Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Türkiyede Abartı eksozun tarihçesi:

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MaxiGauges

Türkiyede Abartı egzozun tarihçesi:

sene 1970-1980 o zamanlarda rallilerde çok meşhur olan fiat grubunun modifiye firması italyan Abarth firması.
Bu firma ralli araçlarına bir çok modifiye parça yapmaktadır, meşhurdur.
Abarth eksozları oradan gelir, abarth bir markadır. (ABARTH)
You are not allowed to view links. Register or Login
cümle içince kullanalım "abarth marka eksoz gördüm".

fakat bizim ülkemizde bazı insanlar son 30 senedir
durmaksızın, " abart eksoz takmışsın" gibi terimler kullandılar.
abart takmışsın ceza yazıyorum, aaa hilmi abart takmış gördünmü? aa ne güzel abart bu?

fakat abarth bir markadır, bu ısrar bitmek bilmedi
insanların aklında "modifiye eksoz" - "performans eksozu" = abarth eksoz olarak yer etti.

hani her bilgisayarı IBM zanneden yada her lastik deniz botunu zodiac zanneden tipler gibi.

velhasıl, gel zaman git zaman aradan seneler geçti
ısrarla abart aşağı abart yukarı lafı kullanıldı kullanıldı
veee son birkaç sene öncesine kadar bomba patladı..
abart birde "I" takısı aldı
artık çok ses çıkaran eksozlara "abartı" eksoz denmeye başlandı

artık bu saçmalığa bir son verelimmi?
bırakın şu abartı lafını
onun ismi performans eksozu yada modifiye eksoz ..
abartı eksoz nedir yahu?
Eski MaxiBoost
Yeni MaxiGauges

agucba

Trafik Polisi 145'imi bağlarken "Ohh, sende abart egzozda varmış." dedi ve plakasız olmanın cezasının üstünü çizip bir de egzoz cezasını ekledi.

///////////////

ATA

Çevirmede "abarti egsozu neden taktirdin" sorusuyla bende karşilaştim. Abarth değil supersprint demek istedim, hatta dilimin ucuna kadar geldi ama yalayip yuttum hepsini :)

Tapatalk
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Ferhat_27

valla güzel bir yazı,koptum  :)) :D apaçi egzosu da denilir halk arasında bu abarth egzosa  :p

Veloce

Şimdi konu ve anlatım çok hoşken ve durum aşağıdaki gibiyken ne yapabiliriz ki biz?  :) Burada körler sağırlar birbirini ağırlıyor durumu var. Forum çatısı altında belki 1000'de 1 kişi bu ABARTH konusunda anlatıldığı gibi bir yaklaşım içine girmiştir. O da belki... Kısaca, geri kalanlar için geçmiş olsun o egzozlar artık "abartı" egzoz ;)

Gırgır - Mekanik süpürge

Oralet - Meyve özlü sıcak içecek

Selpak - Kağıt mendil

Chiclet's (Ciklet) - Tüm sakızlar için kullanılıyor

UFO - Infrared ısıtıcı

Kalebodur - Seramik kaplama malzemesi

Aygaz - LPG tüpü ve bu yakıtla çalışan ocak ve tüpü

UHU - Yapıştırıcı

Nescafe - Çözünebilir hazır kahve

Orkid - Hijyenik kadın bağı, ped

Vileda - Toz alıcı temizlik malzemesi

Pimapen - Plastik doğrama, PVC pencere

Sana - Margarin

VİM - Temizleme tozu

Mintax - Deterjan

Bankamatik - ATM

Karper - Eritme peyniri

Permatik - Traş bıçağı

Kot - Blue Jean

Shelltox - İnsektisit (Sinek/böcek öldürücü)

Omo - Çamaşır deterjanı

Atari - Video oyunu

Cip (Jeep) - Arazi aracı

Zodyak (Zodiac) - Kauçuk deniz botu

Borcam - Isıya dayanıklı cam mutfak kabı

Seloteyp - Şeffaf bant yapıştırıcı

Kolonya (Eau de Cologne) - Alkollü tuvalet parfümü

Post-It - Yapışkan not kağıdı

Vespa - Motosiklet

Formica (formika) - Ahşap veya plastik laminat kaplama.

Frigidaire (frijider) - 1960'lara kadar bütün buzdolapları bu adla anılıyordu.

Jet Ski - Motorlu su kızağı, aslında Kawasaki firmasına tescilli marka adı.

Tupperware (tapır) - Plastik saklama kabı.

Hula hoop - Plastik oyun çemberi. Wham-O firmasına kayıtlı oyuncak Türkiye'de de aynı adla anıldı.

Photoshop - Adobe firmasının yazılımı. Daha çok fiil olarak kullanılıyor (fotoşoplamak)

Selpak - Mendilin yerini aldı.

Jelibon- Sığır jelatini içeren şekerleme. Haribo vb gibi başka markalar olmasına rağmen hepsi "jelibon" olarak anılıyor. Jenerik adı ABD'de "jelly beans

KAKIRMAN

The Machina List

1998 | Alfa Romeo 145 | 1.6 TS
2001 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2011 | Alfa Romeo Giulietta | Sport Pack 1 | 1.6 JTD
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2006 | Alfa Romeo GT | 2.0 TS
2011 | Alfa Romeo 159 |1.7 TBI
2005 | Peugeot 206 | 1.4 HDI | Panoramic
2017 | Peugeot 2008 |  1.6 HDI |Allure

agucba

Jelibon, daha doğrusu Haribo için bir bilgi paylaşayım.  Bunlar bir süre öncesi kadar domuzdan elde edilen jelatin ile yapılıyordu.  Kullanılan bölüm hayvanın burun kısmı.  Bu bölümü tamamen sıvı olana kadar kaynatıyorlar.

