Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

MOTOR YAĞI

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

admin

10-60 ta gereksiz bir yağ, normal kullanım için. Hiç kullanmadım ama kullananlar, normal sürüşte buda iyi düzeyde eksiltme yapıyormuş.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

agucba

Shell Helix 10-40. Rengi güzel değil ama :)

///////////////

n/a

10w60 eksiltiyor evet. Ama ben kullanmak zorundayım:)

Arkadaşlar özellikle 1.6'lara öyle ahım şahım motorun boyundan büyük yağlar koymayın boşuna. Cebinize yazık yok artısı falan. Tavsiye edilen 10w40'ı kullanın.

Sercan Keklik

quote:

Arkadaşlar özellikle 1.6'lara öyle ahım şahım motorun boyundan büyük yağlar koymayın boşuna. Cebinize yazık yok artısı falan. Tavsiye edilen 10w40'ı kullanın.

bu karara nasıl varıyorsunuz? neye göre bu kadar emin net ve kesin konuşabiliyorsunuz merak ettim açıkcası..
145 1.4 TwinSpark
145 1.6 TwinSpark
147 1.6 TwinSpark
147 2.0 SeleSpeed Blackline
156 1.6 TwinSpark
156 2.0 TwinSpark
156 2.0 SeleSpeed
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
159 1.9 JTS
MiTo 1.6 JTDm
Giulietta 1.4 MultiAir
Giulietta 1.6 JTDm
Giulietta 1.6 JTDm
Spider 2.0 TwinSpark (916)
Spider 2.2 JTS SeleSpeed (939)
159 JTD Ti

murat

İyi bir motor yağının motora katkısının motor hacmi ile ne ilgisi var ?? diye de sormak lazım ayrıca..O zaman suzuki marutilere filan zeytinyağı koyalım
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

ycecen

quote:

O zaman suzuki marutilere filan zeytinyağı koyalım

Koptum valla.. Alfalara da olur ne de olsa Akdeniz arabası

Sercan Keklik

quote:

İyi bir motor yağının motora katkısının motor hacmi ile ne ilgisi var ?? diye de sormak lazım ayrıca..O zaman suzuki marutilere filan zeytinyağı koyalım

işte bilip bilmeden teknik bilgi olmadan yazılan postlar.. :) ah ah... Sorma abicim :) yıllardır boşa koyuyomuşuz demekki :)
145 1.4 TwinSpark
145 1.6 TwinSpark
147 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 2.0 TwinSpark
156 2.0 SeleSpeed
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
159 1.9 JTS
MiTo 1.6 JTDm
Giulietta 1.4 MultiAir
Giulietta 1.6 JTDm
Giulietta 1.6 JTDm
159 JTD Ti

n/a

yanlış anlamak istiyorsunuz arkadaşlar..
demek istediği arkadaşın 2.0 nin motoru çok daha performanslı bir motor. ve normaldede 2.0 da direkt 10w-60 ı tavsiye ediyor fabrikada.
ama 1.6 da durum daha farklı genelde 10w40 tavsiye ediyor ve 10w60 gereksiz kalın gibi geliyor bana..arkadaşta bunu demek istemiş bence çnkü bende böyle düşünüyorum..
10w60 ın eksiltmeden başka faydası olmayacakmış gibi geldi bana bende magnatec 10w40 la yoluma dewam ediorum artık hm herzmn bulunabilcek bir yağ ihtiyaç olursada. vs vs :)

n/a

quote:

yanlış anlamak istiyorsunuz arkadaşlar..
demek istediği arkadaşın 2.0 nin motoru çok daha performanslı bir motor. ve normaldede 2.0 da direkt 10w-60 ı tavsiye ediyor fabrikada.
ama 1.6 da durum daha farklı genelde 10w40 tavsiye ediyor ve 10w60 gereksiz kalın gibi geliyor bana..arkadaşta bunu demek istemiş bence çnkü bende böyle düşünüyorum..
10w60 ın eksiltmeden başka faydası olmayacakmış gibi geldi bana bende magnatec 10w40 la yoluma dewam ediorum artık hm herzmn bulunabilcek bir yağ ihtiyaç olursada. vs vs :)

+1..

1.6 motorlarda 10-60 gibi performanslı yağ kullanmak ne derece mantıklı.. Bu yağlar asıl özelliklerini yüksek ısınma ve devirlerde gösterecek polimer yapısına sahip, adı üstünde "racing".. Bu yağlar yüksek devir ve ısı için optimize edilmiş..

