Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Fren Sorunu ve ACİL yardım.

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

n/a

Üstadlar YARDIM !

İçerik: Aracın 4 disk ve balatasının bitik durumda olduğu gerçeğini öğrenmiş bulunmaktayım. Ayrıca araç yağ eksiltiyormuş bunun başıma ne gibi bir iş açacağını henüz bilmiyorum ama pek hayırlı birşey değil gibi görünüyor.

Soru 1- Ankara'da hangi özel servis ve ustaları tavsiye edersiniz(Makul fiyat çerçevesinde)

Soru 2- Parçalar Alfa servisinde cidden kazık BOSCH servisinde de yarım yamalak, biri varsa diğeri yok. Bir balata takımı için 1 hafta beklemem gerekiyor, başka bir alternatif var mı ?

Soru 3- Parçaları alabileceğim, alternatif(yan sanayi; kullanışlı ve uygun olması açısından) bir parçacı biliyor musunuz ?

Soru 4- Şimdi bu yağ eksiltme durumu nedir, sıradan bir olay olmadığı kesin ama neden olabilir. -Aracım yağ mı yakıyor- diye iğrenç bir soru aklıma takıldı :(

Yağ değişimi zamanı falan da geldi rutin bakım için para ayırmışken bu fren olayı cidden moralimi bozdu. Olmazsa ön disk ve balatalar, arka balataları değiştirerek geçiçi bir çözüm bulacağım.

Ankara'lı Alfa kullanıcılarının fikirlerini bekliyorum zira bilirkişinin dediğine göre bu frenle bu araç daha fazla gitmezmiş

Edited by - aoc on 11/05/2008  02:14:18

Cem

You are not allowed to view links. Register or Login adresinde gayet makul fiyatlarda fren diskleri var ve brembo markalı. Ön çifti 130 YTL gibi hatırlıyorum. Oradan disk ve balata alıp,montajı servisinize yaptırabilirsiniz.

junip

Diskler öyle hemen bitmez. Aracınız kaç bin km de ?
Balatalar biter diskin belli bir torna ömrü vardır. Ön diski örneğin ortalama iki kere torna yaptırıp kullanabilirsiniz.
not: arka balataları çiftini remsa marka çifti 35 ytl ye 10 gun once degiştirdim.ön balatalar biraz daha tuzlu.

Sercan Keklik

diski tornalattırmak dogru bi işlem degil arkadaşlar ;)
145 1.4 TwinSpark
145 1.6 TwinSpark
147 1.6 TwinSpark
147 2.0 SeleSpeed Blackline
156 1.6 TwinSpark
156 2.0 TwinSpark
156 2.0 SeleSpeed
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
159 1.9 JTS
MiTo 1.6 JTDm
Giulietta 1.4 MultiAir
Giulietta 1.6 JTDm
Giulietta 1.6 JTDm
Spider 2.0 TwinSpark (916)
Spider 2.2 JTS SeleSpeed (939)
159 JTD Ti

AlfistiKerem

Valla ben geçen sene tornalattım Sercancım.Ama benim disklerde yavaş yavaş yoluna giriyor.Zaten 1 sefer torna yaptırılıyormuş. 2.sefer olmuyor.Bende bir fiyat araştırmasına girecem diskler için.

n/a

Hani diskler tornaya sokulmaz diye bir şey yok, ancak değermi diye düşünmek lazım..  Sonuçta fren diskeri hayati bir parça ve çokda pahalı değiller.. Tornada düzeltilecek kadar kötü durumda disklerin değiştirilmesi daha mantıklı bir çözüm.. Ancak şunu belirtmek lazım ki baştan yeni disk alırken "orjinal de olsa, yan sanayide olsa" Disklerinizi torna makinesinde kontrol ettirin.. Düzgün çıkan disklerde uzun süre problem yaşamaz, standart ömrü içerisinde sorunsuz kullanırsınız.. Aksi taktirde daha baştan vibrasyon ve ses problemi yaşamanız olasıdır..

quote:

Valla ben geçen sene tornalattım Sercancım.Ama benim disklerde yavaş yavaş yoluna giriyor.Zaten 1 sefer torna yaptırılıyormuş. 2.sefer olmuyor.Bende bir fiyat araştırmasına girecem diskler için.

