Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

HİBRİD TEKNOLOJİSİ VE ALFA ROMEO

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

n/a

honda severler yine iş başında.ben yulkarıdaki mesaja sadece motor gücünü yazmadım dikkat ederseniz.motor gücünün yanında bir kaç özellikte yazdım.karşılaştırmayı sadece motor gücü ile yaparasanız o biraz abes olur ve sadece bir iki markanın bir iki modeliyle yaparsanız o daha abes You are not allowed to view links. Register or Login 1,6 vtı yapmış 163 hp.o kadar iyi motorduda niye şimdi yok ortalıkta.niye şimdi piyasaya çıkartmıyorlar.?yukarıda saydığım özelliklerin hepsini barındıran bir motor söyleyin o zaman tartışalım.
kerem peugeot'un hangi 1,6 modeli 120 hp 1997 yılında?

ayrıca hafızan biraz zayıf.birkaç kere daha yazmıştım.yine yazayım.çift bujili sistemide,değişken subab teknolojisinide ilk uygulayan alfadır,çift eksantrik sistemide yine aynı şekilde alfa ürünüdür.özel modeller harici genele baktığınızda yukarıdaki özellikleri bir arada toplayan bir motor varmı?hala vw grubunda 1,6lt 8 subablı tek eksantrikli motorlar kullanılıyo.alfa2nın motorlarına koyduğu çift eksantrik,16 subab,varyatör,çift buji.bunların hepsi bir maliyet unsurudur.bunu gözardı edip motor üretmek biraz zor bir iş.alfa'nın amacı çok ucuza araba yapıp satmak olmadığı için ürettiği motorlardada teknolojiyi kullanmaktan geri kalmıyo.
ayrıca common rail sisteminin alfa ile bağdaştırılması kitaplara geçmiş bi konudur.otomotiv ile ilgili hangi kaynağa bakarsan bak bu böyledir.sen istemesende.
madem alfa motor konusunda üstün değil,niye motor konusunda üstün olarak nitelendirdiğiniz markalara binmiyosunuz?
ayrıca saydığınız markaların hangisi alfa kadar sürüş zevki veriyo?

n/a

Önder, bilgilendirme için teşekkürler.. :)

Kesinlikle katiliyorum, her üretici müşterilerinin profiline göre motor düzenlemeleri yapiyor. Daha fazla beygir çıkartmakta birşey yok, bunu her üretici isterse yapar. Fiat/Alfa grubu yapiyor da, ne bileyim, Toyota yapmayi bilmiyor mu... 5bg, 10bg fazla verecek bir motor yapmakta birşey yok, ama fazladan 5bg'in bir karşılığı var, ve eğer müşteriler o karşılığı ödemek istemiyorsa, o zaman üretici, o +5bg'i motorundan çıkarttırmıyor.

Honda 160hp çıkartmayı biliyor da, Vw bilmiyor mu, Mercedes ya da Alfa bilmiyor mu.... Alakası yok, hepsi de bal gibi biliyor.

Benim söylemeye çalıştığım şey de tam olarak bu zaten. Her üreticinin birbirine denk bir motoru var. Alfa'nın dizeli, BMW'nin dizelinden 5hp güçsüz olur, PSA'nın benzinlisi, Alfa'nın benzinlisinden 10hp güçsüz olur. Ama sadede bakacak olursanız, hepsi de benzer özelliklerdedir, hemen hepsi de iyi motorlardır. Bugün Renault, dizel konusunda çok verimli bir motora sahip (benim bildiğim kadarı ile hacim/güç olarak en iyisi). Yarın Bosch-Fiat ortak çalışması ile, bizim grup, birazcık daha verimlisini yapar. Öbür gün, Vw rekoru ele geçirir. Bu böyle gider.

Benim karşı çıktığım şey, şu. Alfa 1.6 120 hp'li hacim/güç ilişkisi çok iyi bir motor yapiyor. Eyvallah. Ama bu motoru üretmiş olması, onu rakiplerinden üstün ya da öncü yapmaz.

quote:
Alfa da M3'e denk bir motor yapar ve kullanır , gördüğümüz üzere 8C motoru Maserati'yle işbirliği içinde yapılıyor ve Ferrari kovalayacak niteliklere sahip olacak 8C.
Aynen katiliyorum, maliyeti kurtaracaksa, 8c'ye jet motoru bile koyarlar :)
quote:
Alfa'nın da BMW kadar geniş kaynakları olsa , M5 sınıfında araba üretmeye karar verseler o zaman görürüz BMW kadar iyi olacak mı olmayacak mı.
+1. m5 sinifinda otomobil üretip de düzgün motor kullanmamak, cesaret ister zaten :) Maliyet meselesi tamamen, m5 sınıfına göz diksek, her türlü mis gibi motor da üretiriz.

