Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

triger ömrü

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cem_dogan

arkadaşlar bi konu aklıma takıldı paylaşmak istedim.96 1.6 boxer 275 binde aracımı aldıgımda trigeri deyiştirdim 3 seneyi az gecti.deyiştirdigimde 250 bin di.surekli duz yolda 3 bin dd.rampalarda 4 bin devirde vites deyişir ve o devirlere ulasırken fazla yuklenmem.sizce trigeri ne zaman deyişmemde fayda var
alfa sevgisi

Alfadanadam

Triger lastik bir kayış ve motor ısısı sebebiyle ısınıyor sonra da hava sıcaklığı sebebiyle de soğuyor. Sadece bu sebepler bile kayışın ömründen yiyor. En sağlıklısı en azından kayışı değiştirmek. Zaten 30-35 lira bir fiyatı vardır, işçiliği de birşey tutmaz zaten. Aklınızda yer etmesine değmez değiştirme maliyeti. Eskisi sökülünce de ilgili makaraların durumu elle kontrol edilmiş olur. Eğer makaralarda problem tespit edilirse zaten iyi ki bu işe el atmışım dersiniz, sağlamsa da zaten kalır bi maliyeti olmaz. :)

cem_dogan

teşekur ederim.dediginiz gibi az km yapıyorum ama cok kısa yollar yapıyorum bu da ısınma soguma demektir.en kısa surede deyiştiricem.aldıgım triger dayco idi.sahteleri cıkmış gibi duyumlarım var orjinali ni bulmam soz konusumu
alfa sevgisi

AytacFx

Benim pederin arabasinin kayisi 50.000 KM'den sonra kopmustu ve degistirildiginde makaralarda degistirilmisti.

tolga_ozhan

Triger sadece kayış olarak ucuzdur Bülent Abi'nin de dediği gibi.
Benim değinmek istediğim konu trigeri ömrünü sadece kilometre ile ölçmek yanlış. Kilometreyi uzun yolsa yapmış bir aracın kayışı daha uzun süre dayanabilir. Ancak İstanbul gibi dur kalk trafiğinde kullanılan bir arabanın  rolantide çalıştığı anda kilometre sayacı saymaz ama triger dönmeye, yani düşük devirde de olsa kullanılmaya devam eder. Bu faktörüde ele almak lazım. Mesela yaşanılan şehrin ortalama sıcaklığı, yağış ve nem durumuda lastik malzemeden yapılmış trigerin ömrüne kumanda eder.

ATA

Zaten triger kayışı genelde kopmaz. Ya gerilerin yapısı bozulur o yüzden sente atlar, yada gergilerin rulmnaları bozulur, sıkışıp kayışı kopartır. Zamanında set halinde değiştirmekte fayda var.
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Gokhan

Valla arkadaşlar hazır konu açılmışken benim de değişme vaktim geliyor galiba. 60.000'de değişmişti şimdi 91.000'de ama haziranda 4 senesi doluyor yetkili servis 60.000 ya da 4 sene de bir değişmesi lazım demişti. Kayış bu kadar ucuz bişey mi ben yada set olarak mı pahalıdır? Fiyat bilgisi olan ve ya tedarik edebileceğim adres bilgisi olan var mıdır acaba?

Gouki

60k bin veya 3 senedir ömrü. Eğer 4 yıl olduysa bence en kısa sürede değiştirin.

AytacFx

Bu arada ekliyim, tamami olarak 240 euro gibi masraf cikmisti. Bunun tamami nekadar acaba oralarda ? Iscilik icinde sanirim.

cem_dogan

cift kayıs cift gergi montaj 50 yuroya cıkmışti ama uc seneyi gecti simdi bakıcaz ne tutar. ustaya bakıttım ses yok ıdare eder dedi ama deyişicem
alfa sevgisi

Gokhan

Bende bi fiyat çıkattırıyım bari içime kurt düştü şimdi..

ilker34

Arkadaşlar aranıza yeni katıldım,aracım için triger set araştırması yaptım,İzmirde verilen fiyat ve dökümü aşşağıdadır;
Triger Kayışı..............43 tl
Triger Gergi Rulman........115 tl
Balans Kayışı..............35 tl
Balans Rulman..............56 tl
Şasi Kayışı................35 tl
Şasi Gergi Rulman..........47 tl
Şasi s.Rulman..............72 tl
Triger s.Rulman............42 tl
İşçilik....................125 tl
Toplam.....................570 tl

Motordan ve terimlerinden pek anlamam,ustanın el yazısınıda okumak biraz zordu o nedenle yanlış yazmış olabilirim bazı terimleri.

Alfadanadam

Bilgi olarak: Balans kayışı 1.6 motorlarda yoktur. 1.6 motorlu olanlar ona göre ölçü alsın.

