Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

5.Vites 3000dak/devir

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CAPTAIN

Valla benim ilk rahatsız olduğum konu buydu Alfam ile ilgili..

Daha önce de dediğm gibi eski arabamla 5.viteste 3000 devirde 120-130km yapıyordum ve bu sayede ideal hız ve devirle tam 1 depo ile Ankara-İstanbul-Ankara yapıyordum..4000 devirde 160km yapıyordum..

Şimdi 130-140km yi yakalamak için 4000 devir çeviriyorum o da benzin tüketimini arttırıyor ve canımı sıkıyor..

Sürekli 4000 devirde 37 litre ile 451 km yaptım uzun yolda bu da 1 litre ile 12 km yol demek(Ara ara 180-200km de yaptım)..Eski aracımla 1 litre ile 14-15 km yol yapıyordum uzun yolda..

Yani 3000 devirde Alfanım da hızını 120km ye çıkarabilsem yakıt konusunda Alfam epey bir cimrileşecek..

Bunda etken nelerdir herkes farklı şeyler dedi, yok katalitik tıkanıktır yok motorun içi fazla kurum bağlamıştır, yok vites kutusunda problem vardır, yok araç hep şehir içinde kullanıldığından motor açılmamıştır vs. vs.

Bu Alfaya yakışmayan performansı ve hızı arttırmk için çalışmalara başlamam lazım ama nereden?

n/a

sizin alfa hangi model ?

önce şunu söylemek lazım ,
devir/km ilişkisi tamamen mekaniktir ,
debriyajın kaçırmadığını farzedersek .

araba 5. viteste 3000 devirde 120km hız yapıyorsa ,
katalitik ağzına kadar tıkalı olsun ,motor gücü yarıya inmiş bile olsa ,arabada 8 kişi + bagaj dolu halde açılmamış motorla ağrı dağına tırmanıyorken bile olsa 5. vites 3000 devirde gene 120km hız yapacaktır .

n/a

sizin eski araba ne model ?
o daha çok ilgimi çekti .

4000 devirde 160 km hız yapıyorsanız ,
160 /4 = 1000 devirde 40km hız yapıyordunuz demektir 5. viteste ,
bu da 7000 devirde 280km demek .
(tabi 7000 çevirebiliyorsa 5. viteste )

CAPTAIN

Eski aracım FIAT Bravo 1.6 1050 kg ağırlığında 6000 devir yukarısını 5. viteste  pek görme şansınız olmuyor maalesef..
1000 devirde 40 km durumu 4000 devirden sonra geçerli değil zira 5000 devirde 180-190km(ve kilosundan dolayı aracın yolda duruşu korku faktörü)..

Otobanda yol müsaitken 220km gördüm(H serisi lastiklerle o hıza ulaşmak zorlayıcı)..

Şimdiki aracım 156 selespeed..

Alfamın bu hızını arttırmam lazım..

Edited by - CAPTAIN on 11/07/2008  12:05:11

master

Onur Bey önceki mesajınıza da verdiğim cevaba bakarsanız herhangi bir problem yok. 156 2.0 TSlerin 5. vitesi de çok uzun oranlı denemez. Devir kesiciye girebilecek şekilde ayarlanmış ve araç 7200 dd'ye kadar çıkabildiği için devirli bir motor olduğunu söylemek mümkün. Bahsettiğiniz devirlerde bahsettiğiniz hızlarda gitmeniz normal bahsettiğiniz yakıt tüketimi de o hızlar için gayet iyi. 140 kms hızla giderken 100 kilometrede 8 litre yakıt tüketimine az bile diyebiliriz. Üstelik arada gaza da basmışsınız. Neticede altınızdaki araç 1.3 dizel değil 2 litre 155hplik bir benzinli araç. Bu tüketim rakamı gayet iyi. Hele ki 1.6 litre ve kendisinden 200kg hafif olan bir araçla hiç kıyaslamamak lazım.
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

admin

5 vites 1000 devirdeki hızın 40 km gibi bir rakam olması, dişli oranlarının tamamen ekonomi amaçlı hazırlanmış olduğunu gösteriyor. Hatta bana eski nesil 4 vites otomatik araçları anımsatıyor. Bugün bu şekilde uzun oranları ancak, ya ben ekonomi için varoldum diyen japonlar ya da bmw-benz gibi üst sınıf modellerde sessizlik amacıyla kullanılıyor.

