Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

147 soğuk havada el freni çekili kaldı

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rain man

Arkadaşlar malumunuz soğuklar başladı. Ben de bir acemi olarak el frenini çekip bıraktım arabayı, 2 gün kar altında kaldı ara ara temizledim ancak motoru ısıtmak için temizlemeye indiğimde el frenini indirdim . Sonra tekrar çıkardığımda dişli sesi gelmedi. Sonradan öğrendim ne yazık ki, soğukta el freni çekilmemesi gerektiğini.

Buralar hala buzlu ve karlı. Havaların tamamen ısınmasına çok var daha ama aklım arabada kaldı. Tel kopmuş olabilir mi? aracı yerinden kaldırmak istediğimde el freni çekili gibi davranıyor. Havaların ısınmasını bekleyip hareket ettirmeye çalışmalı mıyım yoksa çekici mi çağırmalıyım?

Buradan sanayiye en yakın 70 km civarı. Şu an el freni inik vaziyette. Tavsiyelerinizi bekliyorum, biliyorum ezbere birşey yapılmaz tabi ancak izlemem gereken tutum nasıl olmalı?
Alfa Romeo 147 1.9 JTD Q2 2009

takahara

Biraz ileri geri yapın birakiyo bi sure sonra. Dun benim de ayni sekildeydi. Balatalara ılık su dökmenin de ise yaradigi söyleniyor.
2006 147 1.6 distinictive

Fatihob

Şimdiki gibi soğuk havalarda el freni çekildiğinde, fren balataları fren disklerine yapışık şekilde donar. Kimileri çekikle fren kaliperlerine vurur, kimileri ılık-sıcak su döker kimileride havaların ısnmasını bekler. Çekici çağırmakla falan uğraşmayın.
..

rain man

You are not allowed to view links. Register or Login
Biraz ileri geri yapın birakiyo bi sure sonra. Dun benim de ayni sekildeydi. Balatalara ılık su dökmenin de ise yaradigi söyleniyor.

Aracı mı sallayalım ön ve arkadan salıncak misali? başka bir yerde okumuştum ancak zarar vermemek adına uygulamadım.

Ilık su olayını deneyeceğim yarın.

Cehaletimden araca zarar vermekten çekiniyorum gercekten :)

Biraz ileri ve geri alarak hareket ettirmeye calıştım ama hem kara saplandığından hem de donduğundan sadece atılır gibi yaptı.

Şimdiki gibi soğuk havalarda el freni çekildiğinde, fren balataları fren disklerine yapışık şekilde donar. Kimileri çekikle fren kaliperlerine vurur, kimileri ılık-sıcak su döker kimileride havaların ısnmasını bekler. Çekici çağırmakla falan uğraşmayın.

el freni halatı kopmuşsa peki? ben herhangi bir ses duymadım hassasımdır da o konuda ama ya farkında olmadan koparmıssam? yine kaliperleri açıp öyle yola gidip sanayiye kadar el freni kullanmadan yol almalı mıyım?

kaliperle vurma ve ılık sıcak su vurma olayını aracı kaldıracağım zaman deneyeceğim.

Fatihob

Hiç bir şekilde bir zarar vermessiniz merak etmeyin. Eğer su döküp açmayı denemezde, aracı yürüterek açmayı denerseniz çat diye bir ses gelir ilk açıldığı an, oda buzun kırılma sesi gibi düşünün. Bir zararı yoktur yani.

İleri geri alarak açma yöntemi herzaman işe yaramaz. Bizim şirketin yanında duran bir aracın dönmüştü dün, açmak için yaklaşık 50mt gittiler ama açılmadı :)
..

reunion

benimde 2 gun once ayni sey oldu. araci cikardim 2-3 km gittim diskler feci isindi. sonrasinda ilik(cok sicak deil) 5-6lt suyu hem balatalara hemde disklere doktum. fakat iceri dogru atin suyu el freni teline dogru. bir muddet sonra acilacaktir. ben boyle cozdum. ve mumkunse soguklar var iken cekmeyin.

Sent from my iPhone using Tapatalk

umtu06

Kışın el fireni çekmemeyi kulaktan dolma küçükken öğrenmiştim.
Sabah donmuş mu diye hafiften el fireni yokladım ama çekmedim.
İlk dişlinin sesi gelmeyince tamam donmuş Çekmemek lazım dedim.
Bu gün 4 kış lastiği aldım taktırdım. Arkadaşlar saolsunlar lastikleri takmış elfirenini çekmişler. İndirdim gazladım araç kasıyor kendini. Durdum geri taktım ileri taktım açıldı.
Demem o ki: korkma dişliler donmuş ses gelmiyor, ileri geri balatalar açılır, Halata bişi olmaz çok abanmamak şartıyla : :yukari-ok:

Incablue

ilk defa başıma geldiğinde, el frenini indirdim tam hareket ettim PPAAAT :lol: 15 dk arabanın etrafında dolanmıştım lastik mi patladı, hortum mu çatladı, motor mu kırıldı vs.vs. diye :D

rain man

Valla içime su serptiniz :D 

aracı kaldıracağım zaman dediklerinizi yapıp açıp gitmeye çalısacagım.  Bu forumu seviyorum çok teşekkürler :)

alperbatur

Ben üst üste iki kez aynı hatayı yaptım, ve ikisinde de aracı hareket ettirerek açtım, sıcak su çok büyük yarar sağlamadı, sanırım daha çok fren teli donmuştu.

Bence araca vereceğiniz en büyük zararlar

1- el freni çekili gibi davranacağı için en ufak bir direksiyon hareketinde savrularak etrafa çarpabilirsiniz

2- motor çok zorlanacağı için (benim şartım için 4 kişi + çekili el freni ile ikinci vitese takamadım yokuş yukarı) debriyaj balatasına zarar verebilirim diye korktum.

3- arka fren balataları yıpranır.

Dikkat etmekte fayda var, dünyanın sonu değil rahat olun.

sp4rc0

Çekici ,trafik cekicileri gibi vinçli ise götürülür ama diğer türlü çelik halatı bağlayıp kasaya çekerek bindirenlerdense daha bindirirken balatalar bırakır.
'06 147 1.6 TS (2006-...)
'17 Volvo V40 CC 1.5 T3 (2017-...)

Alfadanadam

El freni çekildiğinde donan yer kaliper yada balatalar değil el fren telinin içinde bulunduğu kılıfın donmasıdır. El freni tellerinin içinde hareket ettiği flex boru içine su alıyor bir süre sonra. O su da donuyor ve teli bırakmıyor. Olduğu yerde ileri geri yapmanız belki işe yarayabilir ancak yanlış hatırlamıyorsam ciddi soğuk bir bölgede yaşıyorsunuz. Kaliperlere ılık yada sıcak su dökmenin işe yarayacağını düşünmüyorum.

rain man

El freni çekildiğinde donan yer kaliper yada balatalar değil el fren telinin içinde bulunduğu kılıfın donmasıdır. El freni tellerinin içinde hareket ettiği flex boru içine su alıyor bir süre sonra. O su da donuyor ve teli bırakmıyor. Olduğu yerde ileri geri yapmanız belki işe yarayabilir ancak yanlış hatırlamıyorsam ciddi soğuk bir bölgede yaşıyorsunuz. Kaliperlere ılık yada sıcak su dökmenin işe yarayacağını düşünmüyorum.
Ne önerirsiniz peki hocam?

halil

ilk etapta ,çok soğuk havalarda el freni çekmeyeceksiniz.havalar düzelince de el fren tellerini değiştirip sorunu kökten halledeceksiniz.
cehennemde ateş yoktur.her insan kendi  ateşini bu dünyadan götürür.P.S.A

Alfadanadam

Halil yazmış zaten. İlla çözülsün diyorsanız el freni tellerinin ikiye ayrıldığı yere aıcak su atabilirseniz biraz bırakır. Gidebilecek kadar ısınırsa da nispeten sıcak bir yere gidin avm otoparkı gibi. Komple çözüldüğünü gördükten sonra istediğiniz yere el frensiz parkedn. Ama mümkünse düz zemin olsun. İki tekerlek yeterince tutmayabilir aracı buzlu zeminde eğer yokuşsa :)

LG-D855 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

rain man

Bundan sonrası için hele ki soğuk havalarda el frenini çekmeyeceğime eminim ancak aracı şu an yerinden çıkarmak konusunda sıkıntılarım var.

Bugün etrafındaki karları temizlemeye çalıştım tekerler kara saplanmıştı açtım etraflarını biraz çıkarmaya çalıştım ileri ve geri alarak bir ara açılır gibi oldu sonra balata kokusu alınca bıraktım peşini. bahsettiğiniz yeri nasıl suyla ısıtıcam neresi oraıs tam olarak :)

sabrican

Benim de başıma geldi geçtiğimiz çarşamba. Gerekenleri yazmışlar. Yanlız el frenini indirip bıraktıysanız araç mutlaka viteste olsun. Öğlen saatinde falan çözülürse hareket edebilir alfanız :)

Ben o şekilde kullandım 1 km kadar gittikten sonra kendiliğinden açıldı. Yanlamamaya dikkat etseniz yeter :)
2007 159 Manuel
2007 159 Q-tronic

erm3d

Öncelikle herkeze merhaba. Foruma ilk mesajımı yazıyorum şu an. Bu hafta benimde yolda Başıma geldi aynı şey . Gerede yakınlarında karda trafik kitlendi kar yağması sebebi ile . Bende el freni çektim yaklaşık 1 saat bekledik . Sonrasinda el frenini indirdiğimde kopma sesi gibi ses geldi ve arka diskler kitlendi. 4 saat bekleme ve çözüm arama sonucu disklere ve balatalara Çekiçle vurduk . Biraz açıldı sonrasinda hareket ettim ve yaklaşık 120 km gittim . Hala tutuyordu . Sabahına Düzce'de sanayiye gittim ve iyice kitlemiş hem Donmuş hem sıkışmış Balatalar bitmiş . Baltaları değiştirdim o gün bu gündür el freni çekmedim kiş bitene kadarda çekmem . :) toplamda 12 saat yolda kalmama sebeb oldu .

rain man

Biraz açılabilecek olsa dediğiniz gibi yaparım arkadaşlar ama sanırım erm3d isimli foruma hoşgelmiş arkadaşımızın dediği gibi benim de bayağı kilitlenmiş. Her yer balata koktu 3-4 defa çıkmak için zorladığımda. Havaların ısınmasını bekleyeceğim o şekilde sıcak-ılık su falan vurup bakacağım.

alkar

Öncelikle geçmiş olsun, bana da Erzurumda yıllarca yaşamış bir hocam söyledi el frenini çekmemem gerektiğini. Biz de -8'leri gördük 2 gün önce.

Onun tavsiyesi eğer el freni donarsa;
Düz yerdeysen araba boştayken, hafif yokuş varsa her ihtimale karşı araç vitesteyken,
2 kişi vasıtasıyla aracı ileri geri beşik gibi sallamak...
Buz zaten esnek olmadığı için tekerler hareket etmeye çalışırken kırılacaktır ve yoluna devam edersin demişti. Hiç tecrübe etmedim ama hocamın tavsiyesine de güvendim açıkçası.

Aslında imkanınız olsa hortumla sürekli ılık su uygulasanız donan bölgeye buzun çözülmesi için kesin çözüm ama, ev dışında herkesin öyle bir imkanı olmaz sanırım :)

Umarım en kısa zamanda hasarsız çözersiniz probleminizi...
MK2 Giulietta 1.6 JTDm 105hp - Rosso
MK2 147 Distinctive 1,6 T-Spark - Jarama

rain man

Öncelikle geçmiş olsun, bana da Erzurumda yıllarca yaşamış bir hocam söyledi el frenini çekmemem gerektiğini. Biz de -8'leri gördük 2 gün önce.

Onun tavsiyesi eğer el freni donarsa;
Düz yerdeysen araba boştayken, hafif yokuş varsa her ihtimale karşı araç vitesteyken,
2 kişi vasıtasıyla aracı ileri geri beşik gibi sallamak...
Buz zaten esnek olmadığı için tekerler hareket etmeye çalışırken kırılacaktır ve yoluna devam edersin demişti. Hiç tecrübe etmedim ama hocamın tavsiyesine de güvendim açıkçası.

Aslında imkanınız olsa hortumla sürekli ılık su uygulasanız donan bölgeye buzun çözülmesi için kesin çözüm ama, ev dışında herkesin öyle bir imkanı olmaz sanırım :)

Umarım en kısa zamanda hasarsız çözersiniz probleminizi...

En makulu yine o duruyor gibi hocam çünkü arabanın kendi gücüyle çıkmaya çalışırken değişik bir ısınma yanma kokusu geldi balata olduğunu düşünüyorum 5-10 saniye sürdü kokusu ve çıkmadı ama biraz daha zorlasam belki açılırdı koku gelince çekindim. Düz yerde araç şu an, dediğiniz gibi iki veya üç kişi aracı öne arkaya sallayarak açmaya çalışacağım ama pek mümkün gibi durmuyor.

Hortumla sulayabilirim yalnız sanırım, binanın önünde çünkü araç. Ancak aracı çıkaramazsam suladıktan sonra daha da donar mı diye çekiniyorum :D

alkar

Eğer ılıtılmış suyla sürekli uygularsanız bence açılmaması için bir sebep yok.
Ama yollar kapalıdır, olduğu yerden çıkaramazsanız o zaman tabi bu işlemi yapmaya gerek yok :)
bulunduğu yerden çıkarıp en azından aracın yarım saat çalışacağı bir gün yaparsanız sorun olmaz diye düşünüyorum.
MK2 Giulietta 1.6 JTDm 105hp - Rosso
MK2 147 Distinctive 1,6 T-Spark - Jarama

rain man

Geçen 4-5 lt ılık suyu arka fren kaliperlerine ve diske boşaltıp arabayı çalıştırdım ayrıca aracın altında ve lastikler etrafında bayağı kar vardı onları da temizledikten sonra kaldırmaya çalıştım 3-4 metre ileri gitti geri aldım tekrar. Açıldı herhalde muhtemelen? Kaliperler tam olarak bırakıp bırakmadı mı bilemiyorum. Ancak el freni hala çok hafif. Yani o dişli sesleri çok daha yumuşak geliyor kaldırıp indirdiğimde. Aracı karlar eriyince çıkardığımda tamamen bırakır diye düşünüyorum. Tekrar teşekkürler yorumlar için.