quote:
honda severler yine iş başında.ben yulkarıdaki mesaja sadece motor gücünü yazmadım dikkat ederseniz.motor gücünün yanında bir kaç özellikte yazdım.karşılaştırmayı sadece motor gücü ile yaparasanız o biraz abes olur ve sadece bir iki markanın bir iki modeliyle yaparsanız o daha abes olur.
O halde, karşılaştırmayı nasıl yapalım Halil Abi? Sen kendin sordun, şu hacimde şu gücü çıkartabilen başka marka var mı diye. E var tabi :) Sadece Honda değil, Renault'un, VW'nin PSA'nın da gayet iyi, hatta Alfa kadar verimli motorları mevcut. Bunları, "bu motorlar Alfa'nınkilerden iyidir" anlamında yazmiyorum; sadece diğer üreticilerin de Alfa ayarinda motorları olduğunu, ve olacağını söylemeye çalışıyorum.

quote:
honda 1,6 vtı yapmış 163 hp.o kadar iyi motorduda niye şimdi yok ortalıkta.niye şimdi piyasaya çıkartmıyorlar.?
Maliyet, çevre tüketim normları..vs vs. Ne yani, Siz, Honda'nın 160'lıc vti motor üretimini bırakmasını neye bağliyorsunuz? Bu arada, malum, vti yerine bugün TypeR'ın piyasada olduğunu animsatayım. TypeR bana göre iğrenç bir arabadır ama, hakkını da yemeyelim, motoru dandik bir motor değildir. "Öncü" değildir, ama dandik de değildir..

quote:
106gti / Saxo VTS motoru.

quote:
ayrıca hafızan biraz zayıf.birkaç kere daha yazmıştım.yine yazayım.çift bujili sistemide,değişken subab teknolojisinide ilk uygulayan alfadır,çift eksantrik sistemide yine aynı şekilde alfa ürünüdür.

Çift buji, '80lerde Nissan tarafindan kullaniliyordu.. :)

Değişken sübap zamanlama konusunda ben yanlış yazmıştım, onu düzeltiyorum..

quote:
hala vw grubunda 1,6lt 8 subablı tek eksantrikli motorlar kullanılıyo.
Aynı VW grubu, bir yandan da 1001bg'lik Veyron motorunu, Lamborghini motorlarını üretebiliyor? Yine VW'nin 170hp'lik dizel motoru var, verim olarak Alfa'nın common rail'inden iyi? Demek ki, sadece 1.6SR motoruna bakıp, "vw de pancar motorlar üretmektedir" demek, doğru olmuyor. Sadece Veyron motoruna bakıp "Vw, aşmış valla" demek de abes.

quote:
çift buji.bunların hepsi bir maliyet unsurudur.bunu gözardı edip motor üretmek biraz zor bir iş.alfa'nın amacı çok ucuza araba yapıp satmak olmadığı için ürettiği motorlardada teknolojiyi kullanmaktan geri kalmıyo.
Buna katiliyorum tabii ki.

quote:
ayrıca common rail sisteminin alfa ile bağdaştırılması kitaplara geçmiş bi konudur.otomotiv ile ilgili hangi kaynağa bakarsan bak bu böyledir.sen istemesende.

Peki bahsettiğiniz kitaplarda, tam olarak ne deniyor? ... "Ve Alfa Romeo, Common Rail'i geliştirdi" gibi bir cümle kurulmuş mu hiçbirinde? Yoksa, "ilk Common Rail motor Alfa'da çıktı" gibi, daha genel cümleler mi var?

Benim istememele alakası yok, yukarıdaki wiki linkinde yazmışlar özetleri. Sistem bizzat Alfa Romeo tarafından geliştirilmemiş. Ancak  binek otolarda seri üretimde ilk olarak, Alfa 156'ya uygulanmış.

İsterseniz, açın bakın:

You are not allowed to view links. Register or Login

quote:
Bu da konumuzun bayağı dışında kaliyor tabii, ve biraz da kişisel bir tercih meselesi.. Ama ben de bu konuda, size katiliyorum.

Onur

quote:

honda severler yine iş başında.ben yulkarıdaki mesaja sadece motor gücünü yazmadım dikkat ederseniz.motor gücünün yanında bir kaç özellikte yazdım.karşılaştırmayı sadece motor gücü ile yaparasanız o biraz abes olur ve sadece bir iki markanın bir iki modeliyle yaparsanız o daha abes You are not allowed to view links. Register or Login 1,6 vtı yapmış 163 hp.o kadar iyi motorduda niye şimdi yok ortalıkta.niye şimdi piyasaya çıkartmıyorlar.?yukarıda saydığım özelliklerin hepsini barındıran bir motor söyleyin o zaman tartışalım.