SS'inizin oranları ve göstergedeki hızınız doğrudur. 1000 devirde yanlış hatırlamıyorsam 31-32 gibi bir hızı oluyor SSlerin. Bunları değiştirerek ekonomi yapmaya çalışmanız biraz zor. Bunun yerine lpg! taktırın, en azından aracınız daha stabil çalışır.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

CAPTAIN

O zaman yavaş yavaş alışmaya başlıyacam..

Eski alışkanlıklardan vazgeçmek biraz zor tabiki..

Uzun yoldaki benzin tüketimi evet gerçekten çok iyi..

admin

Püyff zor oldu bulmam ammada saklamışım bunu. Neyse linki tıkladığında karşına çıkacak uygulamayla, değerleri doğru ve net olarak görebilirsin. Yanlız SS koymamışlar, elinde değerler varsa, sağ alttaki personalizza kısmına tıklayıp, dişli oranlarını kendinde girebilirsin.

You are not allowed to view links. Register or Login

Link biraz zor açılır, sabret. :))
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

CAPTAIN

Çok teşşekür ederim..

n/a

quote:

1000 devirde 40 km durumu 4000 devirden sonra geçerli değil

sanırım ben anlatamadım ,
bu iş tamamen dişlilerin oranları ile ilgili ,
ve eğer siz, eski arabanızla
4000 devirde 160km hız görüyorsanız ,
160/4 =40
1000 devirde 40km görmeniz ŞART .

başka yolu yok ,eğer öyle değilse 4000 devirde 160 görmüyorsunuz demektir ,ne bileyim km saati hatalı gösteriyordur vs vs .
ama gerçekten 1000 devirde 40km normal bir araç için çok fazla .

1000 devirde 40km ise = 6x40 = 6000 devirde 240km hız görmeniz gerekiyor ,ama gerçekten bir 1.6 bravonun 6000 devirde 240 yapabilmesi imkansız ,demekki ya göstergede hata vardı belkide.

SS vites oranlarını bilmiyorum ama normal 2.0 TS ile farklı olmadığını düşünüyorum .Oranları bilsek TAM olarak hangi viteste hangi devirde kaç KM hızla gidiyoruz kolayca hesaplarız .

örnek benim araba Q4 ,
5. vites 1000 devirdeki hızı 35.415 (servis manuelinde yazıyor)
ben 3000 devirde 5. viteste 106km görmem lazım ,ki 110 falan görüyorum ,doğru .(6*34.415=106km)
6000 devirde 212.5km görmem lazım ki o da doğru .

size çok çok net başka birşeyden bahsedeyim ,
geçen sene ,belki 2 sene önce .
bizzat ben kullandım ,
156 Selespeed, station wagon ,
araçta 2 kişiyiz,bagaj olarak 2 tane ağır olmayan bavul ,
en ekonomik şekilde kullanarak (3000-4000 devir arası),
istanbul,bostancıdan depoyu fulledim ,depo kaç litre ?? bilmiyorum .
bodruma gittim ,
ertesi günde bodrumun içerinde,sağda solda dolaşmak dahil ,
tam 850km yaptım .
iyimi ? normalmi ? ona siz karar verin ,

bence daha fazlası, 2000cc o klasmanda bir araba için komik olurdu.
SS uzun yolda kullanmak muhteşemmiş

Edited by - MaxiBoost on 11/07/2008  20:42:00

Edited by - MaxiBoost on 11/07/2008  20:44:02

n/a

quote:

156 Selespeed, station wagon ,
araçta 2 kişiyiz,bagaj olarak 2 tane ağır olmayan bavul ,
en ekonomik şekilde kullanarak (3000-4000 devir arası),
istanbul,bostancıdan depoyu fulledim ,depo kaç litre ?? bilmiyorum .
bodruma gittim ,
ertesi günde bodrumun içerinde,sağda solda dolaşmak dahil ,
tam 850km yaptım .
iyimi ? normalmi ? ona siz karar verin ,

Depo 63 Lt. 60 lt benzini kullandığınızı varsayarsak You are not allowed to view links. Register or Login 7.0 gibi bir tüketim çıkıyorki gayet başarılı bence

n/a

tolga meraba ,

önce 820 km yazdım ,
sonra 850 km olduğunu hatırladım ,

sonra tekrar yazdığımı değiştirdim fakat sanki emin olamadım ,yılmazı telefonla aradım (alfa sportivo) onunla gitmiştik bodruma .

dedim 850miydi 820 miydi ?

herşey anlaşıldı ,şöyle olmuştu .
820 km de benzin aldık bodrumun içindeki opetten ,fakat daha ışık tam olarak sürekli yanmıyordu ,full depoyu doldurunca hesap yaptık ,anladıkki aslında güvenli bir şekilde 30 km daha yapabilirmişiz ,o yüzden 850 dedik .

n/a

30 km. den bişi olmaz Hakancım, 0.2 lt farkeder en fazla  

patricius13

Belki diğer araçlarla daha çok yol yapabilirsin ama bu daha çok keyif lacağın anlamına gelmez ;)

CAPTAIN

Bizim Alfaların deposu 63 + 7 litre..Işık tamamen yanmaya başladığında rezervi mi tüketmeye başlıyor bilmiyorum..

Sonuçta yarım depo 35 litre dersek bende yarım depodan 2 litre fazlasına 450 km uzun yol yaptım demek ki tam depoya benzin bitene kadar 850-900 km yol yapabileceğim bu iyi değer dediğiniz gibi..

Eski aracımda 5000 devirde hızda 10km bir azalma var onunda nedeni arabanın stabil olarak o hızda duramaması yada dediğiniz kadran hatası olabilir..

2000 devirde 80 km 3000 devirde 120 km 4000 devirde 160 km hiç şaşma olmadı kadran hatası olabilir sonuçta ama uzun yolda, İstanbul'a ve Ankara'ya varış sürelerine göre hız değerlerim doğru gibi çünkü üç buçuk saate 450 km yol yapıp eve varıyorum buda 130 km demek saatte..

Sonuç olarak vites oranlarından kaynaklandığını biliyorum ama bu kadar kısa oranlara sahip olabileceğine ihtimal vermemiştim..

Bektaş Beyin verdiği linke baktım ve Alfamın değerlerinin doğru olduğunu gördüm..

burcintun

Olay Hakan Bey in dediği gibi %100 mekanik bir olay. Hüseyin Bey in verdiği linki çok severim zaten kullanmışsın. Diferansiyel ya da vites kutusu ile oynarsanız istediğiniz değerlere ulaşabilirsiniz. Bunlar pahalı şeyler. ve biraz riskli (ustasına göre değişir.) Ben de yüksek süratte yüksek devire bağlı yolculuktan şikayetçiyim. 5. vites 210 km/h de 6200 devir civarı  seyahat ediyorum. Bu da yakıtı çok yakmayı bırak motorun ömrünü bitirmeyi , hararet bile yapmasını sağlıyor. Benimde projelerim var. Ama işlerden vakit bulmam gerek. Diferansiyel oranını komple değiştireceğim ya da sadece 5. vites dişlisini. Geçen ay bizim fabrikada yarışçı 146 nın vites kutusu komple modifiye edilmiş ben göremedim abim söyledi. Tırmanma yarışına katılacakmış daha da küçülttürmüş oranları. Korktuğum gibi de olmamış çünkü dişli modülleri standart modülmüş. Yani İtalyan mühendislerimiz, Getrag(Alman şanzuman firması) a fazla maliyet çıkarmamak için özel modül siparişinde bulunmamış. (Genelde otomobil firmaları taklit etmeleri önlemek için çok kusuratlı standart dışı modül kullanırlar) Yani bu şekilde olduğu için sadece 5. vitesi de değiştirme imkanım var arkadaşlar. Bu da beni ayrı sevindiriyor. Çünkü diferansiyel oranını büyütüp komple değiştirdiğimde her vitesi etkileyecek(5. vites 6200 devirde 210 yapan araç 5. vites 210 da 4000-5000 bandına çekilecek) iyi mi aslında iyi ama hızlanmada farkedecek serilik azalacak. Hele 5. viteste mesela bisikletle 20. viteste yokuş çıkıyormuş gibi olacak. Bu da motoru yoracak motorun kaldıracağından şüphem yok ama eski seriliği olmayacak. En güzeli aslında sadece 5. vitesi değiştirmek olacak gibi geliyor.

n/a

///

Edited by - MaxiBoost on 12/07/2008  13:04:10

CAPTAIN

Selespeedde de sadece 5.vites dişlisini değiştirme imkanı var mı? Varsa ozaman şahane olur..