Benimde disklerimin degişmesi gerek konuyu dağıttık biraz affola bu sırada :) otostarttaki bremboları almak istiyorum aslında.

Tawsiye eden weya kullanan warmı?

Sercan Keklik

diskler tornalanır tabi tornalanmaz degil ama dogru bir işlem degil ;)
145 1.4 TwinSpark
145 1.6 TwinSpark
147 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 2.0 TwinSpark
156 2.0 SeleSpeed
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
159 1.9 JTS
MiTo 1.6 JTDm
Giulietta 1.4 MultiAir
Giulietta 1.6 JTDm
Giulietta 1.6 JTDm
159 JTD Ti

ATA

Neden doğru bir işlem değil? Benim bildiğim kadarıyla diskler kötü oldukları için tornalanmazlar. Eğer yeni balata takıldıysa, eski balataların izini silmek için tornalanırki buda 0,3-0,4 mm den fazla değildir. Gene benim bildiğim kadarıyla diskin taşlanması zaten keyfe keder bir olay değil. Yeni balataların, disk ile daha uyumlu çalışması için yapılan bir işlemdir. (torna yapılmaz zaten, tornacıda taşlarlar sadece.)

Bildiklerim yanlış olabilir, doğrulara her zaman açığım =) Bu arada 1 yada 2 kez tornaya girebilir diye bir durum söz konusu değil, ne kadar metal kalınlığı varsa o kadar süre kullanılabilir yada tornalanabilir. Normal kullanımda ve her 60000-80000 km de bir balata değiltiren bir kullanıcı için genelde bir disk başına 2 taşlanma işlemi düşer, 3. taşlamaya mazeme payı kalmaz.

Edited by - ATA on 12/05/2008  01:38:24
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

alfa146

quote:

quote:

Benimde disklerimin degişmesi gerek konuyu dağıttık biraz affola bu sırada :) otostarttaki bremboları almak istiyorum aslında.

Tawsiye eden weya kullanan warmı?

yaklaşık 3 hafta önce otostart'tan brembo ön ve arka diskleri ayrıca balatalarını aldım.
Sonuç olarak ön diskler balans ve kontrol testinden geçtiği ibaresi vardı. arka disklerde öyle bir işaret yoktu.
Balatalara gelince Roadhouse marka aldım ve balatalarda önler idare eder, arkalar vasat (el freni bile doğru dürüst tutmuyor.)
Şimdilik disklerle ilgili bi sorun yaşamadım, frenleme filan iyi.
Sonuç olarak şimdilik hiçbir sıkıntı yok. Bu arada arkalarda remsa balata kullanıyorum ve memnunum.

Tavsiye edip etmeme konusuna gelince, diskler için bişey söylemem şimdilik erken. Karar sizin.

kaptan_swng61

Diskin bulunduğu yere tırnağını takarsın az bir engelle karşılaşırsan sorun yok.Fazla ise yani disk iyice aşınmışsa sert frenajda kırılma riski vardır;binaaley :) incelen diske taşlama pek uygun değildir ,dahada incelir.

Sercan Keklik

quote:

Neden doğru bir işlem değil? Benim bildiğim kadarıyla diskler kötü oldukları için tornalanmazlar. Eğer yeni balata takıldıysa, eski balataların izini silmek için tornalanırki buda 0,3-0,4 mm den fazla değildir. Gene benim bildiğim kadarıyla diskin taşlanması zaten keyfe keder bir olay değil. Yeni balataların, disk ile daha uyumlu çalışması için yapılan bir işlemdir. (torna yapılmaz zaten, tornacıda taşlarlar sadece.)

