Alfisti Turkey
Alfisti Turkey

Gönderen Konu: Avangart Alfa Romeo 75  (Okunma sayısı 3068 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

admin

  • Amministratore
  • İleti: 5.824
    • Çevrimdışı
Avangart Alfa Romeo 75
« : 13 Ocak 2016, 11:33:00 »


Yüksek bagajlı Alfa Romeo 75

Alfa 75, Transaxle-Arka Aks yapısı, üstten ift egzantrikli motorları ve kama biçimi ile bize Alfa Romeo Ruhu’nun servis ediyordu. Ondan sonraki modeller Fiat temelinde yüksekliyordu.

Ancak tüm teknik incelikler, kama biçiminin yani önü ve nerede ise iki katı yüksekliğindeki bagajının gölgesinde kalmıştı. Ancak tüm Alfa fantikleri bu duruma alışık idiler, çünkü öncüsü Giuletta da aynı forma sahip idi. Giulietta, efsanevi Giulia’nın yerine gelmişti ve Alfa Romeo severleri bu geçiş sırasında tasarıma alışmak için bir zamana ihtiyaç duymuşlardı.

Alfa 75: Pli’li kama biçimi
1985 yılında tanıtılan Giulietta takipçisi Alfa 75 için, var olan kama biçimi biraz daha ileri götürülmek isteniyordu. Yolcu kabini ve kapılar, Giulietta’dan birebir alındığı için yan çizgide bir şeyler yapmak pek mümkün değil idi ama yine de ön ve arka tasarım için az olsa oynama şansı vardı. Kama biçiminin daha da belirgin olması için o zamanın Centro Stile Yöneticisi Ermanno Cressoni, tüm otomobili çepeçevre saran plastik bir kuşak sarmıştı. Özellikle C sütunundaki kat çok cesaretli bir tasarım idi ve tamponlar ile de belli bir şekilde tasarım devam ediyordu. Çok nadir olarak bu tarz bir arka tasarım caddelere çıkmış idi.



Arkanın oldukça yüksek olduğu hemen anlaşılıyordu ve arka stopların üstündeki sac alan dikkat çekici idi. “Ein Fall für zwei” isimli dizinin iki ana karakterinden biri olan Josef Matula, dizide ve gerçek hayatta profesyonel bir Alfa sürücüsüdür. Alfa 75 dizideki kovalamaca sahnelerinde de yeterince göz önünde bulunuyordu. Matula, kısa süreli bir Audi macerasından sonra, yapımcılarından da hatalarından dönerek, tekrar Alfa kullanmaya başladı


Ön konsolda nerede ise herşey köşeli idi. Yuvarlak hatlar ancak direksiyon kollarının sonunda geliyordu.


Sportiflik ve rahatlık arasındaki koltuklar, aynı zamada Alfa 90’daki konfor için de sorumlu idi.

Teknik anlamda sportif ayarlı.
Alfa 75 teknik anlamda sportif bir role büründürülmüştü. Motorlar, temelleri 50’li yıllara dayanan ve dört silindirli ve üstten çift egzantrikli örnekler, artık gelişiminin en üst noktasında idi ve ses anlamında da ulaşılmaz idiler. İlk başta 1,6 lt (110 PS), 1,8 lt (120 PS) ve 2,0 lt (120 PS) olarak sunuldular, yanında da 95 PS’lik bir Turbodiesel vardı. Şanzıman yeni idi ancak ikinci vites senkromeçine özen gösterilmemişti. Eğer bu vites cartlamaya başlamışsa, vites geçişlerini yavaş yapmak gerekiyordu ama bu da sportifliği etkiliyordu. Sportifliği tetikleyen bir başka durum şanzımanın yapısı idi. Ortada konumlanmış fren diskleri ve diferansiyel ile beraber bir yapı içerisinde yer alan şanzıman arka aksa hükmeden Transaxle yapıda idi. 50:50’lik ağırlık dağılımı DeDion aksın yayları ile beraber onu drift severlerin gözdesi yapıyordu. Kısa zamanlı vites kutusu, Alfa 75 motorlarının devamlı olarak yüksek devirde seyir etmesini sağlaıyorken, alınan keyif sonsuz idi. Ve kulağa hitap eden usurların fazlalığı, içeride kullanılan plastik aksamın fazlalılığını unutturuyordu. Alfa 75 modelin ürün gamında kategorilendirilmes çok kolay idi. Alfa 75, konforlu Alfa 90’ın yanındaki sportif sedan idi. Böyle olunca aklı başında ve mantıklı aile babası, gerektiğinde sportif duygularını tatmin edebilecek idi.

Aslında ana konulardan biri arabayı çepeçevre saran plastik kuşak idi. Öyle ki bu kuşak, ilk eskizler çizilirken, tasarımcı sanki otomobilin hatlarını belli etmek için kurşun kalem ile ortadan defalarca geçmiş, sonra bu eskiz bir şekilde konstrüksiyon bürosuna ulaşmış ve oradaki mühendisler de bunun tasarımın bir devamı olduğunu düşünerek eklemişler izlenimi vermekte. Sanırısınız ki bu kuşak, aslında kapıların ve tamponların kenarında olması gereken ve park manevralarında tampon ve kapılardaki ezilmeleri engelleyen şeritlerden daha önemli idi.