Gouki

Ayrıca triger seti ile birlikte devirdaimin de değiştirilmesi ilerde küçük sürprizlerle karşılaşmamanızı sağlayacaktır :)

ATA

Varyatör ses yapıyorsa ve yenisini almaya güç yetmiyorsa varyatörde elden geçmeli.
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

alfistahakan

Triger setimi zamanında değiştirmiştim.Ama motor açılıp tekarar toplandığında üzerindeki triger setini kullanmıştık.Zira yeni set ile değiştikden sonra 5000 km bile yapmamıştım.Sadece kayışı değiştirdim ..Sorum şu;Aynı trigeri tekrar takınca rulmanın birinden ses geliyordu.Gelen ses 2-3 viteslerde tırrr diye bi ses geliyor.4 ve 5.viteslerde ses kesiliyor. de yok.O sesin hangi rulmandan geldiğini bulursam değiştiricem.Forumda bunun çözümü vardı ama maalesef forumda arama yapılamıyor.Topu topu 2 adet rulman  ama boşuna değiştirmek istemiyorum.Hangisidir bilen varmıdır?Tşk.ederim.
Hakan
Forever Alfa

Alfadanadam

Hakancım işi bilen biryerde kayışı söktürüp rulmanları ya elle çevirip ya da sökerek test ettir. Boş yere rulman alma. Eğer ses otomatik gergi ayarlı rulmandan geliyorsa önemlidir.

alfa146

Hakan o ses 3000 4000 devir arası yapıyorsa trigerin gergi bilyasındandır. balans yapıp titreşim yapıyordur. Bazen yeni gergilerde öyle hatalı çıkabiliyor. Boştayken gaz bastığında daha fazla duyarsın o sesi.

sariertan

Hiç riske girmemek için 40.000km si dolduğunda (50.000e doğru gidiyorsa riske girmişsinizdir), yada km si dolmasada 4 sene sonra (5 seneye doğru gidiyorsa riske girmişsiniz) değiştirmek en faydalısı olacaktır. Aracım 166 2.0 v6 turbo ve ben bu şekilde yaptırdım. Yılmaz usta sağolsun erken uyandırdı bu konuda vel hasıl kayışı söktüğümüzde kayış gerçekten S.O.S sinyalleri veriyordu =( Söküldüğünde 5. seneyi bitirmiş ve sanırım 52000km geçmişti. Rulmanda bir şey yok dememe rağmen değişmesi gerektiği söylendi. Zaten asıl para eden rulman=(. Her araç için aynımıdır bu? Kayış metalden yapılmamış ise, rulmanlar titanyumdan (titanyumun aşınıp aşınmadığını şu an kestiremedim benzetme olsun diye dedim polemik olmasın =) )  felan değil ise sanırım her araç için aynı şeyler geçerli olacaktır. Gelelim devir daime. Oraya kadar girmişken onu değiştirmemek olmaz. Ama ben değiştirtmedim =) 2 ay sonra elimde patladı devir daim ve değiştirmek zorunda kaldım. Tabi ilave işçilik ve sarf malzemeler yeniden haneye yazıldı =(. Kısaca gerçekten triger değişecekse kayış+rulman seti+devir daim bu malzemeler kesin değişmeli. Şu kadar, bu kadar masrafı var dememeliyiz. İlerde canımız sıkılmasın diyorsak bunları yapmak lazım mış =)

Birde sürekli uzun yol kullanıcıları için ben olsam, trigeri takmadan önce resmini, videosunu çeker, diş kalınlıklarını ölçerdim.  40-45 bin arasında kapağı açar bu değerleri birdaha kontrol ederdim. Böylelikle elimde deneysel bir yıpranma verisi olurdu. Ve duruma göre 4 yılı geçmemek üzere belki 60-65binde bir değiştirirdim.

Edited by - sariertan on 14/09/2011  09:40:21

agucba

V6 motorlar ile TS 16V motorların triger değişim zamanları farklıdır.

TS 16V motorlar ilk çıktıklarında 100.000 km ve 5 yıl olarak verilen değişim periyodu, daha sonra 60.000 km ve 3 yıl olarak düzeltildi. Hatta ilk çıkan TS 16V motorların kitapçıklarında 100.000 km yazar.

Ancak kullanım şartları (devirli, devirsiz, şehir içi, şehir dışı, devamlı olarak vites küçülterek hızlanmak) gözönünde bulundurularak TS 16V motorları için kullanıcının kendisi ve servis yardımı ile karar vermesi gerekir.

Normal bir kullanıcı için 50.000 km idael değişim periyodu olarak gözüküyor. Ancak çok devirli kullanımda bu periyot 40-45.000 km'lere kadar düşebilir.

V6 motorların değişim periyodu ise ilk başlarda 120.000 km ve 6 yıl olarak verilmişti. Çok emin değilim ama bu daha sonra 90.000 km ve 5 yıl olarak güncellendi.

Yine de en doğrusu, işini bilen ve dürüst bir servise giderek triger konusunda bir bilenden bilgi almaktır.

///////////////

sariertan

Kitapçığında ilk değişim 60.000 sonraki değişim 180.000 olarak belirtilmiş velakin v6 mı ts motormu denmemiş. Değişim zaman aralığı çok fazla değil mi? O zaman bizim servisler çıraklık ve ustalık bilgileri ile hareket ediyor. Seneler ce yapılan pratiklik ile sonuca ulaşıyoruz. Kitapçıkda yazılanı pek kale almıyoruz demektir =) Tabi kitapçıkda yazan en doğru olandır fakat hangi kullanım koşulları için yazılmış acaba bilmiyoruz. Ama genede eşeği sağlam kazığa bağlamak lazım diye düşünüyorum =)

alfistahakan

Trger değişeli 10 bin km oldu en fazla.Sorunum sadece ses yapan rulmandan kaynaklanıyor.O rulmanda gergimi yoksa klavuz rulmanımı bilemiyordum.Bülent ve alfa146 rumuzlu arkadaşım gerekli açıklamayı yapmışlar saolsunlar.Bakıcaz bakalım.olmadı komplede değişebilirim ama sente kaçıklığı yok,aracın kondisyonu çok iyi durumda bozmakda istemiyorum.
Hakan
Forever Alfa