Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Sol arka teker civarından gelen ses?

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fmtan

Arkadaşlar bu gün aracım rolantide calışırken araç dışındayken  sol arka teker civarından bi tıkırtı duydum dikkat edip egilip dinledim sesin kaynagını tam olarak bulamadım ama arka teker camurlugunun iç taraflarından  9-10 saniye aralıklarla tıkır tıkır sesler geliyordu acil işim oldugu için pek onemsemedim. İşimi halledip aracımı parkedip tekrar rolantiye aldım sesi dinlemeye calıştım ama bu sefer oyle bi ses duymadım. Çok önemli bi konu degildir belki ama bilmediğim bişey olabilirmi diye danışmak istedim?

tolga_ozhan

Araç durduğu yerde çalışırken o bölgeye yakın ses yapabilecek tek şey benzin pompası yada egzoz.
Hani gidiyor olsa işler değişir ama sesi araç dururken duyduğunuza göre aklıma başka ihtimal gelmiyor.
Bir ihtimalde ısı değişikliğinden dolayı fren sistemi ile alakalı olabilir.

ozoozo

You are not allowed to view links. Register or Login
Araç durduğu yerde çalışırken o bölgeye yakın ses yapabilecek tek şey benzin pompası yada egzoz.
Hani gidiyor olsa işler değişir ama sesi araç dururken duyduğunuza göre aklıma başka ihtimal gelmiyor.
Bir ihtimalde ısı değişikliğinden dolayı fren sistemi ile alakalı olabilir.

Abi peki hazır konu açılmışken sormak istedim ;

geçenlerde yazdım ancak pek bir sorun olacağını düşünmedim , halada öyle düşünüyorum soğuk havalardan dolayı diye. Benim arabada kasislerden geçince hafiften böyle sanıyorum ki arkadan gacır,gucur tarzı böyle gıığğk diye bir ses geliyor çok değil ama duyuluyor ve fark edilecek cinsten , bir arkadaşım soğuk havalardan dedi , malum arabayı mesela 3 saat önce koydum -3 dereceydi , yarın sabah 9-10 da çalıştıracağım havalarda sürekli "-" lerde soğukla bir alakası var mı ? Amortisörlerin vs ? çünkü spor yay var bildiğin üzere bende amortisörlerin zarar görmesine imkan vermedim daha 10k oldu ve arabayı alır almazda spor yay takmadım yani..Neyden olur bu ?

Sömestırda antepe döndüğümde bakıma gireceğim bana 15.000 km denmişti ancak ben sanırım 12.000-13.000 gibi gireceğim ondada söyleyeceğim.

tolga_ozhan

Özdemir soğuk ile çok alakası var durumun. Fakat ben amortisör ya da helezondan önce arka salıncak burçlarından şüphe ederdim.
Lastiklerde gözle görülür bir yırtılma yoksa çok aşırı önemli değil. Fakat o ses tahminimce git gide daha da rahatsız edecektir.
Araç garanti kapsamında olduğu için götür baksınlar derim. Evet soğuk sesi tetikler ama sebep olmaz. İlla ki başka bir problem var.

senati

ozdemir benim de on taraftan ayni ses geliyordu.Sol on tekerlekten.Soguklarla birebir alakasi oldugunu soyleyebilirim.Ben salincak burcunu degistirdim simdilik ses yok gibi.Ama ustaya sordum sesi kesmekten baska ne isime yarar bu diye, hicbir isine yaramaz dedi :D :D

ozoozo

Özdemir soğuk ile çok alakası var durumun. Fakat ben amortisör ya da helezondan önce arka salıncak burçlarından şüphe ederdim.
Lastiklerde gözle görülür bir yırtılma yoksa çok aşırı önemli değil. Fakat o ses tahminimce git gide daha da rahatsız edecektir.
Araç garanti kapsamında olduğu için götür baksınlar derim. Evet soğuk sesi tetikler ama sebep olmaz. İlla ki başka bir problem var.

Salıncak burçları geçen gün forumda okudum onun üzerine aklıma geldi , ancak onların ne işe yaradığına dair hiç bilgim yok ? peki olası bir sorun mu bu ? birde lastiklerde bugün yıkattım daha baktım şöyle bir arabanın etrafına gözle görülür bir şey göremedim abi.

