Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Alfa Romeo 159 1.9 JTDm / 34 UZ 6998 / Alfisti'nin Geri Dönüşü

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alfadanadam

Ata'cım sen fatura diyeceğine spacerin göbeğindeki çıkıntı desen ya :)

LG-D802 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Alfadanadam

You are not allowed to view links. Register or Login
Önvelikle döküm malzeme sünek yani enek değildir. Yeterli darbede kırılır dağılır. Böyle bir yerde tavsiye etmem.
Ayrıca bu flanş sonrası jantı taşıyan sadece bijon olacaksa o da olmamalı. Zira porya göbeği jantı tutat. Bijonlar da araca kenetler. sadece bijon ile tutulan üstüne üstlük boyu da uzayan bijonun mukavemeti ciddi oranda düşer. Burada bahsettiğim uzun bijon kullanmak değil, prya dişli yuvasından bijonun janta oturma mesafesi uzuyor.
Bunlar basit hesaplar değil arkadaşlar. Belki yıllarca problem olmadan kullanabilirsiniz de. Ancak bilimsel olarak kesinlikle yanlış uygulama.

abi bu şekilde düşünmemiştim valla.
teşekkür ederim aydınlattın.
dediğin gibi poryaya kenetlenme olayı ortadan kalkıyor. :/

Aynen. Bijon sadece gövdesi boyunca yani yatay yüklere maruz kalmalı. Aksi takyirde hem yatay hem de düşey yük taşımak zorunda kalavak. Üstüne üstlük bunu sürekli değişken yükler altında yapmaya çalışacak. E ona da yazık be :)

ATA

Ata'cım sen fatura diyeceğine spacerin göbeğindeki çıkıntı desen ya :)

Aynen :):) Spacer dediğin dişili erkekli olacak :D
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

sariertan

Faturalı spacer tabi ki kafada soru işareti bırakmayan bir yol. Bunu yaptıramayacak yada parasal olarak bu kadar bütçe ayırmayacak kişiler için, yukarıda bahsi geçen spacer genel bir parça. Her araca kolay bir şekilde uyar. Aracın yükü dikey yönde faturaya oturuyor doğru. Lakin bu olay sadece orjinal jantlar için geçerli. Eğer benim gibi orjinal jant değilde farklı bir jant alıyorsanız görmüşsünüzdür o göbekdeki fatura yerine plastik bir bilezik takarlar. Bu bir nevi yük taşıyabilir ama orjina kadar olamaz ve siz yok desenizde artık yük bijonlarada binmiş demektir. Hatta piyasada bu bileziği kullanmadan gezenler bile var. Aslında o bilezik jantı merkezleme görevi görüyor. Öyle aracın yükü direk janta binsin gibi bir misyonu yok. Dolayısı ile bu şekilde jant kullananlar aslında farkında olmadan canlarını o bijonlara teslim etmiş durumdalar. Peki içimizden kimler bu şekilde araç kullandı yada kullanıyor ?? Kanımca şu an orjinal jant almayan herkes bu şekilde geziyor. Peki gerçekten bu bijonlar bu yükü kaldırır mı kaldıramaz mı?? Pratikte kaldırıyor. Teoride oturup hesap kitap yapmak lazım. Kaldı ki siz zaten bijonları sıktığınızda dikine olan yük azalıyor. Ben bu parçayı takmadan ve jant araştırması içindeyken çizimlerini yapmıştım. Paylaşayım. Kırmızı parça plastik bilezik ve araya parça taktığınızda neredeyse boşa çıkıyor. Benimkinde ucu ucuna kurtardı ve takarken merkezlemek kolay oldu. Bu kadar yazdım ama son olarak tavsiyem paranız ve zamanınız var ise  Ata nın dediği spacerlar soru işaretine gerek bırakmıyorlar. Fakat bu iş için aracınızın ve yeni jantınızın fatura ölçülerini çıkarıp o na göre üretmek gerekli.