Mobil 1 0-40'a gelirsek.. ince bir yağ ve eksiltmesi çok normal.. Ama bu yağ yüksek devirler yanında soğuk çalışan motorlar içinde mükemmel bir yağlama sağlıyor.. "0" incelikle motorun sızmadığı bir noktası bile kalmıyor.. Zaten eksilmesinin sebebide bu : )

10-40 yada daha iyisi 5-40 bizim motorlar için ideal.. Ama biraz titiz olmanında bir zararı yok mobil 1 iyidir : )

admin

quote:

quote:

işte bilip bilmeden teknik bilgi olmadan yazılan postlar.. :) ah ah... Sorma abicim :) yıllardır boşa koyuyomuşuz demekki :)

Bunun teknik bilgiyle bir alakası yokki arkadaşlar. Sonuçta fabrikanın tavsiye ettiği bir değer var ve bunun harici bir yağ kullanmak size kalmış. İster 0-30, ister 10-60.

Bunun testleride yapılmıştı, çıkan sonuçta öyle bahsedildiği gibi aman aman bir koruma sunmadığı yolunda idi. Fab. hangi vizkoziteyi sunuyorsa onu kullanın, bunun fazlası cebinize zarar deniliyordu.

Kısaca;

quote:

Burda denilen şey doğrudur.

Ayrıca, siteye daha yeni üye olmuş bir kişiyede, daha tanışmadan, görüşmeden böyle sert çıkışlar yapmayalım.

Alfadanadam

Arkadaşlar anlamsız polemiklere gerek yok ve yazılanları anlamak istediğiniz gibi anlamayın.

Bir yağın viskozite değerleriyle iyi olup olmaması aynı şeyler değildir bunu bir anlayın önce.

Daha önce de yazdığım gibi yağ konusundaki asıl kriter sizin kullanış tarzınızdır. Aracını gayet sakin kullanan biri için anlamsız viskozitelerde bir yağa gerek yok. Sürekli redline çeviren birine 10-40 motor yağı koyun diyen yok, ya da 3000-4000 deviri geçmeyen birine de 10-60 yağ koymanın anlamı yok.

murat

+1  Motor hacminin yanında kullanım daha önemli bir kriter ondan bahsediyorum.10-40 'ın 1,6 lar için genel kullanılan yağ olduğu herkesin malumu yoksa...Ben şahsen 10-40 veya 10-60 noktasından ziyade kaliteli ve kalitesiz yağ arasındaki tercihin motor hacmi ile filan alakası olamayacağını hala altını çizerek vurguluyorum.+ sürekli zorlanan 1,6 motorlarda 10-60 kullanılması yararlı olabilir bence..Zira abim çok devirli kullanmayı seviyor ve 10-60 kullanıyor çok daha memnun...Yeni üye arkadaşın buradaki bir çok arkadaşın da tecrübeleri olduğunu göz ardı etmemesi lazım.Yoksa kimsenin ona bir çıkış yapma durumu söz konusu olmaz.Bu konu sabaha kadar tartışılabilir bi konu.Şu şöyledir diye kestirip atmak olmaz

Edited by - murat147 on 22/03/2007  16:08:23
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
166 2.4 JTD (2003)

n/a

Yüksek devir.. Önemli nokta bu.. 1.6 TS motorlarımız yüksek devirlimi ?
İş yüksek devre ve performanslı kullanıma gelince altınızdaki arabanın kapasitesinide unutmayın.. Siz kendi arabanızı son devirlerine kadar zorlaya zorlaya kullanabilirsiniz çevirip çevirebileceğiniz devir 7000 dir.. Shell ultra racing 10w-60 deyince olay değişiyor.. Bu gibi yağlar daha yüksek devir çeviren, daha çok silindir sayısına sahip üst sınıf spor arabalar için üretilmiş yağlardır.. Alfa'da gönlümüzde bir aslan parçası olsada 5-40'lık kaliteli bir yağ, motorlarımız için idealdir.. Üstü biraz psikolojik rahatlığa girer.. e insanın içinin rahat olmasıda önemli tabii : ))

Sercan Keklik

fabrika sürekli yüksek çeviren arkadaşları düşünerekte bir test yapmıyor bu arada..

arkadaş 10-60 veya 0-40 gibi iyi yagların BOŞUNA koyuldugunu söylüyor neye göre boş?????????? Nasıl varmış bu teknik kanıya onu anlıyamadım..
145 1.4 TwinSpark
145 1.6 TwinSpark
147 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 2.0 TwinSpark
156 2.0 SeleSpeed
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
159 1.9 JTS
MiTo 1.6 JTDm
Giulietta 1.4 MultiAir
Giulietta 1.6 JTDm
Giulietta 1.6 JTDm
159 JTD Ti

admin

Sercan, öncelikle bu kadar agresif omanın gereği yok, ikinciside, bahsi geçen  olayın bir genellemesidir sarfedilen cümle. Ve bu genellemeden önce kendiside söylemiş, ben 10-60 kullanmaya mecburum diye. Yani normal kullanıcılardan bahsediliyor, habire devir çevirenlerden değil.

