Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Devir kesici

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ATA

Forumda arama yaptım ama bulamadım. Bende yeni konu açtım bu yüzden.
Şimdi gelelim sorumuza;

Benim mk1 156 1.6 7100d/d bildiğimiz "dıt-dıt-dıt" sesi ile kesiciye giriyor,
gene bir arkadaşımın mk1 2.0'ı aynı ses ile 7200d/d girerken tolga abini 2.5'ğu 6800d/d gene o malum kesik kesik kesiciye giriyor.

Bu gün ve daha önceleri onr'un (Onur) 147TI'ı (mk2) 6750 d/d'da kesiciye gir(mi)iyor ve sanki dizelmiş gibi zorlanma sesiyle birlikte 6800d/d takılı kalıyor.(karbüratörlü araçlar gibi) Seste kesinlikle bir kesilme yok! Bu bize biraz enteresan geldi ve acaba bir sorun mu vardır, yoksa yeni yazılımlar bu şekildemi diye öğrenmek istedik. En doğru bilgiyide burdan alırız diye düşündük. Servise gitsek normaldir diyecekler nasılsa =)
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

onr

Kardeşim teşekkürler, çok iyi özetlemişsin olayı.
Umarım bir sorun yoktur ya..

agucba

Devir kesici ile ne işiniz var yavv? Kırmızıyı gördüğünüz anda vites değiştirin yeter...

///////////////

alfa146

Ata, inşallah yeni teknolojidir.
Çünkü bildiğimiz devir kesiciler motoru aşırı derecede hırpalıyor.

onr

147'si olan biri de bir bakarsa, kıyaslama açısından sevinirim arkadaşlar. Normal mi, değil mi diye..

147BLACK

Ben uzun süredir hiç aracı son devre kadar sürmedim. Uzun süredir performanslı bir kullanımda yapmıyorum. Son performanslı sürüşlerimde de 6500'e yakın vites değiştirdiğimi hatırlıyorum.

Fakat daha önceden devir kesiciye kadar sürdüğüm zamanları hatırlıyorum.
6900 devire geldiğinde araç dıt dıt diye bir uyarı sesi veriyor mu hatırlamıyorum ama
o devirde sanki boşa çeviriyormuş hissi yapıp daha fazla gaz yemeden performans sabitleniyor.
Fakat zorlanıyormuş hissi vermiyor direkt elektronik bir kesici ile sınırlandırıldığı gayet belli olan bir durum ortaya çıkıyor.  Gaz yemiyor, haliyle.

ATA'nın anlatmaya çalıştığı şey oluyor sanırım. Fakat daha başka nasıl olacaktı onu tam olarak anlamadım. Yani diğerleri devir kesiciye girince bu şekilde takılı kalma durumu yaşamıyor mu? Yoksa sadece dıt dıt diye ses çıkartıp deviri kırmızı noktaya kadar alıyor mu?

Çünkü bizim 147 6900 d/d son çevirdiği  devri yapıyor  ve kırmızı bölgeye gösterge geçmiyor.  Hep böyle diye de düşünüyordum.
Ata bir kere daha anlatsan farkı anlayacağız aslında. Bir de bugün akşam çıktığımda bir daha aracı kesciye kadar sürer bakarım.

Edited by - 147BLACK on 12/07/2008  17:12:15
please teach me how to dream
I long to be more than a machine

Sportivo

Boşta da bakabilirsiniz, yolda yardırmaya gerek yok:) boşta gazı kökleyin nerede limitör devreye girip gözlemlerinizi paylaşabilirsiniz.
Alfa Romeo 156
35 AU 4494

onr

Arda,
Ata'nın dediği "dııt dııt" sesi herhangi bir uyarı sesi değil yanlış anlaşılmış sanırım. Egzozdan gelen "vıın vıın vıın vııın" diye tarif edebileceğim kesilen gaz sesi.
Yani ben köklediğimde sadece "vıııııın" derken,
Ata, Tolga Abi ve Burak Abi'nin 156'larında bu "vıın vıın vıın vıın" diye kesik kesik geliyor.