Bildiklerim yanlış olabilir, doğrulara her zaman açığım =) Bu arada 1 yada 2 kez tornaya girebilir diye bir durum söz konusu değil, ne kadar metal kalınlığı varsa o kadar süre kullanılabilir yada tornalanabilir. Normal kullanımda ve her 60000-80000 km de bir balata değiltiren bir kullanıcı için genelde bir disk başına 2 taşlanma işlemi düşer, 3. taşlamaya mazeme payı kalmaz.

Edited by - ATA on 12/05/2008  01:38:24

ata diskleri traşlamanın mantıgı nedir biliyormusun bizim türkler için :)

Diskin kenarlarında kalan paslı bir bölge vardır.. Bu bölge yeni balata takıldıgında balatanın diske basmasını önler ve ses yapar bunu temizlemek amaclı tornalanır genelde. Bu konu yurt dısı forumlarındada bak kimse önermez cünkü kenarını alırken hafif yamukluk varmıs onuda aldık diyerek diskin yüzeyinede girerler.. Diskin yüzeyini inceltmek metalin yogunlugunu düşürmek kalınlıgını inceltmek bi ton şeye zarar veriyor.. Şimdi diyeceksinki e biz zaten frene basarken diski inceltiyoruz senin 6 ayda incelttigini makina 10 dk da inceltiyor :) cok detaylı bi konu bu.. mesela en basiti traşala sonra bi 1000km falan diskten umudu kes.. kayar balata üzerinde.. Brembo Max larıda tornaya sokamazsınız bu arada yani sadece bremboları degil hiç bir delikli kanallı diskler sokulmuyordu eskiden sımdıkı durum ne bılmıyorum :)
145 1.4 TwinSpark
145 1.6 TwinSpark
147 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 2.0 TwinSpark
156 2.0 SeleSpeed
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
156 1.6 TwinSpark
159 1.9 JTS
MiTo 1.6 JTDm
Giulietta 1.4 MultiAir
Giulietta 1.6 JTDm
Giulietta 1.6 JTDm
159 JTD Ti

alfistahakan

Merhaba 97 model 1.4 146 Ts aracım için c.tesi ön fren diski ve balata değişimi yaptım.Diskler ATE marka hava soğutmalı.Balatalar TRW marka.Bir gün bindim aracıma hava oldukça sıcaktı.Sık sık fren yapmama rağmen alışması için ne bir koku geldi nede aşırı ısınma.Önceki balatlarımda yeni gibiydi ama çok yumuşaktı.Şimdi orta dertlikde ve güzel tutuyor.
Diskler:120 ytl
balata:70 ytl
İşçilik 20 ytl.
Bir sorum var.Balataların da aşınma durumunu kontrol eden bir ünite var 146 da ama benden önceki sahibi maalesef araca şahin,Doğan muamelesi yaptığı için kabloyu koparmış yukardan bi yerden ve fren hidrolik hortumuna sarmış.Acaba bu kablonun kaput içinde nereye bağlı olduğunu bilen varmı.Özellikle 146 sahiplerine soruyorum.YArdımcı olmanız mümkünmüdür.Teşekkür ederim

AlfacıHAkan
1997 1.4 TS 16.V
48HS510
Hakan
Forever Alfa

alfa146

TRW balatayı kullandım yarı ömrüne kadar çok güzel frenaj yapıyorlar, ama sonrası için pek iyi diyemeyeceğim. sanırım fazla ısındıklarından sertleşiyorlar.
Kabloya gelince hiç dikkat etmedim ama fırsatım olursa bi bakarım veya bilen arkadaşlar yazarlar zaten.

n/a

Ankara'da bu işi servis dışında bir yere yaptıran yok mu ? Hadi diyelim You are not allowed to view links. Register or Login dan malzemeleri aldım normal bir ustaya götürmem de sakınca oluşur mu ?

n/a

You are not allowed to view links. Register or Login Bosch servisleri ile anlaşma yapmakta çok ekonomik fiyata orda monte ettirebilirsiniz..

alfistahakan

Ben normal bir ustaya götürdüm zaten zor bir işlem değil.Ama siz bilirsiniz yinede.Öncekilerde TRW idi ben şahsen memnundum değiştirmezdimde bana kalsa tamirci diskler değişse iyi olur dedi.Bende bu sebeple değiştirdim tabi.
Alfa146,balataların aşınma durumunu kontrol eden bir sistem var araçlarımızda sol ön tekerde sanıyorum.Çünkü kablo ve konnektör ordan çıktı ve hatta balatadaki kablonun ucu tam konektöre göre idi.Bakabilirseniz minnettar olurum.