Ayrıca dediğin tip yağ kullanıpta, normal yağa göre üstün yanları görülmüş ya da kanıtlanmış bir testte yok. firmaların reklamlarını saymazsak.

n/a

quote:

Sercan, öncelikle bu kadar agresif omanın gereği yok, ikinciside, bahsi geçen  olayın bir genellemesidir sarfedilen cümle. Ve bu genellemeden önce kendiside söylemiş, ben 10-60 kullanmaya mecburum diye. Yani normal kullanıcılardan bahsediliyor, habire devir çevirenlerden değil.

+1 mesajlarımıza dikkat edelim..

quote:

Ayrıca dediğin tip yağ kullanıpta, normal yağa göre üstün yanları görülmüş ya da kanıtlanmış bir testte yok. firmaların reklamlarını saymazsak.

Reklamsal olaylarda önemli tabii.. F1 teknolojisini arabamıza sokacaklar iyi hoşda bizim arabalarımız 20.000 devir çevirmiyor ki : )

Sercan Keklik

çok basit üstün yanlarıda var.. varsa 2o binde  0-40 hariç başka yag kullanan bi arkadaşın 156 sı sökelim silindir kapagını aradaki farkı görelim? bu kadar kesin emin ve NET konuşuyorum. Her Konu reklam degil.. 2. ise herkes istedigi yagı koyar ama BOŞUNA diye bi tabir olamaz.. Herkese göre kullandıgı yagın bi artısı vardır.

Örnegin arkadaş Shell demiş Shellin Benzinini bile arabama sokmam....

Şimdide diyeceksinizki F1 sponsoru vs.. Cevap:PARA!

Herkes istedigi yagı alır parasını verir aracına koyar, eger gerçekten devir çevirip agresif bi kullanımı olan arkadaş varsa 1o bin km Mobil 1 gibi 0-40 yagı kullanp açıkca farkını görebilir..

Başımdan geçen çok basit bi konudur;

Alfa Romeo Zeytinoglu grubunda iken bir yetkili servis hem Shell hemde mobil1 yag kullanıyordu. Ben aracıma özellikle mobil 1 istedigim halde aracıma shell koyulmuş sordugumda ise mobil 1 denmişti. (Aracın başında duramamıştım bir işim vardı) Aradan 2-3 hafta geçti arabanın gidişi anlık tepkisi herşeyi degişti.. Servisi arayıp yagı Mobil`e teste göndericegimi söyledim.. O an servisten her dakika telefon.. Gelin yagınızı tekrar degiştirelim işte içinizde kuşku varsa biz ne güne varız hesabı bi ton mevzu... Neyse bu yag degiştirildi, Farkı çok açık ve net olarak yaşandı.

Bunun haricinde TK 4446da Şanz. Yagı olarak yıllarca Hep mobil kullandım. 12o binde Şanz. Kırınca Alfa Teknikte Şanz. Topladık ve Shell Yag koyduk. Tekirdagda Kışları soguk oldugu için -5 derece gibi degerlerde daha önce vites kolu donmaz iken donmaya başladı.. ilk önce şanz. iyi kapatamadıgımızı düşünerek alfa teknigin yolunu gözledim.. Tekrar gözden geçirildi şanz. hiç bir kaçak veya herhangi bir problem yoktu, Havalar ısındıgında herşey normal fakat belirli bi ısının altına düştügünde donuyordu. Yagı mobil ile degiştirerek Ertesi haftada şansımıza kar yagmıştı :) Belediyenin Merkeze koydugu Saat ve Termometreden Havanın -11 derece oldugunu gördüm ama vites kolunu gayettte güzel hareket ettirebiliyordum. Bugun Yetkili servislerede Özel servislerede sorsanız bu yag pahalıdır bunu kullanmasanızda aynı kullansanızda aynı diyeni çıkmaz...

Evet pahalı bi yag bu tür yaglar ama kullanmakta her zaman yarar var.

Edit:
şunu eklemeyi unutmuşum.. Bir çogunuz bilir Benim nasıl araç kullandıgımı TK yı aldıgım günden beri Mobil 1 Kullanan biri olarak 22o bine kadar sorunsuz kullandım. 22o binden sonra 3 takla attım ve şu an hala aracım motoru saat gibi çalışıyor.. 22o bin sürekli agresif olarak kullanılan bir alfa motoru varmı sizce?

Edited by - SerCy on 22/03/2007  19:55:19
145 1.4 TwinSpark
145 1.6 TwinSpark
147 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 2.0 TwinSpark
156 2.0 SeleSpeed
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
159 1.9 JTS
MiTo 1.6 JTDm
Giulietta 1.4 MultiAir
Giulietta 1.6 JTDm
Giulietta 1.6 JTDm
159 JTD Ti

n/a

yaa işte bak nasıl kullandığını açıklıyorsun sercan 220bin sürekli agresif diye ama konuşulan denilmek istenen GENELLEME genel kullanıcı kitlesi.
oyüzden 0w40 gereksiz olur deniyor.yoksa sen yalan söylüyorsun falan diyen yok..yada sallama falan..işe yaramaz denmiş evet ben kendi kullanımıma göre( zaman zaman vitesleri ardarda bitirdiğim oluyorda endurance kovalamıyorum walla oyüzden nekadar çevirirsem çevireyim çevirdiğim devirler zaten aracın izin verdiği bi devir bence bi sakıncası yok)

ve gene fabrika sürekli yüksek devir çevirenleri düşünmüyor falan demişin o kısma gelirsek ; herzaman her firma her fabrika bir araç üretirken OLABİLCEK enZOR şartları gözönünde bulundurarak kendi sınır ve kriterlerini belirtir.çünkü her kullanıcının nasıl kullanacağını bilemez oyüzden max. riski göze alarak AR-GE çalışır..belki vw in motorlarıda 7000 verir (chip i koy versin) ama 6400-6500 de redline sınır olarak belirlemiş motor için.

simendifer

bende 2000 km sonra yağ değiştirecem magnetec düşünüyorum önceki sahibi total 10w 40 koymuş ki servis sahibi ve orada yaptıracam bakımı fakat motor silk gibi ürünleri kullanan arkadaşların yazdıklarını okudum hala kullandığım skodada yağ katkısı kullanıyordum ama yağ üreticileri kısa sürede işe yarar gözüksede uzun vadede yağ katkılarını tavsiye etmiyorlar. ve bu katkıların yağı kalınlaştırdığını özelliğini yokettiğini zamanla motora zarar vereceği söyleniyor.

n/a

Sercan sen kendine muhalefetsin en başta. Yazılan mesajların herhangi birisinde Mobil 1 0-40 kullanmak gereksizdir diye bir şey yazılmış mı ? Bahsi geçen yağ 10-60 racing.. Bu gibi yağların kullanılması gerksizdir diyoruz sen bir sayfa ben mobil kullandımda diye anlatmaya başlıyorsun.. Bu işin standartı, fabrikanın önerdiği yağ belli.. Ben motorumu zorluyorum dersen 0-40 kullanırsın olur biter.. Önce mesajları oku bir anla sonra cevap yaz sevgili kardeşim.. Ayrıca belirtildiği gibi yeni üyelerimize "zeytinyağı koyalım" " bilip bilmeden yazılıyor" gibi mesajlar forumumuza hiç yakışmıyor öyle değil mi ?

murat

Sevgili Tolga yeni üye olayı tamam...Arkadaş kırılmasın  tabii ki bir sinirle veya şahsi bir mesele yapıp  da yorum yapmadım. Ancak arkadaş  hatalı veya eksik  bir saptama yapmış o da kesin.(Forumu sık takip edemediği için kendisi mutlaka yanlış anlamalarımızı giderecektir ilerde eğer öyleyse).. Motorun 1,6 ise koy gitsin ne geçerse eline gibi yazmış.(Yani Can'ın bu topiği açmasında hissettiği lüzum da ortadan kalkmış oluyor bu yaklaşımla)Ve burayı okuyup konudan yanlış etkilenenler olabilir.O yüzden de olaya biraz mizah kattım şahsen .Yıllardır mekanik servisçilik yapmış bir ailenin ferdi olarak bir uzman olmasam da uzun yıllar bu işin içinde oldum .Ancak hiçbir zaman buradaki spesifik teknik konulara iddalı yorumlar yazmam çünkü çok okuyan kendini geliştirmiş arkadaşlar varken ve otomobil teknolojileri bu kadar hızlı gelişmişken  bana düşmez diye düşünürüm.Yani yeni veya eski üye herkesin buna dikkat etmesi üyelerin de bu konuda bilgi ve tecrübeleri olacağını unutmadan görüş beyan etmek gerekir diye düşünüyorum.Ancak tabi yeni üyelerin de bir intikal süreci olduğu ve hepimizin de bu süreci yaşadığı aşikar

Edited by - murat147 on 23/03/2007  13:38:09
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
166 2.4 JTD (2003)

n/a

bencede gereksiz tartışmalar bunlar..
Ben de mobil1 0w-40 kullanıyorum, daha önce mobil1 10w-40 kullanıyordum, işin doğrusu bana motor tepkileri değişti, yüksek devirlerde araç rahatladı gibi geldi ama belkide psikolojik de olabilir
ama bundan sonra 10w-40 kullanacağımı pek sanmıyorum..

Alfadanadam

Makale - Motor Yağları

Motor yağı, motorun tüm hareketli aksamı üzerinde film şeklinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünme ve aşınmayı azaltır, bu da tekerleklere daha fazla güç aktarıldığı anlamına gelir. Motor yağı içerdiği deterjanlar vasıtası ile motoru temizlemeye yardımcı olur, pasa karşı korur ve aynı zamanda silindirlerin çevresindeki aşırı sıcağın bir bölümünü kartere indirmeye yardımcı olur.

Mineral Yağlar : Mineral yağlar yıllardır kullanılmakta olan klasik yağlardır. Yeraltındaki bildiğimiz petrolün distile edilmesinden sonra deterjan, viskozite geliştirici ve aşınma önleyici birtakım katkılar eklenmek suretiyle üretilirler. Fiyatları genelde ucuzdur ve ortalama bir performans sunarlar

Sentetik Yağlar : Sentetik yağlar laboratuarlarda çeşitli kimyasal işlemler sonucunda kimyagerler tarafından üretilen yağlardır.  Fiyatları mineral yağlara oranla daha pahalıdır ancak hem daha iyi performans, hem daha uzun süreli kullanım sunarlar. Termal dayanıklılıkları fazladır. Yağlama görevlerini daha uzun süreler yerine getirirler ve çok daha fazla sıcağa dayanabilirler

Yarı Sentetik Yağlar : Yarı sentetik yağlar bu ikisinin karışımıdır ve hem fiyatları, hem de sundukları performans bu iki yağın arasındadır. Genellikle %70-80 mineral yağa %20-30 sentetik yağ karıştırılmak suretiyle elde edilirler

Belirli bir sıcaklıkta yağın ne kadar akıcı olduğunu göstermek için Viskozite Endeksi kullanılır. Genellikle bir yağ kalınsa viskozitesi yüksek, ince ise viskozitesi düşüktür.  Viskozite endeksi, bir yağın ısıya maruz kaldığında ne kadar inceleceğini gösterir. Rakam ne kadar yüksekse ısıya maruz kaldığında yağ o kadar az incelir. Rakam düşük ise yağın viskozitesi düşük, yüksek ise viskozitesi yüksektir. Viskozite endeksi aynı zamanda bir yağın belirli koşullar altında nasıl davranacağını da gösterir. Çok yüksek viskoziteli bir yağ özellikle düşük sıcaklıklarda motorun belirli kısımlarına ulaşamayabilir, hatta yüksek devirlerde silindir ile motor arasındaki film kopabilir. Çok düşük viskoziteli bir yağ ise özellikle aşırı yüksek sıcaklıklarda çok fazla incelerek koruma özelliğini yitirebilir.

Hizmet ettikleri sıcaklık aralığı bakımından yağlar tek viskozite ve çok viskoziteli (multi-viskoziteli) yağlar olarak ikiye ayrılır. Tek viskoziteli yağlar hava sıcaklıklarının daimi olarak sabit olduğu durumlara uygundur.  Dolayısı ile bu tür yağlar hem yaz, hem kış kullanımına uygun değildir.Piyasada zaten genellikle multi-viskozite yağlar bulunduğundan bu konuya ağırlık vermekte fayda var.

Günümüzde araçların tamamına yakınında kullanılan multi-viskozite yağlar yapı olarak değişken hava koşullarında hizmet etme özelliğine sahip olduklarından hem yaz sıcağında, hem de kış soğuğunda kullanılabilirler. Kalın bir yağ soğuk hava koşullarında jelleşecek ve görevini tam olarak yerine getiremeyecektir. İnce bir yağ ise soğukta rahat akacak, ancak yüksek sıcaklıklarda motor ile silindir arasındaki film tabakasına zarar verecektir.  Tek viskoziteli yağların bu dezavantajları üzerine ince bazlı bir tek viskozite yağa çeşitli polimerler eklenmek suretiyle multi-viskozite yağlar üretilmiştir. Eklenen bu polimerler sayesinde multi-viskozite yağlar kışın soğuğunda yada ilk çalıştırma esnasında görev yapabilecek kadar ince, yaz sıcağında da güvenebileceğiniz kadar kalındırlar.

Çok viskoziteli yağlar tek viskoziteli yağlara oranla %1,5 ila %3 arasında yakıt tasarrufu ve hem düşük, hem de yüksek sıcaklıklarda daha fazla koruma sağlarlar.

