Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

1750 Turbo Benzina kullanıcılarına çağrı

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tuncay Nergis

quote:

quote:

Ben 159da da nasıl bir performans verdiğini merak ediyorum. Orhan bey gelse de anlatsa o da biraz Özellikle 156'dan geçişinde neler yaşamış, anlatacaktı bir ara.

Alt devirlerde 320 Nm torktan, üst devirlerde 200 HP güçten beklenebilecek performansı birbirine harmanlıyor. Performansından çok memnunum.

156'dan geçişte karışık duygular yaşadım. Mutlak ve göreceli kavramları birbirine karıştı. Performansı elbette ki daha yüksek ama sürüş keyfi de 156 gibi değil. Ne o ses var, ne o devirli motor. 156'nın basınca ne kadar yürüyeceği devrinden, dolayısıyla da o senfonik sesinden belli olurdu. Güç gerekecekse, önce vites küçültülürdü ki, yeterli güç olsun. Bu normal kullanım, çok daha dinamikti, daha keyifliydi.  

159 TBi hiç öyle değil. Güç lazımsa gaza basmak yeterli. Devir ve vites ikinci planda. Elbette ki vitesi küçültünce daha da fazla güç var ama hangi devirde ve viteste olursa olsun, epeyce var zaten. Normal kullanımı hiç dinamik değil. Vites küçültmek sanki "niyeti bozmanın" eylemi gibi.

Ama niyeti bozunca, 156 kadar olmasa da, ses de adrenalin üretimine -kendi çapında- katkıda bulunuyor. Daha yüksek performans doğal olarak daha fazla adrenalin üretimine yolaçtığı için, toplamda hangisi daha fazla adrenalin salgılatıyor, bilmiyorum. 156'm daha kalitatif adrenalin salgılatırdı, 159'um daha kantitatif salgılatıyor gibi. İkisinde de adrenalinometre yok ki!

Ama olsaydı, sanırım çoğu zaman 156 daki daha yüksek gösterirdi. Taa ki, 159 TBi vites küçültene kadar!

Tam istediğim bi cevap oldu.. Elinize sağlık.

Fatihob

quote:

Arkadaşlar kusuruma bakmayın ama sıef bu soru için yeni bir konu açmak istemedim.

Giulietta 1.4T 170 HP için biliyosunuz Bahadır (Bado08) arkadaşımız Z.Kuyu serviste arka çift çıkış difüzörü taktırmış ve sağ tarafa ayrı bir susturucu takılarak çift çıkış sağlamıştı.

Bugün Beylikdüzü'nü aradım ve böyle bir uygulamalarının olmadığını sadece görüntü için egzoz ucu takıldığını, yeni bir susturucu takılmasını tavsiye etmediklerini, performansta kayba neden olabileceğini belirttiler.
Ayrıca 1.8T QV'nin de paralel duran egzosunun çok pahalı olduğunu, onun da uygun olmayacağını söylediler.

Ben de ilk defa turbo beslemeli bir araç kullanıyorum ve motor konusunda bilirkişi arkadaşlardan bu konuda beni bilgilendirmelerini rica edicem.

Benim bildiğim kadarıyla geri tepkime daha az olursa alt devirlerde bir düşme olabilir ancak tersine yüksek devirde de daha iyi bir performans elde edilebilir diye düşünüyorum.
Acaba alt devirde bir sorun yaşar mıyım??

Şimdiden teşekkürler..

bu sorunun cevabını kendi egzosumu yapan sebo ustaya sorcam bugun bakim o nedicek..çift susturucu  bi güç kaybı yaratırmı yada ne kadar yaratır..

şu varki ben egzostan sonra alt devirdeki düşüşü fark ettim ama üst devirdeki coşma paha biçilemez:)
..

evrenalpar

quote:

Bu tür hesapları sizler yapmayın diye de bilindik belli başlı firmalar bu hesaplamaları yaparak ürünler sürüyorlar piyasaya. Bu bahsettiğim ürünlerin dışındaki tüm uygulamalarda aslında siz bazı kayıplara razı olarak değişiklik yaptırmalısınız.
Yukarıdaki bahsettiğiniz değişikliklerin aracınıza ne tür etkiler yapacağını açıkçası bilemiyorum. Ama , basit bir mantıkla siz sisteme bir susturucu daha eklemiş oluyorsunuz aslında. Buradan hareketle, turbo araçlarda egzozu ne kadar rahatlatırsanız motor verimi artar düşüncesini de ekleyerek aslında motorunuzun veriminin düşeceğini hesaba katabiliriz diye düşünüyorum.

Supersprint'in son susturucusu var aslında halihazırda ama maalesef 1000TL'nin üstünde. Arka difüzörü takmak için de sabırsızlandığımdan, acil bir çözüm arayışındayım. Bu haftasonu taktırmayı düşünüyorum..
O zaman düşük devirlerdeki kaybı gözardı edersek, pek bir zararım olmaz diye düşünüyorum ki zaten düşük devirde pek giden birisi olmadığımdan böyle söylüyorum..
206GTI (2003-2008)
A3 1.6 (2008-2010)
Giulietta M.Air (2010-2012)
Honda CR-V (2012-2013)
Audi A3 1.6TDI S-Tronic (2013 - 2016)
Alfa Romeo 159 1.9JTD SW (2016 -2017)
Giulietta M.Air TCT (2017-...)

bussone

quote:
Benim bildiğim kadarıyla geri tepkime daha az olursa alt devirlerde bir düşme olabilir ancak tersine yüksek devirde de daha iyi bir performans elde edilebilir diye düşünüyorum.

Konuyu dağıtmadan kısa bir fikir katkısında bulunayım. Turbo araçlarda backpressure olayına zaten turbo'nun kendisi sebep oluyor. Fakat emme manifoldunadan giren yüksek basınçlı hava+yakıt karışımı sübapların (emme ve egzoz) her ikisininde az miktarda açık olduğu çok kısa zaman diliminde (valve overlap) egzoz gazının hem yanma odasından dışarı atılmasına yardımcı oluyor hem de backpressure nedeni ile geri tepmeye çalışan egzoz gazını turboya doğru gönderiyor. Bu olay en ilkel hali ile scavenging.

Yani egzoz borusunun çıkış noktasında değişiklikler yapmanın önemli bir kaybı olmayacaktır çünkü oradan geri tepen gazın yanma odasına geri dolması zordur. Backpressure egzoz manifoldu bölümünde kritik olan bir durum olduğundan performansa esas katkı yapacak değişiklik katalizör ve ilk susturucu bölümü yerine düz boru kullanmak ile olabilir. Bu kadar yeni ve zaten hacmine göre performansı güzel bir motorda da böyle maceralara atılmak istemezsiniz herhalde:)

Bunun yanında zaten kullandığınız motorlarda ciddi AR-GE ile geliştirilmiş çok teknolojik bir scavenging sistemi bulunmuyor mu? Performansa katkı yapmak için ilk tavsiyem güvenilir bir chip tuningdir.

Kısa bir fikir katkısında bulunayım dedim dağıldım gittim:)
Dr.Ingegnere Bussone

evrenalpar

quote:

Bunun yanında zaten kullandığınız motorlarda ciddi AR-GE ile geliştirilmiş çok teknolojik bir scavenging sistemi bulunmuyor mu? Performansa katkı yapmak için ilk tavsiyem güvenilir bir chip tuningdir.

Yok üstad amacım performans değil, çift çıkış difüzörü takıcam h.sonu, serviste sadece bağlantı yapmadan uc takıyorlar da, onu çözmeye çalışıyorum. Bu durumda serviste sadece tamponu taktırıp, sanayide falan egzoz işini halledicem gibi görünüyor.

Bilgiler için teşekkürler..
206GTI (2003-2008)
A3 1.6 (2008-2010)
Honda CR-V (2012-2013)

Fatihob

Bügün egzoscuma sordum eğer orjinal bir 2. kazan takılırsa aracı daha çok sıkacağından performans düşer dedi..birmot doğru soylemiş.
..

Orhan Isvan

Bir somut yanlışımı, bir de belki yaratmış olabileceğim yanlış bir izlenimi düzeltmek istiyorum. Öncelikle, 3.192 km boyunca ortalama tüketimim 9,3 değil 10,4 litre / 100 km!

Bu yanlış bilginin sebebini de açıklarsam, hangi koşullarda ne kadar benzin yaktığı hakkında daha doğru bilgi de aktarmış olurum. Amerika?da fizik doktorası yapan büyük kızım, daha yılbaşı öncesinde Türkiye?ye gelmezden önce arkadaşlarına ?ben babamın 200 HP turbo Alfa?sını kullanacağım? havası atmaya başlamış. Amerika?lı arkadaşları Alfa Romeo?dan mahrum oldukları, Avrupa?lılar hem Alfa, hem de 1750 TBi versiyonu olduğu için epey ilgi göstermişler ve kızım, otomobille ilgili arkadaş camiasında bayağı bir sükse yapmış. Geldiğinin ertesi günü bana ?babanın Alfa?sını kullandım mı?? konulu epey bir e-posta gösterdi. Kullanırken ağzı kulaklarına vardı ama yaklaşık 600 km lik kullanımı boyunca benim O?na arada sırada ?kızım, sen bu 200 HP güçten ne anlıyorsun, biraz gaza basabilirsin istersen? mealindeki hatırlatmalarıma fazla kulak asmadı. Kendi kızım da, trafiğin bir düzene bağlı olduğu ülkelerden gelen yabancı tanıdıklarım gibi, haklı bir çekingenlik içinde kullandı. Ben sonunda O?na aferin dedim elbette. İşte bu şartlar altında, ortalama tüketim 9,3 l/100 km idi!

Sonra ben sayacı sıfırlamadan devam ettim ve günden güne, yavaş yavaş artarak toplam 3.192 km de 10,4 l/100 km oldu. Bunun içinde kızımdan da daha az yaktırdığım epey mesafe var ama vites koluyla oynaya oynaya gaza yüklendiğim epey mesafe de var, motor ısıtmak da var, turbo soğutmak da, İstanbul trafiği de. Umarım nasıl bir ortalama olduğu hakkında daha gerçekçi bir fikir verebilmişimdir.  

Yanlış izlenim uyandırmış olabileceğim konu da gazlama durumlarındaki motor sesiyle ilgili. Biraz evvel tekrar bir denedim de, bayağı bir hırlıyor aslında. Ne var ki, sadece bu gibi durumlarda hırlıyor. TS gibi her zaman da değil, sesi temel karakter özelliklerinden biri olacak şekilde de değil. ?İnsanı teşvik ediyor değil? diyelim. TS ederdi. Yoksa gazlarken elbette ki Cadillac?la falan ilgisi yok. Yanlış anlaşılmasın

Orhan Isvan

quote:

bende 159 da merak ediyorum motoru. Tbi 159 kullanan biri anlatsa da hepimizi aydınlatsa. acaba 159 tbi yeterince performanslı mı yoksa diğer araçların hep arkasında mı kalıyor?

Alfa'lar hariç olmak üzere, silindir hacmi 2,5 litreden az olan hiçbir sedanın arkasında kalmadığı gibi, 3 litreye kadar sedanlar arasında bile kolay kolay kimseye pabuç bırakmıyor. 3 litre civarında nadiren pabuç pahalı olabiliyorsa da, işin içine viraj girince nasıl olsa bunların TBi yazısını ancak kısa bir süre görme şansları oluyor.

Bunları söylerken, trafikte sorumlu davranmakatan ödün verdiğim izlenimi uyandırmayayım. Haklı bir küfür yiyecek durumlara düşmeksizin, bu işlerin nasıl yapılıp, özellikle de nasıl yapılmayacağına örnek olmaya çalışarak, trafik magandalarına bulaşmadan yapıyorum bunları. Yoksa; makasa girenlerle, sinyalsiz minyalsiz akrobasi yapanlarla, banketten manketten geçenlerle, kamikazelerle falan bir Alfa Romeo'yu muhatap etmeye karşıyım.  

evrenalpar

quote:

Bügün egzoscuma sordum eğer orjinal bir 2. kazan takılırsa aracı daha çok sıkacağından performans düşer dedi..birmot doğru soylemiş.

Bu bilginin doğru olduğundan emin misiniz?

Mevcut gelen tek boruya son susturucudan önce "V" çıkış ile iki koldan çıkış yapılarak sağa da bir tane susturucu takılması aksine çıkışı daha da rahatlatmaz mı???
206GTI (2003-2008)
A3 1.6 (2008-2010)
Honda CR-V (2012-2013)

bussone

1750 TBi larda kaç oktan benzin kullanıyorsunuz? Turbo ile beraber yüksek bir sıkıştırma oranı bulunduğu için merak ettim.
Dr.Ingegnere Bussone

Orhan Isvan

quote:

1750 TBi larda kaç oktan benzin kullanıyorsunuz? Turbo ile beraber yüksek bir sıkıştırma oranı bulunduğu için merak ettim.

Kullanma kitabı en az 95 oktan diyor. Ben 97 kullanıyorum.

depeche101

Bende 97 kullanıyorum

bussone

Bence de 97 kullanmak iyi bir seçim Orhan Bey. Benzin oktanlarının çok değişken olabildiği ülkemizde 97 RON kullanarak detonasyon ve erken ateşleme kaynaklı motor hasarı risklerini düşürmüş oluyorsunuz. Bir kullanıcı olarak da zaten motorun ömrünü bu anlamda uzatmak için daha iyi yapabileceğiniz birşey yok.
Dr.Ingegnere Bussone

evrenalpar

Ben de 170HP aracımda 97oktan kullanıyorum, herhangi bir vuruntu olayı olmadıktan sonra heralde zararı olmaz. Aslında depo kapağında 95 yazıyor, servisten de (hiçbişeyden haberleri olmasa da) 95 dediler..

Bu işlerden anlayan bir dostum da aracı test etmemi ona göre 95 ya da 97 kullanmamı söledi. iki benzin ile de 50-150 km hızlanmaya ve tüketim değerlerine bak dedi, tabi her iki oktanla da 2-3 depo doldurduktan sonra..
Ama henüz yapmaya fırsatım olmadı..
206GTI (2003-2008)
A3 1.6 (2008-2010)
Honda CR-V (2012-2013)

Orhan Isvan

Bunun bir faydası veya zararı olur mu?

You are not allowed to view links. Register or Login

156 hayli yüksek kilometredeyken kullanmaya başlamıştım. İllüzyon değilse yararı olmuş gibime gelmişti. 159'da ilk defa 13K kilometre civarında kullandım. Her 5K km de bir kullanmaya devam etmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz?

bussone

Benim bu ürünler konusunda olumlu ya da olumsuz bir tecrübem yok. Yakıta karıştırılıp da amacı yanmak olmayan her türlü üründen çekiniyorum işin doğrusu. Servis bakımlarınız sırasında isteğiniz üzere enjektör temizliği yapılabiliyorsa daha sağlıklı olur düşüncesindeyim.
Dr.Ingegnere Bussone

Orhan Isvan

Keşke servise o kadar güvenebilsem. 1750 TBi motorun sağladığı performans hakkında ek bir yorum:

Bildiğiniz gibi 159 TBi?ın 0 ? 100 km/saat ivmesi 7,7 saniye. Ne var ki, sıfırdan başlayan (kalkış içeren) bütün ivme değerleri; örneğin 400 metre, 1.000 metre, v.s., aşırı patinaj yüzünden ?traction? kaybı ve/veya o patinajı önlemeye çalışan elektronik sistemler nedeniyle güç kaybı içeriyorlar.

Önden çekişli bütün otomobiller için bu böyle ama ivmelenme çabuklaştıkça, bu kayıplar daha da artıyor. Yani günlük kullanımda; kalkış veya çok düşük hız veya çok kaygan zemin içermeyen ivmelenmesini, 0 -100?ü 7,7 saniyeden biraz daha iyi olan arkadan itişli veya AWD otomobillerle kıyaslayabilirsiniz. Bunu 159 TBi testi yayımlayan bir otomobil dergisinde de okumuştum. Pratikte, düşük hızlardaki performansıyla yüksek hızlardaki performansı arasında, okuyarak edindiğim izlenimden de fazla fark yaşıyorum.  Eminim ki Giulietta QV?de bu durum daha da barizdir.

agucba

Orhan Bey, son paragrafınızdaki açıklamaya göre 159 TBi'nin hızlanmasını 7,0 saniye civarı olarak alabiliriz...

///////////////

ku2

7 sn yoktur be Serkan :)))

Orhan Bey'in araba ile yan yana arabalari kaldirmak isterdim... Benim 0-100 fabrika verisi 7.3 sn.

2. vites biterken 3'e gecis tam 100 oluyor...
2. viteste 100 yapsaymis, 7.3 ten daha az yaparmis diyorum... Vitesleri ne kadar seri gecirsemde ufak zaman kaybi var tabii..
Ama merak ediyorum...159 tbi ile kalksak ne olurdu..benim 2.5 bence gayet iyi gidiyor.