Edit: Burada asıl önemli olan durum, resimde görüleceği gibi araya flanş taktığınızda aynı bijon kısa kalacak. Ne kadar kalınlıkta spacer kullanıyorsanız o kadar daha uzun bijon kullanın.

wolkanku

You are not allowed to view links. Register or Login You are not allowed to view links. Register or Login You are not allowed to view links. Register or Login

şimdi SM spacer ile görüştüm.
6mm yaptırmak istediğimi söyledim.
o incelikte hiç çalışmadım, çalışırsam da zaten faturasız olur dedi. yani o çıkıntı olmayacak dedi.
bir riski yok mu dedim. problem olmaz dedi.

Şimdi bu durumda uygun bir fiyat verirse SM'ye yaptıracağım.
vermezse döküm olan yere yaptıracağım.
ön 6 arka 8 düşünüyorum.  >:D
'98 Honda Civic
'06 Alfa Romeo 156 1.6 TS
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'06 Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm
'11 Opel İnsignia
'06 Alfa Romeo Brera 2.2 JTS
'11 Alfa Romeo Giulietta 1.6 Jtdm SP2
08' Alfa Romeo 159 Jtdm Distinctive+

sariertan

He birde şöyle bir durum var. Herhangi bir jant lastikçiye gitseniz araya flanş lazım deseniz size hemen bu döküm ucuz flanşları çıkarırlar. Peki problem olur mu deseniz, YOK ABİ YILLARDIR O KADAR ARACA TAKTIK BİR PROBLEM OLMADI diyecekler. Bir kaç istisna hariç standart cevap. Hatta benim tartıştığım eleman bijonlarda da sıkıntı çıkmaz dedi. Yok artık bu kadarına dayanamayacağım dedim =) Kaldı ki SM spacer da sıkıntı olmaz demiş. Dediğim gibi pratikde sıkıntı olmuyor gibi. Teoride mühendislik hesabınıda yapsalar bence sıkıntı payı önemsenmeyecek kadar az çıkacak.

hi_cazz

Aracın üzerindeki 17" orjinal jantlar poryadaki faturaya oturmuyordu. 159 orj jant kullananlar kontrol edebilirler. Jantı bijonsuz şekilde poryaya dayadığınızda merkezi çok rahat oynatabilirsiniz. Bu durumda orjinal janttada yük direk bijonlarda idi. Volkan farkrttimi bilmiyorum ama 18" ti jantlar faturaya milimi milimine oturuyor. Spacer eğer faturalı olursa da yine sıkıntı olur kanaatindeyim. Jantlar spacerdeki fatura yüzünden oturmayabilir.

wolkanku

Aracın üzerindeki 17" orjinal jantlar poryadaki faturaya oturmuyordu. 159 orj jant kullananlar kontrol edebilirler. Jantı bijonsuz şekilde poryaya dayadığınızda merkezi çok rahat oynatabilirsiniz. Bu durumda orjinal janttada yük direk bijonlarda idi. Volkan farkrttimi bilmiyorum ama 18" ti jantlar faturaya milimi milimine oturuyor. Spacer eğer faturalı olursa da yine sıkıntı olur kanaatindeyim. Jantlar spacerdeki fatura yüzünden oturmayabilir.

sm ile görüşünce , faturasız olma durumu da netleşti.
kesinlikle faturasız olacak.
iki yer ile daha görüştüm. 4'ü de 0.8 mm yapabilirim.
hatta yarın gidip tanıdığım 2 jantçıda var mı yok mu soracağım.
varsa yarın taktırırım :)
'98 Honda Civic
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'11 Opel İnsignia

hi_cazz

sm ile görüşünce , faturasız olma durumu da netleşti.
kesinlikle faturasız olacak.
iki yer ile daha görüştüm. 4'ü de 0.8 mm yapabilirim.
hatta yarın gidip tanıdığım 2 jantçıda var mı yok mu soracağım.
varsa yarın taktırırım :)
Volkan 0.8mm değilde 0.8cm olacak di mi? Yoksa yanlışmı biliyorum. Yoksa 1mm bile oynamayacak ki öyle bir flanş direk sac olur :)

sariertan

0.8mm deme artık 8mm ;) Yabancı biri okusa adamlara bak 0.8mm için nelerle uğraşıyorlar. Bu Alfacılar uçmuş demesin =))