AlfacıHakan
1997 146 1.4 TS 16V
Hakan
Forever Alfa

n/a

fren disklerinde atıklık olmadıgı ..yani frene basınca pedal tepmedigi sürece tornalamaya gerek yok ..bu işlemide her tornacı yapamaz anca özel aparatı varsa onula tornada işler ..yada özel fren diski tornasında....eger tornaya baglatmaya kalkarsanız..tornacının diskinizi işlerken kullandıgı eksenle..diskinizin araca baglandıgı eksen bir olmayacagı için disklerinizi çöpe atmanız gerekecek..balatalar hem sürter! hemde  az bir kısım  baskı uygulayacagı için düzensiz aşınma ve zayıf frenaj kaçınılmaz olur..disk tornasında yapılan işlemin diske hiçbir zararı yoktur...düzgün yüzey balatanın ömrünü elbette arttırır..son sistem fren diski makinaları bu işi aracın üzerinde yapmakta ve dolayısı ile eksen bozulmadan diske paralel bir balata yüzeyi oluşmakta %100 performans saglamakta profesyonel fren istasyonlarında bu hizmeti alabilirsiniz..ve fren balatası ikaz kablosu kopmuş abimiz kablonun nereye gittigine degilde ucundaki kopuk yeri legimleyerek tamir etmekle sonuca daha çabuk ulaşacagınıza eminim ben öyle yaptım daha dogrusu fren ustam yaptı..saygılar...

alfistahakan

Kablonun fren balatasına baglanan yerı mevcut ama dıger ucu nerde takılı?Sorunum bu !!!Nereye lehim yapıcaz?

Saygılarımla

AlfacıHakan
146 1.4 TS 16V
Hakan
Forever Alfa

admin

O kablo pek fonksiyonel bir şey değil. Normal şartlarda balata bitipte bu ışığı yakana kadar, sen bunları değiştirmiş oluyorsun.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

Aynı kablo bendede war we kalipere bağlanıyor  fakat benimkisininde ucu kopuk.

Bildigim kadarıyla fren ayarını takıldıktan sonra o yapiyor tabi yanlışda olabilir ben sordugumda önemsiz bişy hiç ugraşma demişti servistekiler.

Kablonun diğer ucuda arabanın beynine gidiyodur diye düşünüyorum.

KAKIRMAN

quote:

Aynı kablo bendede war we kalipere bağlanıyor  fakat benimkisininde ucu kopuk.

Bildigim kadarıyla fren ayarını takıldıktan sonra o yapiyor tabi yanlışda olabilir ben sordugumda önemsiz bişy hiç ugraşma demişti servistekiler.

Kablonun diğer ucuda arabanın beynine gidiyodur diye düşünüyorum.

O kablo balataya bağlı ve balata bitmeye az bişey kalınca göstergede ışığı yakmaya yarıyor. Yani bir nevi sensör vazifesi görüyor. Ben de kablo saç gibi dağılmıştı nasıl olduysa ve zırt pırt bozuk yollarda şasiye değince lambayı yakıyordu. Kesmek zorunda kaldım. Lamba derdinden kurtuldum. İyi mi yaptım? Orasını bilemem işte...
The Machina List

1998 | Alfa Romeo 145 | 1.6 TS
2001 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2011 | Alfa Romeo Giulietta | Sport Pack 1 | 1.6 JTD
2005 | Alfa Romeo 156 | Sportwagon | Selespeed 2.0
2006 | Alfa Romeo GT | 2.0 TS
2011 | Alfa Romeo 159 |1.7 TBI
2005 | Peugeot 206 | 1.4 HDI | Panoramic
2017 | Peugeot 2008 |  1.6 HDI |Allure