Yanlis anlasilmasin :)) amacim apacilik degil..Sonucta yepyeni bir motor 159 tbi ve ara hizlanmalari cok cok iyi... dizel gibi alt devirde tum torku veriyor...kullanmak isterdim.

Edited by - selimgencoglu on 11/02/2011  21:21:26
--
2004 Subaru Impreza WRX STI / 34 VK 0778
2015 Subaru Levorg 1.6 GT-S SPORT / 06 BM 4785

agucba

Benimkisi "Züğürt Tesellisi" işte... İleride belki 159 TBi almak nasip olursa, öyle derim kendimi kandırmak için.

///////////////

Orhan Isvan

quote:

Orhan Bey, son paragrafınızdaki açıklamaya göre 159 TBi'nin hızlanmasını 7,0 saniye civarı olarak alabiliriz...

Şayet arkadan itişli olsaydı!

Benim demek istediğim; örneğin 100 - 200 hızlanmasının 0 - 100'ü 7,7 saniyeden biraz çabuk olan arkadan itişli (veya AWD) bir otomobilinki gibi olacağı.

bussone

Orhan Bey siz TBi'ı alırken "scavenging control system" teknolojisi konusunda bilgi alabildiniz mi? Ben araştırmalarımla bu teknoloji konusunda kapsamlı olmayan kısıtlı bilgi edinebildim ama siz de bildiklerinizle katkıda bulunabilirseniz sevinirim.
Dr.Ingegnere Bussone

Orhan Isvan

quote:

7 sn yoktur be Serkan :)))

Orhan Bey'in araba ile yan yana arabalari kaldirmak isterdim... Benim 0-100 fabrika verisi 7.3 sn.

2. vites biterken 3'e gecis tam 100 oluyor...
2. viteste 100 yapsaymis, 7.3 ten daha az yaparmis diyorum... Vitesleri ne kadar seri gecirsemde ufak zaman kaybi var tabii..
Ama merak ediyorum...159 tbi ile kalksak ne olurdu..benim 2.5 bence gayet iyi gidiyor.

Yanlis anlasilmasin :)) amacim apacilik degil..Sonucta yepyeni bir motor 159 tbi ve ara hizlanmalari cok cok iyi... dizel gibi alt devirde tum torku veriyor...kullanmak isterdim.

Edited by - selimgencoglu on 11/02/2011  21:21:26

İkisi de önden çekişli, ikisi de Alfa, yanyana kaldırsak sonuç fabrika verilerinden farklı olmazdı herhalde. 159 TBi 1430 Kg, 200 HP. Yani ton başına 140 HP civarında. Sizin aracın ton başına gücü ne kadar?

Orhan Isvan

Utku Bey, "scavenging control system" derken çalışma prensibini mi kastediyorsunuz, bu karmaşık sistemin sensörlerini, prosesörlerini falan mı?

bussone

quote:
Utku Bey, "scavenging control system" derken çalışma prensibini mi kastediyorsunuz, bu karmaşık sistemin sensörlerini, prosesörlerini falan mı?

Çalışma prensibini merak ediyorum aslında Orhan Bey. Elektronik ve sistem kontrol zaten bambaşka bir dünya. Benim elde TBi'daki scavenging teknolojisi konusunda elde edebildiğim bilgileri kendi bilgilerimle harmanlayarak vardığım sonucu sizlerle paylaşayım, yanlışım eksiğim varsa düzeltmekten ve eklemekten kaçınmayın lütfen:

1750 TBi'da turbo lag oluşmaması ve çok düşük devirlerden itibaren (1500 d/dk) turbonun etkin hızında çalışarak tork sağlayabilmesi için, bu düşük devirlerde hem emme hem de egzoz sübaplarının açık olduğu süre boyunca (valve overlap) sübap açılma miktarları (lift) fazla tutuluyor (bunu sağlayan variable valve timing olsa gerek). Emme safhasında emme sübaplarından yanma odası içine verilen hava+yakıt karışımı basıncının bir kısmı böylece egzoz sübabından geçerek hem bir önceki safhadan silindir odası içinde kalmış egzoz gazını atıyor hem de egzoz manifoldu içindeki egzoz gazı hızını artırarak turboyu etkin hızında döndürüyor. Yüksek devirlerde ise egzoz gazı hızı turboyu etkili hızında çalıştırmaya zaten yeterli olduğundan sübap açıklıkları daha düşük tutuluyor.

Dr.Ingegnere Bussone