Garanti kapsamında ancak araçta yay olduğu için bir sorun bile olsa , bu tip bölgelerde ona mâl edecekler ? bu burçları vs yaya mâl etme durumları var mı ? Birde bu ses arabayı servisten aldıktan sonra gelmeye başladı , ancak havalarda yeni soğudu haliyle de çokta üzerinde düşünüp kafamı karıştırmak istemiyorum fakat şimdi düşününce acaba kazadan sonra egzozu tam takamadılar da , her kasisten geçtiğimde ondan mı ses geliyor acaba onu düşündüm. Çok acil muhim bir şey midir abi bu , 15-20 gün sonra antepe gideceğim onda göstersem olur mu ? diyelim ki burçlarda vs sorun var

ozoozo

ozdemir benim de on taraftan ayni ses geliyordu.Sol on tekerlekten.Soguklarla birebir alakasi oldugunu soyleyebilirim.Ben salincak burcunu degistirdim simdilik ses yok gibi.Ama ustaya sordum sesi kesmekten baska ne isime yarar bu diye, hicbir isine yaramaz dedi :D :D

Hah senin yorumunu görmüştüm Semih ordan aklıma geldi acaba bende de mi aynı sorun diye ama ne bilim sorun çıkarmak için erken değil mi ? sorusu oluştu kafamda haliyle çok aldırış etmedim.

tolga_ozhan

Salıncak burçları geçen gün forumda okudum onun üzerine aklıma geldi , ancak onların ne işe yaradığına dair hiç bilgim yok ? peki olası bir sorun mu bu ? birde lastiklerde bugün yıkattım daha baktım şöyle bir arabanın etrafına gözle görülür bir şey göremedim abi.

Garanti kapsamında ancak araçta yay olduğu için bir sorun bile olsa , bu tip bölgelerde ona mâl edecekler ? bu burçları vs yaya mâl etme durumları var mı ? Birde bu ses arabayı servisten aldıktan sonra gelmeye başladı , ancak havalarda yeni soğudu haliyle de çokta üzerinde düşünüp kafamı karıştırmak istemiyorum fakat şimdi düşününce acaba kazadan sonra egzozu tam takamadılar da , her kasisten geçtiğimde ondan mı ses geliyor acaba onu düşündüm. Çok acil muhim bir şey midir abi bu , 15-20 gün sonra antepe gideceğim onda göstersem olur mu ? diyelim ki burçlarda vs sorun var

Allah iyiliğini versin :)
Lastik dediğim bildiğimiz lastik değil. Salıncak burçları malzeme olarak lastiktir.

Ben çok acil olduğunu düşünmüyorum. Çünkü sadece kasisten geçerken ve soğukt oluyor diyorsa çok acil değildir.

Taktığın yayları göz önünde bulundurabilirler garanti için. Fakat yine de kesinlik yok bu fikrimde. Önce götür bir baksınlar 15-20 gün sonra ve problem teşhis edilmiş olsun.

tolga_ozhan

Bu arada 2 hafta önce bende ön alt salıncağın tekini komple değiştirdim ama forumda söyleme gereği duymadım :)
Çünkü bana göre 156-147 ve GT için bu salıncak ve viraj demiri meselesi yağ değişimi kadar rutin birşey.
Fakat Giu için sadece kesin olmayan yorum yapabilirim.

senati

Eger salincak burclarindaysa sorun acil birsey degil.Yani o sekilde de devam edebilirsin.Salincak burcu, diskin ust tarafinda kaliyor alt salincaklarin oldugu yerde kucuk plastik conta gibi bir parca.Tekeri soktukten sonra usta direkt olarak onu ileri geri oynatti ve viyk viyk ses geldi ve sorunun ondan kaynaklandigini soyledi.

Mesela gecen hafta havalar sogukken baya bir ses geliyordu.Tekrar havalar isininca ses kalmadi ama ben yine de degistirdim.Yay olmasa da olusabilcek bir problem bildigim kadariyla her Alfa Romeo'da olan bir problem Giu'larda daha once duymamistim ama onlarda da varmis demekki.Eger sikinti burctaysa kafana takicak bir durum yok.Zaten 90 lira gibi bir ucret odedim degisimi icin.