Reklamlar tabi ki duygulara hitap ediyordu ve reklamın yazıldığı dili bilmeden de ne anlatılmak istendiğini anlayabiliyorsunuz.

V6, Turbo ve Turbo Evoluzione
Daha önce Alfa 90, GTV 6 ve Alfa Sei (6)’da karşılaştığımız V6 sesi, kısa bir süre sonra 75’te de karşımıza çıkacak idi. 2,5 litrelik hacmi 75’te 156 BG üretiyordu. Sahip olduğu Alfa 75 2,5 V6 Quadrifoglio Oro ismi ile de kulağa en hoş gelen isim tamlaması idi kuşkusuz. Aynı güç seviyesine sahip bir der 155 BG’lik 1,8 Turbo vardı ama Alfa bunu, 1986 yılında tanıtmıştı. Bu modeli bagaj kapağındaki küçük spoylerden ayırt edebilmek mümkün idi. Bunun haricinde homologasyon kuralları gereği 500 adet üretilen Turbo Evoluzione modelini, aşırı derecede göze batan spoylerleri, giydirmeler, çıkartmaları ile ayırt edebiliyorsunuz. Aslında bunlar Alfa 75’in avangart havasına çok da uyumsuz şeyler değildi. Bir şekilde sürüş keyfi, karakter, ilerici yapıdaki rolüne uygun şeylerdir. Avangart havasını mesela, çift kola sahip ve ortadan enlemesine bir kol ile bağlayan el freninde bile görebiliyordunuz.



Alfa 75 SW’nin üretimi fikri ne yazık ki Fiat’a geçmesi ile son bulmuştu.
Rayton-Fissore tarafında 1985 ve1986 yılında üretilen iki adet 75 SW, ne yazık seri üretime kadar devam edememişti. Düz bir cam çizgisi için sedanda bulunan o karakteristik kıvrımlı tasasrımdan vazgeçmişlerdi, ancak Fiat’in iflas etmekte olan Alfa Romeo’yu alması sonrasında bu modeli üretim fikri rafa kalktı ve üretilen iki adet SW, farbrika sahasındaki işler için kullanılmaya başlandı.





1988 yılında hafif bir makyaj ile direksiyon daha alışmış bir tasarıma kavuşmuştu, tamponların alt kısımları karoseri renginde boyanmaya başlanmıştı, ön ızgara, farlar ve stoplarda da ufak değişiklikler yapılmıştı. Bunların yanında kalpleri ısıtan iki litre hacminde, silindir başına çift bujili, varyatörlü ve yakıt tasarrufuna da imkan veren 145 BG’lik bir motor gelmişti. Elektrohidrolik varyatör emme egzantriğini kontrol ediyordu ve günümüzde artık normal bir teknoloji olan bu sistem, o zamanlar için çok ilerici bir buluş olarak karşımıza çıkmıştı. Düşük devirlerde supapların açık kalma süreleri uzarken bu tork değerini yükseltiyordu. Yüksek devirlerde ise yanma odasındaki kaçakları engellemek için supaplar daha erken kapanıyordu ve sesinde de hiçbir değişiklik olmuyordu. 75 Twin Spark S için Alfa Romeo kuşağı, arka çamurluklardan başlayan ve bagajda devam eden bir spoyler şekline getirmişti (Turbo’daki gibi).





8 yıl sonra üretim durmuştu.
Üretimin sonuna yaklaşıldığında Alfa Romeo, içi nispeten daha klas özelliklere sahip 3.500 adet Twin Spark motorlu „Limited Edition“ ve 1.000 adet 1,8 Turbo Quadrifoglio Verde üretmişti. 1992 yılında Alfa 155, 75’in yerine çıkmıştı.
Tarihi boyunca çok güzel isimlerle karşımıza çıkan Alfa Romeo modellerinin yerine bu kez Alfa 75 isminin kullanılması, bu modelin markanın 75. Yılına özel olarak üretilmiş olmasından kaynaklanmakta. Model tanımlaması sayılardan oluşan diğer bütün modellerin böyle özel bir özelliği yoktur.