.SAE sınıflandırmasında derece ?W? harfi ile ayrılan iki rakamdan oluşur. W, winter yani kış anlamındadır ve yağın düşük sıcaklıktaki viskozitesini gösterir. Örneğin üzerinde "10W-40" yazan bir yağ gibi.  Örnekteki "10" rakamı aynı zamanda yağın baz viskozitesidir, yani polimer eklenmeden önceki asıl viskozitesi. Bu rakam ne kadar düşük olursa yağ o kadar ince olacağından, bu bize aynı zamanda yağın düşük ısılarda ne kadar akıcı olacağını ve motorun ne kadar kolaylıkla çalışacağını da gösterir.  İkinci rakam yağın yüksek ısı viskozitesini verir.  Bu rakam ne kadar yüksekse, yağ sıcakken o kadar kalın demektir.

Aşağıda, tahmin edilen dış sıcaklığa göre seçim yaparken belirli viskozite aralıklarında örnekler verilmiştir:

Tahmini en düşük sıcaklığı :
 Önerilen viskozite aralığı :

0 derece
 5W-30   /   10W-30   /   10W-40   /   20W-50

- 18 derece
 5W-30   /   10W-30   /   10W-40

- 18 derecenin aşağısı
 5W-30

API (American Petroleum Institute) Sınıflandırması:

Sınıflandırma iki harf ile yapılır. İlk harf yağın benzinli (S) veya dizel (C) motorlardan hangisine uygun olduğunu, ikinci harf ise yağın aynı gruptaki performans değerini gösterir. Performans sınıflaması her iki grupta da A en düşük olmak üzere benzinli motorlar için A-J arası, dizel motorlar için ise C-F arası yapılır.

Benzinli motorlarda (En düşük performans seviyesinden en yüksek performans seviyesine doğru) : SA / SB / SC / SD / SE / SF / SG / SH / SJ

Dizel motorlarda (En düşük performans seviyesinden en yüksek performans seviyesine doğru) : CA / CB / CC / CD / CE / CF

Eğer yağ kutunuzun üzerinde ?API SJ/CF? şeklinde bir ibare görürseniz bu, yağın hem benzinli, hem de dizel tüm motorlarda kullanılabileceği anlamına gelir.

ACEA (Association of European Car Manufacturers) Sınıflandırması:

Sınıflandırma bir harfi takip eden bir rakam ile yapılır.

Yağın kullanılabileceği motor cinsi :
 Yağın performans seviyesi :

A - Benzinli motorlar için
B - Dizel motorlar için
C - Dizel kamyon ve tır motorları için

1 - Yakıt ekonomisi için
2 - Genel amaçlar için
3 - Yüksek performans için

Viskozite konusunda yapacağınız seçim sıcaklık, otomobilin yapmış olduğu kilometre, piston aralıkları ve kullanım şartları gibi birçok değişkene bağlı olmakla birlikte, genel kural olarak viskozite aralığını çok açmadan mümkün olan en ince yağı seçmektir.  Çok kalın yağların sürtünmeyi arttırdığı unutulmamalıdır.  Seçim yaparken kilometreyi de hesaba katmakta fayda var.  0 km. bir otomobilde ince yağ, 100.000 km. deki, yada daha eski teknolojili bir otomobilde nispeten daha kalın yağ kullanımı mantıklı olabilir. Yeni bir otomobilde piston aralıkları daha incedir, dolayısıyla ince yağ kullanımı hem sürtünmeyi azaltması sebebiyle, hem de aralıkların zaten dar olmasından ötürü mantıklıdır.  Ancak 100.000 km. yapmış bir motorda aralıklar fazlasıyla açık olacağından nispeten daha kalın bir yağ kullanmak mantıklı bile olabilir. Böylelikle yağ sızıntılarını bile önleyebilirsiniz.

Sentetik yağların yarı sentetik olanlarla hatta mineral yağlarla uyumlu olduğu bazı kaynaklarda yer alabilir, ancak yağ kaçırma problemlerinin önüne geçmek ve performans açısından, ilk başta bir yağ seçip, devamlı o yağı kullanmak en doğrusudur.  Mineral yağların içerikleri sentetik olanlardan farklıdır, ve mineral yağ emmiş contaların sonradan, özellikle daha ince olan sentetik yağa geçildiğinde yağ kaçırabilmeleri olasıdır. 250.000 km sorun çıkarmadan çalışmış motorların, bu kilometrede mineral yağdan sentetik yağa geçildiğinde, yağ kaçırmaya başladığına da rastlanılmıştır. İlla ki yağ tipinde bir değişikliğe gidilecekse, önce motorun bir süre temizleme yağı ile rölantide çalıştırılıp, sonra yağın değişmesi icap etmektedir.

Yağ Katkıları Yararlı mı?

