Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

Bugün chiplendim!

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Anıl

Evet arkadaşlar, arabamı güzel bir servise soktuktan sonra diğer aşamalara el atmaya geldi...Bugün bestserviste arabama allcar racing chip ve kn kutu içi hava filtresi uygulattım, performans farkı gerçekten iyi oldu,özellikle alt devirler canlandı, üst devirleri fazla deneyemedim ama eskisinden baya iyi...Benim aracım 156 1.6TS  için bosch'un ürettiği ilk beyinlerden birisine sahip, bu beyin 98 yılının sonuna kadar üretilmiş ve biraz sorunlu bir beyin; yani böyle çalışmalara çok uygun değil! Bu durumda önümüze iki seçenek çıkıyor ya daha az güç ve sakin kullanım için superchips, ya da 97 veya 100 oktan benzin veya lpg uygulamasını karşılayan all car racing, bu chip yüksek avansa sahip, diğer yazılımlara göre güç ve tork artışı fazla ancak 97 oktandan aşağı benzin kullanımı sakıncalı, benim aracımda lpg mevcut değil ama +güç benim için daha önemli zaten 97 oktandan aşağı benzinde almıyorum...Bu chip'in sakıncası 95 oktan benzin alıp otobana çıkıp 4-5viteste son devirleri 3-5 dakikadan fazla duraksamadan görürseniz subapları yakması Bu yüzden min 97 şart...
Yapım aşamalarında, ilk olarak eski sistem beyine sahip 156larda beyin ön panelin altında,beyin komple yerinden sökülüyor,tahmini 5dk
,ikinci olarak beyinin içindeki orjinal chip çıkarılıyor ve bilgisayarda okuması yapılıyor, bunun yerine yeni chip bilgisayara bağlanıyor, buna firmanın internet sitesinden yeni yazılım yükleniyor..Son aşama olarak bu chip beyine yerleştiriliyor, toplamda geçen süre yarım saat ve daha atak bir aracınız oluyor...Bunu desteklemek için kn filtrede taktırdım,şimdi sıra geldi egzosa el atmaya...Bu benim 2. chip uygulattığım aracım,bu yüzden tecrübelerim fazla!
Fiyat konusuna girmesek iyi olur, çünkü yaptırdığım yer benim eski bir arkadaşım...Bu arada ben oradayken bir 156 2.0 geldi o da chip yaptıracaktı, dedim gökten alfa yağıyor herhalde! Bana söylenen bir ilave daha bu araçlarla oynamaya fazla gelmez, egzantrik uygulaması kesinlikle iyi olmaz, motorları narindir ne zaman ne yapacağı belli olmaz, nereye gitsem bu lafı duyuyorum bıktım artık, işin özü motor modifiyesi egzosuda takınca bitmiş olacak, iç aksamlara el atmaya gerek yok artık benim için Fotoğraflar telefonumda,belki iyi olmayabilir ama yakında aktarırım
İtalyanlar sadece otomobilleri değil, hayalleri de yaratırlar...

1998 GTV V6 TB

admin

Hadi hayırlısı. Daha önceden de konusu geçmişti bunların. Söylenenler malesef doğru. Mekanik ve yazılım olarak Alfalar alınabilecek en optimum güçleri fabrika çıkışı olarak veriyor zaten. Bunu aşırı zorlamak insanın başına kötü sonuçlar doğurabiliyor. Ki zaten bundardır ki yurtdışında bile imkanın fazla olduğu ülkelerde aşırı chip yüklemesi yerine direkt küçük bir turbo takılıp öyle kullanıyorlar.

Bizde de yaptıranlar sende olduğu gibi alt devirlerin güçlendirilmesi yönündedir.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

Gouki

Hayırlı olsun Anıl abi, ben de bir araştırıyım allcar racing i..

Anıl

quote:

Hadi hayırlısı. Daha önceden de konusu geçmişti bunların. Söylenenler malesef doğru. Mekanik ve yazılım olarak Alfalar alınabilecek en optimum güçleri fabrika çıkışı olarak veriyor zaten. Bunu aşırı zorlamak insanın başına kötü sonuçlar doğurabiliyor. Ki zaten bundardır ki yurtdışında bile imkanın fazla olduğu ülkelerde aşırı chip yüklemesi yerine direkt küçük bir turbo takılıp öyle kullanıyorlar.

Bizde de yaptıranlar sende olduğu gibi alt devirlerin güçlendirilmesi yönündedir.

Daha önce kullandığım araçlar alt devirlerde oldukça canlı ancak yüksek devir çevirmeyen araçlardı, bu yüzden üst devirlere kadar iyi bir tork eğrisi çiziyordu ama alfaya bindiğim ilk dakika anladım ki bu araç alt devirlerde gerçekten gitmiyor,ilk kalkışta zaten kendini belli etti!Zaten 7000rpm redline görünce anlıyorsunuz ki bu araç sonlara doğru açılıyor ki devri bol koymuşlar
Hangi teknik servise gitsem aman bu aracı elleme oluyor, ben genelde sakin kullanırım boş yolda hız yapmayı severim, yani zorlayan birisi değilim gittiğim yerlerde beni tanır ama zorlama demelerinin nedeni benim kullanım tarzım değil, alfaların motorlarının narin olması, yani ufak bir uygulama ile debimetreyi, biraz kapsamlı birşey ile motoru bitirebileceğimi söylüyorlar...Chip yapılırken bile sakın, aman demekten adam telef oldu, 97-100 oktan olmadan sakın son viteslerde redline zorlama, aman bana alfalı arkadaş getirme gibi Yanlış kullanım nedeniyle daha önce chip yaptıkları bazı alfalarda sorun yaşamışlar

1998 GTV V6 TB

Anıl

quote:

Hayırlı olsun Anıl abi, ben de bir araştırıyım allcar racing i..

Teşekkürler, bu arada bir konu daha belirteyim, 156 1.6 ların 2. nesil (beyni gaz kelebeğinin üstünde olan) ve 147 ler chip uygulamalarında sorun çıkarmıyormuş, daha toleranslıymış, bunuda göz önüne alın

1998 GTV V6 TB

Dentist

Chipten sonra dinamometrede farka baktın mı ?
Bir zamanlar bunlar vardı;artık yoklar...

146 1.4 TS
147 1.6 TS Distinctive
159 1.9 JTD Distinctive Plus Qtronic
159 1750 Tbi-Ti
159 1.9 SW JTD Distinctive Qtronic

Sportivo

Hadi bakalım hayırlı olsun Anıl, biraz tehlikeli bir işe girişmiş gibi görünüyor , umarım sorun yaşamazsın.
Alfa Romeo 156
35 AU 4494

Anıl

Dinamometrede sonuca bakmadık, çünkü şuan dyno arızalı, izmirde de başka yok, ben şahsen rakamlara takılmam,aracın gidişindeki farka bakarım...Dyno yapıldığında çıkarırız ancak dynolara da güven olmuyor, birisinde 100hp çıkan araç diğerinde 110HP oluyor,hile hurda herşey dönüyor...
Riskli bir iş değil, alfanın ne olduğunu bilmeden hor kullanan biri olsam 1günde motoru eline alırsın, sadece yapmam gereken 97 oktandan aşağı benzin almayacam, zaten çok basit bir işlem,istersem yarım saatde araç eski haline dönebiliyor,geri dönüşü herzaman var...
Bu aralar o kadar çok blok çatlatan, üst kapağı kıran 156 görüyorum ki böyle adamlara gelmeyecek bir uygulama, dün mesela satılık 156 vardı 2000 model 1.6 full,81000km'de adam bloğu çatlatmış,kaynak yapmışlar birde 17000 fiyat istiyorlar yuh yani...