Edit: aynı anda yazmışık ;)

wolkanku

'98 Honda Civic
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'11 Opel İnsignia

Alfadanadam

Ben birşey yazmadım sayın siz en güzeli.

hi_cazz

Volkan eğer zenderleri sökmeseydin daha iyi olacaktı görüntü. Yaysız şekilde bile daha dolu görünüyor.
[IMG]You are not allowed to view links. Register or Login[/img]

wolkanku

'98 Honda Civic
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'11 Opel İnsignia

hi_cazz

ATA

1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

wolkanku

Sirf görüntü için...

tamam durun durun , You are not allowed to view links. Register or Login olaya el koydu.
autocad'de spacer çizecek bana,büyük ihtimalle cumartesi üretimini yapacağız  :serefe:
'98 Honda Civic
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'11 Opel İnsignia

wolkanku

[IMG]You are not allowed to view links. Register or Login[/img]
@Deniz döktürüyor:)
'98 Honda Civic
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'11 Opel İnsignia

Deniz

wolkanku

görev tamam  :yukari-ok:

:alkis: :serefe: :rock:
'98 Honda Civic
'07 Seat Leon
'99 Audi TT
'11 Opel İnsignia

ATA

E abi baştan dedik :) böyle olmasi çok daha iyi. Aklimiz sende kalmasin...
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

hi_cazz

Kardeşim bence jantı söküp faturaya girecek kısmı ölç derim. Çünkü keseceğiniz flanşta faturanın çapının 1-2mm fazla olması ti jantın oturmasını engeller.

ATA

Hi_cazz çok hakli. Fatura kisimlarinda 0.2 pay birakmaniz gerekli.

Spacerin poryaya oturan kismi (delik) 0.2mm daha büyük, spacerda jantin oturdurduğu çikinti (fatura) 0.2mm ufak olmasi gerekir. H&R spacerlar bu şekilde.

Jant ve porya kumpas ile ölçülerek daha doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

hi_cazz

Hi_jazz çok hakli. Fatura kisimlarinda 0.2 pay birakmaniz gerekli.

Spacerin poryaya oturan kismi (delik) 0.2mm daha büyük, spacerda jantin oturdurduğu çikinti (fatura) 0.2mm ufak olmasi gerekir. H&R spacerlar bu şekilde.

Jant ve porya kumpas ile ölçülerek daha doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz
Pay neden gerekli? Şuan bizde pay yok. Dediğim gibi tam oturuyor. Bunun eksi yönü var mı? Ayrıca tahminen poryadaki fatura uzunluğu 1cm kadar var. Spacer bu uzunluktan kısa olursa doğal olarak spacerdeki fatura daha büyük çapta olmak zorunda kalacak. Eğer eğer spacerin dış kısmında fatura direk daralırsa bu sefer spacer poryaya oturmayabilir. Tabi bunlar dediğim gibi poryadaki fatura spacerin uzunluğundan daha uzunsa olacak durum. Yanlışım varsa düzeltin lütfen. Tamamen kendi mantığımla yaklaşıyorum.

Deniz

Orj porya 65.1mm 0.2mm sağdan 0.2mm soldan boşluk bıraktım (mitoda yaparken 0.1mm bırakmıştım fakat porya üzeri pürüzsüz olmadığı için girmemişti) 65.5mm yaptı spacerin porya delik çapı
Faturayada jantı taşıyabilmesi için ET kalınlığı bırakmak gerektiği için 65.5mm tıraşlanarak 65.1mm ye düşürülecek.