Shell, Mobil, Castrol ve benzeri dev markalar, araştırma ve geliştirmeye yılda milyonlarca dolar bütçe ayıran ve hatta dünyanın en iyi kimyagerlerini istihdam eden dev şirketlerdir.  Bu nedenle, yağ katkılarının bu dev firmaların araştırmalarından bir adım daha önde olma ihtimali yok denilecek kadar azdır.  Zaten dikkat edeceğiniz üzere, bu katkıların hiç biri saygın bir firmanın etiketini taşımamaktadırlar.  Sonuç olarak, yağ üreticisi firmalar en iyi karışımı elde edebilmek için zaten her yıl milyonlarca dolar harcamaktadır, ve dolayısıyla yaptıkları bu harcamanın sonucunu diğer ufak firmalardan daha iyi aldıklarına emin olabilirsiniz.  Ayrıca zaten kaliteli bir yağ, üretim aşamasında deterjanlar, pas önleyiciler, aşınma azaltıcılar, antifriz gibi onlarca değişik katkıyla zenginleştirilmişlerdir.  

Motor Yağı ile Yakıt Sarfiyatı Arasındaki İlişki Nedir?

Bir yağın viskozitesi yağın kendi içsel sürtünmesiyle bağlantılıdır.  Bir yağın viskozitesi ne kadar yüksekse, yani kalınlığı ne kadar fazlaysa, sürtünme o kadar fazla olacaktır.  20W-50 yağ yerine 0W-30 viskoziteli bir yağ kullandığınızda sürtünme daha az olacaktır.  Daha az sürtünme ise performansınıza artı yönde bir katkıda bulunacaktır.  Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi, yağ seçiminde asıl etken sizin sürtünmeyi nasıl istediğiniz değil, bulunduğunuz iklim şartları olmalıdır.  Gereksiz yere çok ince yağ kullanmayın.

Koyu Renk (Kirli) Yağlar Motordaki Olası Problemlerin Habercisi mi?

Kirli veya koyu renkli yağ kesinlikle motordaki olası problemlerin habercisi değildir. Aksine iyi bir işarettir.  Kirli yağ, yağın görevini yerine getirdiğinin kanıtıdır.  Eğer yağınızı ve yağ ile birlikte filtrenizi de değiştiriyorsanız sorun yok demektir.

Sonuç Olarak :

Her yağ, mümkün olan en yüksek performansı vermek üzere formüle edilir. Bu sebeple, yağınız zaten kaliteli ise hiç katkı eklememek, yok kaliteli değil ise de katkıya para vermek yerine yağı daha kaliteli seçmek en iyisi. Sadece gidip otomobilinize göre raftaki en kaliteli yağı alın, ve mümkün olduğunca markadan markaya, mineralden sentetiğe, değişik viskozitelere geçmeyin. Katkıya para vermek yerine motorunuzu ilk çalıştırdığınızda kalkış öncesi 15 sn. rölantide çalışmasına izin verin. Böylelikle tek bir kutu katkı almadan motor ömrünüze belki de fazladan bir 100.000 km. ekleyebilirsiniz.

Performans ihtiyacınız ne ise, ona uygun bir yağ seçin. Evet, sentetik yağlar mineral yağlara oranla hatırı sayılır derecede pahalıdırlar, ancak daha uzun ömürlüdürler ve sağladıkları koruma da mineral yağlara oranla çok daha fazladır.

Mümkün olan en dar viskozite aralığını seçin. Daha geniş viskozite aralığı daha fazla polimer demektir ve daha fazla polimer de motorunuz için iyi değildir. Ör: 10W-30 ve 10W-40. 10W-40, 10W-30?a göre daha fazla viskozite aralığına sahiptir. Her iki yağın da soğuk havadaki akışkanlıkları aynıdır, ancak 10W-40 viskoziteli yağa sıcak koşullarda daha performanslı olabilmesi için daha fazla polimer eklenmiştir. Bulunduğunuz iklimde yazlar aşırı sıcak değilse ve motorunuz aşırı performanslı değilse neden kullanılsın?

Piyasada bulabileceğiniz en ince bazlı yağı değil, bulunduğunuz iklimin kurtardığı en ince bazlı yağı seçin. Yani, ince derken, yok yere 0W bazlı yağ seçmeyin, 15W baz kurtarıyorsa 15W baz, emin olamayıp fazla güvenemiyorsanız, 10W baz... Ör: 10W-40 ile 20W-50 aynı aralığa sahiptir, ancak 20W-50 de baz 10W-40?tan daha yüksek olduğundan (10 yerine 20) daha az polimer eklemekle de görevini yerine getirir.

Her yağ değişiminde yağ filtrenizi de mutlaka değiştirin. Yağ filtresi motorun içinde dolaşan yağ içerisindeki kir ve metal parçacıklarını tutma görevini yerine getirir. Eğer yağ filtresi tıkanırsa, motordaki bir bypass valfi yağın tekrar akmasını sağlar. Tabii ki kirli yağın. Otomobilin gösterge panelinde de tıkanmış yağ filtreleri için bir uyarı ışığı olmadığına göre, en iyisi çok da pahalı olmayan bu parçayı her yağ değişiminde değiştirmektir.