Edited by - Anıl on 18/12/2008  13:29:58

1998 GTV V6 TB

ATA

Anıl Muzaffer Abile bende daha önce konuşmuştum. Bir yakınımın yakın tanıdığı olur kendisi. Allcarracing tavsiye etmişti ama ben motorumum km'sine güvenmediğim için girişmemiştim. Senin aracın kaç km'de şu an. Bilgilenmek için soruyorum. Yanlış anlama.
1997 145 1.4 Ts (1999-2001)
2001 156 1.6 Ts (2006-2015)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Anıl

Benimde yakın arkadaşımdır. Diğer arabamı kendisi yapmıştı.Alfa şuan 135bin km'de, motor hiç ellenmemiş, termostadından,debimetresine kadar herşey orjinal...sanırım uzun yolda kullanılmış! Herneyse, kullanıma ve bakıma göre değişir ama bu km'de chip birşey yapmaz...Diğer aracım olan şuan kardeşimde duran polo 97bin km'de ve chipinden, 280derece egzantriğine,header ne varsa üzerinde bulunan aracımı 30bin km'dir böyle kullanıyorum ona birşey olmazsa buna hiçbirşey olmaz! Sonuçta yapılan avans yükseltme, ateşleme zamanıyla oynama, tabi buna uygun benzin kullanma...Merak etme senin aracın eski sahibi Tezcanı tanırım aracına deli gibi bakmıştı...

1998 GTV V6 TB

ATA

Geçen seneye kadar chip tuning çok yaptırmak istediğim bir uygulamaydı, hatta kutu içi filtremi bile almıştm =) Ama benim aracım şu an 160.000km'ye merdiven dayadı. Bu yüzden motoru açıp, en azından sekmanların ve üst kapağın durumuna bakmadan, ben şahsen chip şu sıralar malesef düşünmüyorum.

Birde aklımda şu soru var, allcarracing uygulandıktan sonra, examiner cihazının aracı tanıyıp tanımadığı. Bir yerde chip tuning uygulanmış beyini examiner tanımaz diye okumuştum, bunu Muzaffer Beye sormayı unutmuştum. Sizin bir bilginiz varmı?
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

agucba

1.6 litrelik bir motora yazılım modifiyesi uygulamak ne kadar mantıklı, orası tartışılır sanırım.

///////////////

master

Anıl Bey hayırlısı olsun, inşallah istediğiniz verimi alırsınız chip'ten.

Ancak yine de benzininize özel dikkat edin, Alfa'da chip bile düşündüğünüzün aksine riskli olabiliyor. Sadece ve sadece chip + kötü benzin (düşük oktan değil, kötü) yüzünden üzülmüş 156 1.6 ve 156 SS görmüştüm, dolayısıyla dikkat önemli :)
Mülayim biriyim.

2001 156 2.0 TS Executive
1997 GTV V6 Turbo
2007 159 1.9 JTDm Distinctive Plus
2008 GT 1.9 JTDm Q2
2007 Spider 2.2 JTS

Sportivo

Esas pompacılara çok çok dikkat etmek lazım, benim motor standart , çip vs. yok ama sürekli 97 oktan alıyorum, her seferinde 97 oktan diye belirtmeme rağmen pompacılar 2 defa unutup! 95 koydular. İşin bir de böyle bir riski var.
Alfa Romeo 156
35 AU 4494

Anıl

quote:

1.6 litrelik bir motora yazılım modifiyesi uygulamak ne kadar mantıklı, orası tartışılır sanırım.

Sadece 1.6 değil bence 2.0 alfa veya diğer atmosferik araçlara da yazılım yüklemek tartışılır, sonuçta aşırı besleme olmadan alınacak güç sınırlı...Ama benim amacım, gazlayayım redlinelarda gezeyim değil, alt devirleri canlandırmak, mesela atmosferikte olsa yüksek dereceli egzantrik aracı o kadar değiştiriyorki sanki aracın arkasından birisi ittirmiş gibi oluyor, egzantrik düşünüyorsanız bu 1.6 da olsun 2.0 da diğerleride chip olmadan hiçbirşey ifade etmiyor, bu yüzden bir yerlerden de başlamak gerekiyor...Şuan pistlerde dolanan 156'yı görmüşsünüzdür, o araca izmirde chip ve egzantrik takıldı,benim uygulama yaptırdığım yerde oldu herşey, o kadar yarışlardan sonra bile tık demedi ki aracın motorunda sağlamlık anlamında güçlendirme yok...Benzin konusunda ise tek yerden benzin alan birisiyim ve pompa takılmadan arabanın başından ayrılmam,biraz takıntılıyım...zaten 95 alıp,arabanın motoru patlayacak diye birşey yok, yanlışlıkla 95 alınırsa sadece araç zorlanmayacak,sakin gidilirse sorun yok, ki bende gündelik yaşamda genelde 3000-3500 arası vites değiştiririm...
Daha önce 1.6TS lere uygulama yapmışlar, examiner okumaması gibi bir sorun olmamış, bir sorun olacak olsa bana zaten söylerdi, km mevzusunda ise benim aracımı götürdüğüm alfa servisindeki usta bu araçların zamanında servis yapıldığında 300-400bin km motor ömrü olduğunu 300binlere dayanmış birçok müşterisi olduğunu söyledi, yani bence daha 160binde korkmaya segmana,üst kapağa bakmaya gerek yok, zaten öyle bir durum olsa kendini belli eder...

Edited by - Anıl on 18/12/2008  22:07:03

1998 GTV V6 TB

ATA

300000-350000 km görmüş TS motorları ben gözümlede gördüm ama sekmanların durumu ve üst kapağın sorun çıkartabilme ihtimali düşündürücü. Neticede avansla oynuyoruz ve aracımın 3. sahibiyim. Tezcan'dan şüphem yok ama 2. sahibinin yaptırdığı bakımlar korkutucu! Allah korusun, chipli araçlarda hararet konusuna çok dikkat etmek lazım, sizde bilirsiniz.

Hayırlı uğurlu olsun, inşallah memnun kalırsınız ve bir gün bende yaptırırım =)
1996 Gtv 2.0 V6 Tb
2009 MiTo 1.6 Jtdm
1991 75 2.0 Ts
2006 156 1.6 Ts

Anıl

Şuan için memnunum, çünkü alt devirlerde araç baya toparladı, daha önce yaptırdığım chipte senelerce hararet sorunu yaşamadım, şuana kadar hararet yükselmesi eskisinden farksız termostatı yeni değiştirdim zaten, performans iyi, avanasın artması sonucunda vuruntu seside yok demek 97'de problem çıkmıyor! Herzamanki gibi sakin kullanıyorum,sanki benzin yakışı biraz azaldı, güzargah aynı herşey aynı,zaten düşük devirde %5-7 arası ekonomi sağlıyor, bunun nedenide avansın yükselmesi, daha basmadım ama basınca işler değişir tabi

1998 GTV V6 TB

Anıl

Aşamalardan birkaç kare, eski nesil işletim sistemine sahip 156 1.6 larda ECU, torpido gözünün alt tarafında vidalı bir kutu içinde! Buradan beyin söküldükten sonra okuma yapılmak üzere epron yerinden sökülüyor, alfalarda bunu sökmek çok kolay soket gibi çekince geliyor, başka markalarda bu lehimle tutturulmuş olabiliyor, işçilik ve risk fazla oluyor...Okuma yapıldıktan sonra firmadan maille yeni program yeni eprona yükleniyor ve beyin yerine takılıyor, zaman olarak işlem süresi 30-45dk! Orjinale geri dönmek isterseniz, orjinal chipi yerine takmanız yeterli..
Register or Login" border=0>

1998 GTV V6 TB