Burçin Bey kaça mal oluyor sadece 5.vites dişlisini değiştirmek?

Seleepeedde de değiştirme imkanı var mı?

Edited by - CAPTAIN on 13/07/2008  13:28:17

beckher

Benim arabam 1.6 ve soğuk havalarda uzun yolda 3000 d/dk 120 km/h yapıyordu uzun yolda... Sanırım havaların ısınmasıyla da alakalı, çünkü az önce uzun  yoldan geldim 3500 d/dk da ancak 120 km/h yapıyordu...
alFa rOmEo 156 2001 1.6 tWiNsPaRK

n/a

orjinal verileri bozmamanızı ve hiç bir şekilde ,onca mühendisin düşünüp te yaptıgı bir eseri ...kendinizin onlardan daha iyi düşündügünüzü sanıp ta yapmaya kalkışmayın!!!aksi halde fatura size çok agıra patlıyacaktır..hem yaptırırken ,hemde sonrası için..bu otomobilin özellikleri bu...sayın dostlar..bu otomobilin elinden gelen bu...eger memnun degilseniz ..onu katletmek yerine isteklerinize cevap veren başka bir araç arasanız bence daha iyi olacaktır...lütfen orjinalci olalım...saygılar...

n/a

quote:

Benim arabam 1.6 ve soğuk havalarda uzun yolda 3000 d/dk 120 km/h yapıyordu uzun yolda... Sanırım havaların ısınmasıyla da alakalı, çünkü az önce uzun  yoldan geldim 3500 d/dk da ancak 120 km/h yapıyordu...

yok b u işin sıcakla soğukla alakası yoktur ,

ya siz yanlış hatırlıyorsunuz ,
ya debriyaj kaçırıyor ,
ya da lastik ebatlarınız değişti .

CAPTAIN

Beşinci vites dişlisini JTD nin dişlisi ile değitirsek acaba olurmu?
2.0 5.Vites = 0.946
JTD nin 5.Vites = 0.763

ATA

quote:

orjinal verileri bozmamanızı ve hiç bir şekilde ,onca mühendisin düşünüp te yaptıgı bir eseri ...kendinizin onlardan daha iyi düşündügünüzü sanıp ta yapmaya kalkışmayın!!!aksi halde fatura size çok agıra patlıyacaktır..hem yaptırırken ,hemde sonrası için..bu otomobilin özellikleri bu...sayın dostlar..bu otomobilin elinden gelen bu...eger memnun degilseniz ..onu katletmek yerine isteklerinize cevap veren başka bir araç arasanız bence daha iyi olacaktır...lütfen orjinalci olalım...saygılar...

Katılmıyorum. Fabrikadan çıkan bir araç her türlü şartlarda en iyi verimi vermek ve normal kullanıcıya göre hazırlanmıştır ve kesinlikle en sorunsuz hali, evet fabrika çıkışıdır. Ancak yeteri kadar bilgi ve düzgün malzeme kullanılarak yapılan değişikliklerle kişilerin istediği değişiklikler yapılabilir ve yapılan değişiklikler sonrası orjinalden alınamayan hazlar alınabilir... Tamamen tercih meselesi, tartışmaya gerek yoktur.

Bende ayrıca bir konu açmıştım sadece ayna-mahruti dişlimi 3.73 den 4.00 civarına uzatmak istiyorum. ona görede güzel bir 5. vites düşlisi seçmem lazım. Her şey hesap kitap, birazda deneme-yamulma ya dayanıyor =))
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

n/a

merak ettim bu degişik dış çaplarda fakat aynı iç çaplarda istediginiz ölçüdeki dişlileri nereden buluyorsunuz..yani bizim araçlara uyan dişlileri ?ayrıca sıfırmı..eger kullanılmış ise eski olan dişlinin karşısındaki dişliyi bozacagını biiliyormusunuz.......