Ses tam olarak 2 plastigin birbirine surtmesi seklinde gacir gucur seklinde geliyordu bende.Egzozu tam takamamis olsalar daha metalik bir ses gelirdi tahminimce ama yine de saglikli bir yorum yapamam bu konuda.

ozoozo

Allah iyiliğini versin :)
Lastik dediğim bildiğimiz lastik değil. Salıncak burçları malzeme olarak lastiktir.

Ben çok acil olduğunu düşünmüyorum. Çünkü sadece kasisten geçerken ve soğukt oluyor diyorsa çok acil değildir.

Taktığın yayları göz önünde bulundurabilirler garanti için. Fakat yine de kesinlik yok bu fikrimde. Önce götür bir baksınlar 15-20 gün sonra ve problem teşhis edilmiş olsun.

Hahaha  >:D  Bu konuda hiç bilgim olmadığı için abi lastik sandım :D Cehaletin bu kadarı  :p

Tamamdır abi , çok teşekkür ederim sağolasın , antepe gittiğimde bakımla beraber bunu da göstereceğim zaten trim seslerinide halletirmem gerek.

tolga_ozhan

O zaman biraz genel kültür yapalım :)

Resimde gördüğün bir 156-147'ye ait ön alt salıncak. Gri rekte gördüğün şeylerin içinde yuvarlak şekilde lastikler vardır ve o kısma salıncak burcu denir. Aracın merkezine yakın olan tarafa takılır bunlar.
Uç tarafta sivri şekilde gördüğün ise rotil. Bu da fren diski tarafına takılır. Araç salınım yaptıkça lastik kısım üzerinde döner bir haraket yapar salıncak. Eğer bu lastiklerin durumu kötüyse de o gacır gucur seslere sebep oluyor.

[IMG]You are not allowed to view links. Register or Login[/img]

fatihmehmet

Resimde gördüğün bir 156-147'ye ait ön alt salıncak. Gri rekte gördüğün şeylerin içinde yuvarlak şekilde lastikler vardır ve o kısma salıncak burcu denir. Aracın merkezine yakın olan tarafa takılır bunlar.
Uç tarafta sivri şekilde gördüğün ise rotil. Bu da fren diski tarafına takılır. Araç salınım yaptıkça lastik kısım üzerinde döner bir haraket yapar salıncak. Eğer bu lastiklerin durumu kötüyse de o gacır gucur seslere sebep oluyor.

Abi benimde sag önden bozuk yollarda gicirdama seklinde gelmeye başladı ses. Peki 147'lerde genel olarak rastlanan bir sorun dediğin gibi. Çözüm salıncak degisimi mi yoksa o lastiklerin degisimi mi? Ust salıncakta aynı sesi çıkarabilir mi? Bu seste ilk şüphelenmemiz gereken yer neresidir?
2007 - Alfa Romeo GT Q2 1.9 JTD (2019-.....)
2004 - Alfa Romeo 156 mk2 2.0 TS Manuel. (2016- 2019)
2008 - Alfa Romeo 147 1.6 TS - Alfa Rosso. (2013-2016)

tolga_ozhan

Üst salıncakta aynı sesi yapar.
Sorun burçlardaysa sadece burç değişebiliyor. Eğer rotil ise salıncağı komple değiştiriyorlar.
Aynı sesi genelde viraj demiri burçlarıda yapabiliyor.
İlk şüphelenilmesi gereken diye bir durum yok aslında. Bu söylediğim üçlü (alt-üst salıncaklar ve viraj demiri) kontrol edilmeli. Genelde de 147-156'larda ses bu üçlüden kaynaklanıyor.
Bana göre salıncaklar viraj demirinden daha kuvvetli ihtimal.

ozoozo

Abi ağzına sağlık , süper oldu öğrenmiş oldum :) Benim bu lastikler sanırım kötü değildir diye düşünüyorum daha ne oldu ki kötü olsun , bu lastikleri daha doğrusu alt-ön salıncağı araç lifte kalkmadan göremeyiz dimi ?

tolga_ozhan