi öneriliyor.
Bu durumla ilgili bolca vaka da mevcut. Son olarak bildigim, bundan 2 ay once Türkiye'de gerceklesen vakada, 210bin km de yağ pompası kırılıp motor yatak sardı.
Ben de aracın gecmisinde bu pompanın degisimiyle ilgili herhangi bir kayıt bulamayınca işi riske atmak istemedim. Bu arada 1.9 jtd lerde durum aynı mı bilmiyorum.

Bir eziyet iş de bu...
Pompa karterde. Yağ karteri sökülmeden ne yazıkki pompa sökülmiyor.Karter, 1.9larda motor enlenmesine daha dar oldugu icin traversten kurtarıyor fakat 2.4 de malesef traversi biraz boşaltmak gerekiyor.

Karter de yine emme gibi, ilk defa söküldü. Bu da demek oluyor ki pompa daha önce hic degismedi.
Yani riske girmeyerek dogru bi karar almışım.

Karterin temizlenmemiş halini cekmemişim fakat temizlenmiş durumu bu şekilde,

Yeni pompamız :o

Emme ve karteri topladıktan sonra trigeri tekrar toplamadan önce gergi ve bilyaları kontrol ettik sorun yok. Sadece gergi kayışını yeniledik. Kayış bi yerinden yara almış veya kendinden kusurluydu bilemiyorum.

Sol aks (Kısa Aks) Değişimi,

Daha önceden sağ aksı yenilemistim.
Sol aksta da problem oldugunu farkedince onun da yenisini almıstım ama aldıgım aks malesef uzun geldi. Lale ve kafa aynıydı fakat mil uzundu.
Biz de madem söktük, en azından kafa ve lale tarafını yenileyelim belki düzelir, diyerekten giriştik.

Düzelmedi tabi. Ama an itibariyle yapacak bişey yoktu ve bu sekilde topladık. İlerleyen zamanda tekrar aks almam gerekiyor kısacası.

Şanzıman yağı olarak da arac katalogunda F40 sanzıman icin belirtilen yağın muadili olarak Motul Gear 300 almıştım. Bu yağı alırken acaba verdigim paraya degecekmi gibi endişelerim vardı ama degdi gercekten. Hem soğuk calısmada rahatladı hem de normal gecisler yumusadı. 2.8 lt alıyor namıssız :o

Bir önceki yağ bakımını 208 bin km'de iken yapmıstık. Hazır bu kadar girismisken yağ bakımını da aradan cıkarttık.
Türkiye'de maalesef 1.9 ve 2.4 lere bir cok usta 5w30 koymakta.
Ama katalogta yazan ise 5w40.
Bu sefer, Fiat onayını sağlayan Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W40 tercih ettim ve bundan sonra da yine bu yağdan devam ederim sanırım.
Tüm filtreler de yenilendi.

Şimdi can sıkıcı mekanik işleri bi kenara bırakalım.
En sevdigime, coilover montajına geldik.
Benden önce H&R nin spor yayını takmıslar araca fakat sanırım sedan yayı taktıkları icin arka taraf düşük duruyordu.

Amortisoru tutan alt çatalların 2 si de kaynaklıydı. Bu da hep kafamdaki soru isaretlerinden biriydi. Cunku parça aluminyum ve aluminyum kaynagı hep beni korkutan bir iş.
Bu çatallar, 2.4 jtd ve 3.2 jts motor haricinde ince tip ve dökme demir olarak cıkıyor. Yani Türkiye'de malesef bulamadım ve yurtdısından almak durumunda kaldım.
Hurdalıktan aldıgım parcalar oldugu icin cok kirli ve görsel olarak kötü durumdalardı.

Öncesi sonrası icin bir foto. Daha sonra da en azından temiz takalım mantıgıyla sprey boyayla bi ince boyadım.

Hazır sökmüşken üst takozları da yenileyeyim diyerekten;

Vee mutlu son!! Nihayet ekip bir araya geldi :)

Ön taraf;

Arka taraf;

Arka biraz daha zahmetli.
Amortisörü tutan kule üstünde bir somun var. Onun icin de bagaj döşemesinin arasından onu sökmek biraz ugrastırıyor.

Peşin peşin söyliyim, disk tozlukları ve kaliperlere laf etmeyin :D ilerleyen zamanda o işi kökten cözecegim icin simdilik hic görselleri umrumda degil. :D

Sabah 9'dan aksam 10'a kadar, yemek molası haric aralıksız calısmanın sonucu olarak ustadan tek kare paylasıyorum :o

Son kontroller,

Mesafeli sosyallesme :)
İşleri bitirdikten sonra Ankara'dan ayrılmadan önce Semih abiyi bi göreyim istedim o da plansız da olsa sagolsun Özcan abi ve Esat abiyi de hebardar etmis, onlarla da tanısma fırsatı buldum. Harika insanlarsınız beni mahcup ettiniz, tekrardan hersey icin tesekkurler.

Dönüş yolu. 100-120 arası hız. Mesafe 400 km.

Son olarak temiz temiz bikac foto paylasayım biraz kafamız dağılsın cok uzattım :)

Son olarak karantinadayız :)

Yapılanlar sonucunda ilk izlenimlerim,

- Gaz tepkisi cok net bir sekilde iyilesti. Daha verimli yanma gerceklestigi kesin.
- İlk çalıştırma biraz daha istekli hale geldi, neden kaynaklı bilemiyorum.
- Direksiyon hafifledi, muhtemelen takozlardan kaynaklı. Gerci soktuklerimiz de cok kotu degildi.
- Yağ pompasından mı yoksa yağ bakımından mı bilemiyorum fakat, motor daha sessiz calısmaya basladı. Yani suan yeni farkettim ki inceden bir mars dinamosu sesimiz varmıs :D
- Coiloverlarla ilgili soyleyebilecegim pek fazla deneyimim yok ama rebound kesinlikle iyilesti H&R yaylara kıyasla. Bi sure sonra ayrıca yazarım deneyimimi.

devirsever

Cok guzel calisma olmus Emre, bu kadar emege sadece sapka cikarmak kaliyor bize. Aracin liftteki fotosunu gorunce acaba mat gri kaplama mi yaptirdin diye dusunmedim degil yani, pismis meger  :D
1996 155 Q4
1996 GTV V6 TB
1998 166 3.0 V6
2006 GT 3.2 V6
2008 GT Q2
1998 156 3.0 V6

ekerem

Kitap gibi konu maşallah :nazar: :alkis:
156 1.6 ts
159 1.9 jtdm Q-tronic
159 2.4 Jtdm Manuel

uniquel

Kitap gibi konu maşallah :nazar: :alkis:

Tesekkurler hocam

Cok guzel calisma olmus Emre, bu kadar emege sadece sapka cikarmak kaliyor bize. Aracin liftteki fotosunu gorunce acaba mat gri kaplama mi yaptirdin diye dusunmedim degil yani, pismis meger  :D

Yok abi havalar kötü durumdaydı gecen hafta. Samsun - Ankara yok da yapınca rengi degisti arabanın  :)
Özellikle yağ pompası cok kritikti. Onu halletmek hem zahmetli hem de önemliydi. En cok o işi hallettigime seviniyorum.
Bu arada motor yağı da bence kritik bi nokta. Hep bi kanı var 5w30 koyuluyor ama bence aracın yağı 5w40 ise, 5w30 konulmamalı. Fiat onayına da kesinlikle dikkat edilmeli.

uniquel

Bizim kirli kocaayağı, temiz bir beyfendi ile mesafeli sosyalleştirdik biraz  :)

umitkilic

İlk resimde kocayak yamuk çıkmış.Şasisi eğik gibi.Çok yanlış bir açı.Halbuki Ahmet iyi becerirdi bu işleri :)

meizu note8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

uniquel

İlk resimde kocayak yamuk çıkmış.Şasisi eğik gibi.Çok yanlış bir açı.Halbuki Ahmet iyi becerirdi bu işleri :)

meizu note8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Umit abi arka teker geniş acı kurbanı olmuş biraz haklısın.
Ön tekeri Ahmet cevirttirdi valla ona bişe diyemem yine haklısın :D

uniquel

Korona sağolsun işleri durdurduk. Gecen hafta persembe gunu itibariyle ben de incik boncuk seylerle ugrasmaya basladım.

Motor kapağı hep gozume batıyordu. Cok fazla cizigi vardı ve cok eskimiş yorgun duruyordu. Altındaki keçesi de tam bir toz vuyasıdı, icin dağılmış dokununca ufalanıyordu.
Kapağın ortasındaki kırmızı parçanın durumu fena sayılmaz. Cizigi de yok. Alfa Romeo yazısı biraz solgun sadece ona ellemeyi dusunmuyorum. Cok guzel metalik bi rengi var zaten.

Yağından kirinden arındırılmış hali bu şekilde. Hala kirli gibi duruyor dimi :D
Üzerine daha önceden yapıştırılmış K&N stickerını da keyifle söktüm ilk önce.
Kapağın durumundan bikac foto daha paylaşayım.

Boyaya hazırlık icin önce 400 sulu zımpara yaptım, devamında da 800 sulu zımparayla bu hale geldi.
Rengi yine aynı şekilde, ince metalli gri olacak. Vernigi de yine aynı şekilde mat.
Plastik astar atılıp boyanacak.

Aslında 159 yanlış bilmiyorsam ilk makyaja kadar mat kapak ile; ilk makyajlı kasa da parlak kapak ile; son makyajda da tekrar mat kapak ile gelmiş. Parlak mı yapsam diye cok kararsız kaldım ama ortadaki kırmızı parcayı boyatmayacagım icin yine mat olsun istedim.

Madem yine boya işlerine giriştik, kule gergisini sökeyim de onu da motor kapağının kırmızı parçasına yakın bi renkte kırmızı yaptırayım dedim. O kadar işsizim düşünün artık :D
Gergiyi 2.el olarak aldıgım icin ufak tefek boya atıkları da vardı zaten.
Yie aynı taktikle önce sulu 400, sonra sulu 800 yaparak boyaya hazır hale getirdim.

Parcaları boyacıya verince yine issiz kaldım tabi.
Bu sefer aküye giriştim.

Akü sacını şanzıman yağı degişimi icin soktugumuzde cok paslı oldugunu görmustum.
Bir de aküyü sabitlemek icin uydurma metal ayaklar takılmıstı. Tahminimce araba gümrükteyken yada gümrüge bırakılırken aküsü sökülmüş ve aküyü tutan kuşak da alınmış.

Aküyü ve akü sacını güzelce temizledim. Temizledikce paslar daha da belirginleşti kirden pek de beli olmuyormus.

Yine güzelce zımparalayıp boyaya hazırladım. Paslı sekilde boyasam daha kısa sürede tekrar paslanacaktı, smdi en azından biraz daha uzun gider galiba.

Tabi araya haftasonu yasağı girince iş yarım yarım kaldı.
Pazartesi gunu cıktım hurdacıları dolasmaya. 1-2 hurdacıya alfa 159 icin diyince direkt olarak yoktur abi bizde cevabını aldım tabiki :D
3. hurdacıda tecrbeli bi sekilde fiat croma abi arac gumrukten cıktı da aküyü yemişler diyince olay cozuldu :D
Akü kuşagı birebir fiat egea ile aynı :) tabi bizim kasap hurdacılar aküyü sökmek icin bi somun sökmeye erinip kuşağı kesmişler falcata ile. Neyse yaptırırım diyip aldım. Sonra canta tamircisine gidip yeni kuşak diktirdim aynı uzunlukta.
Bir de kılıf aldım aküye soğuk kış günleri icin :) Tabiki vw gruptan bi arabanın akü kılıfı. 159 un da var galiba fabrika cıkısında ama onu bulma ümidim yok zaten.

Hemen geldim tükkana provamızı yaptık. Herşey tamam!

Ve yine boya işleri. Bu kadarını kendim yaparım boyacıya gerek yok :D

Motor yıkama/yıkatma işini sevmedigim için görüntü kirliligi icin kusura bakmayın :) ama sacı yerine takmadan elim girdigince etrafını biraz temizledim nemli bez ile.

Montaj işleri

Kılıf da bekledigimden guzel uydu. Son hali bu şekilde. Resmen tatmin oldum :)

Dikkatli gözlerden kacmamıstır sanırım. Ufak bi teaser geceyim :)

devirsever

Ellerine saglik Emre, hep hayalimdeki ince isleri yapiyorsun  :yukari-ok:
1996 155 Q4
1996 GTV V6 TB
1998 166 3.0 V6
2006 GT 3.2 V6
2008 GT Q2
1998 156 3.0 V6