Kilometre az yapılmış olsa dahi en azından her sene yağ değiştirmek gerekir

You are not allowed to view links. Register or Login

Edited by - Alfadanadam on 24/03/2007  16:28:03

Sercan Keklik

quote:

Sercan sen kendine muhalefetsin en başta. Yazılan mesajların herhangi birisinde Mobil 1 0-40 kullanmak gereksizdir diye bir şey yazılmış mı ? Bahsi geçen yağ 10-60 racing.. Bu gibi yağların kullanılması gerksizdir diyoruz sen bir sayfa ben mobil kullandımda diye anlatmaya başlıyorsun.. Bu işin standartı, fabrikanın önerdiği yağ belli.. Ben motorumu zorluyorum dersen 0-40 kullanırsın olur biter.. Önce mesajları oku bir anla sonra cevap yaz sevgili kardeşim.. Ayrıca belirtildiği gibi yeni üyelerimize "zeytinyağı koyalım" " bilip bilmeden yazılıyor" gibi mesajlar forumumuza hiç yakışmıyor öyle değil mi ?

quote:

ahım şahım tek yag shell 1o-6o mı o zaman tolga abi? Mobil 1 demiyor ama Üst seri yag koymayın deniliyor.. Buda şu demek oluyor bazı markaların özel yaglarıdır shellin 10-60 dır mobilin 0-40 dır ötekinin bilmem kaçtır.. Bu Yagları 1.6ya koymayın bi işe yaramaz boşa demek oluyor..

Benimde anlatmak istedigim bu.. Hepsinide geçtim kim neye dayanarak Artısı yok diyebiliyor?

quote:

Sevgili Tolga yeni üye olayı tamam...Arkadaş kırılmasın  tabii ki bir sinirle veya şahsi bir mesele yapıp  da yorum yapmadım. Ancak arkadaş  hatalı veya eksik  bir saptama yapmış o da kesin.(Forumu sık takip edemediği için kendisi mutlaka yanlış anlamalarımızı giderecektir ilerde eğer öyleyse).. Motorun 1,6 ise koy gitsin ne geçerse eline gibi yazmış.(Yani Can'ın bu topiği açmasında hissettiği lüzum da ortadan kalkmış oluyor bu yaklaşımla)Ve burayı okuyup konudan yanlış etkilenenler olabilir.O yüzden de olaya biraz mizah kattım şahsen .Yıllardır mekanik servisçilik yapmış bir ailenin ferdi olarak bir uzman olmasam da uzun yıllar bu işin içinde oldum .Ancak hiçbir zaman buradaki spesifik teknik konulara iddalı yorumlar yazmam çünkü çok okuyan kendini geliştirmiş arkadaşlar varken ve otomobil teknolojileri bu kadar hızlı gelişmişken  bana düşmez diye düşünürüm.Yani yeni veya eski üye herkesin buna dikkat etmesi üyelerin de bu konuda bilgi ve tecrübeleri olacağını unutmadan görüş beyan etmek gerekir diye düşünüyorum.Ancak tabi yeni üyelerin de bir intikal süreci olduğu ve hepimizin de bu süreci yaşadığı aşikar

Edited by - murat147 on 23/03/2007  13:38:09

+100000000000000000000000000000000000000000

Edited by - SerCy on 23/03/2007  14:43:35
145 1.4 TwinSpark
145 1.6 TwinSpark
147 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 2.0 TwinSpark
156 2.0 SeleSpeed
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
159 1.9 JTS
MiTo 1.6 JTDm
Giulietta 1.4 MultiAir
Giulietta 1.6 JTDm
Giulietta 1.6 JTDm
159 JTD Ti

Alfadanadam

Bizim motorlar gerek sıkıştırma oranları, gerek çevrdikleri devirler gerekse de standart çalışma sıcaklıkları bakımından "spor" tabir edilecek motorlar değil, bunu herşeyden önce kabul edelim bir kere. 10-60 viskoziteli yağların üretilme amacı belli.
Ne kadar anlamlı gelir bilmem ama Ferrari ya da Lamborghini motorlarına konan yağın viskozite değelerine bizim motorlarına konan yağların da gerek duyduğunu iddia etmek pek mantıklı değil doğrusu.

Ayrıca tekrar belirtmek isterim ki bir yağın viskozite değerleri o yağı kaliteli ya da kalitesiz yapmaz. Bir yağ kalitelidir ya da değildir, viskoziteyle bir ilgisi yok.

Ben 2.0 kullanan biri olarak 10-40 yeterli diyorum, arzu eden istediğini alsın koysun.