Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Benzine / Yakıta yapılan zam ve indirimler - Kampanyalar

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yiğit Doğukan

You are not allowed to view links. Register or Login
Üzüldüğüm nokta..
Motorin'i ithal ediyoruz..Benzini dışarıya 1.5 TLden satıyoruz..

NEDEN....??

Türkiye'de 5 TL'ye dayanan benzin fiyatını düşürmenin formülü, akaryakıt sektörüne göre çarpık vergi sistemini düzeltmekten geçiyor. Türkiye'de benzin üzerinde yüzde 60 gibi çok yüksek oranda bir vergi var. Motorindeki vergi ise biraz daha düşük.

Tüketiciler motorin ve gaz fiyatları daha uygun olduğu için ya araba alırken dizeli seçiyor ya da araba aldıktan sonra gaz taktırmayı tercih ediyor. Durum böyle olunca benzine olan talep kısmen azalırken, motorine olan talep artıyor. TÜPRAŞ da ithal ettiği petrolden hem benzin hem de motorin üretiyor.

Dünya'nın haberine göre; TÜPRAŞ'ın ürettiği benzin fazla geldiği için, şu anda iç piyasada 5 TL'ye yaklaşan benzin yurtdışına 1.5 TL'den satılıyor. TÜPRAŞ'ın ürettiği motorin yeterli gelmedi için de motorin ithal edilmek zorunda kalınıyor. Bu durum, hem cari açığı artırıyor hem de tüketici ve sektörün zamlar altında ezilmesini beraberinde getiriyor.

Bu durum aslında ekonomi politikamızın iyi olmadığını göstermekte.

Şimdi siz ülkede ki talebi ve getirisi bol olan üründe mi uzmanlaşırsınız yoksa getirisi ve talebi az olan üründe mi? Buna iktisatta "Karşılaştırmalı Üstünlükler Teori'si" denmekte.

Örneğin A malının üretim maliyeti 10 lira, B malının üretim maliyeti 5 lira ise; dışarıdan A malını 6 liraya alarak A malının üretimini bırakırsak, A malı için ayrılan 10 liradan kalan 4 lirayı B malında uzmanlaşmaya harcarsak, B malının ve A malının fiyatları düşecek ve fiyat istikrarı sağlanacak. Aynı zamanda B malı için ihracatta fiyat rekabeti açısından elimiz güçleneceği için, o mal için ihracat artacak ve cari açığın kapanmasına etkisi olacaktır.

Yani sonuç olarak demek istediğim, madem benzine talep az o zaman benzin üretimini bırakıp talebi yüksek olan ürüne yönelerek o üründe ki uzmanlığımızı arttırabiliriz. Böylelikle LPG, benzin ve motorin fiyatları düşecektir.

Ekonomi politikasının yanlışlığında haklısınız fakat ilişki kurduğunuz teori yanlış olmuş.Şöyle ki;

Uzmanlaşmak yada herhangi bir alana yönelebilmek için ham petrolden elde edilebilen A ve B miktarı ürünlerin miktarına bakmak lazım önce.Bir ton ham petrolden üretilebilen mazot oranı benzinden yaklaşık %14-15 kadar fazladır (%1-1,5 tölerans vardır) bu sebeple bunun anlamı maliyettir.

Burada hatalı olan tek şey vergilendirme oranıdır.Ülkede mazotun fiyatı ellenmeden benzinde alınan vergilerin düşürülmesi yeterli olacaktır ki vatandaşın benzine talebi artsın ve bu talep benzin ihrac oranını aşağı çeksin.Mantıklı olan ;dışarı 1,5'a ihrac ettiğin(vergi kazancı yok) .... litre benzini içerdeki vatandaşına vergisini de alarak 3,5 TL 'ye satıcaksın 2 lira da vergi koyacaksın devletin cebine.Hem benzin fiyatı düşmüş olacak hem de balını kaymağını kendi insanın yiyecek !!!

Peki bu bizim başımızdakilerin alklına gelmiyor mu? Olay onların işi bilmemeleri yada akıllarının yetmemesi değil...Olay onların kurnazlığının görülmeyişidir ! İTHALAT ALMIŞ BAŞINI GİDERKEN,İÇ ÜRETİM DURMA NOKTASINDAYKEN İHRACATINI KISARSA HANGİ YALAN TABLOLARLA ÇIKACAK MİTİNGE !!!

Olayın özü budur .

Yalan tablolarla milletin karşısına çıkmasının sebebi bence ekonomik kalkınmayı beceremeyişlerinden kaynaklıdır. Çünkü ekonomi öyle hasas bir dengedir ki bu dengeyi kurmak için önce devletin ileri gelenlerinin DÜRÜST olması gerekirken bunun yanısıra iyi bir ekonomi yönetimine ihtiyaç vardır. Şu an biz benzini ihraç ediyoruz da geliri ne bunun? Biz benzini örneğin 1.4 liraya mal edip 1.5 liraya satarsak bunun gelirinin pek bir anlamı kalmaz. Demek istediğim; getirisi ve talebi az olanla uğraşmak yerine getirisi ve talebi daha yüksek olacan ürüne yönelmek gerekiyor. Haberde de dediği gibi  "TÜPRAŞ'ın ürettiği motorin yeterli gelmedi için de motorin ithal edilmek zorunda kalınıyor. Bu durum, hem cari açığı artırıyor hem de tüketici ve sektörün zamlar altında ezilmesini beraberinde getiriyor."

Verginin aşırı yüksek oluşunun nedeni benzin talebinin giderek düşmesidir. Benzin talebi düştükçe benzinden alınan vergi daha da artacaktır. Ve ileride bu benzin üretiminin durmasına neden olacaktır.(gidişata göre öyle görünüyor) Ne zaman benzin ithal edersek o zaman fiyatların seyri aşağıya doğru gidecektir. İthalattan sağladığımız kâr ile de diğer akaryakıt ürünlerinin üretimini güçlendirerek o üründe ihracatımızı arttırıp, gelirimizi arttırdığımızda fiyatlarda ona oranla daha ılımlı seviyelerde olacaktır.

Size ekonomi dengesinin hassaslığıyla ilgili yukarıda ki açıklama ile ilgili bir de örnek vereyim.

"Diğer akaryakıt ürünlerinin üretimini güçlendirerek o üründe ihracatımızı arttırıp, gelirimizi arttırdığımızda fiyatlarda ona oranla daha ılımlı seviyelerde olacaktır." Burada eğer ülke içerisinde ki döviz fiyatları düşerse bu bahsettiğim durum gerçekleşmeyecektir. Şöyle ki; eğer döviz fiyatları aşağıya doğru düşerse ihraç ettiğimiz ürünün uluslararası pazarda ki fiyatı artacak ve rekabet gücü azalacaktır. Örneğin ihraç ettiğimiz ürünün yurtiçi satış fiyatı 50 tl,1 dolar=2.00 tl olsun. Bu durumda bu malı ihraç edersek 25$ dan uluslararası pazara satışını yapabileceğiz. Ama 1 Dolar=1.5 tl olursa, 1/1.5=0.66*50=33.3$ olacaktır.

Peki dövizi nasıl denge tutacağız? O da merkez bankasının işi :)

Yani ekonomide her şey birbiriyle bağlantılıdır. Bu dengeyi kurmak zordur. Öncelikle dürüstlük gerektirir ardından bilgi.

Gouki

Abilerim ve kardeşlerim lütfen konu dağılmasın, off topic olmasın. Birbirimizi kırmadan "Benzine Zam" başlığına ve forum kurallarına uygun bir şekilde devam edelim. Rica ediyorum.

Saygılarmıla,
Özgün

Yiğit Doğukan

Abilerim ve kardeşlerim lütfen konu dağılmasın, off topic olmasın. Birbirimizi kırmadan "Benzine Zam" başlığına ve forum kurallarına uygun bir şekilde devam edelim. Rica ediyorum.

Saygılarmıla,
Özgün

Burda biz memleketi kurtardık, cari açığı önledik sen konu dağılmasın diyorsun :D

Şaka bir yana bugünlerde baya bi hararet var forumda. Galiba orucun etkisi. "Umarım" :)

sp4rc0

Ne zaman bu başlıgı görsem aklıma Levent Kırca'nın zam parodisi geliyor. "Hay zammına...!"

:D

z***** süpermiş  :D

:haydi:
'06 147 1.6 TS (2006-...)
'17 Volvo V40 CC 1.5 T3 (2017-...)

EskiTüfek

Gençler hazır başlamışken benim ekonomik durumumada bir el atsanıza beya.  :serefe:
Bilfiil ilkokul 3ten beri yaklaşık 35 senedir çalışırım, hala yamalı don giyiyoz.  :'( Nasıl düze çıkarım, işin taktiği nedir? :arkadasim:

Fatihob

Abi senin hatan alfa almakla baslamis. Vosvoscu olsan yirttigin bakim masraflariyla dubaiden ada alirdin :)
..

Anıl

Doğru valla,  2 alfa'ya harcadığım parayla,birde sıfır polo alırdım.Hatırlatmayın bu mevzuları canım sıkılıyor :)
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

cem_dogan

Abi bu nasıl saçmalık ya ,sen kalk vatandaşa 5 Tlye sat dışardaki elin adamları 1.5 Tlye alsın olacak iş midir ?   >:( >:(  >:(
ben o işlerin içinde olsam uyumak için hergece 2 kutu uyku hapı You are not allowed to view links. Register or Login kanı bozuk insanlar
alfa sevgisi

Yiğit Doğukan

Gençler hazır başlamışken benim ekonomik durumumada bir el atsanıza beya.  :serefe:
Bilfiil ilkokul 3ten beri yaklaşık 35 senedir çalışırım, hala yamalı don giyiyoz.  :'( Nasıl düze çıkarım, işin taktiği nedir? :arkadasim:

Abi işin taktiği sayısal lotoda yatıyor :))

sifyan

5 tutar hayatımda ilk kez oynadım sayısalı. tutmazsa durum sakat  :haydi:

Oğuz

Benzin zammının iptali için Danıştay'a başvurulmuş. Depoları doldurmadan biraz bekleyin. :)
2006 147 1.6 TS Distinctive
2013 Giulietta 1.4 MultiAir Distinctive

sifyan

Çeyrek depom kaldı inşallah yetişir

Yiğit Doğukan

Benzinin litre fiyatı en az 3.5 TL'ye düşmediği sürece hiç bir anlamı yok...

sifyan

95 oktan benzin perşembe günü hesapladım; Ham fiyat 1,95 TL buna %18 kdv eklesen bile 2,301 yapar ama bütçe açığı büyük. Hükümet giren şemsiyeyi paylaşıyoruz burada.

Cuore Sportivo

mecburi olmadıkça arabaya bindiğim sürece kendimi ahmak gibi hissetmeye başladım.Maaşımızdan attığımız her adıma kadar vergi veriyoruz.Bunlar bize hizmet olarak dönmesi gerekiyor özellikle de sağlık ve eğitimde.Fakat bir bakıyoruz hastahane ve eğitim kurumları içinde kendimizi tekrar vergi verirken buluyoruz.

Kutay

[url="https://hizliresim.com/2bAebA"]https://hizliresim.com/2bAebA[/url]

98" 156 1.6
99" 156 2.0
99" 166 3.0 Sportronic

Tolga033

Allah razı olsun...1 ay sonra 2 katı zam gelir artık.   >:D

Gouki

EPDK akaryakıt dağıtım şirketlerine uyarı yazısı göndermiş. 7 Ağustos'a kadar benzin, motorin ve lpg'ye 8-16 kuruş arasında indirim yapılmasını istemiş.

Tolga033

erim

busene toplamda 20 krş zam yapmışlar sonra göstermelik olsun diye 4 5 kruş indirim geliyo  >:(

A.S.GÜMÜŞ

EPDK akaryakıt dağıtım şirketlerine uyarı yazısı göndermiş. 7 Ağustos'a kadar benzin, motorin ve lpg'ye 8-16 kuruş arasında indirim yapılmasını istemiş.

Bugün ayın 5'i benzin bitmek üzere, gerçekleşirse paylaşalım burada gençler

07 DH 800

Gouki

FB10ur

Gelen haberler bizim için hiç iyi gözükmüyor..

may-alfa

Petrolcüden al haberi  :))  :p
Fiyatları siz belirlemiyor musunuz? Duyduğum kadarıyla da özellikle sen belirliyormuşsun  >:D
Mehmet Arif

Gouki

:D yok abi bizim kurum öyle kendi başına takılıyor.