ayrıca hafızan biraz zayıf.birkaç kere daha yazmıştım.yine yazayım.çift bujili sistemide,değişken subab teknolojisinide ilk uygulayan alfadır,çift eksantrik sistemide yine aynı şekilde alfa ürünüdür.özel modeller harici genele baktığınızda yukarıdaki özellikleri bir arada toplayan bir motor varmı?hala vw grubunda 1,6lt 8 subablı tek eksantrikli motorlar kullanılıyo.alfa2nın motorlarına koyduğu çift eksantrik,16 subab,varyatör,çift buji.bunların hepsi bir maliyet unsurudur.bunu gözardı edip motor üretmek biraz zor bir iş.alfa'nın amacı çok ucuza araba yapıp satmak olmadığı için ürettiği motorlardada teknolojiyi kullanmaktan geri kalmıyo.
madem alfa motor konusunda üstün değil,niye motor konusunda üstün olarak nitelendirdiğiniz markalara binmiyosunuz?

abi honda sevsem 156 değil accord alırdım :) ama bazı şeylere körü körüne baglanmamak lazım. 163 lük motor nerde diyorsun da adamların bugun hala litre başına 1oo veren motorları var türkiye ve avrupada satılmıyor ama amerikadaki ve japonyadaki accord lar yani acuralarda 2 litre 2oo beygir seçeneği var.bugun hangi alfa motoruna atmosferik harikası deyip bir ödüle layik görebilirsin?

bugunku yeni nesil alfalardan hiç bir motorun rakiplerine aman aman üstünlük sağlıyabileceğini ve alfayı tercih sebebi yapacagını sanmıyorum. bugun araba alcak olsam dizel alırım ve imkanım dahilindeyse 159 jtd alırım. ama bunu aracın performansından değil Alfayı sevdiğimden yoksa saab 9-3 aynı motorlar 1oo kilo civarı daha hafif ve daha iyi gidebiliyordur diyip onu almam..

dikkatten kaçan bir nokta var. alfanında 1.6 105 beygirlik versiyonu var. 1.6 8v dandik dediğimiz motorla aynı özelliklere sahipler :)

hangi araçın sürüş zevki veriyor falan diye öyleyse onlara binin demenin motor konusuyla hiç bir alakası olmadıgı gibi benim iddalarımında karşılıgı olmuyor. eger böyle düşünüyor olsak yer yüzndeki en iyi araba Alfa Romeo dur başkasını alanlar aptaldır dememiz lazım. ben alfayı üstün motorundan dolayı değil üstün tasarımı ve yol tutuşundan dolayı biniyorum..
Zaten benim düşünceme görede Alfa kendini hala motor konusunda en iyi görüp daha iyi motorlar yapmak veya şimdikileri güçlendirmek gibi çalışmaları yoksa işleri baya zor

CuoreSportivo

Vallahi ben o odulu almis bu odulu almis pek anlamam ama her zaman 7200 devire cikana kadar o motor sesi ve beni koltuga yatiran ivmelenmesi her zaman yuzumu guldurmustur. Sadece benim mi? Arabaya kim bindiyse hayran kalmistir :) Ve hatta bu hafta icinde 2 defa "bu motor sesini ozlemisim" iltifatini duydum :) Bosverin odulleri, Alfalarimiz bizi mutlu etsin, varsin tum oduller bmw'nin falan olsun...

n/a

Motor, performans
Alfa Romeo'nun da bünyesinde bulunduğu Fiat Group dizel teknolojisinde geçmişten bu yana rakiplerinin hep önünde oldu. Fiat modellerinde kullanılan yenilikçi dizellerin ardından Bosch'la birlikte geliştirilen common rail direkt enjeksiyon sistemi de ilk olarak 1997'de Alfa Romeo 156'da tanıtılmıştı. O günden itibaren otomotiv sektöründe dizel devriminin gerçekleşmesini sağlayan sistem bugün artık üçüncü kuşağa geçmek üzere. 159'da kullanılan 1.9 litrelik motor yıllardır Fiat modelleri ve son bir yılda da GM bünyesindeki Opel ve Saab modellerinde kullanılıyor.
kaynak:arabam.com

twin spark  için ise

The Alfa Romeo Twin Spark (TS) technology was originally developed by Alfa in the early 1960s in their race cars (GTA, TZ) to enable it to achieve a higher power output from its engines. And in the early and middle 1980s, Alfa Romeo incorporated this technology into their road cars to enhance their performance and to comply with stricter emission controls.
kaynak:

ben sadece motor gücünden bahsetmiyorum.saydığım özellikleri niye göz önünde bulundurmuyosunuz?bir marka 10 hp fazla üretir bir diğeri 20 hp eksik üretir.önemli olan motorda kullanılan teknoloji ve sistemlerdir.
ayrıca onur ben üstün tasarımı ve yol tutuşundan dolayı biniyorum demişsin.acaba arabanda 100 hp lik bir motor olsa aynı zevki alabilirmisin.aynı yol tutuştan zevk alabilirmisin.?

Onur

alırsın abi neden almayasın motoru güçüyle yol tutuş ne alaka? 1oo beygirlik arabaylada manyak manyak giremez misin virajlara? yani 156 ya sürüş zevkini veren 120 beygir olmasımı:)

n/a

hangi marka 100 hp lik arabayla alırsın.120 hp nin hiçmi katkısı yok.?

Onur

hayır benim arabanın içinde 1oo hp lik birşey olsa aynı zevki alabilir misin demişsin? yol tutuşlu ne alaksı var diyorum başka çok az marka ile yaparsın diyorum

100 hp lik arabayla da hızlı girebilirsin virajlara ama 100 beygirlik makina barındıran şimdiki arabalarla çıkabilir misin bilmem?

105 hp lik 147 versiyonu virajlara girerken zevk vermez mi?

n/a

quote:

Alfa Romeo'nun boyle bir ar-ge calismasina butce ayiracagini veya olan teknolojiyi araclarina entegre edecegini hic sanmiyorum, zira hybrid teknolojisi Alfa'nin sportiflik iddiasi ile hic uyusmuyor. Bildiginiz uzere hybrid ekonomi ve uysalligi beraberinde getirir ki bu da Alfa'nin pazariyla ters duser.

walla öle  bi amacı war Lexus GS450h 3.5lt motorylada olsa 6sn 0-100 verip üzerinize afiyet ş.içi 8.9mu 9.9 mu ne tüketiyor ş.arasıysa 7.2lt :)
tamam hacim büyük falan ama büyük araçta kullanılabilir bu teknoloji ama alfa çalışanları ''alfa herzaman çok yakar'' deyişi kaybolmasın die yapmaıyorlardır böle bi çalışma o ayrı :)

n/a

quote:
Alfa Romeo'nun da bünyesinde bulunduğu Fiat Group dizel teknolojisinde geçmişten bu yana rakiplerinin hep önünde oldu. Fiat modellerinde kullanılan yenilikçi dizellerin ardından Bosch'la birlikte geliştirilen common rail direkt enjeksiyon sistemi de ilk olarak 1997'de Alfa Romeo 156'da tanıtılmıştı. O günden itibaren otomotiv sektöründe dizel devriminin gerçekleşmesini sağlayan sistem bugün artık üçüncü kuşağa geçmek üzere. 159'da kullanılan 1.9 litrelik motor yıllardır Fiat modelleri ve son bir yılda da GM bünyesindeki Opel ve Saab modellerinde kullanılıyor.

E benim söylediğimi söylüyor zaten, farklı birşey yok? Fiat grubu+Bosch..

TS'nin yarış otomobillerindeki kullanımını bilmiyorum, ben binek otomobillerle ilgili olarak yazmıştım...

Edited by - dantelk on 01/10/2006  22:24:47

n/a

senin dediğin gibi ama biraz fazlasıyla ."Alfa Romeo'nun da bünyesinde bulunduğu Fiat Group dizel teknolojisinde geçmişten bu yana rakiplerinin hep önünde oldu." gibi.

master

İlla ki litre başına güçten konuşacaksak sınırlı üretilen 1967 33 Stradale'ye de bir göz atılması taraftarıyım :) Bahsi geçen gücün 40 sene önceki bir atmosferik motordan çıkarıldığını da unutmamak lazım.

Bugünlerde ise Alfa'nın motorlarını neden üstün gördüğümü ben şöyle anlatayım.

Bir adet 156'yı alın , 2.0 TS motorunu söktüğünüzü , yerine hiçbir uyum sorunu olmayacak şekilde bir Laguna 140 motoru koyduğunuzu varsayın. Aynı zevki alabilecek misiniz ? Ya Vectra motoruyla ? Mondeo motoruyla ? VW grubunun 2 litrelik motoruyla ? Aklınıza gelen bütün markaları düşünün , BMW'nin 2 litrelik motoru hariç hiçbirinin benzer zevki verebileceğini ve bunun yanında kalan disiplinlerde de rakipleriyle başedebileceğini düşünmüyorum. Zevk faktörünü bir yana bırakıp düşünelim , TS motorlarımızın rakiplerinden herhangi bir eksiği var mı ? Dayanıklılık olarak rakiplerinin çoğundan iyiler , yakıt tüketimi olarak sınıf ortalamalarındalar , motor özellikleri olarak varyatörün de katkısıyla gayet iyiler. Bu haliyle bile gayet iyi bir yerdeler rakiplerine oranla. Şimdi bir de zevk faktörünü ekleyin. Hepimizin Alfa alma sebebi "ucuz ve pratik ulaşım" yerine "zevkli ulaşım" değil mi ? Bu zevkin en büyük aktörlerinden biri de Alfa motorlarıdır. O muhteşem motor sesi , özellikle 4000 dd/den sonra eşdeğer hacimdeki rakiplerinden daha iyi performanslarıyla sürüş zevkine çok büyük katkıda bulunuyorlar. Ha motorun iyiliğiyle sürüş zevkinin ne alakası var derseniz ben de size niçin Alfa aldığınızı sorarım. Eğer Alfa'yı sürüş zevki için aldım diyorsanız o zaman bu motor da başarılı demektir. Çünkü sürüş keyfinin en büyük aktörlerinden birisi de bu motor. 156'nın yol tutuşu muhteşem derseniz Ford Mondeo'nun yol tutuşu da benzer derecede iyi. 156'nın tasarımı süper derseniz 156 kadar olmasa da Mazda 6'nın ve E46 BMW'nin tasarımı da çok güzel. Yani her konuda rakibimiz var motorda da ana rakibimiz BMW olduğu gibi. Ama bu aracı sadece tasarımı , sadece yol tutuşu için aldık diyemeyiz bence çünkü belirttiğim gibi her alanda 156 kadar iyi rakipler var. Ama totale baktığımızda 156 genel olarak sürüş keyfinin kralı oluyor orta sınıfta bundan 1-2 sene öncesine kadar ve bunun da en büyük sebeplerinden birisi motoru.

Sadece TS motorlar değil elbette ki başarılı olanlar. GTA motorunun gelmiş geçmiş en iyi V6 olarak kabul edildiğini de birçok dergide okudum. 1.7 Boxer , V6 Turbo gibi gayet güzel motorlarımız da var. Ve dikkat edilmesi gereken bir nokta , Alfa Romeo her motor türünde başarılı olabiliyor. Mesela Volvo'nun turbo motorları gayet güzelken , Porsche boxer motorla özdeşleşmiş bir marka , Honda atmosferikte başarılı. Alfa ise hem boxer , hem turbo , hem de atmosferik motorlara el atmış ve hepsinde de çok iyi ürünler ortaya çıkarmış.
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

Alfadanadam

E Önder'cim gene güzel yazmışsın :)

n/a

quote:

senin dediğin gibi ama biraz fazlasıyla ."Alfa Romeo'nun da bünyesinde bulunduğu Fiat Group dizel teknolojisinde geçmişten bu yana rakiplerinin hep önünde oldu." gibi.

Halil Abi, ben senin
quote:
bu dizel motorların (common rail dizel)öncüsü kim,ilk piyasaya çıkartan kim?
cümlenden alıntı yapmıştım, hatırlatayım. Common Rail'lerin öncüsü Fiat grubu ve ortaklarıdır. İlk piyasaya sürülen model Alfa'dır. Ben sadece bunu söylemeye çalışıyorum. Common Rail, direk Alfa Romeo ile bağlantılı değildir, daha geniş bir spektrum vardır.

Rakiplerinin öncü olma konusu felan.. Ne yalan söyleyeyim, bana komik geliyor işte, bütün bu laflar. Volvo güvenlikte rakiplerine öncüdür, Alfa motorda öncüdür, Merso kalitede öncüdür, Toyota dayanıklılıkta öncüdür... Hepsi yalan, hiçbiri diğerine hiçbir konuda öncülük yapamaz bence, bütün şirketler iyi üretimin sırlarını gayet iyi biliyorlar.

Her şirketin rakiplerine göre daha önde olduğu alanlar vardır, zaten piyasaya çıkan her yeni model, rakibinden bir adım iyidir. Ama "öncülük" vazifesi çok ayrı birşey. Bu sektörde kimse, kimseye öncülük yapamaz bence. Başabaş bir yarış bu. Ancak, bir markanın bir motoru, piyasa koşullarına göre daha iyi ya da kötü olabilir. Öncü olamaz.

İlk Common Rail, 156'da kullanılmış. Eğer bu size göre bir öncülük vasfı ise, boşa tartışıyoruz demektir.

n/a

quote:

İlla ki litre başına güçten konuşacaksak sınırlı üretilen 1967 33 Stradale'ye de bir göz atılması taraftarıyım :) Bahsi geçen gücün 40 sene önceki bir atmosferik motordan çıkarıldığını da unutmamak lazım.

Bugünlerde ise Alfa'nın motorlarını neden üstün gördüğümü ben şöyle anlatayım.

Bir adet 156'yı alın , 2.0 TS motorunu söktüğünüzü , yerine hiçbir uyum sorunu olmayacak şekilde bir Laguna 140 motoru koyduğunuzu varsayın. Aynı zevki alabilecek misiniz ? Ya Vectra motoruyla ? Mondeo motoruyla ? VW grubunun 2 litrelik motoruyla ? Aklınıza gelen bütün markaları düşünün , BMW'nin 2 litrelik motoru hariç hiçbirinin benzer zevki verebileceğini ve bunun yanında kalan disiplinlerde de rakipleriyle başedebileceğini düşünmüyorum. Zevk faktörünü bir yana bırakıp düşünelim , TS motorlarımızın rakiplerinden herhangi bir eksiği var mı ? Dayanıklılık olarak rakiplerinin çoğundan iyiler , yakıt tüketimi olarak sınıf ortalamalarındalar , motor özellikleri olarak varyatörün de katkısıyla gayet iyiler. Bu haliyle bile gayet iyi bir yerdeler rakiplerine oranla. Şimdi bir de zevk faktörünü ekleyin. Hepimizin Alfa alma sebebi "ucuz ve pratik ulaşım" yerine "zevkli ulaşım" değil mi ? Bu zevkin en büyük aktörlerinden biri de Alfa motorlarıdır. O muhteşem motor sesi , özellikle 4000 dd/den sonra eşdeğer hacimdeki rakiplerinden daha iyi performanslarıyla sürüş zevkine çok büyük katkıda bulunuyorlar. Ha motorun iyiliğiyle sürüş zevkinin ne alakası var derseniz ben de size niçin Alfa aldığınızı sorarım. Eğer Alfa'yı sürüş zevki için aldım diyorsanız o zaman bu motor da başarılı demektir. Çünkü sürüş keyfinin en büyük aktörlerinden birisi de bu motor. 156'nın yol tutuşu muhteşem derseniz Ford Mondeo'nun yol tutuşu da benzer derecede iyi. 156'nın tasarımı süper derseniz 156 kadar olmasa da Mazda 6'nın ve E46 BMW'nin tasarımı da çok güzel. Yani her konuda rakibimiz var motorda da ana rakibimiz BMW olduğu gibi. Ama bu aracı sadece tasarımı , sadece yol tutuşu için aldık diyemeyiz bence çünkü belirttiğim gibi her alanda 156 kadar iyi rakipler var. Ama totale baktığımızda 156 genel olarak sürüş keyfinin kralı oluyor orta sınıfta bundan 1-2 sene öncesine kadar ve bunun da en büyük sebeplerinden birisi motoru.

Sadece TS motorlar değil elbette ki başarılı olanlar. GTA motorunun gelmiş geçmiş en iyi V6 olarak kabul edildiğini de birçok dergide okudum. 1.7 Boxer , V6 Turbo gibi gayet güzel motorlarımız da var. Ve dikkat edilmesi gereken bir nokta , Alfa Romeo her motor türünde başarılı olabiliyor. Mesela Volvo'nun turbo motorları gayet güzelken , Porsche boxer motorla özdeşleşmiş bir marka , Honda atmosferikte başarılı. Alfa ise hem boxer , hem turbo , hem de atmosferik motorlara el atmış ve hepsinde de çok iyi ürünler ortaya çıkarmış.

Ya doğru söylüyorsun da, o zaman ben de "öncülük" meselesi nereden çıktı diye sorayım :) Ben bununla ilgili yaziyorum en baştan beri...

Alfadanadam

Kerem'cim tek bir şey yazayım öyleyse: Alfa Romeo çıktığından beri tüm motorlarında üstten çift egzantriği tüm modellerinde uygulayan tek markadır.

Günümüzde motor teknolojilerinde süper bir konumda olmayabilir belki ama mesela 70'li yıllarda 1300-1600cc. motorları ile Ford 2.0 M,26M modellerini, Mercedesi çok büyük hacimlerine rağmen hezimete uğratan yine Alfa'dır.

Ben iddia ediyorum ki, şu an geçmişte olduğu yerde olmamasının sebebi de FIAT tarafından satın alınıp maliyet gibi gerekçeler yüzünden ortak platform-ortak blok kullanılmaya başlanılmasıdır.

Şu anda Alfa Romeo geçmişte olduğu gibi özerk bir marka olsaydı eminim ki bu topic'in açılmasına gerek bile olmayacaktı.

Alfadanadam

Geçmişten bir örnek:

Alfetta

Üretim Yılı             : 1972 - 1977
Motor                    : karşılıklı 4 silindir,   ön
Silindir Hacmi         : 1779 cm³
Güç                       : 5500 devir/dak'da 122 HP
Maksimum Hız        : 180 Km/saat

Sene 1972, bu hacimden bu güç . Ve bu motor aşağıdaki standart 4 kapılı bir araca ait.