Gesendet von meinem GT-I9190 mit Tapatalk 4

///////////////

Tolga033

alfistahakan

İğrençmiş.O kadarda yedik bide çocuğumuza yedirdik..
Hakan
Forever Alfa

agucba

Sabah yazmayı unuttum. Servise yetişeceğimden acele ile yazmıştım.

Bildiğim kadarı ile artık domuz jelatini kullanılmıyor. Zaten Haribo'nun poşetlerinde de yazıyor domuz mamülü kullanılmıyor diye.

Domuz mamulü olmaması sebebi ile de Haribo'lar eskisi kadar parlak değiller. Yani çocukluğumuzda bilmeden yediğimiz Haribo'ların parlaklığı yok şimdikilerde.

///////////////

Veloce

Burun değil derisinden.. Burundan o kadar çıksa dünyada büyük baş kalmazdı :)))

agucba

Pro7 ve RTL'de izlediğim belgeselden gördüklerimi ve duyduklarımı yazmıştım.  ;)

///////////////

Veloce

Pro7 ve RTL'de izlediğim belgeselden gördüklerimi ve duyduklarımı yazmıştım.  ;)

Orası "da" kullanılıyordur ama "sadece orası" kullanıyor dediyse belgesel, ki bu çok saçma olurdu, dünyada büyük baş kalmazdı öyle değil mi? ;) Sığır jelatinin nerelerden elde edildiğini listeleyelim ama bu forumda bu çok gereksiz ve saçma olur... ;)

Biraz saçmalayayım ben ;) Deri, kemik ve bağ dokulardan (sığır, domuz, balık, tavuk vs.) elde edilen bu madde için, "domuz burnundan elde ediliyor" dersek, hiç bilmeyen biri jelatin mi aman ha diyebilir doğal olarak... Aslında vücuda çok faydalı birşey. Tavuk suyu, ya da et suyu vs. tarzı çorbalarda da bolca jelatin bulunur... Örnekler artarak devam eder...

Edit: Kişisel algılanmasın buradaki cevaplar. Yanlış bilgilendirmenin ya da eksik bilgilendirmenin önünü geçmektir amaç... İlk gördüğü aklında kalır herkesin genelde, o yüzden umuyorum ilgili ilk yorumdan sonra bu noktaya kadar okunur... Aksi taktirde bilmeyenler "jelatin domuzun sümüğü" diye ortada gezebilirler :) :) :)

agucba

Vay be...

///////////////

Emre Sezen

volkan haribo'da brand manager olmuş  :arkadasim: ( dayanamadım volkan ) :))

2008-2010   156 2.0 SS 2004
2013-........  GTV V6 TB  1997

agucba

O zaman son olarak bir bilgilendirme yaparak konuyu kapatip egzozdan devam edelim.
Jelatini oluşturan hammaddenin % 70'i domuz mamulü, yani derisinin yağsız halidir. Geri kalan yaklaşık % 20'si sığır, sona kalan kısım da balık derisi ve artıkları, kanatlı hayvanların kemik ve sairesinden oluşur. Yine de gelişen teknoloji ile kullanılan hammadelerde degisiklik yoluna gidilebildi.
Yani artık domuz mamulü kullanılmadan da, kimyasal yollarla jelatin elde edilebiliyor.
Allah'tan internet gibi bir nimet var da bizleri yanlış bilgilendirmelerden koruyor ve aydınlanmamızı sağlıyor.  :) :) :)

///////////////

tolga_ozhan

Bir düzeltme daha yapalım o zaman doşru yazılışı TDK'ya göre egzoz'dur.
Postlar içerisinde bol miktarda egsoz geçtiği için yazdım.  :)

depeche101

LoL  :)

Veloce

LoL  :)

Bilgiler tam olmadıkları halde kesinmiş gibi aktarılınca dayanamıyorum elimde değil :D

Edit: Jelatin farklı hayvanlardan tek başına elde edilebilir. Bir karışım neticesinde elde edilmesine gerek yoktur... Jelatin aslında bir protein çeşididir ;) Ha bu noktada en çok katıldığım nokta şudur ki, en ucuz jelatin eminimki domuzdan elde diliyordur ve bu millete yıllarca yedirilmiştir ve yedirilmeye devam ediliyordur  :serefe:

Sonraki konumuz jilet  :haydi:

agucba

Volkan haklı, insanların dayanmakta zorlandıkları çok şey var. Sükut altındır diyorum ;)

Alfa Romeo forumunda tartışılan konuya bak.

///////////////

misket

bir gün çok zengin olur isem kendime koca bir arazi alıp içine koca bir çiftlik yaptıracağım, etimi sütümü ekmeğimi yoğurdumu sebzemi meyvemi vs. yediğim içtiğim herşeyi orada yetiştireceğim.

K I R M I Z I

[url="http://kucukisler.blogspot.com.tr"]http://kucukisler.blogspot.com.tr[/url]