Ha bu arada ben de aracı öyle yüksek devir kullanmıyorum da sadece aklımıza takılan bir soru oldu.
Herhangi bir problem mi var yoksa 147'lerde durum böyle mi diye.
Senin de dediğin gibi kırmızı bölgeye devir gelmiyor 6900 d/d olarak son kalıyor.

Not: Bu "vın"lamalarımla kimse dalga geçmesin lütfen!

Edited by - onr on 12/07/2008  22:49:41

kaptan_swng61

alemsin Onur

alfamania35

senin arabada problem var onur

alfa146

quote:

alemsin Onur

estafurullah ne dalgası, ama 4. viteste kalmış senin vınlar bi vites daha atsaydın baree.

Alfa romeo senin arabaya kesici zımbırtısını koymayı unutmuş olmasın yaw Onur :):)

n/a

156 veya 147 hakkında bilgim yok fakat
benim 145 de 7200 den sonra yani 7300dd civarında devir kesivi devreye giriyor
devreye girdiği anda araba 7000dd ya falan iniyor
performanslı kullanımda 7000dd da vites değiştiriyorum
motor bakımlı olduktan sonra bir problem yaratacağınıda sanmıyorum

quote:

Boşta da bakabilirsiniz, yolda yardırmaya gerek yok:) boşta gazı kökleyin nerede limitör devreye girip gözlemlerinizi paylaşabilirsiniz.

Cem abi boşta kesiciye sokmak pek sağlıklı bi hareket degilmiş en azından vitesteyken deneyin :)

Yüksüz olunca motor devir kesiciye girdiginde tehlike yaratabilirmiş.

147BLACK

Evet Umur'un dediği doğru. Motorun parçalarını karşıt bir yük olmadan yani araç gitmiyorken veya boşta gidiyorken zorlamak zarar veriyor.
Hatta otomobil dergilerindeki ustalardan birisi araçları ısıtma işlemini bazı şoförlerin sabah durdukları yerde beklemek suretiyle yaptıklarını ve bunun zararlı olduğunu aracı en fazla 30  sn. durduğu yerde ısıtıp sonrada hareket etmek gerektiğini yazmıştı.
Dur kalk trafiğinde beklediklerimiz de zarar veriyor haliyle ama ona yapabileceğimiz bir şey yok.
Sonuçta motorun parçaları dengeleyici bir kuvvete karşı çalışmadıkları müddetçe kendi enerjilerinden çıkan merkezkaç kuvveti etkisiyle yaptıkları döngüyle kendi kendine zarar verme eğilimine giriyormuş.

Boşta araç kullanımıda bu yüzden sakıncalıymış. Hele hele kesiciye sokacak kadar motoru durduğu yerde zorlamak herhalde daha kötü bir etki yapar.
Gerçi bi kereden bir şey olmaz herhal...
please teach me how to dream
I long to be more than a machine

n/a

redline olayı... motorun yaglama sisteminin o devire kadar çalıştıgı ..yatakları yagla besleyebildigi..eger o devir üstü çalışırsa yataklar yagsız kalacagından motor yatak saracaktır...model farkı ve degişime ugradıysa motor ,büyük ihtimal fabrikasyondur..

kotchero

Ben kendi aracımdan örnek verecek olursam 7200/d.devir de kesiyor.... fakat dıt.dıt.dıt diye bir ses gelmiyor.

Alfadanadam

quote:

Evet Umur'un dediği doğru. Motorun parçalarını karşıt bir yük olmadan yani araç gitmiyorken veya boşta gidiyorken zorlamak zarar veriyor.
Hatta otomobil dergilerindeki ustalardan birisi araçları ısıtma işlemini bazı şoförlerin sabah durdukları yerde beklemek suretiyle yaptıklarını ve bunun zararlı olduğunu aracı en fazla 30  sn. durduğu yerde ısıtıp sonrada hareket etmek gerektiğini yazmıştı.
Dur kalk trafiğinde beklediklerimiz de zarar veriyor haliyle ama ona yapabileceğimiz bir şey yok.
Sonuçta motorun parçaları dengeleyici bir kuvvete karşı çalışmadıkları müddetçe kendi enerjilerinden çıkan merkezkaç kuvveti etkisiyle yaptıkları döngüyle kendi kendine zarar verme eğilimine giriyormuş.

Boşta araç kullanımıda bu yüzden sakıncalıymış. Hele hele kesiciye sokacak kadar motoru durduğu yerde zorlamak herhalde daha kötü bir etki yapar.
Gerçi bi kereden bir şey olmaz herhal...

Evet, çok doğru bir bilgi. Birçok kişinin ya bilmediği ya da önemsemediği bir konu.

n/a

dediğiniz vın vın vın diye kesiciye girmesi eski nesil sistem  yeni nesil sistemlerde elektronik olarak kesiciye geldiğe zaman motor gücü kesiyo ve diyelim 7.000 de vın vın vın yapıyosa 7.000 e geldiğin vıınnnnnnnn diye takılı kalıyo devir..

Neredeyse bütün süpersporlar da artık böyle hiçbiri kesiciye girince o ibre sektirme olayını yapmıyor. Benim 147 de öyleydi ilk aldığımda hemen kontrol etmiştim Sorun yok yani anlıycanız elektronik olarak kitliyo motor redline gelince ... öbür sistemde ise gazı diplediğiniz zaman redline geldiğin motor gazı kesiyodu gaz kesilince devir düşüyodu sonra motor tekrar gaz yiyodu tabi bu hızlı bir şekilde olduğu için vınnn  vınnn vınnn diye ibre sekişini izliyoduk (Uzun oldu biraz )

onr

Serkan tamamen dediğin gibi anlatmak istediğim vın olayı. :)
Yani devirin takılı kalması gibi demişsin, işte  aynen öyle oluyor.
Neyse ki herhangi bir aksama veya sorun yokmuş.
Teşekkürler arkadaşlar.

Dentist

Biz de aydınlanmış olduk böylece.
Bir zamanlar bunlar vardı;artık yoklar...

146 1.4 TS
147 1.6 TS Distinctive
159 1.9 JTD Distinctive Plus Qtronic
159 1750 Tbi-Ti
159 1.9 SW JTD Distinctive Qtronic

patricius13

quote:

Forumda arama yaptım ama bulamadım. Bende yeni konu açtım bu yüzden.
Şimdi gelelim sorumuza;

Benim mk1 156 1.6 7100d/d bildiğimiz "dıt-dıt-dıt" sesi ile kesiciye giriyor,
gene bir arkadaşımın mk1 2.0'ı aynı ses ile 7200d/d girerken tolga abini 2.5'ğu 6800d/d gene o malum kesik kesik kesiciye giriyor.

Bu gün ve daha önceleri onr'un (Onur) 147TI'ı (mk2) 6750 d/d'da kesiciye gir(mi)iyor ve sanki dizelmiş gibi zorlanma sesiyle birlikte 6800d/d takılı kalıyor.(karbüratörlü araçlar gibi) Seste kesinlikle bir kesilme yok! Bu bize biraz enteresan geldi ve acaba bir sorun mu vardır, yoksa yeni yazılımlar bu şekildemi diye öğrenmek istedik. En doğru bilgiyide burdan alırız diye düşündük. Servise gitsek normaldir diyecekler nasılsa =)

Ata bizde arkadaşımın 156 1,6 (2001 mk1)sında hareket halindeyken denedik 7100-7200 arası kesiciye girdi tuning olmayan standart bi araçtır umarım sana bir fikir verir

n/a

quote:

Serkan tamamen dediğin gibi anlatmak istediğim vın olayı. :)
Yani devirin takılı kalması gibi demişsin, işte  aynen öyle oluyor.
Neyse ki herhangi bir aksama veya sorun yokmuş.
Teşekkürler arkadaşlar.

Arabanda hiç bir sorun yok güle güle kullan ve anladığım kadarıyla deviri seviyosun deviri seven insan arabasının yağına dikkat etmesi çok önemli. Yağını hep konrtol et arabanın bende tavsiye

mutu

devirin takılı kalması ilginç normalde sadece belli bi devirden sonra arac otomatik elektriği kesiyo o normal zaten ama takılı kalması bi sorun....
Muhammet İNNECİ
34 AJ 1212
156 t.spark
159 jtd

alfa146

Bi aksilik olmadığına sevizdim.

bu yeni vınnnnnnnnnnnnn teknolojisini sevdim. motora hiç zararı yok.