Register or Login" border=0>

Edited by - Alfadanadam on 01/10/2006  23:28:40

CuoreSportivo

quote:
--------------------------------------------------------------------------------

Alfa Romeo'nun boyle bir ar-ge calismasina butce ayiracagini veya olan teknolojiyi araclarina entegre edecegini hic sanmiyorum, zira hybrid teknolojisi Alfa'nin sportiflik iddiasi ile hic uyusmuyor. Bildiginiz uzere hybrid ekonomi ve uysalligi beraberinde getirir ki bu da Alfa'nin pazariyla ters duser.

--------------------------------------------------------------------------------

walla öle bi amacı war Lexus GS450h 3.5lt motorylada olsa 6sn 0-100 verip üzerinize afiyet ş.içi 8.9mu 9.9 mu ne tüketiyor ş.arasıysa 7.2lt :)
tamam hacim büyük falan ama büyük araçta kullanılabilir bu teknoloji ama alfa çalışanları 'alfa herzaman çok yakar' deyişi kaybolmasın die yapmaıyorlardır böle bi çalışma o ayrı :)

---------

Can, sen hic elektrikle calisan bir motorun sportif ses verdigini duydun veya gordun mu? Isterse 0-100'u 4 saniye olsun, ben o hiriltiyi duymadiktan sonra ne anlarim o motordan. Ayrica su an hybrid teknolojisi sadece 2000 devir'e kadar calisiyor, daha sonrasini atmosferik motor devraliyor. Ilerde atmosferik motorda devre disi kaldiginda ve tum guc uretimi hybrid'e devredildiginde hala boyle diyebilecek misin cok merak ediyorum. Buna istinaden diyorumki, bence alfa yine cok yakmiyor, ve ben 12 litre yakmasina raziyim motorumun, yeterki bana haz versin. Yoksa elektrikle calisan metroyada binmesini bilirim...

Edited by - CuoreSportivo on 02/10/2006  00:03:57

n/a

quote:

Kerem'cim tek bir şey yazayım öyleyse: Alfa Romeo çıktığından beri tüm motorlarında üstten çift egzantriği tüm modellerinde uygulayan tek markadır.

Günümüzde motor teknolojilerinde süper bir konumda olmayabilir belki ama mesela 70'li yıllarda 1300-1600cc. motorları ile Ford 2.0 M,26M modellerini, Mercedesi çok büyük hacimlerine rağmen hezimete uğratan yine Alfa'dır.

Ben iddia ediyorum ki, şu an geçmişte olduğu yerde olmamasının sebebi de FIAT tarafından satın alınıp maliyet gibi gerekçeler yüzünden ortak platform-ortak blok kullanılmaya başlanılmasıdır.

Şu anda Alfa Romeo geçmişte olduğu gibi özerk bir marka olsaydı eminim ki bu topic'in açılmasına gerek bile olmayacaktı.

Ben de aynı şeyleri Setra - Mercedes ilişkisinde hissediyorum :P

Bence de Fiat birleşmesinden sonra, Alfa biraz daha dizginlendi.

Ama eğer Fiat birleşmesi gerçekleşmese, ve Alfa kendibaşına üretime devam etse, hem fiyatları bugünkü kadar ulaşılabilir olmazdı, hem de dayanıklılık konusunda durum bu kadar iyi olmayabilirdi. Demek istediğim, Alfa belki de batardı :)

Pazarına gidişatına göre, az sayıda üretim yapan şirketlerin tutunması gittikçe zorlaşıyor. VW bir motoru, 4 farklı markaya koyuyor, üstelik hepsi de az çok satan markalar. E bu adamlarla tekbaşına kim rekabet edebilir ki. Kısırdöngü, zaten bi kere pazar kaybetmeye başladın mı, sonun başlangıcı göründü demek...

Mahalle bakkalının, Migros'a savaşı gibi olurdu sonu, herhalde.

master

Teşekkürler Bülent Abi :)

Kerem öncülük meselesine şöyle bir yaklaşımda bulunayım ben. Sürüş keyfinin öncüsü Alfa Romeo'dur ve bunun da en önemli sebeplerinden birisi motordur. Bülent Abi'nin verdiği Alfetta örneği , atmosferik 2 litre 230 hplik 33 Stradale , GTV6 gibi birçok örnek var. 145 Boxer'ın reklamında motor sesi dinletiliyordu , aynı şekilde Alfa Romeo 159'un websitesindeki soundtrackte de bir Alfa motor sesi var ve yanılmıyorsam kendisi GTV6'e ait bir motor sesi. Yani Alfa da motorlarını ön plana çıkarıyor. Eleştiri yapılabilecek bir taraf varsa motorlara bence artık eski zamanlardaki kadar muhteşem , rakiplerine fark atabilir konumda değiller. Ama hâlâ rakiplerinden eskisi kadar olmasa da yine de daha iyi olduklarını da savunuyorum.

Özellikle son senelerde Alfa'nın eskisi kadar sportif olmadığını da inkar edecek kimse yoktur zaten. Ama bunu tartışmıştık önceden , hitap ettikleri kitleyi genişletmek için bir takım hardcore Alfisti'lerden vazgeçiyorlar , Vectra'da , Vivaro gibi ticari arabada kullanılan CDTI (nam-ı diğer JTDm) motoru 159'a , GT'ye de koyuyorlar ama dediğin gibi artık hiçbir motor da sadece tek bir markaya ait olmuyor. Elbet isterdik sadece Alfa Romeo'ya özgü , Alfa Romeo modellerinin kullandığı motorlar olsun ama maalesef yok. Ama yine de bu ortaklıklar Alfa Romeo'nun başarılı motor ürettiği gerçeğini değiştirmez :)

Bir de , öncülükten ne kastettiğimize gelince , mesela emin değilim fakat seri üretim arabada ilk turboyu kullanan marka Saab olabilir. Saab olduğunu varsayalım. Bu demektir ki Saab turboda öncü. Çünkü diğer markalar belki turbo kullansalar neyle karşılaşacaklarını bilmiyorlar , korkuyorlar veya seri üretim arabada turbo kullanmak hiç akıllarına gelmemiştir. Bir başka örnek Audi'nin seri üretim arabada dört çeker sistemini kullanması bir öncülüktür , Mazda'nın hidrojenle çalışan RX8'i , Tesla'nın elektrikli arabayı piyasaya sunması öncülüktür , çünkü rakipler ya henüz bu teknolojiye erişememişler ya da uygulamaktan korkuyorlar. Diyorsun ki firmalar arası farklar azaldı , elbette azaldı çünkü biri bir teknoloji ürettiği zaman diğer firma kaynaklarını o teknolojiyi kendi de baştan bulmakla harcamıyor , basıp parayı karşı firmadan telif hakkını alıyor ve kendi arabasında da kullanıyor veya çeşitli ortaklıklar yoluyla bu teknolojiyi eline geçiriyor.
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

n/a

quote:

quote:

walla öle bi amacı war Lexus GS450h 3.5lt motorylada olsa 6sn 0-100 verip üzerinize afiyet ş.içi 8.9mu 9.9 mu ne tüketiyor ş.arasıysa 7.2lt :)
tamam hacim büyük falan ama büyük araçta kullanılabilir bu teknoloji ama alfa çalışanları 'alfa herzaman çok yakar' deyişi kaybolmasın die yapmaıyorlardır böle bi çalışma o ayrı :)

---------

Can, sen hic elektrikle calisan bir motorun sportif ses verdigini duydun veya gordun mu? Isterse 0-100'u 4 saniye olsun, ben o hiriltiyi duymadiktan sonra ne anlarim o motordan. Ayrica su an hybrid teknolojisi sadece 2000 devir'e kadar calisiyor, daha sonrasini atmosferik motor devraliyor. Ilerde atmosferik motorda devre disi kaldiginda ve tum guc uretimi hybrid'e devredildiginde hala boyle diyebilecek misin cok merak ediyorum. Buna istinaden diyorumki, bence alfa yine cok yakmiyor, ve ben 12 litre yakmasina raziyim motorumun, yeterki bana haz versin. Yoksa elektrikle calisan metroyada binmesini bilirim...

Edited by - CuoreSportivo on 02/10/2006  00:03:57

ben zaten komple elektrikle çalışcak bi motorun nekdr tatmin edici olucağı konusunda şüpheliyim ve katılıyorum..
ama burda hibrid in amacı o eşşek gibi büyük aracın eşşek gibi motorunun ş.içinde atmosferik motoru destekleyerek yada biryere kadar onun yerine çalışarak gereksiz tüketimi engellemek,ve çevre kirliliğini düşürmek.

LExus 0-100 değerini elde ederken yada 200küsür km lik max hızına ulaşırken yine atmosferik yine yüksek devirleri çevirmeye sesini çıkarmaya dewam ediyor..orda bir sorun yokki..
kısaca demek istediğim benzin e gerçekten ihtiyaç duyulduğunda ztn orada elektrik motoru olmuyor devrede..ama  sürekli 0-100 yada max hız gitmiyoruz..
ben sabahları çok olmasada 15km lik yolu 45dk da gidiorum ki 7kmsi çevreyolu bağlantısında.. onun dışındaki trafikte o 7kmlik kısımda 1.6aracımla 110-130 arası harcadığımdan çok daha fazlasını harcıyorum..dur-kalk,ışıktan ışığa max 40-50km sürat..yani bunu ş.içinde dha fzla km ve büyük hacimle düşününce benzinli motora böyle bir YARDIMCI nın bence HİÇBİR zararı olmaz ne keyif nede başka bir açıdan şahsen..