NOT:
Model tanımlamarını kısaca açıklamak için;
14X tanımlamarı kompakt sınıfı temsil eden rakamlardı ve 145, 146 ve 147 şeklinde karşımıza çıkmışlardır.
15X ise orta sınıfı temsil eden rakamlardır. 155, 156 ve 159. Burada 159’un özel anlamı, tarih içerisinde yarışlarda çok başarılı sonuçlar elde eden Typ 159’u anmak içindi. Yoksa 157 olarak devam edebilirdi.
164X ise üst orta sınıf temsilcisi içindi. 164 ve 166 buna örnek. Dünya’da sadece Çin’de satılan 168 modeli vardır, ancak bu model tanımlaması farklı olan bir 164’ten başkası değildi. Çince’de rakamların özel anlamları olduğundan ve 164 rakamı bir nevi kötü talih, kötü şans anlamına geldiğinden, iyi talih veya şans anlamına gelen 168 model tanımlaması kullanılmıştı.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

milano 75

  • Membro
  • İleti: 3.749
    • Çevrimdışı
Ynt: Avangart Alfa Romeo 75
« #1 : 13 Ocak 2016, 11:48:07 »
güzel bilgiler  :alkis: .2. vitesdeki sıkıntı için bi çözüm varmıdır acaba sanyide yapılabilecek,şu sökülüpde yerine bu takılırsa düzelir gibi,büyük sıkıtı gerçekten,yüksek devirde 1 den 2 ye geçerken yada 3 den 2 ye düşecekken ızdırap resmen.iyi bi es vermek gerekiyo
delilikten muzdarip değilim,her anının tadını çıkarıyorum

iceberg156

  • Membro
  • İleti: 834
    • Çevrimdışı
Ynt: Avangart Alfa Romeo 75
« #2 : 13 Ocak 2016, 11:57:13 »
İlkokul çağlarında sahibi olduğum Majorette marka kırmızı Alfa 75 oyuncak arabam Alfa Romeo sevdamın başlangıç noktasıdır :) Bu yazıyı da yine zevkle okudum .


Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Distinctive Plus Q-Tronic
Alfa Romeo 156 1.6 TS Distinctive
Alfa Romeo 156 1.6 TS Distinctive

agucba

  • Amministratore
  • İleti: 8.960
    • Çevrimdışı
Ynt: Avangart Alfa Romeo 75
« #3 : 13 Ocak 2016, 13:06:22 »
Yalnız SW'nin fotoğraflarına bakınca sanki ikiden fazla gibi. V6 olanın rengi füme, Turbo olan kırmızı ve en alttaki metalik bal köpüğü (fotoğraf siyahbeyaz olsa da zamanında sahip olduğumuz 75'in renginde olduğu belli).
Fümenin tavanında bagaj çıtaları var, Turbo'da spoiler var, bal köpüğü olan ise sade.
İlginç!

///////////////

ealprsln

  • Membro
  • İleti: 1.200
    • Çevrimdışı
Ynt: Avangart Alfa Romeo 75
« #4 : 13 Ocak 2016, 17:55:42 »
teşekkürlerl @admin , yine güzel iş...
THE ROMANCE OF PERFORMANCE
'11 MiTo Quadrifoglio Verde

yigitekimdemir

  • Membro
  • İleti: 598
    • Çevrimdışı
Ynt: Avangart Alfa Romeo 75
« #5 : 13 Ocak 2016, 19:32:17 »
İki gündür Alfa 75 yazıları görüyorum e ama aldırcanız durup dururken şimdi bi tane  :haydi:

Çok güzel bir yazı olmuş, 156 sahipleri olarak 156'yı ezbere biliyoruz artık ama 155 ve 75 genelde merak ettiğim modellerden.

Alper

  • Membro
  • İleti: 4.876
    • Çevrimdışı
Ynt: Avangart Alfa Romeo 75
« #6 : 14 Ocak 2016, 23:34:43 »




SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


ykilinc

  • Membro
  • İleti: 378
    • Çevrimdışı
Ynt: Avangart Alfa Romeo 75
« #7 : 14 Ocak 2016, 23:46:14 »




SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
:)
Bu nerden? Cok iyi...
Alfisti Turkey Faydalı Bağlantılar:
İlk Okunacak Başlık | Forum Kuralları | Resim Ekleme Sanatı

milano 75

  • Membro
  • İleti: 3.749
    • Çevrimdışı
Ynt: Avangart Alfa Romeo 75
« #8 : 15 Ocak 2016, 02:21:33 »
canlı gördüm sportivoda,resim almamıştım.alfar toplamış sanırım,inciğine kadar sıfırlanmış 1.8 tb.nasıl olsa ellerindeki biçok tb malzemesine müşteri kalmadı gibi tr de,bi nevi değerlendirmişler,çok da güzel olmuş
delilikten muzdarip değilim,her anının tadını çıkarıyorum

 

GoogleTagged



Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
28 Yanıt
4206 Gösterim
Son İleti 16 Mayıs 2017, 00:15:30
Gönderen: misket
0 Yanıt
836 Gösterim
Son İleti 08 Ağustos 2013, 22:53:18
Gönderen: alfist_3548
4 Yanıt
836 Gösterim
Son İleti 18 Şubat 2014, 00:05:06
Gönderen: Tolga033
14 Yanıt
2146 Gösterim
Son İleti 03 Kasım 2016, 01:05:16
Gönderen: Gkt94
262 Yanıt
29240 Gösterim
Son İleti 21 Eylül 2018, 19:45:27
Gönderen: Serhat59

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal