Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Motorsiklet lastik eziyeti

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hiktor

Merhaba,
Geçenlerde Motorumun lastiği için yaşadıklarımı aklınızın bir köşesinde bulunması için paylaşmak istiyorum.
2004 model Suzuki Burgman 400 motorumun arka lastiğini değiştirmek için daha önceki lastikleri aldığım bayiyi arayarak internette gördüğüm Michelin 150-70-13 ölçüsündeki kış lastiğini telefonla sipariş ettim ve uygun zamanda değişim için bayiye uğradım. Bayide benim lastiğimin boyutunun 130-70-13 olduğunu farkettim ve arkadaşlara bunu ilettiğimde Michelin'de sadece bu boyut lastik olduğunu ve eni kurtarırsa lastiğin boyu aynı olduğundan sorun olmaz dedikleri için montaja izin verdim. Lastik değişim, balans ve montaj sonrası lastiğin takıldığı verde şasiye milim mesafelerde döndüğünü farketmemiz sonrasında motor boşta çalışır vaziyette gaz verildi fakat herhangi bir temas olmadığı görülünce motoru alabilirsin dendi. Özellikle motorda güvenliğin çok önemli olduğunu ve bu durumun sorun çıkarıp çıkarmayacağını ısrarla sorduktan sonra yıllaradır bu işi yaptıklarını söyleyen arkadaşlar, bunun normal olduğunu söylediklerinden ben de motoru alıp yola çıktım.
Göztepe E-5 civarında dur kalklardan sonra karşıya geçmek için köprü yoluna girdim ve hareketlenen trafikte 70-80 km hıza eriştirğimde motordan aşırı ses ve koku geldiğini farkettim ve ilk uygun yerde durduğumda bir baktım ki tekerlek acayip kokuyor ve ateş gibi ısınmış. Nedeni olarak arka tekerlek tam ortasından şaseye değiyor. Durduğunda sorunlu durmayan tekerlek hareket halinde değmeye başlayıp neredeyse lastik yanacaktı. Hemen lastik havasını 12 lere indirip bu şekilde yavaşça lastikçiye döndüm. Durumu anlattığımda inceleyelim filan dedilr. Motor 1 gün kaldı ve lastiğin bu motora büyük geldiğini söylediler ve o nedenle orjinal boyutta lastik taktılar. Yeni lastiği incelediğimde şase ile arasında 2 parmak kadar boşluk olduğunu görünce bu nasıl iş dedim. 150-70-13 lastik şaseye değme noktasında iken 130-70-13 boyuttaki lastikle şase arasında 2 parmak boşluk var. Enden her iki lastikte de sorun yok. Boyu 70 olan iki lastik arasında 2 parmak yükseklik nasıl olur anlamış değilim. Maalesef yıllardır bu işi yapan oltay lastikteki arkadaşlarında bunu bilmiyor olmaları hayret verici. Neyse yeni lastikten de para istediklerinde bunun benim hatam olmadığını anlatmama rağmen anca yeni lastiği %50 indirimle alabildim.
Olayı daha fazla büyütmemek, motora da acil ihtiyacım olduğundan ve canımı daha da sıkmamak için uzatmadım ve ayrıldım ordan.
Sonuç olarak 2 lastik parası ödeyerek bir lastik sahibi oldum, daha da kötüsü olabilirdi lastik yanacak olsaydı zaten motora olacakları aklıma bile getirmiyorum.
Bunlara esnaf diyorlar. Ne yaptıkları işe ne de müşterilere saygıları yok. Ayrıca yola çıkılan lastiğin iadesi olmazmış. Üstelik hatalarını da Kabul etmiyorlar neymiş efendim sen büyük lastik siparişi verdin diyorlar. Oysa bunu onlara ben söylediğimde onlar bu lastiğin sadece yanaklarının geniş olduğunu boyutun aynı olduğunu zaten bunu farklı motorlara da yaptıklarını söylemişlerdi. Üstelik o kadar emin bir şekilde zaten bu 400 CC lik motora 130 luk lastik taklılmaz 150 lik lastik anca kaldırır bile dediler. Eh bende onlara güvenip takmalarını istedim.
Özet olarak sakın ha işi bildiğini zannettiğiniz esnafa güvenmeyin. Aklınıza yatmayan hiç bir işe onay vermeyin.
Lastik konusunda ise davlumbaza, çamurluğa veya şaseye yakın olan lastiği asla kullanamyın. Yeterli mesafe olduğuna emin olun.
1985 Sprint 1.5 Boxer (Siyah)
1985 Sprint 1.5 Boxer (Kırmızı)
1986 Sprint 1.5 Boxer (Sarı)
1990 33 1.5 Boxer (kırmızı)
1994 155 2.0 TS (Kırmızı)
1996 146 1.6 Boxer (Siyah)
1998 156 2.0 TS (Yeşil)
1999 156 1.6 TS (Yeşil)
2000 2.0 TS SS (Nuvola)
2008 159 1.9 JTDM QTronic (Füme)
(Sadece Alfa olanlar. 3-5 tane de diğerleri...)

Tolga033

Herkes esnaf olamıyor işte.  >:(
Bununla geçmiş olsun.

AlfaWhite

70 dediğimiz değer aspect ratio olarak geçer. Şöyle anlatayım kısaca; 150 ve 130 lastiğin taban eni iken 70 , lastiğin yüksekliğinin tabanın genişliğine oranı oluyor
nitekim bu linkte görebilirsiniz. You are not allowed to view links. Register or Login
yardımcı olabildiysem ne mutlu =)

hiktor

Maalesef ben de bunu yeni öğrendim. Fakat iki lastiğin aynı yüksekliğe sahip olduğunu söyleyen lastikçiye ne denir onu anlamış değilim.
1985 Sprint 1.5 Boxer (Siyah)
1985 Sprint 1.5 Boxer (Kırmızı)
1986 Sprint 1.5 Boxer (Sarı)
1990 33 1.5 Boxer (kırmızı)
1994 155 2.0 TS (Kırmızı)
1996 146 1.6 Boxer (Siyah)
1998 156 2.0 TS (Yeşil)
1999 156 1.6 TS (Yeşil)
2000 2.0 TS SS (Nuvola)
2008 159 1.9 JTDM QTronic (Füme)
(Sadece Alfa olanlar. 3-5 tane de diğerleri...)

AlfaWhite

You are not allowed to view links. Register or Login
Maalesef ben de bunu yeni öğrendim. Fakat iki lastiğin aynı yüksekliğe sahip olduğunu söyleyen lastikçiye ne denir onu anlamış değilim.

Her esnaf esnaf değil. lastik bayiililiği alınca lastikçi olunmuyor malesef. O yüzden bu tip şeyleri internetten, çevreden ve dostlardan soruşturarak iyice araştırmak lazım. Hangi markanın hangisi daha iyi, iyi kötü yönleri =) Elektronik mağzalarında da aynısı söz konusu her teknosaya giden oradaki çalışanların tavsiye ettikleri makinaları alıyorlar ben üzülüyorum bunu gördüğümde =) Tekrar geçmiş olsun diyorum.

Kibitzer

Geçmiş olsun. Büyük tehlike atlatmışsınız. Michelin'e durumu bildirmeyi ihmal etmeyin, adam gibi yerlere bayilik versinler. Resmen can tehlikesi bu! Maddi zararınızı hiç katmıyorum bile  >:(
2006 Hyundai Getz 1.5 VGT
2006 Alfa Romeo 156 1.6 TS
2004 Alfa Romeo 156 1.6 TS
2014 Alfa Romeo Giulietta 1.6 MJ
2013 BMW 1.16i
2015 Ford Kuga 1.5 Ecoboost
2011 Fiat Bravo 1.6 Multijet
2023 Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid VGT

Ormanci

Hayır yani "lastikçi" denen adam bu oran olayını bilmedikten sonra başka neyi bilecek de o işi yapacak ki? Zaten tek bilmesi gereken neredeyse o, ya da ilk etapta ilk bilmesi gereken o diyelim.

Otomobilde de aynı. 60 yanak dedin mi iş bitiyor sanki.
155 60 15 ile 205 60 15'in yanak yükseklikleri aynı değil, hesap 155'in %60'ı ile 205'in %60'ı şeklinde yapılıyor yanlış hatırlamıyorsam.

Ah ah şu herifler yurtdışında olacak, milyarlarca TL'lik dava açar, adamı da işinden edersiniz ama burası Türkiye maalesef. Böyle heriflerle uğraşıp başınıza bişey gelmezse peşlerinden analarına sövüyorsunuz, öyle kalıyor.

d.berkay

Geçmiş olsun ciddi büyük bir badire atlatmışsınız..

Bende motoruma lastik alırken 600cc Enduro olmasına rağmen orijinali 120/80/17 iken 140/80/17  takmışlar benden önceki sahibi.
Motosiklet parçalarını aldığım yerin Ellerinde 120 olmadığından 130/80/17 aldığımda bile çok ciddi rahatladığını ve hareket kabiliyetini arttığını hissedebildim. 

Motosiklette özel istekler yoksa orijinal ölçünün dışına pek çıkılmaması gerektiğini düşünüyorum..

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk

Alfadanadam

Geçmiş olsun dostum. Sözkonusı otomobil olduğunda bile yeterli bilgi olmadığını görüyoruz kimi ustacıklarda. Neyseki internet var da önce ona danışıyorum.

LG-D802 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi